• Aydın29 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AYDIN ÖZEL GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNE
06 Ekim 2020 Salı 22:18

AYDIN ÖZEL GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜNE

Gazetenizde 23 Eylül 2020 tarihinde Adnan AYTAŞKIN imzalı "Aydın Tarım Müdürlüğü’nde Kayıp 500.000 TL." başlıklı yayımlanan gerçek dışı habere istinaden kamuoyunun doğru bilgilenmesi için aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek görülmüştür.

Gazetenizde 23 Eylül 2020 tarihinde Adnan AYTAŞKIN imzalı "Aydın Tarım Müdürlüğü’nde Kayıp 500.000 TL." başlıklı yayımlanan gerçek dışı habere istinaden kamuoyunun doğru bilgilenmesi için aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek görülmüştür.

2019 yılında Erkenci Kayısı Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi hazırlanarak Bakanlığımızdan ödenek talebinde bulunulmuş ve proje gereği fidanların % 25 çiftçi katkılı olarak dağıtılması öngörüldüğünden devlet katkısı olarak ödenmesi gereken 500.000 TL.lik ödeneğin, 300.000 TL'lik kısmı 14.11.2019; 200.000 TL'lik kısmı da 20.11.2019 tarihinde Bakanlığımızca gönderilmiştir.

Söz konusu çeşitler (Mikado, Makador ve Cebas-Red) ıslahçı tarafından 5042 sayılı Kanun kapsamında tescil edilerek koruma altına alınmıştır. İşbu çeşitlerin üretimi, ancak ıslahçı ile anlaşması olan fidancılar tarafından yapılabilmekte ve anlaşmalı gerçek ve tüzel kişiler, Bakanlığımızın resmi web sayfasında "Koruma Altındaki Çeşitler ve Üretim Sözleşmesi Yapılan Kişiler Listesi" adı altında yayımlanmaktadır. 5042 sayılı Kanun hükümleri gereğince koruma altındaki bu çeşitlerin, ancak ıslahçı ile üretim sözleşmesi yapan fidancılar tarafından üretilmesi gerekmektedir.

Bu sebeple, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "istisnalar" başlıklı 3/a maddesi kapsamında, ıslahçı ile anlaşması bulunan ve üretim hakkı olan S.S. Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iletişime geçilerek alım süreci başlatılmak istenmiştir. Yerinde yapılan görüşmelerde Kooperatifin elinde satış yapılabilecek istenilen çeşitte fidanın bulunmadığı, ellerinde bulunan fidanların da geçen yıl sipariş üzerine üretilen fidanlar olduğu bilgisi alınmıştır. Kooperatif tarafından, talep edilmesi halinde sipariş alınabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle hem projenin sekteye uğramaması, hem de yıl sonu olması nedeniyle Bakanlıkça gönderilen ödeneğin ertesi yıla devri mümkün olmadığından adı geçen Kooperatif ile 16.12.2019 tarihli protokol ve 18.12.2019 tarihli Meyve Fidanı Satış Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme hükümleri gereğince, 500.000 TL. 23.12.2019 tarihli ödeme emri belgesi ile  Kooperatifin Ziraat Bankasındaki hesabına aktarılmış ve "Aydın İl Tarım Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında hesaba aktarılmış olup bu miktar Tarım İl Müdürlüğünün izni olmadan harcanamaz" şerhi ile bloke uygulanmıştır. Ayrıca Kooperatiften, Ziraat Bankasının 25.09.2020 tarih ve 2496KRTM20000094 no.lu 500.000 TL tutarında kesin teminat mektubu alınmıştır. Fidan satış bedelinin kalan kısmı olan 125.000 TL. fidan tesliminden sonra ödenecektir. Fidanların gelişim süreci, İl Müdürlüğümüzce periyodik olarak yerinde kontrol edilmektedir. Fidanlar aşılandıktan sonra 18.02.2020, 12.06.2020 ve 21.09.2020 tarihlerinde İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yerinde görülmüş ve kontrol edilmiştir. Fidanların dağıtımı, en geç 31 Ocak 2021 tarihi itibariyle tamamlanmış olacak ve temin edilen fidanlar kapama bahçe kurmak üzere ilimiz çiftçilerine dağıtılacaktır.

İlimizin erkenci meyve yetiştiriciliği için ideal toprak, coğrafya ve iklime uygun bir yapıya sahip olması ve halihazırda projeye konu erkenci kayısı çeşitlerinin bulunduğu Çine ve Köşk ilçelerimizdeki bahçelerde yüksek katma değerli erkenci ürünün hasat edilmekte ve ihracatının yapılmakta olması dikkate alınarak bu durumun, Aydın genelinde yaygınlaştırılması düşüncesi, projenin çıkış noktasını oluşturmuştur. Proje Bakanlığımıza sunulmadan önce Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanlığından destek ve öneri alınmıştır. Söz konusu projede Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzde görev yapan Şube Müdürü Aydın ÇELİK, Ziraat Mühendisleri Gülten ERDEM, Gülden VOLKAN ve Recep METİN görev almıştır.

Proje için Bakanlığımızca sağlanan ödenek, yıl sonunda gönderilmiş olup harcama yapılmaması halinde ertesi yıla devri mümkün olmamaktadır. Ödeneğin kullanılabileceği zaman dilimi itibariyle ıslahçı ile anlaşması bulunan ve projeye konu çeşitleri üreten Kooperatifin elinde sertifikalı fidan bulunmadığından, erkenci kayısı sahalarının arttırılmasını, özellikle erkenci ve çok erkenci çeşitlere sahip kayısı ve nektarin gibi meyve türlerinin ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlamasını ve bu suretle tarım politikasının öncelikleri kapsamında tarımsal üretimde verimliliğin, kalite ve ürün çeşitliliğinin yükseltilmesini amaçlayan projenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek amacıyla sözleşme imzalanmış ve mal alım süreci başlatılmıştır. Sürecin başlatılabilmesi ve işin niteliği gereği sözleşmeye konu 21.000 adet fidanın hemen teslimi mümkün olmadığından (fidanların dikime hazır hale getirilmesi ve yetiştirilme süresi yaklaşık 1 yıldır) ödeme belgesine bağlanması zorunlu olan muayene ve kabul tutanakları, taşınır teslim fişi ve diğer belgeler hazırlanarak bloke uygulanmak suretiyle ödeme gerçekleştirilmiş; ayrıca yüklenici Kooperatiften teminat alınmıştır. Fidanların gelişim süreci ve gerekli kontroller, İl Müdürlüğümüzce titizlikle gerçekleştirilmektedir. Halihazırda satın alma sürecinden kaynaklanan bir zarar söz konusu olmamasına rağmen  böyle mesnetsiz ve gerçek dışı bilgilerle kamuoyunun yanıltılması basın ahlak ve ilkelerine uymamaktadır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde;5187 Sayılı Basın Kanunu’nun 14.maddesi gereğince süresinde gönderilen iş bu düzeltme ve Cevap yazımızın uyarınca gerekli düzeltmenin ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda aynı şekilde yayınlanarak kamuoyuna duyurulmasını önemle rica ederim.

                                                                 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  

ahmet-okdem---aydin-gida-tarim-ve-hayvancilik-il-muduru-002.jpg

Bu haber toplam 9060 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim