• Aydın9 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İhracatçılar 2017'de e-Fatura ile Tanışacak
13 Kasım 2016 Pazar 14:52

İhracatçılar 2017'de e-Fatura ile Tanışacak

Türkiye’de firmalara maliyet ve kırtasiye yükünden kurtaran 2010 yılından bu yana uygulanan ve 2014 yılında zorunlu hale gelen e-Fatura uygulaması 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ihracatçı firmaların ihracat faturalarını da kapsar hale gelecek.

Türkiye’de firmalara maliyet ve kırtasiye yükünden kurtaran 2010 yılından bu yana uygulanan ve 2014 yılında zorunlu hale gelen e-Fatura uygulaması 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ihracatçı firmaların ihracat faturalarını da kapsar hale gelecek. Türkiye e-Fatura’ya geçtikten sonra 300 bin çam ağacını kurtarırken, firmalara yüzde 2 civarında tasarruf olanağı sundu. 

461 Sıra No’lu Vergi Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek mükelleflere, 01 Ocak 2017 tarihi itibariyle söz konusu faturalarını e-fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin ihracatta e-faturaya geçiş sürecine ilişkin bilgilendirme amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı işbirliğinde, e-Fatura bilgilendirme toplantısı düzenledi.

e-Fatura’nın iş hayatında 2010 yılından beri kullanıldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracat dünyasına yeni girdiğini, ihracatçılar olarak beklentilerinin Türkiye’nin şu anda geçtiği zorlu süreçte ihracatçı firmalara ekstra bir yük getirmemesi olduğunu kaydetti. Ünlütürk, “Gelir İdaresi Başkanlığı e-Fatura konusunda gayet tecrübeli. İhracatta e-Fatura uygulamasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da sürecin içinde olacak. e-Fatura uygulamasının ihracat camiasına faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Müdürü Şahin Engin Uysal ise, e-Fatura sistemi standartlarında Avrupa Birliği ülkelerinden daha önde olduğumuzu, AB ülkelerinin 2017 yılı sonunda Türkiye ile aynı standarda geleceklerini ifade etti.

e-Fatura sistemi ile tüm faturaların iadeli taahhütlü posta ile gitmiş gibi işlem gördüğünü anlatan Uysal, “Sistem yanlış adrese gönderi yaptığınızda sizi uyarıyor. Şu anda 52 bin e-Fatura mükellefine kavuştuk. Bu 52 bin mükellef Türkiye ekonomisinin Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 85’ini üretir konumda. Gelir İdaresi Başkanlığı olarak biz yaptık oldu yaklaşımı yerine mükellef odaklı hareket ediyoruz. Fikirlerinize önem veriyoruz. e-Fatura uygulaması başladığından bu yana 300 bin çam ağacının kesilmesini önledik. Son derece modern ve çevreci bir uygulama. Firmalar, bu uygulama sayesinde yüzde 2 tasarruf sağladılar” şeklinde konuştu.

ePlatform Bulut Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Taylan PORTAKALDALI ise, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve 2017 yılında yürürlüğe girecek olan e-İrsaliye uygulamalarında firmalara danışmanlık hizmeti veren 50 tane özel entegratör firmasının mükelleflere verdiği hizmetler konusunda sunum yaptı.

AydınÖzel

1478762381_img_8175.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1174 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim