• Aydın33 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Priene Danışmanlık Sahibi Şebnem ERDEMİR Röportajı
30 Aralık 2016 Cuma 21:47

Priene Danışmanlık Sahibi Şebnem ERDEMİR Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adnan AYTAŞKIN Priene Danışmanlık Sahibi Şebnem ERDEMİR ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adnan AYTAŞKIN Priene Danışmanlık Sahibi Şebnem ERDEMİR ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Adnan AYTAŞKIN : Kendinizi kısaca tanıtır mısınız ?

Şebnem ERDEMİR : 2013 Yılında Priene Danışmanlık Firmasını Kurdum

Aydın ilinde doğdum, Eğitimci bir anne babanın çocuğu olarak ailemin görev yaptığı il ve ilçelerde yaşadım. Lisans eğitimini Ankara'da  Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladım. 2010 yılında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Araştırma ve Dökümantasyon Dairesi'nde stajımı tamamladıktan sonra Ankara Dış Politika Enstitüsü Basın bölümünde 1 yıl süre ile görev aldım. Yüksek Lisans eğitimim halen  Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Birliği Anabilim Dalında devam etmektedir. 2013 yılında Priene Danışmanlık firmasını kurdum. 

 

Adnan AYTAŞKIN : Ne tür danışmanlıklar yapıyorsunuz

Şebnem ERDEMİR : Hibe ve Teşvikler

TKDK (IPARD), KOSGEB, GEKA ve GIDA TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI destekleri için proje hazırlama hizmeti vermekte ve işletmelere alabileceği hibe destekleri ve teşvikler konusunda danışmanlık yapmaktayım. Bu tür destekler için işletmelerin başvuru aşamasından, uygulama süreci ve teşviğin işletmeye ödemesine kadar geçen süreçte prosedüre uygun başvurunun hazırlanması, proje yazımı ve mevzuat hakkında bilgi aktarımı dahil olmak üzere bire bir hizmet vermekteyiz. 

 

Adnan AYTAŞKIN : Hibe programlarında danışmanın önemi nedir? 

Şebnem ERDEMİR : Takım Çalışması

''Bilgi'' günümüzdeki en değerli kaynaklardan biri olduğu gibi, kimi zaman en kolay ulaşılabilecek kimi zaman da doğru kaynağa en zor ulaşılabilecek konumda. Bence işimizin en dış çeperinde konuya ilişkin doğru bilgiyi doğru kişiye/işletmeye ulaştırmak var. Bir iç halkaya gelindiğinde, prosedüre uygunluk içeren ve takım çalışması gerektiren bir proje hazırlığı.

Şebnem ERDEMİR : Sorunsuz Hibe Teşvik

Sonra ki aşama ise destek uygunluk kararı ile başlayan uygulama süreci. Projenin esas başladığı nokta aşamaların doğru yönetimidir. Doğru bir idare kesintisiz ve sorunsuz bir hibe/teşvik aktarımıyla sonuçlanacaktır. En son ve en iç halka ise işletmenin aldığı destek sonrasında da belirlenen minimum süreler sınırında işleyişine devam etmesidir. En dıştan başlamak üzere, çekirdekteki halkaya gelinen tüm süreç birbirini izleyen ve doğru işlemediği zaman sonuca ulaşmayı sekteye uğratan aşamalar olarak düşünülürse, bu halkaları birbirine bağlamakla sorumlu danışmanın önemi daha rahat anlaşılabilir.

 

Adnan AYTAŞKIN : Devletimizin hibe ve kredi imkanları nelerdir?

Şebnem ERDEMİR :Kırsal Kalkınma Yatırımları Ön Planda

Devletimizin hibe ve kredi imkanları denildiğinde ucu açık bir yapıdan söz etmiş oluruz. Çünkü her gün geçtiğinde bile bir güncelleme ile açılan bir teşvikten bahsetmek söz konusu. Son dönemlerde Kosgeb tarafından kredi faizini destekleyen programlar söz konusu. Yine KKYDP 11. Etap ile Kırsal Kalkınma yatırımları ön planda.

Şebnem ERDEMİR : Bir Çok Alanda Destek

Mevcut işletmelerde Nitelikli eleman istihdamından, tanıtım giderlerine, Yeni girişimcilik sertifikasıyla işletme açanlardan tarımsal işletmelerde modernizasyon ve yeni işletme kurulumuna kadar bir çok alanda destekleme var. Yenilenebilir enerji yatırımları için ise teşvik ve hibeler de sayıca günden güne artmakta. İster kamu kuruluşu olsun ister Sivil Toplum Kuruluşu, veya Ticari faaliyette bulunan işletmeler için faaliyet alanına ve ihtiyacına göre konuyu ele almakta fayda var.

 

Adnan AYTAŞKIN : Toplum olarak bu haklarımızı ne kadar biliyoruz?

Şebnem ERDEMİR : Firmalara Programlardan Haberdar Etmek

Kamu kuruluşlar ve Sivil Toplum Örgütleri planlama, projelendirme ve teşvikten yararlanabilme konusunda ve haberdar olma da bir adım önde diyebilirim. Ancak ticari işletmeler bunun bir adım gerisinde. Çünkü destekler tek bir elden ve tek bir konudan verilmediği gibi tek bir kuruluş tarafından da verilmiyor. Bu çeşitlilik bilginin dağınık olmasına ve doğru kişilere ulaşmasında yetersiz kalmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda, hemen hemen her desteğin başvurusu için belirlenmiş sınırlı süreler var. O sürede haberdar olabilmek ve uygun çağrıya yanıt verebilmek önemli. Bir açıdan görevimizin bu olduğunu söylemek mümkün: danışmanlığını sürdürdüğümüz firmaların ilgilenebileceği programlardan onları haberdar etmek.

 

Adnan AYTAŞKIN : Aydın halkına söylemek istedikleriniz?

Şebnem ERDEMİR : Her Destek Her İl İçin Verilmeyebiliyor

Aydın için  sayısı çok denebilecek derecede destek var, çünkü her destek her il için verilmeyebiliyor. Aydın'ın başka bir avantajı açılabilecek her destek konusunda hemen hemen sektör ve üretim olanağı barındırıyor olması. Tarım, Turizm, Hayvancılık, Yerli Ürün işletmeleri ilk aklıma gelenler. Bunların hepsine yönelik işletmelerimiz ya mevcut ya da yeni kurulmaması için herhangi bir engel yok. Devletin imkanlarından yararlanmaksa işletmelerin inisiyatifinde ve elinde. Bu nedenle hibe destek ve teşviklerine kulak kabartmalarını  ve sektör bazlı çalışan danışmanlıklardan faydalanmalarını öneririm.

Röportaj : Adnan AYTAŞKIN

AydınÖzel

_dsc4444.jpgmanset-041.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11829 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim