• Aydın7 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ShadowPad’i keşfeden Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi’ne ödül
17 Ekim 2018 Çarşamba 14:54

ShadowPad’i keşfeden Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi’ne ödül

GReAT, Virus Bulletin 2018 etkinliğinde Péter Szőr Teknik Güvenlik Araştırması Ödülünü aldıKaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT), bugüne kadar bilinen en önemli tedarik zinciri saldırılarından biri olan ShadowPad operasyonunu ortaya çıkar

GReAT, Virus Bulletin 2018 etkinliğinde Péter Szőr Teknik Güvenlik Araştırması Ödülünü aldı

 

Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT), bugüne kadar bilinen en önemli tedarik zinciri saldırılarından biri olan ShadowPad operasyonunu ortaya çıkarma ve analiz etmede gösterdiği çaba nedeniyle Péter Szőr Teknik Güvenlik Araştırması Ödülüne layık görüldü. Ödül, Ekim ayının başında Kanada’nın Quebec eyaletinin Montreal şehrinde düzenlenen Virus Bulletin 2018 etkinliğinde takdim edildi.

 

Kaspersky Lab araştırmacıları 2017’nin Haziran ayında, tüm dünyada yüzlerce kurumda kullanılan bir sunucu yönetim yazılımındaki gizli bir arka kapı olan ShadowPad’i keşfetmişti. Zararlı kod; finansal hizmetler, eğitim, telekomünikasyon, üretim, enerji ve taşımacılık gibi sektörlerde kullanılan bu yazılımın en son güncellemesine eklenmişti.

 

Kaspersky Lab GReAT araştırmacıları, yazılım güncellemesi yapıldıktan sonra zararlı modülün belirli alan adlarına (komut ve kontrol sunucusuna) her sekiz saatte bir DNS sorguları gönderdiğini tespit etti. Talepte kurbanın sistemine dair temel bilgiler yer alıyordu. Saldırganlar giriş yaptıkları sistemin ‘ilgi çekici’ olduğunu düşünürse komut sunucusundan bu talebe yanıt verip, hedef alınan bilgisayarda fark edilmeden kurulan kapsamlı bir arka kapı platformunu etkinleştiriyordu. Bunun ardından, arka kapı platformu saldırganların komutuyla başka zararlı kodlar indirip çalıştırabiliyordu. Bu saldırının arkasındaki tehdit grubunun Çince konuşan kişilerden oluştuğu düşünülüyor.

 

“’NotPetya’ ve ‘CCleaner’ gibi geniş yankı uyandıran hikayeler, tedarik zinciri saldırılarının çok büyük bir sorun haline geldiğini gösterdi. ShadowPad ise bu tür saldırıların fark edilmeden uzun süre etkin olabileceğini vurguladı.” diyen Virus Bulletin editörü Martijn Grooten, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaspersky Lab’ın analizleri bu saldırı hakkında genel bir izlenim edinmemizin yanı sıra teknik detaylarını öğrenmemizi de sağladı. Bunların hem bu tehdit hem de genel olarak tedarik zinciri saldırıları için daha fazla farkındalık oluşturacağını umuyoruz.”

 

Péter Szőr ödülü, yılın yayınlanan en iyi teknik güvenlik araştırmasına veriliyor. Virus Bulletin, bu ödülü Kasım 2013’te hayatını kaybeden araştırmacı ve Virus Bulletin danışma kurulu üyesi Szőr’un onuruna düzenliyor. Güvenlik sektörünün genelinden belirlenen adaylar arasında son kısa listeye kalanlar Virus Bulletin danışma kurulu tarafından oylanıyor. Ödüller her yıl düzenlenen Virus Bulletin konferansında takdim ediliyor.

 

“ShadowPad, başarılı bir tedarik zinciri saldırısının ne kadar tehlikeli ve geniş çaplı olabileceğinin başlıca örneklerinden biri. ShadowPad hızla tespit edilip engellenmemiş olsaydı tüm dünyada binlerce kurumu etkileyebilirdi.” diyen GReAT Direktörü Costin Raiu, ardından şunları söyledi: “Virus Bulletin Péter Szőr ödülünü almak büyük bir onur. Yalnızca ödül için değil dünyayı siber suçlara karşı korumaya devam etme fırsatına sahip olduğumuz için minnettarız.”

 

15 Ağustos 2017’de yayınlanan bulgulara ve raporun tamamına Securlist.com adresinden erişebilirsiniz.

 

Kaspersky Lab Hakkında

Kaspersky Lab, 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren küresel bir siber güvenlik şirketidir. Kaspersky Lab'in derin tehdit zekâsı ve güvenlik uzmanlığı dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin, kritik altyapıların, hükümetlerin ve tüketicilerin korunması için sürekli yeni nesil güvenlik çözümlerine ve hizmetlerine dönüşmektedir. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyüne, lider uç nokta koruması ve gelişen karmaşık dijital tehditlerle mücadele eden bir dizi özelleştirilmiş güvenlik çözümleri de dâhildir. 400 milyonu aşkın kullanıcı Kaspersky Lab teknolojileri ile korunmaktadır ve 270 bin kurumsal müşterinin kendileri için en önemli şeyleri korumalarına yardımcı olmaktayız. Daha fazla bilgi için: www.kaspersky.com/tr

Haber : Merve GÜLMEZ

jj.jpgll-001.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 835 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim