• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem UÇMAKLIOĞLU Röportaj
07 Aralık 2016 Çarşamba 01:45

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem UÇMAKLIOĞLU Röportaj

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrullah TURGUT Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrullah TURGUT Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Muharrem Bey öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? Nerelisiniz, nerede doğdunuz, hangi eğitimleri aldınız?

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU :  Liseden Sonra 1 Yıl Ara Verdim

1966 Aydın doğumluyum. Kemer mahallesinde doğdum. 2 yaşındayken Veysi Paşa mahallesine taşınmışız. Veysi Paşa’da büyüdüm. İlkokulu Gazipaşa İlkokulu’nda, ortaokulu Gazipaşa Ortaokulu’nda okudum. Daha sonra Aydın Lisesi’nde okudum. Liseden sonra 1 yıl ara verdim. 1984 senesinde Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne başladım. 1989 mezun oldum. 1989’dan sonra Samsun’da kısa dönem askerlik yaptım. Ondan sonra Aydın’a geldim, kendi kliniğimi açtım.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : 2 Yıl Acarlar’da Çalıştım

O dönemden itibaren Aydın’da Serbest Veteriner Hekim olarak çalışıyorum. 1991-1993 yılları arası 2 yıl Acarlar beldesinde çalıştım. Sonra 1993 yılında Aydın merkeze geldim. 1993 yılından beri Aydın’dayım. 25 yıldır Serbest Veteriner Hekim olarak hizmet veriyorum.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Geçmişte Odamız İzmir’deydi

Eskiden mesleki olarak bağlı olduğumuz Veteriner Hekimler Odası İzmir’deydi. Denizli, Muğla, Aydın, Manisa hiç birinde oda yoktu. Hepimiz İzmir’e bağlıydık. Tabi ulaşım, ulaşım problemi oluyor, işlemler yavaş oluyor vs derken sayımız arttı. 1993’te Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’de kuruldu. Öğretim üyelerinin de gelmesiyle Aydın’da Veteriner Hekimler sayımızda da artış oldu. Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne müracaat ettik ve Aydın Veteriner Hekimler Odası’nı kurduk.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Odanın Kurucu Üyelerindenim

Ben kurucu üyeler arasındayım ve 1994-1996 yılları arasında ilk yönetim kurulunda da görev aldım. O zamanki odamızın kurucu başkanı da Veteriner Fakültesi’nin de kurucu Dekanı olan rahmetli Prof. Dr. Necdet Güzel’di. Oda başkanımız oydu, aynı zamanda fakülte dekanıydı. Ben o dönem sayman olarak muhasebede görev aldım. O dönemden itibaren oda çalışmalarına devam ediyorum.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Ankara Delegeliği Yaptım

1996-2000 arası Ankara Delegeliği yaptım. 2000 yılında oda yönetimini aldım. 2000 yılından itibaren oda başkanlığına devam ediyorum. 2010-2012 yılları arası arkadaşlara bıraktım. 2012 yılında tekrar oda başkanlığına devam etmeye başladım.

Emrullah TURGUT : Aydın Veteriner Hekimler Odası olarak, Aydın Veteriner Hekimleri’ne sunmuş olduğunuz hizmetleri anlatabilir misiniz?

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : 430 Civarında Üyemiz Var

Oda çalışmaları meslek kanunumuz var. Veteriner Hekim Odaları 1954 yılında Veteriner Hekim mesleğinin icrasına ve göreceği işlere dair 6343 sayılı yasaya göre hizmetlerini yürütüyor. 1994’ten beri Aydın’da hizmet ediyoruz. Şuanda 430 civarı üyemiz var. Çünkü her yıl fakültelerin sayısının artmasından dolayı meslektaşlarımızın sayısı artıyor. Her hafta birkaç tane meslektaşımızı üye yapıyoruz.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Devlet Memuru Olanların Üyelikleri İsteğe Bağlı

Kanuna göre kamu dışında çalışan veteriner hekimlerin odaya üye olmaları mecburi. Devlet memuru veya mesleğini yapmayan veteriner hekimlerin odaya üye olmaları isteğe bağlı.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Şikayetleri Değerlendirip Gerekeni Yapıyoruz

Bizde bu meslektaşlarımızın hak ve menfaatini arıyoruz. Onların çalışma şartlarını, koşullarını düzenliyoruz. Onların çalışma şartlarına göre asgari ücretlerini düzenliyoruz. Çalışmalarını kontrol ediyoruz. Aralarında problem olursa onun çözümünde devreye giriyoruz. Etik çalışmayanların hakkında şikayetler yapılıyor. Şikayetlerin değerlendirmesini yapıyoruz. Şikayetler doğruysa gerekli cezaları uyguluyoruz.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Meslektaşlarımıza Sahip Çıkıyoruz

Bunların yanında meslektaşlarımızın; kamuda olsun, özel sektörde olsun özlük haklarının düzenlenmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Onların, hayvan sahipleriyle veya işletme sahipleriyle olan problemlerinde meslektaşlarımızın yanında yer alıyoruz, onlara sahip çıkıyoruz. Hukuki destek veriyoruz.

Emrullah TURGUT : Aydın Veterinerler Odası bildiğim kadarı ile kurslar veriyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : %70 Tarım ve Hayvancılığı Kapsıyor

Avrupa Birliği Entegrasyonu ilgili Avrupa Birliği müktesebatının %70 ‘ini tarım ve hayvancılık kapsıyor. Açılan dosyaların çoğu tarım ve hayvancılık, gıda ile ilgili. İnsan gıdası ile ilgili konuları kapsıyor. Tabi bunun içinde hayvancılıkta geniş bir yer kapsıyor. Bu konuda Bakanlık son yıllarda Avrupa Birliği uyum süreci ile ilgili yeni mevzuatlar çıkarıyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : 1500 – 2000 Veteriner Hekim Sahaya Adım Atıyor

Son yıllarda istihdam edilen veya çalışacak olan veteriner hekimlerin çalışma alanlarını, tek tek belirlenmeye başladı. Sayımız artıyor. 27 tane veteriner fakültemiz var. Her yıl ortalama 1500-2000 veteriner hekim sahaya adım atıyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Bakanlık ; 1 Veteriner Hekim Her İşi Yapmamalı

Bakanlık da bu konuda dediği 1 veteriner hekim her işi yapmamalı, branşlaşmalı. Gıda sektöründe çalışıyorsa gıdacı olmalı. Bununla ilgili sertifikasyon programı tamamlayacak ve okullarda bu sertifikalar alınacak. Eğer serbest veteriner hekim olarak çalışacaksa da kendi branşı ile sertifikalara sahip olacak. Bu yüzden son yıllarda bir branşlaşma var. Bu sertifikaları da verebilmek için çeşitli kurslar düzenlenmesi gerekiyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : ISO 17000, ISO 19000, ISO 22000…

Bu konuda Aydın Veteriner Hekimler Odası olarak bu kursları düzenliyoruz. Bu gıda sektöründe çalışan veteriner hekimlerin çalışma şartları ile ilgili gerekli hasip belgesini, ISO 17000 ISO 19000 ISO 22000, iç denetçilik, dış denetçilik ile ilgili kurslarını düzenliyoruz. Gıda sektöründe çalışacak arkadaşlarımızın altyapılarını hazırlıyoruz.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : En Önemlisi Suni Tohumlama

Aynı şekilde serbest veteriner hekim olarak çalışan arkadaşlar içinde kurslar var. Bunlardan en önemlisi suni tohumlamadır. Sınırlar içerisinde bunu yapabilmek için veteriner hekimlerden suni tohumlama belgesi isteniyor ve bunu zorunlu koşuyor. Bu nedenle bizde Aydında suni tohumlama kursu düzenliyoruz ve sıkça tekrarlıyoruz. Bu senede 4- 5 defa oluyor. Her kursta en fazla 20 kursiyer bulunmak zorunda. Yılda da ortalama 80 ile 100 veteriner hekime bu kursu veriyoruz. 

Emrullah TURGUT : Kurs için veteriner hekimlerden bir ücret talep ediyor musunuz?

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Giderlerimizi Karşılayacak Ücreti Talep Ediyoruz

Bu kurslar genellikle ücretli oluyor. Bakanlıkta bu sertifikaları vermek için döner sermayesi aracılığıyla ücretler talep ediyor. Kurs verecek olan öğretim üyesinin kurs ücreti, ağılanması, konaklaması, yemek vs. onların hepsi oda tarafından karşılandığı için o giderleri karşılayacak ücret talep ediliyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Meslektaşlarımızı Fazla Zorlamıyoruz

Bu konuda devlette bir destek sağlamıyor sadece sertifika zorunluluğu var. Biz de bu zorunluluk karşısında minimum bir ücret talep ediyoruz. Kurs verdiğimiz kişilerde bizim meslektaşlarımız onları yolunacak bir tavuk olarak bakmıyoruz. Zaten mesleğe yeni başlayan bir meslektaşımız ekonomik olarak ailesinden destek alıyor. Onu daha fazla zorlamakta istemiyoruz. 

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Pet Hayvanlarına Yönelik Kurslarımız Oluyor

Mesela ev ve süs hayvanlarıyla ilgili, egzotik hayvanların bakımı barınmasıyla ilgili barınakta çalışan veteriner hekimlerle ilgili değişik kurslarımız var. Son zamanlarda biliyorsunuz çiftlik hayvanlarının haricinde pet hayvanları dediğimiz evinde hayvan besleyenlerin sayısı da artıyor; kedi, köpek, kuş besleyenler gibi. Pet besleyenlere yönelik çalışan arkadaşlarımız var.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : En Çok Suni Tohumlama Kursu Veriyoruz

Mesela diş sağlığı kursu; bir bakıma veteriner diş hekimi şeklinde. Göz hastalıkları ile ilgili, ayak hastalıklarıyla ilgili vs. bu tür kurslarımız rutin aralıklarla devam ediyor. En çok düzenlediğimiz kurs suni tohumlama kursu. Suni tohumlama kursu veya diğer kurslar ilan ediliyor, duyuruluyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Kurslarımız Türkiye Çapında Yapılıyor

Türkiye çapında olduğu için diğer illerden çok sayıda müracaat oluyor. En son kursumuzda 20 kişilik kursiyerin 4’ü aydınlıydı. 16 kişi hep il dışından katılım oldu. Bu aydının turizmine de katkı sağlamış oluyor. Aydına da katkımız oluyor.

Emrullah TURGUT : Beslenmesi yasak olan hayvanları besleyenler var. Bu kişi hayvanını veterinere götürdüğü zaman nasıl bir uygulamayla karşılaşıyor?

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Önlemlerin Alınması İçin Arkadaşlarımızı Uyarıyoruz

Hayvanları koruma kanunu çıktıktan sonra bunlar daha düzenli hale geldi. Dediğiniz gibi bazı ırkların beslenmesi yasak. Biz arkadaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz; bu hayvanları besleyenlerin aşılarını kesinlikle yapmayınız ve mutlaka bu kanunun uygulanmasıyla ilgilenen bakanlık veya belediyelere bildirin bu konuda gerekli önlemler alınsın. Çünkü insan sağlığı açısından da çok tehlike arz ediyor bu hayvanlar. Önlemi alınması için biz meslektaşlarımızı uyarıyoruz.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Yasal Olmayan İş Yaptıklarında Cezaları Var

Bu köpeklerde eski bir gelenek var; kuyruk kesme, kulakları kesme bunlarda hayvanları koruma kanununa göre yasak. Meslektaşlarımızı da bu konuda uyarıyoruz. Yasal olmayan bir iş yaptıklarında bunun bir cezası var. Arkadaşlarımız bu cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Kanunların Dışında Uygulama Yapanları Uyarıyoruz

Kanun şunu diyor; diyelim ki köpeğin sol kulağının kıkırdağı kırıldı onu kesebiliyorsunuz hayvanın sağlığı açısından. Ama 2 kulağını kes, kuyruğunu kes bunlar kesinlikle yasak. Arkadaşlarımızı da bu konuda uyarıyoruz; kesinlikle yapmayın, yapanları uyarın, gerekli yerlere bildirin şeklinde.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Sahipsiz Hayvanların Korunması, Bakımı Belediyelerde

Hayvanları koruma kanununa göre sahipsiz hayvanların barınması beslenmesi, hastalıklarla mücadelesi belediyelere bırakılmış. Bu konuda veteriner hekim arkadaşlarımız çok muzdarip. Örnek vereyim; gecenin 3’ün de kediye araba çarpıyor vatandaş tutuyor en yakın bir veteriner hekim muayenehanesine gidiyor veya telefonla arıyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : İnsanlık Yapalım Ama Emek Var Ortada

Arkadaşlarımız kalkıyor iyi niyetiyle tedavisini yapıyor. Bunun ekonomik bir şeyi oluyor bu sefer ben zaten bunu yolda buldum. İnsanlık yapalım tamam ama karşısındakinin de bir emeği var. Gecenin 3’ünde kalkmış, muayenehanesini açmış, ilacını kullanmış.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Kamuoyuna Duyurum;

Buradan kamuoyuna duyurum; bu tür hayvanların bakımı beslenmesi ve sağlıklarının korunmasındaki görev direk belediyelerimizindir. Belediyelerimizin de rehabilitasyon merkezleri var, veteriner hekimleri var, şube müdürlükleri var. bu tür durumlarda sahipsiz hayvanlarla ilgili ilk yapacakları iş belediyelere duyurmak ve belediyelerden yardım istemek. 

Emrullah TURGUT : Sokak hayvanlarının bakımı belediyelerde dediniz. Belediye barınaklarında sokak hayvanlarına yeteri kadar uygun bakıldığını düşüyor musunuz?

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Net Bir Şey Söylemek Zor

Bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü ilçelerimizde dahil çok barınak var. Bazı barınaklarımızdan çok olumlu dönüşler alıyoruz; hekimleri çok iyi, hayvanlara çok iyi bakılıyor gibi. Bazılarında da orada çalışan meslektaşlarımızla ilgili şikayetler veteriner hekimler odası olarak bize geliyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Cezalandırdığımız Meslektaşlarımız Var

Hayvan severlerden görevini yapmayan, görevini ihmal eden meslektaşlarımızla ilgili yazılı olarak şikayet dilekçeleri de geliyor. Biz onları hep gündeme alıp, birer soruşturmacı atayıp gerekenleri yapıyoruz. Cezalandırdığımız meslektaşlarımız da var.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Gerekli Denetimleri Yapıyoruz

Dediğim gibi buraların idari denetimini yapacak olan belediyelerdir. Fakat mesleki olarak oradaki meslektaşımızın denetimini veteriner hekimler odası olarak biz yapmalıyız. Bizde gerekli denetimleri, şikayet olduğunda gerekli uygulamaları yapıyoruz.

Emrullah TURGUT : O zaman vatandaşlarımız barınaktan şikayetçilerse belediyeye, veteriner hekimden şikayetçilerse size başvuracaklar.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Barınak Koşullarından Şikayetçilerse Belediyeye

Barınağın imkanlarıyla alakalı, koşullarıyla alakalı şikayetleri varsa onu belediyeye bildirecekler, meslektaşlarımızdan sağlığıyla ilgili bir problem varsa o zaman veteriner hekimler odasından yardım isteyebilirler. Şikayetlerini bildirebilirler, biz mesleki soruşturmamızı yapıyoruz.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Bazı Meslektaşlarımız Haksız Soruşturmalara Maruz Kalabiliyor

Bazen hayvan severlerden çok aslı olmayan şikayetlerde gelebiliyor. O zaman gerçekten yerinde denetimlerle, soruşturmacı raporlarıyla durumun gerçekliğini öğreniyoruz. Böyle durumlarda veteriner arkadaşlarımız haksız soruşturmalara maruz kalmış olabiliyor.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Her İlçede Hayvan Barınağı Açılmalı

Tam sayısını bilmiyorum, birçok yerde var. Söke’de var, merkezde var, Kuşadası’nda var, İncirliova’da açılacağı söyleniyor. Büyükşehir yasasıyla her ilçede hayvan barınaklarının açılması gerekiyor. Orada çalışanların, yöneticilerinin durumuna göre barınağın şartları değişebiliyor. Bazılarından çok olumlu görüşler gelirken, bazılarından çok şikayetler geliyor.

Emrullah TURGUT : Aydın halkı hayvanlara yeteri kadar değer veriyor mu? Aydın halkının hayvanlara bakışı nasıl?

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Daha İyiye Doğru Gidiyor

Eğitim, kültür seviyesi arttıkça daha iyiye doğru gidiyoruz. Eğitim arttıkça Aydın’da hayvanlarla ilgilenen kişi sayısının daha da arttığını görüyoruz. En azından kış aylarında dışarıya yiyeceklerin bırakıldığını, yaz aylarında su kapların koyulduğunu son yıllarda görüyoruz. Bu iyi bir gelişmedir. Eğitim ve kültür seviyesi arttıkça insanların hayvan sevgisinin daha da arttığını görüyoruz.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Aileden Gelen Bir Şey

Tabi bu öncelikle aileden gelen bir şeydir. Ailenin çocuğunu yetiştirirken hayvan sevgisini öğretmesi lazım. Okulların çocuklara derslerde hayvan sevgisini göstermesi lazım. Birazda kişinin içinden gelen bir şey. Son zamanlarda iyiye gittiğini görüyoruz, iyiye de gideceğini düşünüyorum.

Atila Muharrem UÇMAKLIOĞLU : Kliniğimden Sahipsiz Hayvanlar İçin Mama Alıyorlar

Ben aynı zamanda serbest veteriner hekimim. Benim kliniğimden de sahipsiz hayvanlar için mama temin ediyorlar. Değişik yerlerde, köşelerde sahipsiz hayvanların beslenmesi için kullanıyorlar ki bunlarda iyi gelişmelerdir. 

Röportaj : Emrullah TURGUT

_dsc3950.jpgmanset-020.jpg_dsc3954.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9658 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim