• Aydın17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hüseyin YILDIZ : Turizm Bakanı Kendi Firmasına Çalışıyor
25 Şubat 2021 Perşembe 22:05

Hüseyin YILDIZ : Turizm Bakanı Kendi Firmasına Çalışıyor

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ Turizm Seyahat Acenteleri hakkında Mecliste bir konuşma gerçekleştirdi.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ Turizm Seyahat Acenteleri hakkında Mecliste bir konuşma gerçekleştirdi.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – 4 Bakan İle Çalıştım

Sayın Başkanım, değerli milletvekillerim; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, ben yaklaşık beş yıldan beri Turizm Komisyonu üyesiyim, Cumhuriyet Halk Partisini orada temsil ediyorum; seçilmiş 3 Bakanla çalıştım, bu 4'üncü Bakan.

Türkiye, 2019'da yaptığı 35 milyar dolar ciroyu 12 bin tane acenteden oluşan bir acente sektörü aracılığıyla yaptı ama maalesef… 2018'de hükûmet sistemi değiştiği zaman, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi geldiğinde dışarıdan atadığınız Bakanın kendisi ETS turun sahibi. O dönemde, gerçekten işi bilen bir arkadaşımız geldi, turizmin önünü açacak diye sevinmiştik hem kendi adımıza hem de Cumhuriyet Halk Partisi adına ama maalesef ve maalesef altı yıldır bu Komisyon üyesiyim arkadaşlar, altı yıldır ilk defa bu kadar, acentelerden, otel sahiplerinden ve turizmle uğraşan yatırımcılardan şikâyet alıyorum.

Size anlatayım değerli arkadaşlar. Türkiye'de 12 bin tane seyahat acentesi var. Bu arkadaşımızın da seyahat acentesi var. Bu arkadaşımız şunu diyor: "Bu pastanın yüzde 90'ını ben alacağım, diğerleri ölsün." 2019 yılında bütün acenteler cebinden para harcadı. Çantasını alıp yurt dışına gidip müşterisini evinden alıp uçağa bindirip Türkiye'deki havaalanına indirir, oradan müşterisini alır otele götürür ve otelde bırakmaz, orada on beş gün boyunca müşterisine hizmet eder. Maalesef ve maalesef, 2019'da bu acenteler cebinden para harcadı 2020 için ama 2020'de corona virüsünden dolayı yaptığı bir sürü yatırımın hepsi çöpe gitti ve bu acenteler zor durumda kaldı.

Defalarca Sayın Turizm Bakanıyla konuşmamıza rağmen 3 tane büyük firmaya 10'ar milyon dolar kredi sağladılar, diğer 12 bin tane acenteyi de çöpe attılar, hiç ilgilenmediler. Hâlbuki Türkiye'de turizmi geliştirmek istiyorsak o acenteleri ayakta tutmamız gerekiyor. İki gün önce TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı, Halk Bankasıyla bir anlaşma yaptı, sevindik, gerçekten sevindik. Bu konuyla ilgili bir ay önce dilekçe vermiştim, bugün sıra geldi hatta gündeme getirecektim. Daha sabah altıda bir sürü acenteci beni aradı, en az bin kişi aradı. Arkadaşlar, telefonum burada, gösterebilirim. Halk Bankası anlaşma yapıyor, Halk Bankasındaki anlaşma şu:

1) Bu acentelerin Halk Bankasında kredi kartı olacak.

2) SGK'sini orada ödeyecek.

3) Çeki olacak.

"Bu şartlar oluşursa biz bu parayı vereceğiz." dediler. Verdikleri para da 70 bin lira para.

Ben buradan Turizm Bakanına sesleniyorum: Bir an önce işini gücünü bırak, turizmin önünü aç. Bu ülkede sadece senin şirketin yok.

Değerli arkadaşlar, ikinci bir husus: Kurtulmuş zamanında burada çalışma yaptık, bir yasa çıkarıldı 1618, iki buçuk yıldan beri bu yasayı Turizm Bakanı rafa kaldırdı. Bu yasada ne var, size söyleyeyim: Türkiye'de turizmi geliştirmek istiyorsanız arkadaşlar, bu yasayı muhakkak çıkarmamız lazım. ETS grubu bütün otelleri kapatmış, teklik olarak… Yani diyor ki: "Ben bu otelle anlaşma yaptım, başka bir acente bu otelle anlaşma yapamaz." Şimdi, 12 bin tane acente var, bunlar ne yiyecek? Ve bu teklikle ilgili, bu yasayı biz rekabet oluşsun diye kaldırdık ama maalesef o yasa Mecliste daha… Turizm Bakanı iki buçuk yıldan beri orada bekletiyor, getirmiyor.

Şimdi, ben buradan AKP'li milletvekillerine sesleniyorum: Seçilmiş milletvekilisiniz, ben özellikle yerinizde olmak istemiyorum çünkü bölgede seçildiğiniz için vatandaş sizin yakanıza yapışıyor. Burada, maalesef, öyle bir sistem yarattınız ki oteli olanı, turizm acentesi olanı Turizm Bakanı yaptınız, hastanesi olanı getirdiniz Sağlık Bakanı yaptınız, okulu olanı getirdiniz Millî Eğitim Bakanı yaptınız ve kendi şirketlerinin adına çalışıyoruz

Değerli arkadaşlar, 3 seçilmiş Bakanla ben çalıştım, hiçbir zaman bu sorunları yaşamadık. O yüzden, özellikle AKP'li milletvekilleri, 12 bin tane acentenin sesini duyun, buna gereken desteği sağlayın. Aksi takdirde önümüzdeki dönemde bir tane turist dahi bulamazsınız.

Yine, İngiltere Başbakanı açıklama yaptı, 17 Mayısta yurttaşlarına seyahat özgürlüğü verecek veya seyahat izni verecek. Özellikle İngilizlerden, seçim bölgem olan Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris ve Fethiye tarafına gelen bir kafile var yıllardan beri. Bu kafilenin gelmesi için rakiplerimiz var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Kim var? İspanya var. Kim var? Yunanistan var. Bunları yapmamız için de bir an önce… Bütün otelciler beni arayıp "Aşı paralarını biz veririz, biz personelimize aşı yaptırmak zorundayız." dediler. Turizm Bakanı Sağlık Bakanıyla görüşsün, bir an önce bu aşıyı sahil kesimindeki otellerde çalışan personele ve esnafa yaptırmamız gerekiyor.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Yıldız.

huseyin-yildiz---chp-aydin-milletvekili-002.jpg

Bu haber toplam 8183 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim