• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk Araştırmacıya Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nden Yerleşim Desteği Ödülü
07 Ocak 2019 Pazartesi 10:56

Türk Araştırmacıya Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nden Yerleşim Desteği Ödülü

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Öğretim Üyesi Ogün Adebali, Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (European Molecular Biology Organisation - EMBO) Yerleşim Desteği ödülünü almaya hak kazandı.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Öğretim Üyesi Ogün Adebali, Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (European Molecular Biology Organisation - EMBO) Yerleşim Desteği ödülünü almaya hak kazandı.

 

 

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ogün Adebali, bilimde mükemmellik ve uluslararası hareketlilik ölçütleri gözetilerek verilen EMBO Yerleşim Desteği Ödülü’ne, farmakolojide, kanserde ve genetik hastalıklarda çok önemli olan GPCR protein ailesinin evrimsel geçmişini araştırarak, proteinlerin amino asit düzeyinde fonksiyonunu, önemini ve hastalıklar ile ilişkilerini anlamalarını hedefleyen projesi ile hak kazandı.

 

EMBO Direktörü Maria Leptin, 2018 Yerleşim Desteği ödülü ile ilgili şunları söyledi: “Yaşam bilimleri üzerine çalışan bu on yetenekli araştırmacının EMBO topluluğuna katılmasından mutluluk duyuyoruz. En nitelikli araştırmaları yapabileceklerini kanıtlamış bu bilim insanlarının, kariyerlerinde yeni bir adım atarak kendi araştırma gruplarını kurmalarına destek vermek bizim için çok önemli."

 

EMBO Yerleşim Desteği, EMBO Stratejik Gelişim Yerleşim Desteği Kürsü'sü olarak, Türkiye'nin öncülüğünde 2006 yılında kuruldu. Bu program Türkiye gibi moleküler biyoloji temelli yaşam bilimleri alanında gelişmekte olan EMBC (European Molecular Biology Conference) üye ülkeleri, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Polonya, Portekiz'de tersine beyin göçünü sağlayan bir program olarak tasarlanmıştır. EMBO Yerleşim Desteği'nin finasmanı bu ülkelerin fonlayıcı kuruluşlarınca, Türkiye'de ise TÜBİTAK tarafından verilmektedir.

 

2006 yılından bu yana toplam 78 grup liderine verilen yerleşim desteği ödülünü, bu sene EMBC üyesi Çek Cumhuriyeti, Polonya, Portekiz ve Türkiye'den 10 bilim insanı almaya hak kazandı.

 

Toplam 150 bin avroluk araştırma desteği

 

Ogün Adebali EMBO Yerleşim Desteği kapsamında TÜBİTAK tarafından üç yıl süre ile sağlanacak yıllık 50,000 avro tutarındaki desteğin yanı sıra, EMBO Genç Araştırmacı Ağıkatılımı sayesinde iletişim ağlarını genişletme ve uygulamada destek alma olanağı da yakaladı.

 

Ogün Adebali almış olduğu destek ile Sabancı Üniversitesi’nde hesaplamalı genomik laboratuvarı kuracak, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılar ile sağlık bilimine doğrudan katkıda bulunacak projelerini hayata geçirecek.

Haber : Helin ÖDEN

1546844869_og__n_adebali.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 881 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim