• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
5arlo Kurucu ve Ortağı Altan KEMERCİ Röportajı
15 Aralık 2016 Perşembe 19:22

5arlo Kurucu ve Ortağı Altan KEMERCİ Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL 5arlo Kurucu ve Ortağı Altan KEMERCİ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL 5arlo Kurucu ve Ortağı Altan KEMERCİ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Altan KEMERCİ : Ardahan’da Dünyaya Geldim

1977’de Ardahan Çıldır’a bağlı Yukarı Cambaz köyünde doğdum. 79’da Babam Öğretmen oldu ve ilk ataması Nevşehir’e çıktı bizde Nevşehir’e gittik. Daha sonra Bingöl’e ve sonra 1989’da Aydın Köşk’e bağlı Sarıçam Köyünde göreve başlıyor. Daha sonra İncirliova Acarlarda görev yaptı. Bizde Babamın görevi dolayısı ile şehir şehir dolaştık.

Altan KEMERCİ : 95’te İstanbul’a Gittim

İlkokula Bingöl’de başladım Köşk Sarıçam’da bitirdim. Ortaokul Aydın Cumhuriyet İlköğretim Okulunda devam ettim. 94 Aydın Lisesi mezunuyum. Kredili sistemin ilk mezunlarındanım. 95 de Aydından İstanbul’a gittim. 95’ten bu güne kadar hep hizmet sektöründe yer aldım. İlk olarak İstanbul Bağcılarda komi olarak göreve başladım. Mesleğin en alt kesiminden buraya geldim.

Altan KEMERCİ : 2009 Şapıldak’ı Devraldık

26 Kasım 2009 da Şapıldak’ı devraldık. Ondan sonra Aydın hizmet sektöründe 2 ortak olarak devam ettik. Şapıldak bir türkü bar. Haftanın 7 günü canlı müzik olan bir yer. Tabi bu süre içerisinde Şapıldak iyi bir isim, iyi bir ivme, iyi bir kariyere sahip bir işyeri. İlk başlangıç noktamız orası. Bilindiği üzere arz talebi doğuruyor, talep karşılığında insanlar bizden beklentileri yeni bir iş yeri, daha kapsamlı istekleri doğrultusunda kendi öz sermayemiz ile 5arloyu açtık. Aynı zamanda Franchising olma yolunda ki ilk adımımız 5arlodur.

Osman ÇELİKKOL : 5arlo nedir? Nereden geliyor ?

Altan KEMERCİ : Ben, Hakan KAYA, Murat POLAT

İç Mimarımız Mupo Tasarım Kuşadası firmasıdır. Ben, ortağım Hakan KAYA, Mupo Tasarım sahibi Murat POLAT oturduk. Murat POLAT dedi ki; buranın ismi 5arlo olsun. Bizde takdir ettik. İnsanlara sorduk.

Altan KEMERCİ : Charlie CHAPLİN Film Repliği

 ‘’ Şarlo ’’ ( Charlot ) Charlie CHAPLİN’in film repliğidir. Filmdeki karakteridir, film repliğidir, sessiz bir kahramandır, sessiz bir çığlıktır Şarlo. Ondan dolayı bizde onun özlü sözlerini yansıtır, Şarlo felsefesi, Şarlo filmleri gibi Charlie CHAPLİN’e bağladık. Ondan sonraki süreçte 7 ay süren bir tadilat süresi vardı. Sıfırdan altyapısı ile iç dekorasyonu ile, mutfağı ile, barı ile bir konsept oluşturmak için çok uğraştık. Daha sonra ne yapabiliriz burada dedik.

Altan KEMERCİ : 5arlo’da Her Şey Var

Sabah kahvaltısı, Türk ve Dünya Mutfağı, Öğle yemekleri, akşam yemekleri, grup organizasyonları, doğum günü organizasyonu, evlilik yıl dönümleri, bekarlığa veda günleri, grup yemeklerinde fasıl ekipleri gibi etkinliklerimiz oldu ve olmaya da devam ediyor. 5arlo’da insanlar manzara anlamında, hizmet anlamında, yemek anlamında; çayından tutunda alkolüne kadar her şey mevcut ve bunları müşterilerimize en iyi şekilde sunuyoruz. Tatlıdan dondurmaya kadar, dünya kahveleri gibi her şey bulunmaktadır. 5arlo’da her şey var. Toplamda 22 personelimiz ile Sabah 08:00’den Gece 02:00’ye hizmet veriyoruz.

Osman ÇELİKKOL : 5arlo’yu açarken maddi yönden sıkıntılar yaşadınız mı ?

Altan KEMERCİ : Uzun Vadeli Bir Proje

Bir işletmeci olarak büyük meblağda bir yatırımımız var buraya. Uzun vadeli bir proje 5arlo. Birde yerel sermaye ile oluşturulan bir marka. Yerel kendi öz sermayemiz ile yapılan bir çalışma olduğu için kısa vadede ekonomik olarak sıkıntılarımız oluyor fakat çok şükür emekçi emeğinin hakkını aldı.

Altan KEMERCİ : Personelin Eğitimlerini Veriyoruz

Çalışan personel maaşını gününde alır. Bir düzen bir iltizam vardır. Müşterimizi seçerek alırız. Az insanla çok para kazanma gibi bir anlayışımız yok. Düzgün ve kaliteli müşterimiz olması yeterli. Aynı zamanda mesleğin içinden geldiğimiz için bende profesyonel bir garsonum. Ortağım profesyonel bir barmen. Bu yüzden personelin eğitimlerini kendimiz veriyoruz. Davranış  şekillerini, müşteri karşılama uğurlama, mesleki eğitimlerini tek tek öğretiyoruz.

Altan KEMERCİ : Spora Büyük Bir Desteğimiz Var

Profesyonel bir aşçımız var. 30 yıldır bu işi yapmaktadır. 5-6 yıldızlı otellerde şeflik yapmış Alim BİLEN. Türk ve Dünya Mutfağına hakim bir insandır. Kahvaltıda ayrı bir ablamız bulunmaktadır. Personelimiz profesyoneldir. Part-time olarak 10 çalışan öğrencilerimiz var. Çestepe Spor Kulübünün Ana Sponsoruyuz. Doğa Yürüyüşleri Kulübünün, Türkiye Muay Thai 3.sü olan sporcumuzun, Bilardoda Türkiye 3. Atakan BIÇAKÇI’nın, Şahin Dans Akademisinin Ana Sponsoruyuz. Bu bağlamda spora büyük bir desteğimiz var.

Osman ÇELİKKOL : İleriye dönük 5arlo olarak projeniz var mı ?

Altan KEMERCİ : Menşei Aydın

5arlo’yu ilk etapta Aydında faaliyete geçirdik. Aydın’ın yerel çocukları olarak, Aydın’ın yerel evlatları olarak, yerel sermayesi ile oluşturduğu bir firma. 5arlo’yu doğal olarak şubeleşmek adına kurduğumuz ilk etap burasıdır. Bundan sonraki süreçte Menşei olarak Aydın, öncelikli olarak Aydın’ın ilçeleri daha sonraki süreçte de Türkiye’ye şubeler vermek istiyoruz. Bu süreçte gıda fuarlarına katılıp ismimizi ön plana çıkarmak ve pazarlamak istiyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Yabancı ülkelerde markalaşma olayı çok fazla fakat bizim ülkemizde biraz geri kalmış durumda.

Altan KEMERCİ : İlk Hedeflenen Noktalar Nazilli, Söke, Kuşadası, Didim

Sizlerin de bildiği ve takdir edersiniz ki markalaşmak ekonomik bir güç ister. Bu konuda da markalaşmak adına güçlü olmamız gerekiyor. İlk hedeflediğimiz noktalar Nazilli, Söke, Kuşadası, Didim. Fakat ilk 1 yıllık süreci burada atlatmamız gerekiyor. Daha sonraki süreçte burada yetiştirdiğimiz personelimiz ile diğer yerleri de kontrol etmeyi planlıyoruz. Ana merkez Aydın olarak devam etmek istiyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Bir yoğunluk var mı işletmenizde ?

Altan KEMERCİ : Aydında En Uygun Fiyat ve En Uygun Kalite

Aşağı yukarı günlük 400 ila 600 müşteri ağırlıyoruz. Bu beklentimizin üstünde bir rakam. Fiyatlarımızın çok cazip olmasından kaynaklı ve franchising olmadığımız için firmadan aldığımız bütün desteği müşteriye yansıtıyoruz. Örneğin bizde 25 TL olan bir menü franchising olan yerlerde 50 TL. Çünkü onların kira yükümlülükleri ağır. Bizim öyle bir durumumuz yok. Biz işin sürümündeyiz. Fiyat bakımından Aydında en uygun fiyat ve en kaliteli hizmeti bizim verdiğimizi düşünüyorum. 20 çeşit serpme kahvaltı 15 TL.

Osman ÇELİKKOL : Burada sunulan ürünleri sabit bir yerden mi alıyorsunuz ? Kalite konusunda güveniyor musunuz ?

Altan KEMERCİ : En Kalite Firmalar İle Çalışıyoruz

Biz bu konuda Aydın’ın yerel firmaları ile çalışıyoruz. Tarım Bakanlığından onaylı olmayan hiçbir firma ile de çalışmıyoruz. Faturasız hiçbir mal almıyoruz. En kaliteli firma hangisi ile onunla çalışıyoruz. Bugün Çerezza, Coca- Cola, Efes Pilsen, Aypa, Küçük Köy Şarküteri gibi hep tanınmış firmalar ile çalışıyoruz. Aynı zamanda müşteriler bizleri denetleyebilir. Müşterimiz mutfağımıza girip görebilir. Ne yiyorum diye istediği saatte istediği zaman mutfağa gidip bakabilir. Ziraat mühendisleri ilaçlamayı her ay yaparlar. Hijyen çok önemlidir bizim için.

Altan KEMERCİ : Dinlenme ve İstirahat Alanı

5arlo Aydında, Aydın halkının çok rahatlıkla ailecek gelip oturabileceği bir mekan. Dinlenme ve istirahat alanıdır burası. Günün her saatinde insanlar, istedikleri zaman, istedikleri şekilde gelip oturabilirler. Müşteri portföyümüz de bir sınır yok yani.  

Osman ÇELİKKOL : Müşterilerden bugüne kadar hiç şikayet aldınız mı veya olumlu bir dönüş yapıldı mı ?

Altan KEMERCİ : Müşterilerimize Böyle Bir Yer Kazandırdığımız İçin Teşekkür Alıyoruz

Bu zamana kadar hiç kimseden olumsuz bir dönüş almadım. Her müşterimiz bizlere böyle bir yer kazandırdığınız için teşekkür ederek, takdir ederek çıkıyor. Olumsuz dönüşlerinde olmasını isterdim. Bu konuda da eleştiren olmadı. Gerek sosyal medyadan, gerek bireysel halk ile ilişkilerimiz mesela kimse eleştirmedi. Bizim birde 5arlo’ya ait kendi bir dergisi var.

Altan KEMERCİ : 5arlo Kart – Her Alışverişe %5 Para Puan

5arlo Magazin, Kültür ve Etkinlik anlamında her ay düzenli olarak çıkardığımız bir dergidir. Bu dergide ayın yemeği, kokteyli tarzında sunumlarımızı, ayın konukları, 5arlo müşterilerinin köşe yazarlığı yaptığı bir dergimiz var. Dergi için profesyonel bir ekip ile çalışıyoruz. Bu ekip arkadaşlarımız ile birlikte 5arlo dergisi oluşturalım dedik ve oluşturduk. Bir yanda da 5arlo kart uygulamamız var. 5arlo kartta müşteri her alışverişinde %5 para puan yükleniyor. Sonraki alışverişlerinde bunu kullanabiliyor.

Altan KEMERCİ : Aydın İçin Çalışıyoruz

Franchising olan firmalar sermayelerini dışarı aktarır Aydın’a aktarmaz. Ben Aydın’ın pazarında köylüden alışveriş yaparım. Her Salı aşçım ile birlikte 2 personel ile birlikte bütün alışverişi köylüden yaparız. Meyvesi, sebzesi, yumurtası, yoğurdu ve aklına gelebilecek yerelde cevizinden incirine kadar her şeyi köylüden alırız. Yani burada üreten köylüden alırız. Bize dışarıdan kuru gıda vb bir şey gelmez. Donmuş gıda da satmıyoruz. Örneğin antrikot gerekiyor. Burada yerel kasabına gideriz, söyleriz kasap hazırlar 1 gün bekletir ertesi gün de sunuma verilir. Aydın sermayesinin Aydında kalmasını sağlıyoruz. Aydın için çalışıyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Siyasi bir yanınız da mevcut

Altan KEMERCİ : 1993-1994 Yıllarında Başladım

1993-1994’te Shp ile Chp’nin birleşmesinden Shp’den Chp’nin gençlik kollarına geçen biriyim. Gençlik kollarındaydım. Ondan sonraki süreçte gençlik kolları yaş sınırı 30 idi. 2010-2011 iki dönem ana kademede yedek yöneticilik yaptım. 2012’de yedek yönetici idim. 2013’te Ana kademe ilçe yöneticisi idim. Ondan sonraki sürelerde hep ana kademe yöneticiliği yaptım ve yapıyorum.

Osman ÇELİKKOL : Başkanlık için bir düşünceniz yok mu ?

Altan KEMERCİ : Siyaseti Makam, Mevki, Koltuk İçin Yapmamak Gerekir

İşlerimizin yoğunluğundan dolayı ilk etapta yönetimde olmak daha mantıklı geldi.  Yararlı olmak adına, sadece siyasette makam, mevki, koltuk için yapmamak gerekir. Cumhuriyet Halk Partisinde bir neferiz biz. Kişiler üzerinden değil de ideoloji üzerinden siyaset yapıyoruz. Kişiler ve makamlar gelip geçicidir fakat ideolojiler her zaman kalıcıdır.

Osman ÇELİKKOL : Siyasi olarak projeleriniz var mı ?

Altan KEMERCİ : Ana Felsefem Emektir

Efeler ilçe yöneticisi olarak yönetimimiz ile birlikte aldığımız bütün kararlar ortak paydada semirler, konferanslar, halka inmeler olsun gibi dönemsel olarak bir siyasi yöneticinin yapması gereken ne ise onları yapıyorum. Partim benden bir şey isterse ben yaparım, o görevden de kaçmam. Fakat benimde bir talebim olmaz. Ben ilçe başkanı olayım, ben il başkanı olayım, milletvekili olayım veya meclis üyesi olayım gibi taleplerim olmaz. Ana felsefem emektir. İkincisi insandır. Emek veren emekçi, emeğinin hakkını alabilmeli, insanda insan olduğu için değer görmelidir. Dünyada bütün insanlığın haksızlığa uğramamış, hukuksuzluğun olmadığı ve mutlu bir yaşam sürdürüldüğü bir dünya. Temennim budur.

Osman ÇELİKKOL : Son olarak söylemek istediklerinizi aktarır mısınız ?

Altan KEMERCİ : Hakan KAYA ile 8 Yıldır Ortaklığımız Devam Etmekte

Şapıldak ve 5arlo olarak iki ortak ile devam ediyoruz. 8 yıldır devam eden bir ortaklığımız bulunmakta. Hakan KAYA ve Altan KEMERCİ olarak. Sırt sırta verdik. Kardeş gibiyiz. Mücadele ediyoruz. Yaklaşık olarak 30 kadar personelimiz var. 30’a yakın personele istihdam sağlamış oluyoruz. Ben şunu da isterdim mesela ;  benim burada çalışan 30 personelimin 15’inin SSK primini devletin destek olması ile benim daha fazla ayakta kalıp daha fazla personel alabilmeme istihdam sağlamama, 2. 3. Bir iş yeri açtığımda daha güçlü olmama yardımcı olur.

Altan KEMERCİ : Aydında Havaalanı Olmasını İstiyorum

Aydın’da bir Havaalanı olmasını istiyorum. Aydın Ticaret Odası Başkanımız Hakan ÜLKEN’in büyük desteği var. Çok büyük çalışmaları var. Aydında bir havaalanı olması Aydın halkına, Aydın Esnafına, Aydın’ın ticaretine, Aydın turizmine çok büyük katkılar sunar. Şuan birileri bu taraflara gelecekse ya İzmir’e iniyor yada Dalaman’a iniyor. Dalaman’a iniyorsa Muğla’ya faydası oluyor. İzmir’e iniyorsa İzmir’e Çeşme’ye faydası oluyor. Didim köy gibi kalıyor. Didim bence Aydın’ın veya Egenin en güzel ilçelerinden birisidir. Röportajınız için teşekkürlerimi sunarım.

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

_dsc4696.jpg

_dsc4702.jpg_dsc4709.jpg_dsc4710.jpg_dsc4713.jpg_dsc4717.jpg_dsc4726.jpg_dsc4714.jpg_dsc4718.jpg_dsc4723.jpgsablon2-(1).jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10163 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim