• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ambalaj Atıkları Çöp Değil...
15 Ekim 2016 Cumartesi 18:28

Ambalaj Atıkları Çöp Değil...

Kaya Geri Dönüşüm Genel Müdürü İhsan Kaya AydınÖzel'e Geri Dönüşümün Öneminden Bahsetti.

Kaya Geri Dönüşüm Genel Müdürü İhsan Kaya AydınÖzel'e Geri Dönüşümün Öneminden Bahsetti.

İhsan Kaya : Tesadüflerle Bu İşe Başladım

34 yıldır bu işi yapıyorum, tesadüfler bizi bu sektöre soktu. Gazetede okumuştum. Fabrikayı aradım. Seka kağıt fabrikasını aradım o zaman sadece Seka kağıt fabrikası vardı. Alıyoruz dediler. O zamanlar lise son sınıftaydım babamla beraber kömür ticareti yapıyordum. Kömür dükkanımızın çevresinde ki komşularımıza duyurmaya başladık. Komşularımızdan çıkan kağıtları toplamaya başladık. 3 ay gibi bir zamanda biriktirdiğimiz kağıtları fabrikaya götürdük. Benim için ciddi bir kar olmuştu. Yıllarca vitrinden bakıp alamadığım bir saat vardı. İlk parayla o saati almıştım.

 

İhsan Kaya : Hurdacılıkla Başladım

Bu arada kömür işimiz devam ediyordu. 3-5 yıl sonra işlerimiz bozuldu. Elimize bu iş kaldı. Hurdacı zihniyetiyle çalışıyorduk. Yıllarca bu şekilde devam ettik. İnsanların değişik bir gözle baktığı bir işti. Ancak zamanla bizim işimizin bir hammadde tedarikçiliği olduğu anlaşıldı. Hurdacılıktan geri dönüşümcülüğe geçiş yaptık. Sizin için piyasa için değerini kaybetmiş çöpe atacağınız malzemelerin geri dönüşümünü yaparak ekonomiye katkı sağlıyoruz. Zaman içerisinde tabi kendimizi fiziki olarak makine olarak geliştirerek çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha da ilerlemek için çaba sağlıyoruz.

 

İhsan Kaya : Geri Dönüşüm Toplama Noktaları Oluşturduk

Kağıdın geri dönüşümünü yapmıyoruz. Kağıtları ayırıp presleyip fabrikaya gönderiyoruz. Fabrikada kağıdın geri dönüşümünü yapıyorlar. Plastiğin ve naylonun geri dönüşümünü yapıyoruz. Çevreye katkı sağlıyoruz, ekonomiye çok ciddi katkı sağlıyoruz, kaynakların daha az kullanılmasına yardımcı oluyoruz. Milli gelire katkı sağlıyoruz. Pet geri dönüşümünü de sağlıyoruz. Pet doğada bin yıl gibi bir zamanda yok olan bir madde bunun geri dönüşümünü sağlıyoruz. Ülkemizde geri dönüşümün değeri tam anlamıyla oturmuş değil. Avrupa'daki gibi sistemi oturtabilirsek daha da verimli hale gelebilecek. Kaynaklarımız daha az tüketilecek. Önümüzde uzun bir süre var. Bizde çalışmalarımıza anaokullarında başladık. Geçen sene anaokulları gelip tesisimizi gezdiler. Umuyoruz ki ailelerine bahsetmişlerdir. Aileler bilgi sahibi olmuştur. Geri dönüşümün önemini küçük yaşta öğretmemiz gelecekte daha faydalı olacaktır. Belediyeyle anlaşmalı koordineli olarak çalışıyoruz. Pet şişe toplama noktalarımız var. Anlaşılmasının kolay olması amacıyla pet şişe şeklinde pet şişe toplama noktaları oluşturduk. Bu çeşitli geri dönüşüm malzemelerini toplama noktalarımıza vatandaşlarımız çöplerini de atıyorlar. Vatandaşlarımız biraz daha bilinçlenmeliler dikkat etmeliler. Bu bilinci vatandaşlarımıza kazandırmak için pes etmeden çalışacağız. Geri dönüşüm maddelerini toplama noktalarımız zaten insanların en yoğun kullandıkları noktada.

 

İhsan Kaya : Ambalaj Atıklarıyla Çöpleri Karıştırmayın

Vatandaşımızın daha duyarlı olmasını, cebindeki parayı nasıl koruyorsa çıkan ambalajların  çöp olmadığını onlarında ekonomik bir değeri olduğunu o işten ekmek yiyen yüzlerce insan olduğunu unutmasınlar. Geri dönüşümde kullanabileceğimiz maddeleri daha temiz yerlerde çöpten ayrı bir yerde biriktirirlerse geri dönüşüme daha yararlı olurlar. Lütfen ambalaj atıklarıyla çöpleri karıştırmayalım.

 

Haber - Röportaj / Emrullah TURGUT

ihsan-kaya.jpgdsc00676.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1816 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim