• Aydın10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HER ÇOCUK BİR KİTAP KURDUNA DÖNÜŞEBİLİR
17 Ekim 2018 Çarşamba 17:30

HER ÇOCUK BİR KİTAP KURDUNA DÖNÜŞEBİLİR

Okumayı çok seven bir çocuk yetiştirme hayalleri kuran ebeveynler, kitaplara karşı ilgisiz davranan çocuklarının okuma becerilerinin ve alışkanlıklarının hiç gelişemeyeceğini düşünerek endişeye kapılıyor. Her çocuğun hevesli ve mutlu bir kitap kurduna dön

Okumayı çok seven bir çocuk yetiştirme hayalleri kuran ebeveynler, kitaplara karşı ilgisiz davranan çocuklarının okuma becerilerinin ve alışkanlıklarının hiç gelişemeyeceğini düşünerek endişeye kapılıyor. Her çocuğun hevesli ve mutlu bir kitap kurduna dönüşebileceğini belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, miniklerde okuma sevgisi yaratacak 7 adımı sıralıyor.

 

 

Çocuklarda okuma alışkanlığı, iletişim kurmayı ilk kez öğrendikleri zamandan itibaren oluşmaya başlayan farklı katmanlarla şekilleniyor. Çocuklarının birer kitap kurdu olmasını isteyen anne babalar, okumayı sıkıcı bir sorumluluk olarak gören minikler karşısında hayal kırıklığına uğruyor. Öğretmenlerin okumanın temel özelliklerini öğretmekle yükümlü olduğunu ancak kitap sevgisinin en çok anne babalar tarafından miniklere aşılanabileceğini belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, her çocuğun içinde gizli bir kitap kurdunun yattığını belirterek onları daha çok kitap okumaya teşvik edecek 7 adımı sıralıyor.

 

1. Okumayı bir aile etkinliğine çevirin. Çocuğunuzun kitapları sevmesini istiyorsanız öncelikle sizi kitap okurken gördüğüne emin olmalısınız. Evde birçok noktaya kitap ve dergiler yerleştirin ve çocukların sizi sık sık elinizde kitaplarla görmesini sağlayın.

 

2. Kitaplarla gerçek hayat arasında bağlantılar kurun. Edebiyatla gerçek hayat arasında bağlantılar kurmak, kitap okuma aktivitesini çocuklar için daha zengin bir deneyime dönüştürüyor. Bir sonraki tatilinizde gideceğiniz şehrin geçtiği bir öyküyü beraber okumak, çocuğunuzun ilgisini artıracaktır.

 

3. Okumayı asla bir ceza gibi göstermeyin. Kitap okumak için çocukları odalara yollamak gibi davranışlar, miniklerin okuma eylemini bir cezaymış gibi görmelerine yol açarak kitaplardan keyif alma ihtimallerini düşürebiliyor. Ayrıca, sesli kitap okurken çocuklarının okuma becerilerine dair çok fazla eleştiride bulunan ebeveynler de bıkkınlık duygusu yaratıyor. Kitap okumayı mutlaka yapılması gereken, zorlu bir ödev yerine bir keyif kaynağı olarak görmelerine yardımcı olun.

 

4. Çocuğunuzun da aslında bir hikaye anlatıcısı olduğunu unutmayın. Birbirinize kitap okuduğunuz zamanlar dışında, onun size aklından bir hikaye anlatacağı anlar da yaratın. Böyle bir aktivite ile hayal gücünün gelişmesine katkıda bulunabilir, çocuğunuzun hikayesini dinledikten sonra siz de ona küçükken çok sevdiğiniz bir masalı anlatabilirsiniz.

 

5. Diğer sanatlardan yardım alın. Çocuklarınızın okudukları kitapta anlatılanları daha iyi kavramasını sağlamak için diğer sanatlara başvurmak, oldukça zevklidir. Öyküde bahsedilen bir tatlıyı beraber hazırlamak, bir kukla gösterisiyle karakterlere hayat vermek veya eğer varsa kitabın film uyarlamasını seyretmek miniklerin algısını genişleteceği gibi ailecek daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

 

 

6. Okumayı rahat bir deneyim haline getirin. Rahat sandalyeler veya yumuşak minderlerle evinizde sıcak bir köşe yaratarak kitap okumayı dinlendirici bir eylem haline getirin. Eğer biraz daha sıra dışı fikirlere ihtiyaç duyuyorsanız, bir okuma çadırı çocuklarınızın ilgisini çeken harika bir atmosfer yaratacaktır.

 

7. Ne istiyorlarsa onu okumalarına izin verin. Aynı yetişkinler gibi, çocuklar da belli yazarlara ve kitap türlerine zamanla daha çok bağlılık gösteriyor. Bu süreçte, yaşına uygun olduğu sürece, dilediklerini okumalarına müsaade edin. Aynı kitabı bir haftada birkaç kez okumak istemesi karşısında sıkılmamaya çalışın ve eğilimlerini beraber keşfedin.

 


abm Yayınevi Hakkında:

Acar Group bünyesinde kurulan abm Yayınevi yayıncılık hayatına 2011 yılında başladı. Adını Acar Bilgi Merkezi’nden alan abm Yayınevi; edebiyat, tarih, sanat, araştırma, akademik, ekonomi, çocuk, gençlik ve popüler kitaplar kategorilerinde faaliyetlerini sürdürüyor. abm Yayınevi bünyesinde kurulmuş olan abm Çocuk ve İlk Gençlik Yayınları ise; yabancı ve Türk yazarların kitaplarını yayımlayarak, çocuk ve ilk gençlik kategorilerinde seçkin yayınları bünyesine katmayı amaçlıyor.

 

Çocukların hayal gücünü geliştirmeye öncelik veren yayınevi; yaratıcı, evrensel, ahlaki değerlere uygun, bağımsız ve tarafsız, kaliteli yayınları çocuklar ve gençlerle buluşturmayı amaçlıyor. Kurulduğu günden beri “Her kitapta yeni bir sen!” diyerek, onlara sevecekleri ve keyifli vakit geçirebilecekleri kitaplar sunuyor.

Haber : Merve GÜLMEZ

1539766446_c__ag__la_acar___abm_yay__nevi_sahibi_ve_genel_yay__n_yo__netmeni.jpg1539766993_kitap_okumay___c__ocuklar_i__c__in_vazgec__ilmez_bir_zevke_do__nu__s__tu__rmenin_7_yolu__3_.jpg1539766997_kitap_okumay___c__ocuklar_i__c__in_vazgec__ilmez_bir_zevke_do__nu__s__tu__rmenin_7_yolu__2_.jpg1539766999_kitap_okumay___c__ocuklar_i__c__in_vazgec__ilmez_bir_zevke_do__nu__s__tu__rmenin_7_yolu__1_.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1109 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim