• Aydın17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
D-Marin Kids ve TURMEPA, 4 Yılda 21 Köy Okulunda 800’ü Aşkın Çocuğa Deniz Sevgisini Aşıladı
31 Aralık 2018 Pazartesi 13:19

D-Marin Kids ve TURMEPA, 4 Yılda 21 Köy Okulunda 800’ü Aşkın Çocuğa Deniz Sevgisini Aşıladı

D-Marin Kids ve TURMEPA iş birliği ile hayata geçirilen, çocukların denizdeki yaşamı ve denizlerin hayatımızdaki yerini öğrendikleri “Fark Ettim! Denizler Bizim Oksijen Kaynağımız” projesi dördüncü yılını tamamladı.

D-Marin Kids ve TURMEPA iş birliği ile hayata geçirilen, çocukların denizdeki yaşamı ve denizlerin hayatımızdaki yerini öğrendikleri “Fark Ettim! Denizler Bizim Oksijen Kaynağımız” projesi dördüncü yılını tamamladı.

 

Gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla çalışan TURMEPA ile D-Marin Kids’in çocuklar için bir araya geldiği, “Fark Ettim! Denizler Bizim Oksijen Kaynağımız” projesi, dördüncü yılını tamamladı. Dalaman, Bodrum ve Didim’de bulunan köy ilkokullarındaki çocukları hedef alan proje, onların doğaya yaklaşımlarına ışık tutarak bir bilim insanı gibi düşünmelerine, yeni fikir ve projeler üretmelerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Projede dört yılda 21 köy ilkokulundan 813 çocuğa ulaşıldı.

 

TURMEPA eğitmenleri, proje eğitimlerinde çocuklara denizlerdeki hayatı, ekosistemi, deniz temizliğinin önemini anlatırken özel oyunlarla eğlenmelerini de sağladı. Çocukları denizle buluşturmayı da amaçlayan “Fark Ettim! Denizler Bizim Oksijen Kaynağımız” projesi kapsamında öğrenciler, denizel eğitimlerle birlikte D-Marin çalışanlarının mentorluğunda bölgede bulunan marinaları ziyaret ederek deniz ve marina hayatına dair bilgiler edindi. Öğrencilerin eğitimler sırasında almış oldukları bilgiler ışığında hazırladıkları projelerinin değerlendirme bölümü 3 – 7 Aralık tarihlerinde Dalaman, Bodrum ve Didim köy ilkokullarının 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirildi.

 

Çocuklar denizler için yeni fikirler üretti

“Fark Ettim! Denizler Bizim Oksijen Kaynağımız” projesi kapsamında, çocuklar bir projenin nasıl yapılacağı ve nasıl hayata geçirileceği konusunda eğitim alarak kendi projelerini yarattı ve yaratılan projeler genel bir değerlendirme sonunda ödüllendirildi. Programla birlikte yaratıcı ve akılcı düşünme, sorgulama, çözüm odaklı olma, keşfetme ve paylaşma becerilerini geliştirmeyi öğrenen çocuklar, hazırladıkları projelerle denizlerin temiz kalması için fikirlerini sundular. Öncelikle denizlerde yaşanan sorunları araştırarak başta deniz yaşamına olmak üzere tüm ekosisteme ve insan yaşamına zararlarını sorguladılar.

 

Toplam 14 projenin değerlendirildiği yarışmada 3. sınıf kategorisinde Güvercinlik Sudi Özkan İlkokulu öğrencileri “Balık Billboard” projesi ile birinci şeçilirken, 4. sınıf kategorisinde birinciliği “Atıklar Değil, Canlılar Yüzsün” projesi ile Elcik İlkokulu ve “Denizlerin Kurtarıcısı: Atık Avcısı” projesi ile Yalıköy İlkokulu paylaştı.

 

 

Güneş enerjisi ile çalışan çevreci billboard

Sudi Özkan İlkokulu 3. sınıf öğrencileri, insanlara denizlerin önemi hakkında farkındalık kazandırmak için tasarladıkları dikkat çekici “Balık Billboard” projesi ile birinci oldular. İnsanlara yaptıklarından dolayı ceza vermek yerine, iyi ve doğru davranışlarla neleri koruyabileceklerini göstermek amacıyla geri dönüştürülebilir malzemelerle billboard tasarlayan öğrenciler, deniz denince akla ilk gelen canlı olan balıktan esinlendiler ve şeklini balığa benzettikleri ve güneş enerjisiyle çalıştırdıkları billboard ile sürdürülebilirliğe ve çevre bilincine dikkat çektiler.

 

Atıkları kilit altına alıyorlar

Elcik Şehit Zeki Şahin İlkokulu 4. sınıf öğrencileri, deniz taşıtlarının denizlere ve canlılara verdiği zarara dikkat çekmek ve bu taşıtların atıklarının denize karışmasını engellemek adına hazırlamış oldukları projeye “Atıklar Değil, Canlılar Yüzsün” adını verdiler. Kendilerine birinciliği getiren bu projede öğrenciler, denizde yaşayan ve denizden faydalanan canlılar için kıyıların ve denizlerin atıklardan temizlenmesini hedefledi. Bu doğrultuda gemilerin yalnızca boşaltım yapacakları tesislerde açabildikleri bir “Akıllı Kilit” düzeneği tasarlandı. “Akıllı Kilit” sayesinde gemiler yalnızca marina ve limanlarda kirli su boşaltabilecek ve boşalttıkları kirli su kadar temiz su alabilecekler.

 

Yüzey sularını temizleyen proje

Didim Yalıköy İlkokulu 4. sınıf öğrencileri, deniz yaşamının ve deniz kuşlarının doğal dengesini korumak adına deniz yüzeyini ve deniz dibini petrol atıklarından temizlemeyi ve buna sebep olacak batıkları almayı hedeflediler. Hedefleri doğrultusunda yaptıkları araştırmalarda, petrolün deniz suyuna karışmadan ayrıştığını, yüzeyde yüzdüğünü öğrenen öğrenciler; bu petrol atığını toplamak için pedler tasarladılar. Gemilerden sızan petrol atıklarını en ekonomik yoldan temizlemeyi hedefleyen öğrenciler projelerine “Denizlerdeki Atıkları Temizliyorum” adını verdiler.

Haber : Merve GÜLMEZ

1546002700_g__vercinlik__3_.jpg1546002703_yal__k__y___lkokulu__5__denizlerin_kurtar__c__s___at__k_avc__s__.jpg1546002704_yal__k__y___lkokulu__2__denizlerin_kurtar__c__s___at__k_avc__s__.jpg1546002705_yal__k__y___lkokulu_denizlerin_kurtar__c__s___at__k_avc__s__.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1051 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim