• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ULUCAN : ÖZCAN GAZETECİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR
23 Ağustos 2019 Cuma 15:40

ULUCAN : ÖZCAN GAZETECİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem ULUCAN, Nazilli Belediyesinin Gazetecilere yönelik yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem ULUCAN, Nazilli Belediyesinin Gazetecilere yönelik yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Cem ULUCAN'ın Yaptığı Açıklama;

Demokrasinin gereği olarak kamuyu denetlemek ve halkın bilgilendirilmesi sağlamak gibi kutsal bir kamu görevini yerine getiren medya kuruluşlarımız, olağanüstü zor günler yaşamakta ve hatta ‘hayatiyet sorunu’ ile karşı karşıya bulunmaktadır.

Bir yıldan fazladır ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar yerel gazetelerimizi kapanmanın eşiğine getirmiştir.

Kağıt, boya, kalıp gibi yurtdışından gelen malzemeler son bir yılda yüzde 200 zamlanmış, bir çok gazete tasarruf yapabilmek için personel azaltmak zorunda kalmıştır.

Bir yandan ekonomik sıkıntılarla boğuşan yerel gazetelerimiz diğer yandan da demokrasi adına görevlerini yapmak için canla başla çalışmaktadır.

Ülkemizde gazetelerin en büyük gelir kaynağı resmi ilanlar ve aracılık hizmeti dediğimiz kamu kurumlarının özel gün ve haftalarda Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlattıkları reklam ve ilanlardır.

Aydın’ın Büyükşehir statüsüne kavuşması ile birlikte ilimizde de Basın İlan Kurumu Şubesi açılmış ve hizmet vermeye başlamıştır.

Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığı ile belediyeler ve meslek odaları gibi kurumlar tarafından gönderilen ilanlar kurumun tercih ettiği gazetede yayınlanır ve bu ilanların daha önceden belirlenmiş ücreti de BİK’e ödenir.

BİK, gönderilen ilan/reklam ücretlerinden yüzde 15 kesinti yaparak gazeteye ödeme yapar.

Aydın ilindebir tam sayfa renkli ilan/reklam ücreti en yüksek 2 bin liradır.

Ulusal yayın yapan gazetelerin bir tam sayfa ücreti ise 80 bin liradır.

Yılın 365 günü gece gündüz demeden görev yapan gazetecilerin çalıştığı gazeteler, dini ve resmi bayramlar ile özel gün ve haftalarda gönderilen kutlama veya taziye ilanlarının yayınlatılması ile para kazanır.

Bu özel gün ve haftaları sayısı 20’yi geçmez.

Belediye veya diğer kamu kurumları halkın bayramını kutlamak için bütçesine göre çeyrek, yarım veya bir tam sayfa satın alır ve bunun ücretini öder.

“HİÇ KİMSENİN TİCARETİNE KARIŞMAYIZ”

Aydın’da 5 tanesi büyükşehir, 7 tanesi ilçe gazetesi olmak üzere resmi ilan alma hakkına sahip 12 gazete ile sadece aracılık hizmetlerinden yararlanan 19 gazete olmak üzere toplam 32 gazete hizmet vermektedir.

Tüm bu gazetelerin dışında akreditasyonu sağlanmamış korsan tabir ettiğimiz gazeteler ile henüz bir yasal düzenleme getirilmediği için kontrolsüz bir güç haline dönüşen ve sayısını bizlerin de bilmediği çok sayıda internet haber sitesi ilimizde faaliyet göstermektedir.

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti olarak Basın İlan Kurumu akreditasyonu sağlanmış gazeteler dışındaki medya kuruluşlarına ilan/reklam verilmemesi için mücadele ettik. Bu mücadelemiz yine ilgili yönetmelik ve kanunların emrettiği şekilde oldu.

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti olarak kimsenin ticaretine karışmak gibi bir düşüncemiz olmasa da, kamu kurumlarının gazetelere verecekleri ilan ve reklamların yasal olması konusunda net bir duruş sergilemekteyiz.

“NAZİLLİ BELEDİYESİ GEÇMİŞLE HESABINI BASIN ÜZERİNDEN KAPATMASIN”

Son günlerde Nazilli Belediyesi ile bazı gazetecilerin yaşadıkları olumsuzluklar ve neticesinde Nazilli Belediyesi’nden yapılan bir açıklama midemizi bulandırmıştır.

Gazetecilik faaliyeti yapan bir meslektaşımız ile yaşanan kişisel problem yapılan açıklama ile mesleğini onur ve şerefi ile yapan meslektaşlarımızı rencide etmiştir.

Nazilli Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, ‘eski belediye başkanının görevde olduğu 2018 yılı içerisinde basın yayın organlarının Nazilli Belediyesi’ne kestiği toplam faturanın 1.758.157 lira, yine eski belediye başkanının görevde olduğu 2019 yılının ilk 3 ayında (Ocak-Şubat-Mart) aynı kuruluşların kestiği fatura toplamının 732.934 lira’ olduğu vurgulanmıştır.

Bu açıklama sonucu kamuoyunda gazetecilerin haksız bir kazanç elde ettikleri algısı hakim olmuştur.

Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Aydın’da en yüksek ilan ücreti 2 bin lira, ulusal gazetelerin ise 80 bin liradır.

Nazilli Belediyesi ayrıca seçimden sonraki 4 aylık süreçte 73.856 liralık ilan/reklam verdiğini de açıklamıştır.

Para verilmediği için haklarında ‘olumsuz yazılar’ yazıldığı algısını oluşturmaya çalışan belediye yönetimi, bu parayı haklarında‘olumlu yazılar’ yazdırmak için mi dağıtmıştır? Yoksa yasalar çerçevesinde verdikleri reklamve ilan ücreti olarak mı ödemiştir?

Kaldı ki bakkaldan ekmeği bile para vermeden alamazken, gazetelere kendi reklamını bedava yaptırmasının zaten beklenemeyeceğini de hatırlatmak gerekir.

Haksız kazanç elde eden herkese karşı tavrımız açık ve net iken tüm gazeteleri töhmet altında bırakan bu açıklamanın talihsizlik olduğunu düşünüyoruz.

Nazilli Belediyesi geçmiş yönetimle ilgili hesabını/husumetini basın üzerinden yapmamalıdır.

“ALGI OPERASYONUNA GÖZ YUMAMAYIZ”

Yine 31 Mart 2019 günü göreve gelen Nazilli Belediyesinin yeni başkanı ve ekibinin “Biz bunların mamasını kestik, musluklarını kapattık o nedenle bizim hakkımızda olumsuz yazıyorlar” şeklindeki propaganda çalışmalarını da şiddetle kınıyoruz.

Geçmiş yönetimin haksız kazanç sağladığı herkes hakkında yasal işlem yapmasını desteklediğimiz mevcut belediye yönetiminin gazetelerin de birer işletme olduğunu, vergi, sigorta ve maaş ödediklerini hatırlatmak istiyoruz.

Nazilli Belediyesi’nin bu ithamkar açıklama ve kara propagandasının önümüzdeki günlerde yapacakları ‘hatalara’ şimdiden kılıf hazırlamak için yapılan bir algı operasyonu olduğunu düşünüyoruz.

Demokrasinin devamlılığı için, halkın haber alma ve bilgilendirilmesinin kutsallığını da göz önüne alarak Nazilli Belediye yönetiminin bu tavrından vazgeçmesini, kalemini silah gibi kullanarak tehdit, şantaj ve kalemşörlük diye tabir ettiğimiz sözde gazetecilerden uzak durmasını ve töhmet altında bıraktığı onuru ve şerefini satmayan gazetecilerden özür dilemesini bekliyoruz.

whatsapp-image-2019-08-22-at-13.27.11-(1).jpeg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 704 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim