• Aydın26 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Edessa Kebap Sahibi Nihat TOPRAK Röportajı
28 Aralık 2016 Çarşamba 20:09

Edessa Kebap Sahibi Nihat TOPRAK Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Ayşe YILDIZ Edessa Kebap Sahibi Nihat TOPRAK ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Ayşe YILDIZ Edessa Kebap Sahibi Nihat TOPRAK ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Ayşe YILDIZ : Kendinizi bize tanıtır mısınız?

Nihat Toprak : 8 Yıl Almanya’da Yaşadım

Benim ismim Nihat Toprak Şanlıurfa’da doğdum. 3 yaşıma kadar Şanlıurfa’da kaldım. 3 yaşımdan sonra 8 yıl boyunca Almanya’da kaldım. Daha sonra Aydın’a geldik, Efeler Lisesi mezunuyum, liseden sonra üniversiteye gitmedim baba mesleğini seçtim.

Ayşe YILDIZ : O zamanlar Edessa Kebap var mıydı?

Nihat TOPRAK : İlk Başta Kervan Kebap Olarak Açtık

O zamanlar Cumhuriyet caddesinde Kervan Kebap diye açtık, babam emekli olduktan sonra komple değiştirdim dükkanın ismini de Edessa Kebap yaptım. Aydın’da 12 yıl boyunca Kervan Kebap olarak çalıştık

Ayşe YILDIZ : Kebapçılık baba mesleğiniz mi?

Nihat TOPRAK : Babam İnşaatçıydı

Babam inşaatçı babamla ilgisi yok, Almanya’dan döndükten sonra babamın Şanlıurfa’dan arkadaşı var Aydın’da bir gün onun yanına gidiyor arkadaşı babama soruyor ne iş yapıyorsun diye babamda Almanya’dan yeni geldim hiçbir iş yapmıyorum diyor ve babama ortaklık teklif ediyor kebapçı dükkanı için, o şekilde başladı yoksa babam eline bıçak almasını bilmez kebapçılık kendi mesleğim.

Ayşe YILDIZ : Aydın’a Edessa Kebabı tanıtır mısınız?

Nihat TOPRAK: M.Ö Şanlıurfa’nın Adı Edessa’imiş

Edessa Şanlıurfa’nın eski adı, güzel bir isim. Ben Ankara’da askerliğimi yaparken bahçelide Edessa kebap var. Onu gördüm, meşhur bir yer. Kendi kendime bende gittiğimde isim değiştireceğim, Edessa Kebap yapacağım dedim. Ondan sonra Edessa çok yaygınlaştı zaten ilk zamanlar bilmiyordum. M.Ö Edessa’imiş Şanlıurfa’nın eski ismi şimdi Urfa’ya gitseniz Edessa Kuyumcu, Edessa Künefe, Edessa Ayakkabı, Edessa TV, Edessa Otel, Edessa ismi çok kullanılıyor.

Nihat TOPRAK : Yunan Turist Tabelamızın Fotoğraflarını Çekti

Edessa oradan geliyor. İnsanlara yabancı isim gibi geliyor. Yunanistan’da Edessa diye bir şehir varmış; bir gün bulvarda turist bir müşteri geldi. Yunanmış baktım tabelanın bir sürü fotoğrafını çekiyor, sebebini sordum. “Yunanistan’da Edessa diye bir şehir var sizin bir bağlantınız var mı?” Dedi. Bende yok, sizin o taraf, bizim bu taraf arada 2000 km var dedim.

Nihat TOPRAK : Ben Dükkanı Babamdan Aldığım Zaman Normal Bir Lokantaydı

1993’te ilk Edessa’yı babamdan aldığımda normal bir lokantaydı yine de Aydın’ın en iyisiydi. Biz bunu bir tık üste çıkardık Kırmızı Minarenin yanına geçtim. Kardeşim askerden geldikten sonra kozmetik işine de girdik. 1993 yılında lokanta vardı ama adını Edessa olarak değiştirdim. Bu şekilde büyüttük.

Ayşe YILDIZ : Edessa Kebap hakkında bize bilgi verir misiniz?

Nihat TOPRAK : Aydın’a kömür ateşinde yaprak döneri ilk ben getirdim

Aydın’a ilk kebabı getiren biziz, ilk lahmacunu getiren biziz, kömür ateşinde yaprak döneri ilk ben getirdim, daha önce tüp kullanılıyordu. Şuan bizden başka yapanlar da var ama biz iddialıyız kebap, döner, lahmacun konusunda, lezzet konusunda iddialıyız. Bu işi yaptığımdan beri kebabın tek adresi Edessa Kebap diyorum. İnşallah yapanlar olur, rekabette güzel bir şeydir.

Ayşe YILDIZ : Kebap çeşitleriniz Nelerdir?

Nihat TOPRAK :  Cumartesi ve Çarşamba Günleri Etli Çiğköfte Yapıyoruz

Kömür ateşinde pişen yaprak dönerimiz var, ciğer, beyti, karışık ızgara, vali kebabı, çöp şiş, pirzola, biftek hepsi var. Bütün ızgara çeşitlerimiz var. Gerçek Şanlıurfa lahmacunu, cumartesi ve Çarşamba günleri etli çiğköfte yapıyoruz. Urfa’nın yöresel tatlısı künefemiz var. Çeşit ne olursa olsun bizim için öncelik yemek kalitesi ve hijyendir.

Ayşe YILDIZ : Mekan hakkında bilgi verir misiniz? Bu markalaşmayı nasıl sağladınız?

Nihat TOPRAK : Ben Kırmızı Minarenin Orada Markalaştım

Dükkanı Kırmızı Minare’nin yanına taşıdığımda markalaşmaya başladım. Ben orayı ilk yaptığım da İzmir’den mimarlarla çalıştık. 1 bayan 2 erkek iç ve dış mimarlar bana; “ne düşünüyorsun ne istiyorsun bizden anlat” dediler. “Ne yapmamızı istiyorsun?”  Ben de; “öyle bir yer yapmanızı istiyorum ki, mesela İzmir’de Alsancak’a gittiğinizde herkes yol tarif ederken sevinç pastanesi önü arkası yanı diye tarif ederler. Bende Aydın Bulvarda insanlar yer tarif ederken desinler ki Edessa Kebap’ın karşısındayız, yanındayız, böyle bilindik bir yer olsun” dedim.

Nihat TOPRAK : Artık Müşterilerim Eve Gidip, Süslenip Geliyor

Eski dükkanıma sürekli gelen müşterilerim biz artık eve gidip süslenip buraya geliyoruz demeye başladılar. Ben mekan değiştirdikten sonra günlük kıyafetlerle dükkanıma gelmez oldular. Bende ne fark eder diyordum, biz kendimizden utanıyoruz derlerdi.

Nihat TOPRAK : Mekan Değişince Müşteri Portföyüm Arttı

Mekan değiştirdikten sonra müşteri portföyüm değişti, daha önce sıradan insanlar gelirdi. Ben mekan ve isim değiştirdikten sonra insanlar beni bile tanıyamadı. Üst tabakadan müşteriler gelmeye başladı.

Ayşe YILDIZ : Menüde önem verdiğiniz nedir? Şanlı Urfa’dan lezzetler var mı?

Nihat TOPRAK : Şanlıurfa’nın Yöresel Lezzetleriyle Başladım

Menüde Şanlıurfa’nın yöresel yemeklerinden başladım tabi bu ilk zamanlar yağlı ve ağır gelmeye başladı. Yöre halkına bunu anlayınca yağ oranını azalttık biraz daha hafif yapmaya başladık. Aydın halkı da bu yemeklere alıştı. Müşterilerimiz o lezzeti yakaladı.

Ayşe YILDIZ : Protokolden gelen müşterileriniz var mı?

Nihat TOPRAK : Milletvekilleri, Siyasi Parti İl Başkanları Sürekli Gelir

Mehmet Erdem, Mustafa savaş, CHP il başkanları, Ak Parti il başkanları geliyor. Toplu yemek organizasyonu düzenliyorlar. Önümüzdeki Ocak ayında TÜMSİAD Başkanı Nusret ÜNAL Beyle birlikte bakan gelecek hangi bakan olduğunu bilmiyorum ama 250 kişilik bir organizasyon olacağını tahmin ediyorum. 

 

Ayşe YILDIZ : Kutlamalara açık bir mekan mı?

Nihat TOPRAK : 250 Kişilik Kapasiteli

Tabii ki üst katımız 250 kişi kapasiteli nişan, yemek, doğum günü gibi organizasyonlar yapıyoruz.

Ayşe YILDIZ : Bulvardan buraya taşınmanız sizi ve mekanınızı nasıl Etkiledi?

Nihat TOPRAK : Müşterilerimde %20’lik Bir Artış Oldu

Bulvardan buraya taşınmamız %20 etkiledi. Araç park alanı açısından çok iyi oldu. Müşterilerimiz bulvarda araçlarını park edecek yer bulamıyordu. Ama burada geniş bir park alanı var.

 Müşterilerimizde %20’lik bir artış oldu. Yeni müşteriler gelmeye başladı, kalan %80 ise bizim eski müşterilerimiz. Bulvarda olmamızın şöyle bir artısı vardı, günü birlik gelen yabancı müşterilerimiz çok oluyordu öğrencilerin mezuniyetlerine, asker yemin törenlerine gelen insanlar oluyordu. Ayakaltı olduğu için bulvarın öyle bir artısı vardı.

Ayşe YILDIZ : Edessa Kebap 5 yıl sonra kendini nerede görüyor, bir hedefi var mı?

 

Nihat TOPRAK : Geçen Sene Dükkanı Kapatma Kararı Aldım

Geçen yılın başında bu işi bırakıyordum. Bir gün eşref Irmak ve kardeşi sadi ırmak mekanımda yemek yerken abi dedim bugün burada son yemeğiniz dükkanı kapatıyorum, inşaat sektörüne giriyorum dedim. Olmaz öyle şey sen kapatırsan biz nerede yemek yiyeceğiz,  Aydın’da yemek yiyeceğimiz başka yer mi var dediler. Bana yer vermeyi teklif ettiler şimdi ki mekanımın yerini bana verdiler burası yıkama yeriydi bina yoktu. Burada binayı ben yaptırdım. Ben bundan sonra herhalde emekliliğe ayrılırım yani artık yeter başka bir şube düşünmüyorum burası benim için yeterli yani bir oğlum var okul okumazsa bu işi devam ettirmek isterse eyvallah

Ayşe YILDIZ : Peki İnternet üzerinden aktif misiniz? Sipariş alıyor musunuz ve yemek fiyatlarınız çok pahalı mı?

Nihat TOPRAK : Yemek sepetinin üyesiyiz

Piyasada fiyat ne ise ben onu uygulamaya çalışıyorum. Bugün sıradan bir yere gidin döner yiyin ödediğiniz miktarla burada ödeyeceğiniz miktar aynıdır. İnsanlar mekanın görüntüsüne bakarak buraya girmeye çekiniyor çok pahalı olur diye, kapının önüne fiyat listesi koymamı önerdiler ama ben hayatta yapmam. Müşterilerimin çoğu yemek yedikten sonra fiyatlara bakıyor,  gayet iyiymiş diyorlar ama yılbaşından sonra değiştirebilirim.

Ayşe YILDIZ : Eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Nihat TOPRAK : 1 Milyon TL Harcadım

Burası için 1 trilyon para harcadım esnafa bunu söylediğim zaman bana manyak diyorlar. Aydın’da ben böyle bir mekan açabildiysem buranın değerinin bilinmesini isterim.

Ayşe YILDIZ : Sosyal ve gezmeyi seven birisiniz, mekan konusunda çevreden esinlendiniz mi?

Nihat TOPRAK : Ankara’da Gördüm

 İnanın ki hiçbir mekandan esinlenmedim sadece isim olarak yıllar önce Ankara’da Edessa ismini görüp beğendim hep kendim düşündüm, hayal ettim. Hatta benim dükkanım bulvarda iken diğer esnaflar gelip bakıyorlardı inceliyorlardı. Ben Aydın’da bir ilkim yani esnaf arkadaşlarım beni çok severler sevmeyende vardır tabi ama Edessayı hep böyle farklı görmüşlerdir.

Ayşe YILDIZ : Personel ilişkileriniz nasıl? Nasıl bir patronsunuz?

Nihat TOPRAK : Müşterilerim: ‘’Sen Yoktun Yemeğin Tadı Yoktu’’ diyorlar.

Personellerim ve müşterilerimle aramda patron ilişkisi yoktur. Yani halk adamıyım, halktan bir esnafım servis, yemek konusunda müşterilerimle ilgilenirim, oturup sohbet ederiz. Aydın gibi bir yerde bunu zaten yapamazsın benim iş yerim İzmir’de ya da başka büyükşehirde olsaydı bunu yapamazdım. Büyükşehirlerde patron vardır, kasiyer vardır personel vardır.Örneğin benim bazı müşterilerim geliyor yemek yiyor ben dükkanda yokum başka zaman beni görünce ya işte geçen gün yemek yedik sen yoktun hiçbir tat almadık. Sanki yemeği ben mi yapıyorum. Bu türşeylerle çok karşılaşıyorum müşteriye bir hoş geldin demem bile hoşlarına gidiyor.

Ayşe YILDIZ : Halkımızda şöyle bir algı var dışarıda et yenir mi? Ne kadar sağlıklı diye düşünüyor insanlar siz bu konuda ne dersiniz?

Nihat TOPRAK : Tarım İl Müdürü ve Personelleri Her Hafta Buraya Yemek Yemeye Gelirler

Böyle düşünen çok insan var hele ki son yaşananlardan sonra bu düşüncede çok insan var ama Edessa kebabı bilenler gönül rahatlığıyla burada yemek yiyebiliyor ben bu konuda insanlara hak veriyorum mutfağımızı görmek isteyen müşterilerimiz oluyor buyurun, mutfak karşıda diyorum. Zaten düzenli olarak denetleniyoruz. Haftada 1 gün Tarım il müdürü ve personelleri burada yemek yerler personellerce burada topluca gelip yemek yiyorlar.

Ayşe YILDIZ : Etlerin tazeliğine ve kesimine dikkat ediyor musunuz?

Nihat TOPRAK : Kendim Seçerim

Etlerin hepsini kendim seçer alırım hazırlarım burada mutfakta ustalar onu işler. Pazar alışverişine kadar kendim yaparım bu hafta Çarşamba pazarına bile gittim

Ayşe YILDIZ : Bizim aracılığımızla Aydın halkına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı ?

Nihat TOPRAK : Babamın Bir Sözü Vardır.’’ Kendin Yemediğini Başkasına Yedirme’’

Bana bu Röportajı gerçekleştirme imkanı verdiğiniz için Aydın Özel Medya’ya çok teşekkür ederim. Ben bu mekanı açtığım zaman büyük paralar beklemedim. Mutlaka bir beklentimiz oldu bizimde çoluk çocuğumuz var tabi ama ilk amacım Aydın’da, Aydın halkına böyle bir işletme açmak oldu. Buraya ilk gelen insanlar ilk 10-15 dakika sağa sola bakıyor etrafı inceliyor. Benim evimde bile bu sandalyeler yok. Ben işimde hala aynı titizlikle çalışıyorum. Babamın bana dediği bir şey vardır. Nihat derdi yaptığın yemeği kendin yemiyorsan müşteriye de yedirme derdi. Bunu yaparsan sen kazanırsın, onu satıp müşteri kaybetmektense onu atıp müşteri kazanmak daha önemli.

 

 

Röportaj : Ayşe YILDIZ

 

_dsc5807.jpg_dsc5816.jpg_dsc5818.jpg_dsc5824.jpg_dsc5827.jpg_dsc5836.jpg_dsc5841.jpg_dsc5847.jpg_dsc5857.jpg_dsc5863.jpgmanset-035.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11587 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim