• Aydın23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aydın Oda/Borsaları Müşterek Toplantısı TOBB Hisarcıklıoğlu’nun Katılımı ile Yapıldı
03 Haziran 2020 Çarşamba 08:00

Aydın Oda/Borsaları Müşterek Toplantısı TOBB Hisarcıklıoğlu’nun Katılımı ile Yapıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, video konferans aracılığıyla düzenlenen Aydın Oda/Borsaları Müşterek Toplantısına katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, video konferans aracılığıyla düzenlenen Aydın Oda/Borsaları Müşterek Toplantısına katıldı. Toplantıda, Koronavirüs salgını ile mücadele ve normalleşme süreci ele alındı.​

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 81 ildeki Oda ve Borsalar ile sürekli istişare içinde olduklarını, Oda-Borsa Başkanları kanalıyla, üyelerin sıkıntılarını, dertlerini topladıklarını söyledi.

Salgın ile mücadele sürecinde 70 maddeden oluşan geniş bir öneri setini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümete sunduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bunların önemli bir kısmının da hayata geçtiğini hatırlattı.

Her Oda/Borsa adına iki temsilcinin söz aldığı toplantıda Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Figen Cevrem Gürsoy söz alarak Salgın sebebiyle kısıtlı faaliyette bulunacak olan turizm sektörü için stopaj ve SGK ödemeleri için muafiyet ve 01.01.2021 tarihli Konaklama Vergisi Ödemesi için 1 yıl öteleme yapılması talebini iletti.

Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla da Birlik Başkanı ve Aydın Oda Borsaları temsilcilerini selamlayarak başladığı konuşmasında Başkan Hilmi Erbaş’ın katılımcılara selamlarını iletti.  Hisarcıklıoğlu’na Odaların taleplerini karar alıcılara iletmesi ve üyelerin finansal desteklere erişimi konusunda verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. “Didim’in bu güne kadarki en büyük finansman desteğini aldığını tahmin ediyorum” diyen Atilla, bu desteklerin ödenmesi için turizm ve ticaretin canlılık kazanması gerektiğini vurguladı. Korana krizinden en çok turizm ve seyahat sektörlerinin etkilendiğini belirtti.

Didim’in hem yurtiçi hem de yurt dışı pazarından müşteri aldığını ifade eden Atilla, yurt dışı pazarının başlaması için hedef ülkeler ile seyahat yasaklarının kalkma tarihinin belirlenmesi gerektiğini belirtti. Almanya’nın 15 Haziran itibari ile seyahat yasağını kaldıracağı ülkeler arasında Türkiye’nin olmadığını bu hafta Çarşamba günü Avrupa Birliği tarafından yeniden yapılacak değerlendirmede Türkiye’nin seyahat edilecek ülkeler listesine alınmasını temenni ettiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 70 ülkenin Dışişleri ve Turizm Bakanlarına mektup gönderilmesinin ardından bakanlar ile telefonla görüştüğünü hatırlatan Atilla bu çabaları takdir ettiklerini ifade etti. Kültür ve Turizm bakanlığının korana sertifikası düzenlenmesi ve kriterlerinin belirlenmesi konusunda da çok hızlı netice aldığını bunun diğer ülkeler tarafından da örnek alındığını hatırlattı. Sağlık bakanlığının da korona virüsle mücadelede çok başarılı bir süreç izlediğini, dünya sağlık örgütü ve birçok ülke tarafından başarımızın takdir edildiğini altını çizerek bu başarılara rağmen Türkiye’ye seyahat yasaklarının kaldırılması konusunda Avrupa Birliğinin çekingen tavrının düşündürücü olduğunu ifade etti. Türkiye’nin turizm tecrübesi ve tesis kapasitesi ile diğer Avrupa ülkelerinden öne çıktığını vurguladı.

Atilla, yurtdışında kurmuş oldukları “Türkiye Çalışma Gurubu” aracılığı ile Türkiye’deki durum ve alınan kararlar hakkında Alman hükümetine ve basınına bilgi aktardıklarını iletti. “Çizdiğimiz olumlu tabloya rağmen Türkiye’ye seyahat etmek isteyenlerin engellenmemesi gerektiğini düşünüyoruz ve Sayın Bakanlarımızın gösterdiği çabaların olumlu neticelenmesini istiyoruz” dedi.

Atilla, Konaklama vergisini kimin ödeyeceğinin de belirsizliğini koruduğunu söyledi, Tatilde Covid-19’a yakalanılması durumunda otelin ve seyahat acentasının riskinin sigorta altına alınması konusunda da düzenlenme yapılmasını talep etti. Toplantının düzenlenmesinden dolayı teşekkür etti. Başarılı bir sezon geçirilmesini diledi.

Toplantıda; Aydın’ın ihracat potansiyeli arttıracak faaliyetler, gıda ürünlerinde KDV indirimi, covid-19’a yakalanan çalışanların iş kazası olarak değerlendirilmesi ilgili durum, Çırçır fabrikalarının sigorta sorunu, Aydın kestanesinin coğrafi işareti, restoran ve kafe faaliyetlerinin 24:00’e kadar açık olması gerektiği, Turizm bölgeleri için esnek vadeli krediler, pamuk ve zeytinyağında prim desteğinin arttırılması, kuru incir Lisanslı depo tebliğinin hazırlanması, İşyerini yeni açan veya henüz açamayan işletmecilerin vergi, kira, stopaj ödemelerinde düzenleme, turizm bölgelerinde Özel sağlık kuruluşlarına test imkânı sağlanması konuları görüşüldü.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu iletilen soruları tek tek cevapladı. taleplerin ilgili bakanlara iletileceğini söyledi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bu haber toplam 748 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim