• Aydın28 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anadolu Gümüş Sahibi Mehmet KARANFİL Röportajı
19 Aralık 2016 Pazartesi 16:29

Anadolu Gümüş Sahibi Mehmet KARANFİL Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Anadolu Gümüş Sahibi Mehmet KARANFİL ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Anadolu Gümüş Sahibi Mehmet KARANFİL ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Mehmet KARANFİL : Germencik’te Tek Gümüşçü

1984 yılında Aydında doğdum. Adnan Menderes Üniversitesi Yenipazar Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Mezunuyum. Bu mesleğe 2011 yılının sonlarına doğru başladım. Hemen hemen 5 yıl oldu. Daha önce kuyumcu tezgahtarlığı yapıyordum. Gelen müşteriler burada gümüş var mı, yapıyor musunuz vb. gibi sorular vesilesi ile bu işe yöneldim. Allaha şükür Germencik’te eşimiz dostumuz çevremiz geniş bu konuda. Aynı zamanda Germencik’te tek gümüşçü benim, başka gümüşçü yok.

Osman ÇELİKKOL : Niye kuyumcu değil de gümüşçü dükkanı açtın ?

Mehmet KARANFİL : Kuyumcu 500-600 Bin TL Para İle Anca Açılır

En önemli etken maddi kaynak. Bugün bir kuyumcu dükkanı açmak için en az 500 - 600 bin TL para gerekiyor. Bu parayla da en basit dükkanı açarsınız. Yani açmak için en az 10 kg altın olması gerekiyor. Bugün 10 kg altın 1 Milyon TL’den fazla tutar.

Osman ÇELİKKOL : Müşteri portföyünüz ?

Mehmet KARANFİL : Çevremiz İle İş Yapıyoruz

Germencik ağırlıklı daha çok. Ortaklardan, köylerden de gelenler var. Dediğim gibi daha çok eş dost çevresi bizim müşterilerimiz. Bizi tanıyan, bizlerin tanıdığı, samimiyetimizin olduğu insanlarla iş yapıyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Bu işin zorlukları nelerdir ?

Mehmet KARANFİL : Sadece Beklemek

Bu işin en zor tarafı akşama kadar beklemek. Bunun haricinde vitrini dolduruyorsun sabah. Akşam olunca tekrar bunları topluyorsun. Açarken düzenli, titiz bir şekilde albenisi olacak tarzda sunumu yapıyorsun. Zaten gümüş diğer değerli ürünlere göre çekiciliği fazladır ve diğerlerine nazaran daha ucuzdur.

Osman ÇELİKKOL : Bu iş ile ilgili en çok yaşadığın sıkıntı veya sıkıntılar nelerdir ?

Mehmet KARANFİL : Gasp Etmek İsteyenler Olabilir

Aslında sıkıntı olarak değil de risk olarak bazı durumlar var. Bu sektörde sattığımız ürünler ucuz bir şey değil. Hepsi değerli bir maden ilk başta. Tabi bu konuda sizi gasp etmek isteyenler olabilir. Arkanızı dönersiniz tezgahtan bir şeyleri çalabilirler. Allaha şükür şuana kadar öyle bir şey olmadı. Dikkat isteyen bir iş sonuçta. Sabah çıkardığın tabloda kaç tane yüzük olduğunu dahi biliyorsun ister istemez. Bunun takibi önemli. Her müşteri iyi niyetle gelmeyebilir.

Osman ÇELİKKOL : Müşterilerden olumlu veya olumsuz olarak geri dönüşler alıyor musun ?

Mehmet KARANFİL : Hatalarımız Olabiliyor

Bazı yanlışlıklarımız olabiliyor. Yüzüğe isim yazdırmak isterler, bazen harflerde hatalar yapabiliyoruz. Tabi bu bizim kabahatimiz oluyor. Doğal olarak karşılığını veriyoruz elbette. Müşterilerimizin istekleri doğrultusunda elimizden geldiği kadar ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Memnun olanlar, saygı ve sevgilerini gösteren çok fazla müşterimiz de oldu. Hiç kimse kusursuz değil. Sonuçta bir insanız elbette ki işimiz dolayısı ile dediğim gibi ufak tefek hatalarımız olabilir. Bu hataları gidermekte bizim görevimiz.

Osman ÇELİKKOL : Sizin işiniz kuyumcular gibi durma, açılma durumu da var mı ?

Mehmet KARANFİL : Dolar Etkileyen Faktörlerden Biri

Elbette sonuçta gümüş satıyoruz. Her işte olduğu gibi bizde durgunluk zamanı oluyor. Yazın Almancılar geldiğinde daha hızlı oluyor. Kışın duruyor. Aynı zamanda benim aldığım bütün ürünler dolar ile alınıyor. Doların yükselmesi, düşmesi bizleri en çok etkileyen faktörlerden birisi. Biz ithal getirmiyoruz, toptancılardan alıp satıyoruz. Türkiye genelindeki bütün toptancılarda dolar ile alışveriş yapılıyor. Geri dönüşü de fazla tutmuyor gümüşün. Gümüşün külçeleri var. Sadece onlar yatırım amacı ile kullanılabiliyor. İzmir de Kemeraltı’nda bunları satın alabiliyorsunuz.

Osman ÇELİKKOL : Sadece Germencik’te mi işinize devam ettirmeyi düşünüyorsunuz ?

Mehmet KARANFİL :  Aydında da Açmayı Düşünüyorum

İleride Aydın’a da açmayı düşünüyorum. Buraya yeni bir personel bulup kendim Aydında yeni bir yer açmak istiyorum. Bu işin kontrolü çok zor değil. Eğer dediğim gibi uygun olursa Aydına geçip buradaki yerimde aynı çalışma düzenine sahip olarak 2 dükkan ile müşterilerimize hizmet etmeyi hedefliyorum.

Osman ÇELİKKOL : Esnaflar bazen veresiye veriyor. Sizde veresiye veriyor musunuz ?

Mehmet KARANFİL : Eksi Yönü Geri Dönmemeleri

Veresiye verdik doğal olarak. Çünkü müşterilerimiz eş dost, tanıdık olduğundan ötürü verebiliyoruz. Tabi bu veresiyenin eksi yönü geri dönmeyenlerin olması. Hala daha var. Parasızlıktan olduğunu düşünüyorum. Ama bugün alıp yarın getireceğim deyip de parası olduğu halde getirmeyenlerde olmuştur. Bilemiyorum

Osman ÇELİKKOL : İnternet üzerinden gümüş takı satışları şuanda çok fazla. Öyle bir işe girmeyi düşündünüz mü ?

Mehmet KARANFİL : İnstagram’da Satış Yapıyorum

Benim kendi instagram hesabında kendi dükkanımda bulunan ürünleri paylaşımlarını yapıyorum. Oradan da satışlarımız mevcut. Tabi kendi tasarladığım bir ürün yok bunların içinde. Hepsi satın aldığım toptancıdan, ürünleri burada yayınlıyorum. Aydında zaten bu tasarım işi ile uğraşan yok. Herkes hazır ürünleri alıp satıyor. Bir yanda da kendi tasarladığın ürün hiçbir yerde olmaması gerekiyor. Bunun patentini almak gerekiyor. Biri gidip te aynı ürünü çıkaramaz.  

Osman ÇELİKKOL : Gümüşçülük için herhangi bir eğitim almak gerekiyor mu ?

Mehmet KARANFİL : Bildiğiniz veya Tanıdığınız Gümüşçülerden Satın Alın

Mutlaka almak gereklidir. Sonuçta herkes gümüşçü olamaz. Bu ürünlerin ayarı var, sahtesi var gerçeği var. Örneğin pazarda satıyor adam kaplama zincir, üstüne 925 ayar diye patent vuruyor. Aslında gümüş değil. Biz baktığımızda anlarız hemen. Eğitimi alınarak tabi bu fark ediliyor. Eğitimi ben tezgahtarlık yaparak öğrendim. Kuyumculuk yaptık oradan öğrendiğimiz ile buralara kadar çıraklıktan geldik. Aynı  zamanda bir gümüş alırken mümkün olduğunca tanıdığınız, bildiğiniz gümüşçülerden alınız. Tezgahta, pazarda satılan ürünleri almanın gereği yok. Sahte çıkma olasılığı da yüksektir. Zaten o satan kişiyi de bir daha bulamazsınız.

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

img_5400.jpgimg_5404.jpgsablon-013.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5717 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim