• Aydın17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağımlılık Davranışları Ramazan’da Değişiyor!
29 Mayıs 2019 Çarşamba 10:45

Bağımlılık Davranışları Ramazan’da Değişiyor!

Ramazan ayı, bireylerin günlük rutinlerini büyük oranda etkiliyor.

Ramazan ayı, bireylerin günlük rutinlerini büyük oranda etkiliyor. Sigara ve alkol kullanan kişiler, Ramazan ayı nedeniyle alışkanlıklarını değiştiriyor. “Bağımlılık davranışlarının bu ayda değişebiliyor olması önemli bir fırsat olarak görülmelidir” diyen Doç. Dr. Gül Eryılmaz, tıbbi destek ile bağımlılık tedavisi için önemli bir adım atılabileceğine dikkat çekiyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, Ramazan ayı dolayısı ile bağımlılık davranışlarına yön verilmesinin, bağımlılık ile mücadelede önemli bir adım olabileceğini kaydetti.

 

Ramazan ayı, bağımlılık alışkanlıklarını değiştirebilir

 

Ramazan ayının insan davranışının değişimini etkileyebildiğini belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz, “Beslenme alışkanlığı, ibadet etme alışkanlığı, uyku alışkanlığı vb. bakıldığında temelde değişimi zor olabilen alışkanlıkların değişimi sağlayabilmekte ve yeni düzen getirebilmektedir. Bütün bunların temel kaynağı sosyal ağ içinde manevi doyum ve ödülün getirdiği haz ve huzur olduğu düşünülebilir” diyerek,

 

“Alkol madde ve diğer davranışsal bağımlılıklar ve alışkanlıklarında değişimi bu bağlamda mümkündür. Zihinsel süreçler davranışlarımızı etkileyen en önemli biyolojik temelli mekanizmalardır. Bu mekanizmanın bu ay içerisinde farklı kodlanması bağımlılık alışkanlıklarını da değiştirebilir. Diğer yandan sosyal bir ağ içerisinde, başka insanların yardım etme isteğindeki artış; başkalarını anlama, tahammül etme ve maddi-manevi destek sağlama motivasyonu da önemlidir” şeklinde konuştu.

 

“1 ay alkol almamak, kişinin bağımlı olmadığını göstermez”

 

“Ramazan ayı boyunca alkol tüketimi kimi hastalarda olmamaktadır; fakat alkol almaya ara veren bazı kişiler, Ramazan ayı biter bitmez yoğun bir biçimde alkol almaya devam etmektedir” diyen Doç. Dr. Gül Eryılmaz,

 

“Bu, sakıncalı bir durumdur. Ramazan ayı boyunca alkol almayan ve kendini alkol alma konusunda tutan bireyde, ‘Ben bu süreçte alkol almadan durduğuma göre alkol bağımlısı değilim’ inancı artmakta ve ‘Ben bir ay boyunca içmedim, bağımlı olsam duramazdım’ şeklinde yanlış bir yorum yapmalarına neden olmaktadır. Oysa Ramazan ayı biter bitmez bazen yoğun şekilde alkol alımı gerçekleşmektedir. Bağımlılık kriterlerine göre 1 ay alkol almamak, kişinin bağımlı olmadığını göstermez” diye konuştu.

 

“Bağımlılık alışkanlıklarının bu ayda değişebilmesi, önemli bir fırsat”

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, “Ramazan ayında psikolojik kaynakların artması bir fırsat olarak görülmesinde fayda var” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Bağımlılık davranışlarının bu ayda değişebiliyor olması önemli bir fırsat olarak görülmelidir. Aynı zamanda tıbbi destek alınarak bağımlılık tedavisinin belki de en önemli başlangıç aşaması için önemli olabilir.”

Haber : Helin ÖDEN

1559113656_g__l_eryilmaz.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1400 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim