• Aydın12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HÜSEYİN YILDIZ TBMM KÜRSÜSÜNDE TURİZM'İ KONUŞTU
11 Haziran 2020 Perşembe 21:28

HÜSEYİN YILDIZ TBMM KÜRSÜSÜNDE TURİZM'İ KONUŞTU

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ, TBMM Kürüsüsnde Turizm hakkında ki düşüncelerini anlattı.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ, TBMM Kürüsüsnde Turizm hakkında ki düşüncelerini anlattı.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) - Sayın Başkan; değerli milletvekilleri hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Hüseyin YILDIZ : Kuşadası Önemli Bir Şehrimiz

Değerli arkadaşlar, hepimiz Kuşadası'nı biliriz. Kuşadası 1960'da limanı yapılmış ve o zamanda gemilere yanaşarak Efes'e Meryem Ana'ya gelip yarın Hristıyan'lara haç olan bir bölgemiz ve 1970'de de bu limanımız tekrar yenilendi, devlet tarafından işlendi ve genellikle kruvaziyer gemilerle beraber Kuşadası'nı canlandıran bir limanımız.

Hüseyin YILDIZ : Kuşadası’na Ayak Bastı Parası Alınıyor

Ama maalesef 2003 yılında sizin iktidar döneminizde Kuşadası limanını özelleştirdikten sonra oranın işletmesi Egeport maalesef ve maalesef iki yıldan beri ayak bastı parası adı altında 10 euro ile 12 euro para alıyor. Ben size bir örnek vereceğim: 2015'de 580 bin yolcu oraya inerken, 2019 yılında 143 bin yolcu indi değerli arkadaşlar. Samos tam karşımızda yani Samos Yunanistan'ın adası ama havaalanı olan bir yer. Avrupa'dan gelen müşterilerin yüzde 80'i günü birlik feribotlarla Kuşadası'na gelir ve bu yolcular, bu müşteriler genellikle nitelikli turistlerdir, iyi para harcayan turistlerdir ve Kuşadası'nın esnafına ciddi derecede para bırakırlar. Yani Kuşadası'nın taksisi, restoranı, hediyelik eşyası, halıcısı, dericisi ve bütün oradaki esnafların geçim kaynağı, genellikle günübirlik Samos'a gelen feribotların müşterileridir, geçim kaynağı onlardır ama maalesef bu şirket yani Denizcilik İşletmeleri Müdürlüğü, 27 lira fiyat vermesine rağmen orada karşılığı 3,5 euro olmasına rağmen ama bu şirket 12 euro ayak bastı parası alıyor. Peki, bu para nereye geliyor, Hazineye geliyor mu? Hayır, arkadaşlar. Yerel yönetimlere geliyor mu? Hayır, gelmiyor. Direkt o şirketin kasasına giriyor yani Anayasa'ya da kanuna da aykırı davranıyor. Bu ne demek? Zaten, önümüzde sıkıntılar var turizmde. Biz geçen sene 34,5 milyar dolar turizmden gelir elde ettik. Peki, bu hastalıktan dolayı Avrupa Birliği bize müşteri şu an göndermiyor; Almanya, Fransa, Hollanda… Yani, korkumuz şu: 5 milyon Türk orada yaşarken onların bile gelmesine engel oluyorlar. Biz ne yapacağız? Zaten, Kuşadası olarak, Samos'ta o feribot seferleri iptal olduğu takdirde, müşteri gelmediği zaman o bölgenin esnafı yok olacak arkadaşlar. Zaten esnaf sıkıntılıdır.

Ben, burada özellikle AKP'nin Grup Başkan Vekillerine sesleniyorum: Değerli arkadaşlar, Ulaştırma Bakanı altyapı yapar, havaalanı yapar, yol yapar ama işletmeyi başkası yapıyor. Zaten siz havaalanlarının yüzde 90'ını özelleştirdiniz. E peki, Türk Hava Yolları kime bağlı? Ulaştırma Bakanlığına. Türk Hava Yollarının Ulaştırma Bakanlığıyla ne ilgisi var? Aslında, Türk Hava Yollarını Turizm Bakanlığına devretseydiniz, bu turizm gelirimiz 34,5 milyar dolardan 50 milyar dolara rahatlıkla geçebilirdi.

Hüseyin YILDIZ : THY’nı Turizm Bakanlığına Devredin

Türk Havayollarının 350 tane uçağı var arkadaşlar, bu uçaklar Türkiye Cumhuriyetine hiçbir fayda sağlamıyor. Sadece transit işlerinde kullanılıyor değerli arkadaşlar. Yani, Irak'ta, İran'da, diğer ülkelerden diğer ülkelere trans eden yolcuları taşıyor. Türk Hava Yolları zarar ettiği zaman kim ödüyor parasını? 82 milyon ödüyor. Ben buradan Cumhurbaşkanına, bakanlara özellikle sesleniyorum: Biran önce bu sistemi değiştirin. Türk Hava Yollarının yönetimini Turizm Bakanlığına devredin. 350 tane uçağınız var, o uçakları transitte kullanacağınıza Avrupa'ya yönlendirin. Avrupa'da direkt sefer koyarsanız, evet, yolcu, müşteri buraya gelir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) : 5 Milyon Türk Avrupa’da Yaşıyor

 5 milyon Türk Avrupa'da yaşıyor, en azından bu sene onların buraya gelmesini sağlamamız gerekiyor, aksi takdirde… Geçen seneki 34,5 milyar dolar dış açığı turizmden kapatırız ama bu sene bu şekilde giderse üç dört ay sonra euro göreceksiniz 10 lira, zaten 8 lira oldu, 10 liraya doğru gidiyor. Bu da hep Türkiye'deki esnafımızın ve sahil bölgeleri esnafının sıkıntılarını daha da derinleştirir.

Turizmde yaklaşık 700 bin insan aktif çalışıyor, 700 bin, 500 bin de yan sanayide çalışıyor, 1 milyon 200 bin. Şimdi, ben sizi soruyorum: Sizin aktif olarak çalışan 700 bin insan için herhangi bir projeniz var mı? Bu insanlar ne olacak? Turizm bölgesinde özellikle üniversite öğrencileri -350 bin kişi- çalışıyor, kış olduğu zaman da o parayla eğitimlerini sürdürüyorlar.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun efendim.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) – Pamuğun Değerini Koruyalım

Bu çocuklarımız şu an ortada kaldı. Bu bu çocuklarımız için bu konuda bir an önce önlem alın.

Değerli arkadaşlar, yine -Tarım Komisyonundaki AKP'li arkadaşlarımız burada herhâlde- geçen sene 81 ilin ziraat odası başkanları Türkiye Büyük Millet Meclisine geldiler ve bizlerle, muhalefet partisi milletvekilleriyle görüştüler, dediler ki: "Pamuğun üretimi, maliyeti yüksek olduğu için bize prim olarak 1,25 kuruş verirseniz, bir dahaki dönemde yani 2020'de biz nefes alarak tekrar ürünümüzü ekmeye başlayacağız". Yirmi gün önce pamuk ekimi bitti. Geçen sene Türkiye'de 580 bin hektar pamuk ekildi, 580 bin hektar. Bu sene ne kadar biliyor musunuz? 320 bin hektar ekildi arkadaşlar. Yani sizler 2020 yılında 1 milyon 200 bin ton pamuğu ithal edeceksiniz. Bana Aydın Milletvekili olarak Aydın'daki çiftçi şunu diyor: "İthal ettiğiniz ülkelerin çiftçileri neden faydalanıyorsa, bize de o desteği verin, biz fazla bir şey istemiyoruz."

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Yani siz önümüzdeki dönemde 1 milyon 200 bin ton pamuk ithal edeceksiniz. Beyler, 1 lira 25 kuruş vermediğiniz için 280 bin hektar alan ekilmedi değerli arkadaşlar.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

bb3dcf83-32a9-4c09-870a-ab8ab253ffda.jpg

Bu haber toplam 1090 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim