• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TARIM VE ORMAN BAKANI YARDIMCISI, KURU İNCİR REKOLTESİNİ AÇIKLADI
08 Eylül 2020 Salı 10:00

TARIM VE ORMAN BAKANI YARDIMCISI, KURU İNCİR REKOLTESİNİ AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Aydın’da 2020-2021 Kuru İncir Sezonu Açılış Töreni’ne katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Aydın’da 2020-2021 Kuru İncir Sezonu Açılış Töreni’ne katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç,  Aydın Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “2020-2021 Kuru İncir Yeni Sezonu Açılış Töreni” ne teşrif etti. Tunç’a Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Ak Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Rıza Posacı ve Metin Yavuz ve beraberindeki heyet eşlik etti.

Aydın’ın tarımsal ticaret hacmini genişletecek olan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposunda gerçekleşen kuru incir sezonu açılış töreni, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un konuşmaları ile başladı.

Kuru incir sektöründe, Aydın ili olarak ihracatta %61’lik bir paya sahip olduklarını ifade Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, 2019 yılında Türkiye’de 284 milyon dolarlık incir ihracatı gerçekleştiğini belirtti.

Bölge ekonomisi açısından tarım sektörüne farklı bir boyut kazandıracak olan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu faaliyeti hakkında bilgi veren Çondur, Ege Bölgesi’nin önemli tarımsal ihracat ürünü olan kuru incirin, şoklanarak soğuk havada kaliteli bir şekilde muhafaza edilmesi ve daha yüksek fiyatla satılması adına bu projenin önem arz ettiğini belirtti.

İleri aşamada incirde lisanslı depoculuğunda faaliyete geçmesiyle birlikte Aydın için büyük önem arz eden kuru inciri vadeli işlem borsalarında değerlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çondur, ” Sayın Bakan Yardımcımız Mehmet Hadi Tunç’un açıklayacak olduğu kuru incir rekoltesinin şimdiden tüm üreticilerimize, tüccarlarımıza ve işletmecilerimize hayırlı olmasını ve bereketli kazançlar getirmesini diliyorum” dedi.

Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Aydın ili olarak incirde markalaşmaya yönelik çalışmaların olduğunu ifade etti. Ak Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, TMO ile incir fiyatlarında istikrarın sağlanacak olduğunu belirtti.

Kuru incir sezonu açılış törenlerinin geleneksel hale gelmesini arzu ettiklerini söyleyen Ak Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, kalkınmanın yerelden başlayacağını dile getirerek gerekli yatırımları yaptıklarını söyledi.   Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava deposunun Aydın için önemli bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Savaş, Aydın ili ürünlerinin markalı ürün haline gelebilmesi ve katma değer katabilmesi için bu tür tesislerin sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

Aydın Coğrafi İşaretlemede İlk Olarak İnciri Aldı

Aydın ilinin, Türkiye’nin tarım potansiyeli bakımından en önde gelen illerinden biri olduğunu söyleyen Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın’ın coğrafi işaretlemede ilk olarak inciri aldığını aynı zamanda incirin Avrupa Birliği’nden tescilli coğrafi işareti olan bir ürün olduğunu vurguladı. Yeni sezonun ve hasat döneminin herkes için hayırlı olmasını dileyen Aksoy,  “Temennimiz üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesidir” diye konuştu.

Türkiye, Dünyada Kuru İncir İhracatında Birinci Sırada

Türkiye’nin 521 bin dekar alanda ortalama 305 bin ton incir üretimiyle dünyada birinci sırada yer aldığını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç,  Aydın’ın 373 bin dekar alanda yaptığı üretim ile Türkiye incirinin %61,4’ünü tek başına ürettiğini belirtti. Aydın’ın,  inciri katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarmış bir şehir olduğunu ifade eden Tunç, amaçlarının Aydın incirinin tüm dünyada tadılması olduğunu söyledi.

2020 Kuru İncir Rekoltesi hakkında konuşan Tunç,” Bakanlığımız il müdürlüğü koordinatörlüğünde kuru incir rekolte tahmin komisyonlarınca incir bahçelerinde her ağaçtan 10’ar sürgünde meyve tutumu sayımı suretiyle yapılmıştır. Rekolte tahmin komisyonları 19 - 28 Ağustos 2020 tarihlerinde hem saha çalışmalarını hem de üreticilerle yapılan birebir görüşmeleri tamamladılar. Bu yıl iklimsel faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerimizde rekolte kısmen etkilendi. Elde edilen veriler neticesinde 2020 yılı Ege Bölgesi kuru incir rekoltesinin 85 bin 585 ton olacağı öngörülmektedir” dedi.

Geçtiğimiz senelerde üretimde yaşanan artış sebebiyle kuru incir fiyatlarında yaşanan düşüşü engellemek ve oluşabilecek üretici mağduriyetlerini önlemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi olarak cumhuriyet tarihin ilk defa kuru incir alım fiyatını A4 kalite için 16 TL olarak açıkladıklarını ve TARİŞ İncir Birliği ile iş birliği içerisinde alımlara başladıklarını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin incir alımlarına 14 Eylül’den itibaren Germencik ve Nazilli’de Tariş İncir Birliği alım noktalarında başlayacağını açıklayan Tunç, üreticiyi hiçbir zaman mağdur etmeyeceklerini ifade ederek kuru incir yeni sezonunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Tariş İncir Birliği arasında kuru incir alım protokolü imzalama merasimi gerçekleşti. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bircan tarafından atılan imzaların ardından Kuru İncir Yeni Sezon açılış töreni son erdi.

Törenin sonunda Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç beraberindeki heyetle birlikte, Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nu gezerek yerinde bilgi aldı. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, gezi sırasında Tunç’a 19 bin metrekare yüzölçümlü alanda kurulan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposunun, sağlayacak olduğu çözümleri aktardı.

atb-kuru-incir-yeni-sezon-acilis-toreni-(4).jpg

Bu haber toplam 10046 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim