• Aydın9 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
OLTALAMA SALDIRILARINDA EN ÇOK KULLANILAN  7 MAİL BAŞLIĞI     BU MAİL BAŞLIKLARI OLTAYA DÜŞÜRÜYOR!
17 Ekim 2018 Çarşamba 15:08

OLTALAMA SALDIRILARINDA EN ÇOK KULLANILAN 7 MAİL BAŞLIĞI BU MAİL BAŞLIKLARI OLTAYA DÜŞÜRÜYOR!

Siber saldırganlar, seçtikleri ilgi çekici konu başlıklarıyla oltalama mailleri göndererek milyonlarca kişiyi ağlarına düşürüyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, saldırganların en çok fayda

Siber saldırganlar, seçtikleri ilgi çekici konu başlıklarıyla oltalama mailleri göndererek milyonlarca kişiyi ağlarına düşürüyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, saldırganların en çok faydalandığı 7 konu başlığını paylaşarak kullanıcıları uyarıyor.

 

 

Oltalama mailleri, kimlik avı saldırılarında kullanılan başlıca yöntemlerden biri. Siber saldırganlar, hedefledikleri kurbanlara ilgi çekici konu başlıklarına sahip mailler göndererek oltaya düşürmeye çalışıyor. Mailde bulunan ve kullanıcı tarafından düşünülmeden tıklanan ek ve bağlantılar ile sisteme kötü niyetli yazılım bulaştırmayı hedefleyen hackerlere karşı bilinçli olunması gerektiğini belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, siber saldırganların oltalama saldırılarında en çok kullandığı 7 mail başlığını paylaşarak bu başlıklarla karşılaşıldığında temkinli olunmasını öneriyor

 

 

1. “Hemen Destek Olun!”

 

 

Hackerler, kullanıcıların maili görünce durup düşündükten sonra karar vermesini istemediklerinden dolayı acil bir durum olduğu hissi yaratarak kurbanların hemen maili açmasını sağlıyor. Kritik bir destek veya yardım isteğinin söz konusu olduğu düşüncesini yayan saldırganlar, bu amaçla “Hemen Destek Olun” gibi başlıklar kullanıyor. “İnceleme”, “Hızlı İnceleme” gibi başlıklar da kullanıcıyı eylemde bulunmaya çağırırken, bir başka popüler başlık da “…’dan Yeni Mesaj” oluyor.

 

Özellikle yardım etme istekleri sömürülen kullanıcılar, önemli olduğunu düşündükleri bir konuda ceza almak veya suçluluk hissetmek istemediklerinden dolayı saldırganın umduğu gibi hareket ediyor. “Acil”, “Hemen”, “Hızlı” gibi kelimelerin geçtiği mail konu başlıklarına bu nedenle fazladan dikkat edilmesi gerekiyor.

 

 

2. Fatura

 

 

“Fatura” kelimesi, finansal motivasyonları kötüye kullanmak isteyen siber saldırganlar tarafından bir maden gibi görülüyor. Paranın insanları anında etkileyebilecek bir konu olması nedeniyle hackerlerin tercih ettiği konu başlıklarının büyük bir kısmının sahte finansal işlemlere dayandırıldığı biliniyor.

 

İçerikleri farklılık gösterebiliyor olsa da bir araştırmada 100.000 oltalama mailinde yazılı olduğu bulunan “fatura” başlığının ardından “havale” kelimesi de 40.000’i aşkın başlıkta bulunmasıyla dikkat çekiyor. “Elektronik transfer”, “rapor”, “ödeme” sözcükleri de popüler olarak maillerde yer alırken “X Mağazasına En Son Ödemeniz” gibi daha detaylı başlıklarla da kullanıcılar kolaylıkla kandırabiliyor.

 

 

3. “… Bankası’ndan” ya da “Yeni Bildirim”

 

 

Finansal konuları amacına alet eden oltalama saldırılarında şirketlerdeki uzmanları hedef alan mailler, daha büyük bir araştırmanın ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Daha profesyonel bir üslup ve gramer içerdiğinden ve hackerlerin arka plandaki amaçları daha büyük olduğundan bu tarz saldırılara hedefli oltalama saldırıları adı veriliyor. Üst düzey yetkilileri kandırmayı amaçlayan mailler, özellikle daha gerçekçi olmaları açısından diğerlerinden önemli ölçüde ayrışıyor.

 

Hedefli oltalama saldırıları amacıyla uzmanlara belirli banka isimleriyle mailler atılabiliyor. Hackerler bu mailler öncesinde, odaklandıkları şirketin çalıştığı bankayı araştırarak mesaj tarzını öğreniyor. Bazı vakalarda akıllarındaki yetkilinin asistanlarına ulaşan hackerler, uzmanın seyahat halinde olduğunu ve bir problemle karşılaştığını, bu nedenle para gönderilmesi gerektiğini söyleyerek bir transfer talebini doğrulatmaya çalışıyor.

 

 

4. “Hesabını Doğrula”

 

 

Direkt olarak finansal bilgileri ele geçirmek yerine ilk önce kullanıcı bilgilerini çalmayı amaçlayan bu başlık, genelde daha büyük bir planının ilk adımını oluşturuyor. Saldırganlar “hesabını doğrula” tarzı konu başlıklarıyla kullanıcıları bir bağlantıya yönlendirerek giriş bilgilerini girmelerine sebep oluyor. Kullanıcı isimlerini ve şifreleri çalmak isteyen hackerler, bu amaçla kişilerin sık sık başvurduğu markaları taklit edebiliyor.

 

Sahte güvenlik alarmları gibi düzmece hikayelerle hesap doğrulaması talep eden saldırganlar, konu satırları dışında bağlantıyla erişilen giriş sayfasını da bir markanın sayfasına benzetiyor. “Yetkisiz giriş tespiti” konu başlığına da benzer bir başlık olarak rastlanıyor.

 

 

5. “Kopya” ya da “Belge Kopyası”

 

 

Kötü niyetli bağlantılar kadar, ekler de yarattıkları etki sebebiyle yaygın kullanılmaya devam ediyor. Fatura, ödeme bildirimleri, çevrimiçi alışveriş faturaları süsü verilen ekler maalesef hackerlerin çok işine yarıyor. Bu teknikte hackerler, görevleri itibariyle çok doküman yollaması gereken çalışanları tespit ederek hareket ediyor ve sorunlu bir dosyanın yığının arasında fark edilmeyeceğini düşünüyor. Ayrıca modern iş dünyasında herkesin acelesi olduğu fikrinden yola çıkan hackerler, “kopya” gibi çok kısa konu başlıkları kullanabiliyor.

 

Şirketlerde standart bir iletişim sürecinin ve kuralların belirtilmesi, tehlikenin engellemesinde yardımcı olabiliyor. Çalışanların en çok kimlerden mail alacağını ve maillerin nasıl bir formatta olacağını bilmesi, problemli eklere karşı duyarlı olmalarını sağlıyor.

 

 

6. “İşlem Gerekiyor”

 

 

Araştırmalar, “Bunu yapmak için size ihtiyacımız var” anlamına gelen başlıkların hedefteki kişinin bu sahte ihtiyacı karşılamasıyla sonuçlandığını açığa çıkartıyor. “İşlem gerekiyor: Hesabınızın parasını ödeyin” gibi aksiyon odaklı mail başlıkları %40 oranında tıklanıyor. Giriş bilgilerinin çalınmasının hedeflendiği çalışanlar zaman zaman sahte bir insan kaynakları sitesine yönlendiriliyor. Günümüzde çoğu oltalama maillerinde bulunan kötü niyetli bağlantılar, eskiye kıyasla daha profesyonelce yerleştirilerek tıklamanın güvenli olup olmadığı konusunda daha az şüphe çekiyor.

 

 

7. “Siparişiniz Ulaştı”

 

Yılbaşı, bayramı ve tatil dönemleri gibi hediye alma işlemlerinin yoğun olduğu zamanlarda daha çok ortaya çıkan bu tip mailler, sadece siparişin ulaştığını söyleyen veya marka ismi ve sahte gönderi numarası ile belirten bir başlıkla iletiliyor. Sipariş detayları ya da son zamanlarda yapılmış bir satın alıma ait faturanın ekte veya bağlantıda olduğu izlenimi yaratılabiliyor.

 

 

Özellikle çevrimiçi olarak alışveriş yapan kullanıcıların bu tarz mailleri dikkatle incelemesi ve belirtilen siparişin veya alımın gerçekliğinden emin olarak hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde tek bir tıklama belayı çağırarak cihazların anında olumsuz etkilenmesinden, kimlik hırsızlığına ve dolandırıcılığa kadar pek çok soruna zemin hazırlıyor.

 


WatchGuard Türkiye Hakkında:

2002 yılında Türkiye pazarına giren, 2015’te ise Türkiye ofisini açan WatchGuard, 1996’dan beri müşterilerine en gelişmiş ve en güncel teknolojileri sunarak güvenlik sektörünün öncüsü olmuştur. Birçok yeniliğin ilklerinden olup dünyanın ilk kutu UTM cihazını piyasaya süren WatchGuard, Firebox ürün ailesiyle güçlü ve performanslı, birleşik güvenlik çözümleri sunmaktadır. WatchGuard ürünlerinin en güçlü özelliklerinden biri, doğru sıfır gün korumasıdır. Diğer güvenlik markaları imza tabanlı koruma sağlarken WatchGuard, akıllı katman ILS mimarisi olan “True Zero Day Protection” teknolojisi ile yeni çıkmış ve henüz imzalanmamış tehditlere karşı koruma sağlamaktadır. WatchGuard, yaklaşık bir milyon entegre, çok fonksiyonlu tehdit yönetimi cihazını dünya çapında kullanıma sokmuştur.

Haber : Merve GÜLMEZ

1539765446_bu_mail_bas__l__klar___oltaya_du__s__u__ru__yor___1_.jpg1539765446_bu_mail_bas__l__klar___oltaya_du__s__u__ru__yor___2_.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1188 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim