• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Selçuklu Kenti Kalehisar’da Araştırmalar Başladı
05 Eylül 2019 Perşembe 16:51

Selçuklu Kenti Kalehisar’da Araştırmalar Başladı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında, “Çorum İli ve İlçelerinde, Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Dönemi Yapıları” konulu çalışmaya bağlı olarak Alaca ilçesi Mahmudiye Köyü sı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında,  “Çorum İli ve İlçelerinde, Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Dönemi Yapıları” konulu çalışmaya bağlı olarak Alaca ilçesi Mahmudiye Köyü sınırları içerisinde bulunan Kalehisar Ören Yeri’nde 19 Ağustos 2019 tarihi itibariyle araştırmalar başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri ile gerçekleşen çalışmalara; Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Üniversitemiz Rektörü Osman Selçuk Aldemir, Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Rektör Yardımcımız  Prof. Dr. Ali Akyol, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Kubilay Metin ve Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü eski Genel Müdür Yardımcısı Arkeolog Ahmet Ertekin ve Valilik Özel Kalem Müdürü Ömer Arslan destek verdi.

Üniversitemiz Kültürel Değerlerin Korunmasında Öncü Bir Rol Üstlendi

Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin çalışmalar neticesinde yapılan tespitler ile bölgenin Anadolu Selçuklu dönemine ait bir kent olduğunu belirtti. Şahin; “Üniversitemiz kültürel değerlerimizin ortaya çıkarılması ve korunması konusunda öncü bir rol üstlenmiştir. Mahmudiye Köyü yakınındaki sit alanı içerisinde, Behramşah Külliyesi ismiyle de bilinen bir medrese ile bu yapının güneydoğusunda bir kervansaray, güneybatısında yer alan Kalehisar Kalesinde ise yine söz konusu yapılar ile çağdaş olduğu düşünülen sur kalıntıları ve karakol binası günümüze ulaşmıştır. Kalehisar, Orta Karadeniz bölgesinde araştırması devam eden tek Anadolu Selçuklu kenti olma özelliği ile de öne çıkmaktadır. Topoğrafik, jeofizik çalışmalar ve yüzeydeki seramik buluntuların incelenmesi sonucunda kentle ilgili verilerin artacağını ve çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinin düşünüyoruz.” sözleriyle ören yeri hakkında bilgi verdi.

Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında gerçekleşen kazı çalışmaları; Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Mahmud Drahor, Uşak Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Günnur Aydoğdu, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinden Arş. Gör. Ali Rıza Bilgin, Gümüşhane Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Beste Çok, İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsünden Yasser Dallal ile Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü lisans öğrencileri Necla Başar, Berfin Yetiş, Nihal Çağlanoğlu, Okan Güngör ve Bakanlık Temsilcisi Firdevs Yıldırım’dan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

sel.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2137 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim