• Aydın30 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İYİ Partili Sezgin: Kosova'dan ayçiçek yağı ithalatına vergi muafiyeti, şüpheli bir karardır
08 Nisan 2020 Çarşamba 22:10

İYİ Partili Sezgin: Kosova'dan ayçiçek yağı ithalatına vergi muafiyeti, şüpheli bir karardır

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Kosova’dan ithal edilecek ayçiçek yağına vergi muafiyeti getirilmesini Meclis gündemine taşıyarak, ayçiçek yağı üretimi yetersiz olan bir ülkeye böylesine önemli bir imtiyazın v

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Kosova’dan ithal edilecek ayçiçek yağına vergi muafiyeti getirilmesini Meclis gündemine taşıyarak, ayçiçek yağı üretimi yetersiz olan bir ülkeye böylesine önemli bir imtiyazın verilmesinin bazı şüpheleri beraberinde getirdiğini belirtti.

Aydın Sezgin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, “Dünya ayçiçeği üretiminde Ülkemiz 9. sırada yer alırken, Kosova ilk 25 ülke arasında bile yer almamaktadır. Kosova, Ülkemizden ithalat talebini karşılayabilecek kapasitede ayçiçeği yağı üretimine sahip değildir” ifadelerini kullanarak, “Kosova için özel bir uygulama yapılmasının sebebi nedir?” sorusu yöneltti.

 

03 Nisan 2020 Tarihli ve 31088 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’da değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı (Karar Sayısı: 2348) ile, ham ayçiçeği yağında yüzde 36 olan gümrük vergisi oranının, 1 Şubat – 30 Haziran döneminde yüzde 30 olarak tatbik edilmesi ve Kosova için gümrük vergisi oranının yüzde 0 (sıfır) olarak uygulanması düzenlenmişti.

 

İYİ Parti Milletvekili Sezgin, söz konusu düzenlemenin bazı şüphelere neden olduğunu vurgulayarak, Bakan Pekcan’a şu soruları yöneltti:

  • Ayçiçek yağı için gümrük vergisinde Kosova için özel bir uygulama yapılmasının sebebi nedir?
  • Talebimizi karşılayamayacak durumdaki bir ülkeye böylesine önemli bir imtiyazın verilmesi, bazı şüpheleri beraberinde getirmektedir. Kosova’dan ülkemize ithal edilecek olan ayçiçeği yağının menşei incelenecek midir? 
  • Kosova’dan Türkiye menşeli ürün ithalatı yoluyla bazı kişi ya da kurumların dolaylı vergi kaçırma teşebbüsünde bulunma ihtimalini önleyecek tedbirler alınacak mıdır?
Bu haber toplam 907 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim