• Aydın10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğrenmek İçin Geç Kaldığını Düşünenlere Hızlı Dil Öğrenme Rehberi…
15 Mayıs 2019 Çarşamba 15:17

Öğrenmek İçin Geç Kaldığını Düşünenlere Hızlı Dil Öğrenme Rehberi…

Birçok kişi dil öğrenmek için geç kaldığını düşünerek, daha yolun başında pes etmeyi seçiyor. Ancak dünya üzerinde binlerce insan ikinci dilini yetişkinlik döneminde öğreniyor

Birçok kişi dil öğrenmek için geç kaldığını düşünerek, daha yolun başında pes etmeyi seçiyor. Ancak dünya üzerinde binlerce insan ikinci dilini yetişkinlik döneminde öğreniyor. Dolayısıyla erken dönemde öğrenmenin birçok avantajı ve kolaylığı olsa da doğru metotlar ve bazı küçük ipuçlarıyla ilerleyen yaşlarda yabancı dil öğrenmek sanıldığından çok daha kolay… Berlitz Dil Okulları Müdürü Çağdaş Kardaş, en kısa sürede yabancı dil öğrenmenin ipuçlarını anlatıyor.

Bir yılda yabancı dili iyi seviyede öğrenmek mümkün

Eğer amacınız hızlı ama etkili bir şekilde yabancı dil öğrenmekse bu noktada öncelikle bir yol haritası belirlemelisiniz. Bunun için elinize bir kağıt kalem alın ve yol haritanız için ilk önce gelmek istediğiniz seviyeyi yazın daha sonra hedeflediğiniz seviyeye gelmek için kendinize bir zaman aralığı verin. (10 – 12 ay gibi) Örneğin gelmek istediğiniz seviye Pre- Intermadiate ve öğrenmek için verdiğiniz süre bir yıl. Bu noktada aşağıdaki adımları izlemeli ve bu yol haritasının sizi başarıya götürmesi için istikrarın en önemli kural olduğunu unutmamalısınız.

Ana dili İngilizce olan kişilerle sohbet etmeye ne dersiniz?

Dil öğrenmenin en kolay yolu, o dile maruz kalmaktır. Ancak yurt dışına çıkmak ve ana dili İngilizce olan insanlarla sürekli konuşma fırsatı bulmak gibi bir imkanınız yoksa bu çok zordur. Ama gerçekten akıcı konuşmak, o dilin günlük konuşma jargonunu kavramak, kelime hazinesini güçlendirmek, konuşamama ve hata yapma korkusunu yenmek için konuşmak kadar etkili bir yol yoktur. Eğer yurt dışına çıkmak için ne zamanınız ne de fırsatınız varsa, ana dili İngilizce olan eğitmenlerin olduğu kurslara kayıt yaptırabilirsiniz. Ancak kursun eğitim yaklaşımını çok iyi araştırmalı, eğitmenlerin hepsinin ‘native speaker’ olmasına özen göstermelisiniz. Eğer kurs size geleneksel yöntemlerden fazlasını sunmuyorsa o zaman daha modern ve efektif metotları tercih eden alternatifleri denemelisiniz. Çünkü amaç hızlı bir şekilde hedef dili öğrenmekse pasif bir öğrenme süreci yerine aktif ve doğal öğrenim dönemi geçirmeniz gerekir. Kurslara ek olarak teknolojilerden de yararlanabilir, konuyla ilgili aplikasyonlar ile gelişiminize destek olabilirsiniz.

 

 

Televizyon izlemek hem eğlenceli hem de etkili

Teknolojinin geldiği nokta sayesinde en çok kullanılan dillere sahip diziler o dilin alt yazısı ile mümkün hale geldi. Bu durumda hemen kendinize bir dizi belirlemeli ve diyalogları takip etmelisiniz. Duymak size çok şey kazandıracaktır üstelik orijinal alt yazı ile izleyip dinlerseniz bu etkiyi 2 katına çıkaracaktır. En önemli etkisi ise siz dizideki diyalogları anlamaya çalışırken, beyniniz tıpkı bulmaca çözer gibi çalışmaya başlayacak, beyindeki dil merkezi sürekli çalışarak yatkınlık kazanacaktır.

Yeni duyduğun kelimeleri unutmamak için…

Belki de dil konusunda istenilen gelişmeyi sağlayamamanın en büyük nedeni zayıf kelime hazinesidir. Çoğu kişi kelime ezberlemenin kelime hazinesini geliştireceğini düşünür ancak pasif olarak öğrenilen her kelime unutulmaya mahkumdur. Unutmamak için yapmak gerekense pasif olan kelimeleri hayata kazandırmak yani günlük yaşama dahil etmek. Bunun için ilk yapmanız gereken öğrenilen kelimeleri kullanmaktır. Sadece yazmak ve o cümleyle ilgili cümleler oluşturmak yetmez. Sesli söylemeli gerekirse ayna karşısında kendi kendinize pratik yapmalısınız.

Yeterince okuyor musunuz?

Dil öğrenirken birçok kişinin ihmal ettiği konuların başında okumak geliyor. Daha çok kelime ezberlemeye ve konuşmaya odaklanan kişiler yeteri kadar okumadıkları için istedikleri ilerlemeyi sağlayamıyor. Ancak eğer amacınız hızlı öğrenmekse mutlaka yol haritanızda okumak da olmalı. Bunun için seviyenize uygun hikaye kitapları alabilir, internetten gazete okuyabilir, yabancı blog ve popüler siteleri takip edebilirsiniz. eğer ilgi alanlarınızla ilgili yazılar okursanız okumayı zorunlu bir ödev olmaktan çıkararak keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Haber : Merve GÜLMEZ

en-kisa-surede-dil-ogrenmenin-yollari-(1).jpgen-kisa-surede-dil-ogrenmenin-yollari-(2).jpgen-kisa-surede-dil-ogrenmenin-yollari-(3).jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 858 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim