• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hüseyin YILDIZ, TBMM'de Çiftçinin Sesi Oldu
07 Ekim 2019 Pazartesi 18:57

Hüseyin YILDIZ, TBMM'de Çiftçinin Sesi Oldu

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısında söz alarak Çiftçinin sıkıntılarını dile getirdi.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısında söz alarak Çiftçinin sıkıntılarını dile getirdi.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Sayın Başkanım, değerli Komisyon üyeleri, değerli milletvekilleri,

Bakan Yardımcım, değerli bürokratlar, çok değerli sivil toplum örgütleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Şimdi, değerli arkadaşlar, tabii ki Su Ürünleri Kanunu değişikliği yapılması gereği bir komisyon toplandı. Onun için biz tabii ki... Su ürünleri hocam orada, benim iyi bir dostum, bu konuda uzman. Bu konuda değil ama her şeyden önce bir tarımcı olarak, bir üretici olarak bugün buradayım. Söz verdiğiniz için de teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. Şimdi, bu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi olunca -demin siz de anlattınız- maalesef bakanlar da bürokrasiden atandığı için de yani bizi muhalefet partisi milletvekilleri değil de iktidar partili milletvekillerinin dahi bakanla görüşme şansı olmuyor. Eskiden -ben 2015’te seçildim geldiğimizde bakanlar, milletvekillerinin arasından seçiliyordu. Oraya geldiğimizde bölgemizin sorunlarını bakana gidip iletiyorduk, bakanın arkasındaki bürokratlar not alıyordu, 10 tane işten 2’sini çözüyorduk muhalefet milletvekilleri olarak. İktidar milletvekilleri de yaklaşık yüzde 50’sini çözüyordu. Ama maalesef bu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde bakanlarla milletvekilleri arasında korkunç derecede kopukluk var. O yüzden böyle bu komisyonların toplanması, aynı zamanda da Sayın Başkanım, demin dediniz ya, her komisyonda her üç ayda bir en azından Sayın Bakan, komisyon üyeleri, bürokratlar toplanıp siz herkes kendi... Tabii, ben Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundayım, alanım orası. Buraya gelip üç ayda bir en azından buradaki milletvekillerinin sorunlarını dinlemeniz gerektiği inancını taşıyorum. Yoksa hiçbirimiz, evet, seçilmişiz ama maalesef atanmışlar seçilmişleri yönetiyor şu an, ben öyle görüyorum. Bunu da takip ediyoruz.

Değerli arkadaşlar, ben Aydın Milletvekili olarak yaklaşık dört yıldan beri çok sorunları gündeme getirdim ama maalesef çoğunu yapamadık. Şimdi, pamuk bizim Didim’de başlar, 250 kilometre derine, Denizli sınırına kadar Türkiye’nin bana göre en verimli ovasıdır. Şimdi, geçen sene 4,5’le pamuk satarken ve her şeye bir yıldan beri yüzde 100 zam gelmişken şu an 3,2 arkadaşlar, 3,2.

Şimdi, ben bir aydır gündeme taşıyorum bunu, basına götürüyorum, basın açıklaması yapıyorum. Ya, Allah rızası için bir Tarım Bakanı çıksın, “Ya kardeşim, evet, 3,2 ama ben buna şu kadar 1,50 prim vereceğim.” desin, susuyor. Şimdi, ben Aydınlı olarak, evet, benim orada ELİDAŞ depoları yok. Ama Aydın’a yakın, İzmir’e giderken Torbalı’da -lisanslı depolar diyoruz bunlara- devlete ait... En azından bu dönemde üreticiye destek verip adam kendi malını toplasın, götürsün, bu depolara 25 lira mı, 30 lira mı nakliye parası devlet yardım etsin, bu depolarda malını saklasın adam. Aksi takdirde...

Değerli arkadaşlar, ben kendi derdimden bahsediyorum. Ziraat Bankası çiftçilerin bankası diyoruz ama üzülerek söylüyorum, Ziraat Bankasından çiftçi kolay kolay gelip kredi alamıyor. 2 kefil istiyor, tapu istiyor ama diğer taraftan, isim vermek istemiyorum, bir özel banka “Tapunu getir, parayı vereyim.” diyor. Yani dedelerim kanla bu ülkeyi aldılar, bedelle, şehitle bu ülkeyi aldık. Biz şu an Aydın’ın ovasının bir özel bankaya ipotek edip yüzde 80’i bankanın elinde. Bankanın genel müdürü toplantıda şunu söyledi bana: “Ben Aydın ovasının sahibiyim.”

Şimdi, değerli arkadaşlar, gerçekte çiftçi perişan durumda. Pamukçu ya, geçen sene 4,50’yle satılan pamuk 3,2... Bir sene içinde yüzde 60 zam geldi mazota, elektriğe geldi, ilaca geldi, işçiye geldi. Peki, nasıl olacak bu iş? Kim bu sorunu çözecek? Tabii ki Tarım Bakanı, Tarım Bakan Yardımcısı çözecek. Çiftçi perişan.

İki: Yine biz geçen sene 22 ile 27 lira arasında inciri satıyorduk. Bu sene verimimiz güzeldi, kalite de güzel. Arkadaşlar, şu an Aydın’da incir 10 liraya düştü. Ortalama 25 liraya sattığımız incir şu an 10 lira. Şimdi, ben buradan sesleniyorum... Ben inkâr etmiyorum, AKP’nin Aydın milletvekilleri bu konuyla ilgili çalışmalar yaptılar; kendisine de, Rıza Bey’e de teşekkür ediyorum. Yani ben milletvekili olarak bölgemde hizmet eden hangi iktidar olursa olsun takdir ve tebrik ederim çünkü bu ülke hepimizin arkadaşlar, bu çiftçiler hepimizin.

Şimdi, TMO’ya defalarca söyledik, incir alımlarında söyledik. Ya şu depolarınızı açın. Paranız yoksa Sayın Bakan Yardımcım, en azından bu depolara bir nakliye parası verin, oradaki üretici götürsün deposunda saklasın çünkü saklayacak yeri yok. Onun bir nem oranı var biliyorsunuz yani. E saklayacak yeri yok. Bu sonuçta maalesef üretim yapılırken, tam inciri satarken ithal ediyorlar, bir şey oluyor. Pamuk mesela şu an, biz Yunanistan’dan getirtiyoruz, arkadaşlar ithal ediyoruz Yunanistan’dan. Tam pamuğun şu an fiyat belirlenirken Yunanistan’dan ve ABD’den pamuk getirtiyoruz, ithal ediyoruz arkadaşlar. Peki, bu ülkenin çiftçisi, üreticisi ne yapacak? Şu an köyleri ben dolaştım, iki ay boyunca arkadaşlarımızla bazen yan yana geliyoruz, Rıza Posacı’yla beraber, Aydın’da 300 köydolaştık. Köyler boşalıyor arkadaşlar, hayvancılık ölüyor, bitmiş. Yarın öbürgün tarımı da öldürürsek ne olacak yani? Köyde adam bulamayacağız. Yani bizim derdimiz... Doğruşeyler yapmak lazım yani 22-25 lira olan inciri şu an 10 liradan satamıyoruz, alıcı yok. Buna Tarım Bakanının el atması lazım. Yani şunuçıkıp basında desin. “TMO’yu açıyoruz.” deseniz göreceksiniz o aradaki aracılar... Bir anda fiyatlar yükselecek yani. Yani tüccarlar para kazanıyor, bastırıyor, 10 liraya topluyor, bir ay sonra 25 lira olacak. Ben de biliyorum, si de biliyorsunuz. Yani bu konuda üreticinin yanında yer almak zorunluluğumuz var değerli arkadaşlar.

Değerliarkadaşlar, yine Aydın’da jeotermal elektrik santralleri kuruluyor maalesef üzülerek söylüyorum. Dünyanın en iyi ovası olan Aydın Ovası’nın tarım alanlarına, incirin yanına jeotermal elektrik santralleri kuruluyor. Biz buna karşı değiliz ama buna, çevreye zarar vermeyecek uygun teknolojiyi kullanmamız gerekiyor.

Şimdi ben size bir olay anlatacağım. Şu an elektrikte Aydın’da jeotermal elektrik enerjisi ürettiğimiz enerji miktarı 100 milyon dolar arkadaşlar. Peki, Aydın’ın tarım ürünlerinde ihracatımız ne kadar biliyor musunuz arkadaşlarım? 800 milyon dolar. Yani her sene 800 milyon dolar tarım ürünleri ihracatı yapıyoruz, nüfusunyüzde 80’i geçimini bundan sağlıyor ve siz 800 milyon doları görmüyorsunuz, iki üç firma 100 milyon dolar para kazanacak diye 1 milyon 200 bin geçim kaynağı sağlayan bir Aydın halkına ihanet ediliyor. Üzülerek söylüyorum bakın, şu an, eskiden bizim oraya gelen, Aydın’a gelen memurlar emekli olduktan sonra evini Aydın’dan alıp Aydın’a yerleşiyordu ama şu an gelen memurları bir yana koyuyorum, Aydın’da doğmuş büyümüş bütün Aydınlılar şu an başkaşehre, İzmir’egöç veriyor arkadaşlar, bu duruma geldik. Çünkü denetleyen yok. Çevre Şehircilik gidiyor, 2 bin lira ceza kesiyor. Kesse ne olacak ya, adam bir saniyede 1 milyon para kazanıyor yani umurunda değil ki, 2 bin lira, 3 bin lira, 30 bin lira, 40 bin lira, 50 bin lira. Önemli olan Tarım Bakanlığı buna el atacak. Zaten kanunda yeri var, diyor ki: “Jeotermal elektrik santrali tarımın, zeytinin ve incirin olduğu bölgede kurulamaz.” Ama gelmiş incirin arasına, boş ver incirin arasını merkezde, sağlık ocağının dibinde kuyu çakıyorsun.

Şimdi, biz bu şehri yok mu ediyoruz yani? Sizin düşüncenizşu mu? “Aydın’da 1 milyon 200 bin insanı yok edelim.” diyorsunuz. Diyorsanız biz ona göre tedbirimizi alalım, malımızı mülkümüzü satalım gidelim. Biz başkaülkeleregitmeyeceğizsonuçta. Yani akıl var mantık var, 800 milyon dolar tarım ürünleri ihracatını yapıyoruz, 100 milyon dolar jeotermal elektrik santralinden gelir gelecek, üç tane firma zengin olacak diye Aydın’ın 1 milyon 200 bininin geleceği yok ediliyor. Dünyanınhiçbir yerinde yok arkadaşlar.

ZAFER IŞIK (Bursa) – Niye bağırıyor sunuz?

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Bağırıyoruz, beş yıldır bağırıyoruz da bir çare bulun. Size bağırıyoruz işte, diyoruz ki, bir çare bulun arkadaşlar diyoruz. Çare bulmak zorundayız.

Yani bu ülkede 2002’de “Bir gün gelecek milletvekili adayıydım o dönemde de- bu ülkeye Bulgaristan’dan saman ithal edeceğiz, Sırbistan’dan et ithal edeceğiz.” deseydim, “Ulan bu adam manyak ya, alın götürün içeri atın.” derdiniz. Üzülerek söylüyorum, yıl 2019, Bulgaristan’dan saman, Sırbistan’dan et, Romanya’dan hayvan getiriyoruz Türkiye’ye.

Ben, yine Sayın Genel Başkanımız talimatıyla 24 ili gezdim milletvekili arkadaşlarımızla beraber. Ben de Yozgat’a gitmiştim. Yozgat AKP’ye en çok oy veren bir il, kendiniz biliyorsunuz. Bu dönemde biz bir milletvekili çıkardık. Oradaki bütün sivil toplum örgütlerini gezdik arkadaşlar, inanın ki hepsi perişan, isyanda. Örnek vereyim, orada bir hayvan damızlık kooperatifi var, konuştuk, adam diyor ki: “Ya burada süt fabrikası vardı, et ve balık kurumuydu, bizim bu fabrikanın sayesinde et süt kurumu oldu ama sekiz yıldır kapalı. O zaman teklif ettik, bize verin, biz şey edelim, ta Tokat’tan bize süt geliyordu. Devletin dışarıdan ithal ettiğisüt tozunun yüzde 95’ini, yüzde 100’ünü biz üretiriz, yeter ki bize verin yani.” Altı sekiz yıldır o fabrikayı kapatmışsınız. “Dışarıdan hayvan ithal ettik, 600 baş hayvan getirdik, yolda Yozgat’a gelmeden 250’si öldü, hastalıklı çıktı.” diyor. Değerliarkadaşlar, bu ülke hepimizin, hepimizin çocuklarıiçin. Biz birbirimizin düşmanıdeğiliz. Biz sizi uyarmak zorundayız. Sizler de, DeğerliBaşkanım da bakanları uyarmak zorunda. Ya biz bürokrasiden kurtaralım derken bakanlığı da bürokrasiye verdiniz, sorun burada zaten. Şimdi, seçilmiş bir adam bakan olduktan sonra seçilmiş bir milletvekili kendi bölgesindekivatandaşa Sayın Bakanım, gidip hesap veriyoruz hesap. Biz onları temsil ediyoruz. Buradaki milletvekilleri, hepimiz, AKP’lisi, CHP’lisi, MHP’lisi, İYİ PARTİ’lisi, HDP’lisiseçilmiş bölgelerimize gidip hesap veriyoruz ama siz atandığınıziçin oraya umurunuzda değil, hiç önemlideğil ama biz hesap veriyoruz, bu konuları gündeme getiriyoruz. Siz de bakanlığınızcaçıkın kamuoyunun önünde bu açıklamayı yapın arkadaşlar. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak yetkimiz yok ama sizi uyarıyoruz. Türkiye’deşu an çiftçi bitik durumda arkadaşlar. Benim şu an Söke ovamın, Aydın ovamın yüzde 80’i borçlu, Ziraat Bankasına borçludeğil.

CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane) – Korkutma beni, ben daha yeni çiftçiliğe girdim.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Yani kusura bakma yani fazla paran varsa gir.

Arkadaşlar, bakın, ben pamuk üreticisi bir insanım. Değerli arkadaşım, Aydın AKP milletvekili aynı durumda. Biz eskiden – yanlış anlamayın arkadaşlar 50 dönüm, 100 dönüm pamuk ektiğimizde evimizi, arabamızı yeniliyorduk, bir dahaki döneme her şeyimiz hazırdı. Şu an 100 dönüm pamuk eken bir çiftçi inanın ki yüzde 30 zararda, koyduğu paranın yüzde 30’u zararda yani.

AYHAN BARUT (Adana) – Perişan, perişan...

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Perişan durumda arkadaşlar. Bu ülke bizim ya, bunlar bizim çiftçimiz. Köylerboşalıyor. Hiç gördünüz mü ya, köyleridolaşmıyor musunuz? Yani buradaki bürokrat bakanla bu iş yürümüyor, yürümeyecek de.

O yüzden, sizden rica ediyoruz özellikle: Bu çiftçiborçlarını muhakkak silmeniz lazım arkadaşlar. Hatta hatta sadece Ziraat Bankası değil, Ziraat Bankasına fazla borç yok, Özel bankalarda, bizim bölgemizde Denizbank mesela; çiftçininyüzde 80’ni, üzülereksöylüyorumyüzde 80’ni oradan borçlu. Adam tapuyu alıyor, al diyor parayı. 100 bin lira olmuş 1 trilyon. Nasıl ödeyecek bu adam? 100 dönüm arazisi gidecek adamın. Ne olacak yani? O yüzden Sayın Bakan Yardımcım, bu konuda Bakanınızı uyarın, bürokrasinizi uyarın. Bir an önce bu pamuk sorununu çözün, bizim de incir sorunumuzu çözün ve oraya, bürokratlarınıza talimat verin; tarım alanlarına, incir alanlarına lütfen önlem alın.

Bu vesileyle, sözverdiğiniziçin Sevgili Başkanım, teşekkür ediyorum.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Başkanım, çok kısa bir ilavede bulanabilir miyim, çok kısa?

BAŞKAN – Çok bekleyenler var.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Çok kısa.

BAŞKAN – Benim için sorun değil de...

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – Sayın vekilim, bir dakikalık ekleme yapacağım.

BAŞKAN - Şimdi, bildiğim bir iki mesele olduğu için cevap vermemlazım.

Dediniz ki “Süt tozu ithal ediyorsunuz ve bunun sıkıntısını da Türk çiftçisi çekiyor.” Türkiye, uzun zamandır süt tozu ithal etmiyor. Ayrıca, o manada o kadar güzel bir şey yapıyor ki süt fiyatlarında flüktüasyon olmasın, çiftçinin aleyhine gelişmesin diye sütün fazla üretildiğidönemlerdeihraç etmek şartıylasüt tozuna dönüştürüyor ve bununla çiftçiyi koruyor. Bunu bilmenizi isterim.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Yozgat’taki fabrika...

OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) – Buzağı maması adı altında geliyor süt tozu.

BAŞKAN – Onu bilemem, onlar gayri meşru şeyler, ben meşru olanını söylüyorum.

Saman ithalatıyla alakalı, biz o zaman da milletvekili olduğumuz için bizim dönemimizi de kapsıyor. Saman ithalatı şöyle oldu ülkede: Oldu evet, inkâr edecek değiliz. Kars, samanın kilosu... Etin kilosunun 20 lira olduğu zaman samanın kilosu 1,2 liraya kadar yükseldi ve bunun bir türlü önüne geçilemedi. O zaman en azından ithalat yapılabilecek duygusu oluşursa insanların bu karaborsacı zihniyetten kurtulup samanlarını piyasaya çıkarmasıyla alakalı bir gayretti. TÜİK rakamlarında 150 kilodan bahsediyor sadece, 150 kilo saman; göstermelik bir ithalattan bahsediyor ama sahada olduğumiçin ben biliyorum, 5-6 bin tonu geçmeyen bir saman ithalatı oldu ve bir anda Türkiye’de samanlar piyasaya çıktı ve fiyatlar 60 kuruşa kadar düştü. Bu, tamamen çiftçiyi korumaya yönelik bir gayretti. Ancak Türkiye’de toplam kaba yem tüketimi 60 milyon tonun üzerindedir. Bakın, bunun içerisinde 3-5 bin tondan bahsediyoruz. Yani aslında elbette muhalefet kullanır, haklı; bir şey de dediğimiz yok ama bu rakamların da bilinmesinde fayda var.

Mesela, bir öneriniz de vardı, onu da...

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Yozgat süt fabrikası ne oldu? Onu da açacaksanız...

BAŞKAN – Yok hayır, hepsine cevap vermeyeceğim, birkaç tane; bildiğim mesele...

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Yani açacaksanız onun sözünü de verin, Yozgat’taki fabrikayla ilgili...

BAŞKAN – Sayın Bakan burada, söz vereceğim birazdan.

Mesela bir öneri getirdiniz; hadi bırakın AK PARTİ tarafını muhalefet milletvekilleri tarafı cevap versin. “Özel bankaların çiftçi borcunu silin.” diyorsunuz. Silebilir miyiz?

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Silebiliriz.

AYHAN ALTINTAŞ (Ankara) – Yapılandırın.

BAŞKAN – Hayır “Silin.” dediler. Efendim, “Silin.” dediler.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Pardon, özür diliyorum, bu konuyla ilgili bir şey söyleyebilir miyim?

BAŞKAN – Efendim, ben soruyorum; yapabilir misiniz?

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – 150 milyar lira alacağı var bizden. BAŞKAN – Yapabilir misiniz?

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – 150 milyar lira alacağı var bizden.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Faizlerden bahsediyorum bakın, ana parayı değil.

Değerli arkadaşlar, özel bankalar kredi verir, toplayamadığı zaman bir fona alacakların devri; bunu siz de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Özel bankaların bunun için... Yani toplam alacağı 10 lira ise 5 liraya satıyoruz şeyde özel fonlara.

Şimdi, baktığım zaman, incelediğim zaman verdiği ana paranın daha düşüğüne satıyor. Şimdi, Hükûmet bir kanun çıkardığı zaman zaten o fona gideceğine... O fon alıyor ne yapıyor biliyor musunuz? Mafya usulü bir avukat sistemi kuruyor, avukatların yanına da mafya veriyor; adamın evine gidiyorlar... İnanın ki ben bunu gördüm, yaşadım Aydın’da bir garibanı götürmüşlerdi, çiftçiyi. Silahı eline dayadılar ve “Vermezsen çocuğunu kaçıracağız.” dediler. Adam lanet olsun diyerek tarlasını verdi adamlara, geri çekildi.

Şimdi, yani bu Hükûmet, Cumhurbaşkanı her şeyi çıkarıyor, bunu da çıkarsın; ne olacak yani çok da fazla bir şey değil.

BAŞKAN – İnşallah, inşallah.

146161.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1326 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim