• Aydın17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarım İl Müdürlüğü Basın Duyurusu
16 Nisan 2020 Perşembe 01:01

Tarım İl Müdürlüğü Basın Duyurusu

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran Koronavirüs salgınına karşı ülkemiz genelinde mücadele tüm alanlarda başarıyla sürdürülmektedir.

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran Koronavirüs salgınına karşı ülkemiz genelinde mücadele tüm alanlarda başarıyla sürdürülmektedir.

            Bu kapsamda Aydın ilimizde de Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında toplantılar yapılarak kararlar alınmakta ve uygulanmaktadır. İlimizde Koronavirüs salgını ile mücadele başarıyla yürütülmektedir.

Hükümetimizin aldığı kararlar doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığımız, Covid 19 salgını durumundan tarımsal üretim potansiyeli ile gıda üretim ve tedarik zincirinin korunması için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

Ülkemizde tarımdaki stratejiler;  bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminin geliştirilmesi, gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliliğinin temini, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyo-çeşitliliğin korunması ile bu kaynakların sürdürülebilir kullanımı, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, tarımsal ve hayvansal üretimin planlanması, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi, orman ve mera yönetimi, tabiatın korunmasına ilişkin olarak önemli hedefleri içermektedir.

İlimiz; tarım potansiyeli yüksek, katma değerli ve stratejik tarım ürünlerine sahiptir. Toplam 16 kalem tarımsal ürün üretiminde Türkiye’de ilk üç sırada yer almaktadır.

İlimizin Önemli Bitkisel Üretimleri;

       
           

Türkiye Sırası

Ürünler

Türkiye (ton)

Aydın (ton)

Üretimdeki Payımız (%)

Ekiliş Alanları (da)

TR' de 1.

İncir(Kuru)

90.000

72.000

80,00

373.000

Kestane

77.555

32.232

41,56

76.765

Zeytin (yağlık)

1.110.000

310.832

28,00

1.286.887

Kereviz

2.169

1.620

74,69

730

TR' de 2.

Pamuk

2.200.000

246.382

11,20

464.655

Çilek

486.705

67.402

13,85

16.766

TR' de 3.

Enginar

39.071

7.454

19,08

4.834

Bamya

31.428

3.513

11,18

4.223

                Yine İlimiz, Yavru balık, Balık, Süt ve Bal üretiminde önemli sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde birçok ürünün üretimi bakımından ilk sırada/sıralarda yer alan İlimizde yaşanan küresel virüs salgınının el birliği ile atlatılabilmesi için, Korona Virüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri, İl Pandemi Kurulu ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararları çerçevesinde tüm üreticilerimizin gerekli tedbirleri alarak hayatın olağan akışı içerisinde rutin tarımsal faaliyetlerine devam etmesi önemlidir.

Üreticilerimizin ekim/dikim sezonunu kaçırmadan gerekli tarımsal faaliyetlerini yerine getirmeleri, tarımsal üretime devam etmeleri, faaliyetlerini yerine getirmekte tereddüt veya endişe duymamaları önem arz etmektedir.

Bu kapsamda; İlimizde çiftçilerin üretim alanına erişimini kısıtlamayacak ve hasat edilen ürünler ile tarımsal girdilerin pazara ulaşımını engellemeyecek şekilde tarımsal üretimin aksatılmadan yürütülmesini sağlamak için İlgili Komisyon ve Meclis kararlarında;

-Her türlü tarımsal (hayvancılık, arıcılık, su ürünleri, bitkisel üretim v.b.) faaliyetini yürüten 18-20 yaş aralığında olanlar ile 65 yaş üzerinde olan ve/veya kronik rahatsızlığı bulunan çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerine devam etmeleri ve tarımsal faaliyetlerinin aksamaması için bağlı oldukları muhtarın bilgisi dâhilinde faaliyetlerini yerine getirmeleri,

 -Tarımsal üretimde önemli bir işgücü sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin konaklama ve çalışma alanlarının belirlenen standartlar çerçevesinde düzenlenmesi,

-Tarımsal girdi (gübre, ilaç, yem, saman, tohum v.b.) veya tarımsal ürün taşıyanlarla, tarımsal makine (biçerdöver, balya makinası, ot biçme makinası, ilaçlama makinası, silaj makinası v.b.) kullanıcılarına gerekli kolaylığın sağlanması,

- Gezginci arıcılık, Göçer hayvancılık yapan üreticilerimize faaliyetlerinde gerekli kolaylığın sağlanması, gibi önemli kararlar alınmıştır. 

Tarımsal üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesi gelecek dönem için büyük önem taşıdığından ihtiyaç duyulması halinde, başta İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilecektir.

COVID-19'a karşı Ülkemizin savunma sanayisi siz değerli üreticilerimiz olacaksınız. Birlikten kuvvet, beraberlikten bereket doğar “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sözü ile hareket ederek siz yeter ki üretmeye devam edin, biz her daim arkanızdayız. Unutmayalım virüse karşı kullanacağımız topla tüfek; ürettiğiniz et, süt, balık, buğday, pamuk, mısır, sebze ve meyvelerdir.

Aydın Valiliği olarak Devletimiz, Hükümetimiz ve Milletimizle bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağımıza inanıyor, tüm hemşerilerimize her şeyden önce sağlık ve esenlikler diliyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

                                                                                                Aydın Valiliği

Bu haber toplam 2089 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim