• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AYDIN ODA VE BORSALARI TALEPLERİNİ HİSARCIKLIOĞLU'NA İLETTİLER
03 Haziran 2020 Çarşamba 09:50

AYDIN ODA VE BORSALARI TALEPLERİNİ HİSARCIKLIOĞLU'NA İLETTİLER

AYDIN ODA VE BORSA BAŞKANLARI İLE MECLİS ÜYELERİ TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU İLE VİDEO KONFERANS TOPLANTISI YAPARAK TALEPLERİNİ İLETİLER

AYDIN ODA VE BORSA BAŞKANLARI İLE MECLİS ÜYELERİ TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU İLE  VİDEO KONFERANS TOPLANTISI YAPARAK TALEPLERİNİ İLETİLER

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Oda ve Borsa Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları,  Meclis Başkanları ve Meclis üyelerinin katılımlarıyla video konferans aracılığıyla toplantı yaptı.​

Toplantıda, 1 Haziran itibariyle normalleşme takviminde önemli bir döneme başlayan Türkiye’de şimdiye dek alınan ekonomik önlemler  ve yapılan çalışmalar ile mevcut duruma ilişkin istişare yapıldı. 

Toplantıya, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Meclis Başkan Yardımcıları Ahmet Şenel ile Rıza Uyar, Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın , Meclis Üyeleri Cihan Can, Erkan Aslan, M.Ali Avcu, Adem Türkmen  ile Genel Sekreter Neslihan Duymaz katılım sağladı.

KURU İNCİRE PRİM DESTEĞİ, LİSANSLI DEPO  TEBLİĞİNİN YAYINLANMASI TALEP ETTİLER.

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel ile Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur toplantıda yaptıkları  konuşmada,  Kuru incire prim desteği sağlanmaması sebebiyle, üreticiler sattıkları ürünün müstahsil makbuzu talebinde bulunmamaktadır. Bu durum haksız rekabet ve vergi kaçakçılığına sebebiyet vermektedir. Destek ile hem üreticimize, hem de incir üretiminin artmasına katkı sağlanacaktır. İfadelerini kullanarak,  incir  ticaretinin herkes tarafından kabul gören standartları belirlenmiş şekilde yapılması, kaliteli üretimin teşvik edilmesi, güvenli bir piyasanın oluşturulması, hasat zamanındaki arz fazlalığı sebebiyle fiyat düşüşlerinin önlenmesi için kuru incirde lisanslı depo  tebliğinin yayınlanmasının gerekliliğini vurguladılar.

ZEYTİNYAĞI VE PAMUK PRİMLERİNİN ARTTIRILARAK, ÖDEME TARİHLERİNİN ÖNE ÇEKİLMESİ TALEBİNDE BULUNDULAR.

Erdel ve Çondur sözlerinin devamında, 2020 yılı pamuk ve zeytinyağı prim miktarlarının arttırılarak açıklanması ve ödeme tarihlerinin öne çekilmesini, ayrıca Eximbank kredilendirme  süreçlerinde bürokratik işlemlerin yoğunluğu ve evrak taleplerinin fazlalığı sürecinin uzamasına sebep olmaktadır. Evrak işlemlerinin ve kredi sonuçlandırma işlemlerinin hızlandırılması, çırçır fabrikalarının sigortalanamama sorununun çözümlenmesi, parekende et ve zeytinyağında KDV oranının %1’e düşürülmesi talebinde bulundular.

KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLMESİ İÇİN MÜSTAHSİL MAKBUZU ve BORSA TESCİL BELGELERİNİN TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜKLERİNE İBRAZI ZORUNLU OLMALIDIR.

Tarım ürünleri ticaretini kayıt dışı yapanların önüne geçilebilmesi amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan üreticilerin, ÇKS dosyasında bildirdiği ürünlere ait müstahsil makbuzlarını ve borsa tescil belgelerini ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ibraz etme zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir. Böylece kayıt dışı çalışanlar müstahsil makbuzu kesip, borsalara tescil işlemi yapamayacağı için üretici ürününü gerçek tüccara verecek ve üretilen her bir kg ürün kayıt altına alınmış olacaktır.  Ayrıca Ziraat Bankasına sübvansiyonlu kredi borcu olanların 15 Mart 30 Haziran arası ödemesi gerekenler 6 ay faizsiz olmak şartıyla ertelenmiştir. Ancak 1 Temmuz tarihinde ödemesi olanlar bu imkandan faydalanamamaktadır.  Bu sürenin 31 Aralık’a kadar uzatılması gerekmektedir.  İfadelerine yer verdiler.

AYDIN KESTANESİNİN AB KOMİSYONU TARAFINDAN BİR AN ÖNCE BELGELENDİRİLMESİNİ İSTEDİLER.

Erdel ve Çondur ayrıca, 2010’da Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesi alınan, 2015 yılında " AB Komisyonu'na Coğrafi İşaret müracaatı yapılan    “Aydın Kestanesinin”  gerekli tüm  belgelerin tamamlandığı bilgisi verilerek, sürecin hızlandırılması adına  konunun TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından takip edilmesini isteyerek, belgenin ülkemize bir an önce kazandırılması konusunda destek talebinde bulundular.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Aydınlı oda ve borsa başkanlarımız ve meclis  üyelerimizin sıkıntılarını ve önerilerini topladık, çözüm önerilerimizle birlikte ilgili kurumlara iletip takibini yapmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

sablon-372.jpg

Bu haber toplam 1058 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim