• Aydın11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DSİ EFELER DİYARINI SU YATIRIMLARI İLE İHYA ETTİ
22 Ocak 2020 Çarşamba 10:52

DSİ EFELER DİYARINI SU YATIRIMLARI İLE İHYA ETTİ

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Aydın’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Aydın’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Aydın ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

 

Aydın’ımıza 12 Baraj ve 7 Gölet Kazandırdık

Ege’nin ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Aydın ilinde ziraatın daha da gelişmesi için son 17 yılda devasa yatırımlar yapıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘Aydın’da son 17 yılda 12 baraj ve 7 gölet inşa ettiklerini belirtti.

 DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, yaptığı yazılı açıklamada ‘Hasretle beklenen ve 350 milyon m3 su biriktirme hacimli Çine Adnan menderes Barajı’nı hizmete aldık. Topraklarımıza bereket katacak tesis ile çiftçilerimizin refahı artacak. Çine-Adnan Menderes Barajından enerjisi alındıktan sonra Gökbel Barajına alınacak su ile Koçarlı-Bağarası Sulamasında 146.040 dekar zirai araziyi sulamaya açacağız. Koçarlı Bağarası Sulaması 1. Kısım işi kapsamında Gökbel barajından Koçarlı Bağarası Sulama sahasına suyu iletecek olan 31 km’lik isale kanalını tamamladık. Koçarlı Bağarası Sulama sahasını en kısa sürede sulama kavuşturacağız.

İnşaatı Devam Eden 4 Baraj ve 10 Gölet…

Diğer taraftan Aydınlı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Aydın’ın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 4 baraj ile 10 göletin yapım çalışmaları devam etmektedir.’dedi.

Ege’nin Münbit Topraklarını Sulamaya Açıyoruz…

Son 17 yılda inşa edilen sulama projeleri hakkında da açıklama yapan Aydın,’ Tamamlanan 35 sulama tesisleri ile 473.200 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Aydın ilindeki topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 675 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

269.210 dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Aydın’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 269.210 dekar araziyi sulayacak 9 adet sulama tesisi inşaat safhasındadır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Aydın zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.

22.000 dekar sulu arazide yenileme çalışmaları yapılacak…

Bununla birlikte Aydın’da açık kanaletli olan ve ömrünü tamamlayan Yenipazar Dalama Sulamasında sulama şebekesi yeniliyoruz. 22.000 dekar sahanın şebekesini yeniledik, kalan 22.000 dekar sahanında sulama şebekesini yenileyeceğiz.’dedi.

Aydın İl merkezi ile civar yerleşimlerine Menba Kalitesinde İçmesuyu…

2012 yılından 2019 yılına kadar aşama aşama hizmete alınan Aydın İçmesuyu isale hatları ve arıtma tesisi ile Aydın İl merkezi ile civarındaki yerleşimlere menba kalitesinde içmesuyu sağladıklarını da belirten Genel Müdür Aydın, ‘Nazilli ve civar yerleşim yerlerine; Karacasu Barajından yılda 10.7 milyon m3 menba kalitesinde İçmesuyu temin etmek amacıyla İsale hattı ve Arıtma tesisi inşaatını gerçekleştiriyoruz.  Aydın ilinde taşkın riskini azaltmak için son 17 yılda tamamlanan 92 adet taşkın koruma tesisi ile 112 yerleşim yeri ve 94.719 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 10 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

sablon-352-191.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1040 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim