• Aydın10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağımlılık, Şizofreniye Yol Açabilir!
24 Nisan 2019 Çarşamba 11:01

Bağımlılık, Şizofreniye Yol Açabilir!

Kişiyi bağımlı hale getiren maddeler, beyin kimyasını etkileyerek şizofreniye neden olabiliyor. Kullanılan maddelerin beyinde dopamini artırdığını belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz, artan dopamin miktarının başta şizofreni olmak üzere birçok psikiyatrik hast

Kişiyi bağımlı hale getiren maddeler, beyin kimyasını etkileyerek şizofreniye neden olabiliyor. Kullanılan maddelerin beyinde dopamini artırdığını belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz, artan dopamin miktarının başta şizofreni olmak üzere birçok psikiyatrik hastalığa yol açtığının altını çizdi.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, bağımlılık ve şizofreni ilişkisi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

Beyinde artan dopamin, psikiyatrik hastalıklara yol açıyor

 

Kişiyi bağımlı hale getiren maddelerin beyin kimyasını etkiledikleri için bağımlılığın şizofreniye neden olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Gül Eryılmaz,

 

“Bu maddeler beyinde dopamini artırmaktadır. Beyindeki artmış olan dopamin başka birçok psikiyatrik birçok hastalığa sebep olmakta ve bunların başında da şizofreni gelmektedir. Hatta kişide psikiyatrik bir hastalığa yönelik olarak genetik bir yatkınlık var ise kullanılan maddenin bir kez bile kullanılması halinde o hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazen altta yatan psikiyatrik hastalık madde kullanımına yol açabiliyor. Bazen de madde kullanımı ek psikiyatrik hastalıklara sebep olabiliyor. Bazen de iki farklı hastalık, biyolojik ve genetik bir yatkınlık sebebi ile birbirlerinden bağımsız bir şekilde aynı zamanda karşımıza çıkıyor. Kimi zaman psikiyatrik hastalıklar bireyde fark edilmeden ortaya çıkmaktadır. Bireyde var olan endişe bozukluğu, kaygı bozukluğu ya da depresyon kişi fark etmeden ortaya çıktığı için kişi bu duygularla ya da düşüncelerle baş etmek adına madde kullanmaya yönelebiliyor” dedi.

 

Genetik yatkınlık, şizofreni riskini artırıyor

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, şizofreniye neden olan faktörler hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Şizofreninin temelinde, şu ana kadar araştırmalarda ön plana çıkan en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Şizofreni halk arasında yüzde 1 görülürken, birinci dereceden akrabası (kardeş, anne, baba) şizofren olanların arasında yüzde 10 görülmektedir.”

Haber : Merve GÜLMEZ

1556090088_g__l_eryilmaz.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 707 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim