• Aydın5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk Telekom 5G ile Yapay Zekâyı Birleştiriyor
15 Ocak 2019 Salı 17:24

Türk Telekom 5G ile Yapay Zekâyı Birleştiriyor

Türk Telekom, 5G ve yeni nesil sabit şebeke servisleri yönetiminde yapay zekâ ve makine öğrenme teknolojilerini deneyen ilk Türk operatör oldu.
  • Türk Telekom, 5G ve yeni nesil sabit şebeke servisleri yönetiminde yapay zekâ ve makine öğrenme teknolojilerini deneyen ilk Türk operatör oldu.
  • Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Nokia iş birliği ile gerçekleştirdikleri denemelerde, yapay zekâ teknolojilerinin 5G mobil ve sabit şebeke performansına olan pozitif etkilerini gösterdiklerini belirterek “Yakın gelecekte operatör faaliyetlerine önemli ölçüde fayda sağlayacak yapay zekâ ve makine öğrenmesi uygulamalarını yeni nesil teknolojiler üzerinde başarıyla deniyoruz. Ayrıca bu uygulamaları mevcut 4.5G şebekemizde de test edip geliştirmeyi sürdürüyoruz. Bu yeni teknoloji ile yakın gelecekte abonelerimize çok daha iyi bir müşteri deneyimi sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
  • Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ise, yapmış oldukları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Türk Telekom’un ihtiyaçları doğrultusunda önümüzdeki dönemde de yeni yapay zekâ uygulamaları ve kullanım senaryoları geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, 5G teknolojilerinde yapay zekâ uygulamalarını deneyen ilk Türk operatör oldu. Türk Telekom, Nokia’nın yapay zekâ destekli dijital asistanı MIKA ve AVA bilişsel servisler platformunu kullanarak gerçekleştirdiği denemelerde makine öğrenmesine dayalı yapay zekâ teknolojilerini yeni nesil mobil ve sabit şebekeleri üzerinde başarılı bir şekilde test etti.

 

Türk Telekom Ümraniye Teknopark’ta yapılan 5G teknolojilerinde yapay zekâ ve makine öğrenme uygulamaları ile ilgili etkinlik kapsamında Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ve Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç’ın katılımıyla yeni nesil mobil ve sabit şebekeleri kapsayan iki farklı demo gerçekleştirildi.

 

İlk demoda katılımcılar, 2021 yılında yapay zekâ ve makine öğrenme kabiliyetleri ile donatılmış bir 5G servis yönetim merkezine götürüldüler. Burada, yoğun araç ve mobil kullanıcı trafiği olan bir meydanda, kaza, afet gibi olağandışı olaylar sonucunda anlık gelişen şebeke yoğunlukları karşısında yapay zekâ uygulamasının neler yapabileceği katılımcılara örnekli olarak gösterildi.

 

Gerçekleştirilen ikinci demoda ise, yine 2021’de yeni nesil sabit teknolojilerin yönetildiği servis operasyon merkezine konuk olan katılımcılar, şebekeye bağlı müşteri terminallerinden aldığı verileri analiz eden yapay zekâ uygulamasının, terminal yazılımından kaynaklı yaşanması olası şebeke performans dalgalanmalarını daha gerçekleşmeden önlemesine tanıklık ettiler.

 

Her iki demoda da, önceden öğrenilmiş olaylardan ve algoritmalardan hareket eden yapay zekâ, anlık oluşan şebeke performans dalgalanmalarına hızlıca en doğru çözüm önerileri sunarken aynı zamanda oluşması muhtemel saha problemlerini de önceden öngörerek proaktif çözüm önerileriyle şebeke performansını yüksek değerlerde tutmayı başardı.

 

“Yapay zekâ ile şebeke problemleri henüz oluşmadan önlenecek”

 

Yapay zekâ uygulamalarının 5G şebekeleri üzerinde olağandışı gelişen olaylar ve anlık etkilerine çok erken müdahale imkânı sağladığını belirten Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç“Yapay zekâ teknolojisi, şebeke performansını ve müşteri deneyimini olumsuz etkileyecek gelişmesi muhtemel olayları henüz oluşmadan tespit ederek önlemeyi mümkün kılıyor. Nokia ile birlikte Türkiye’de ilk defa gerçekleştirmiş olduğumuz 5G ve yapay zekâ demoları ile bu teknolojilerinin şebekeler için ne denli büyük bir gelişim potansiyeli taşıdığını da göstermiş bulunuyoruz. Yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojilerinin şebeke yönetiminde kullanılması, verim artışı ile birlikte abonelere yüksek kalitede servis sunulması adına operatörlere önemli kolaylıklar sağlayacak. Yapay zekâ çözümlerini mevcut 4.5G şebekemiz üzerinde de test ederek geliştirmeye devam ediyoruz. Türk Telekom olarak sürdürdüğümüz çalışmalarımız ışığında yapay zekâ teknolojilerine bugünden hazır olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Her şey abonelerimize çok daha iyi bir müşteri deneyimi sunmak için” dedi.

 

Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ise, yapay zekâ karar destek sistemleri ile yönetilen akıllı şebekelerin değişen kullanıcı davranışları ve şebeke sistem performanslarından kaynaklı problemlerin giderilmesi için anlık parametrik ve fiziksel değişiklik önerileri sunarak şebeke operasyon ve bakım hizmetlerinin en üst seviyede sunulmasına imkân sağladığını belirtti. Lavanti, “Şirketimiz, Türk Telekom ile yürüyen işbirliğimizden gurur duymaktadır. Burada, Nokia’nın yapay zekâ teknolojilerinin Türk Telekom’un 5G mobil ve yeni nesil sabit şebekelerinin operasyon ve bakım hizmetlerine nasıl kolayca adapte edildiğini göstermiş olduk. Önümüzdeki dönemde de Türk Telekom’un ihtiyaçları doğrultusunda yeni yapay zekâ uygulamaları ve kullanım senaryoları geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

Detaylı Bilgi ve İletişim için:

 

 

 

 

Fatma Kaytez

Tel: 0212 249 4546

fkaytez@lorbi.com

 

 

Melih Kocagil

Tel: 0554 190 0641

melih@lorbi.com

 

Türk Telekom Grubu hakkında

 

178 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür. Müşterilerin hızla değişen iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına en güçlü ve en doğru şekilde cevap verebilmek amacıyla 2015 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş., TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. ve TTNET A.Ş. tüzel kişiliklerini mevcut şekliyle muhafaza ederek ve tabi oldukları mevzuat ve regülasyonlara tamamen uyarak, “müşteri odaklı” ve entegre bir yapıya geçmiştir. Bireysel ve kurumsal hizmetler alanında geniş hizmet ağı ve zengin ürün çeşitliliğine sahip olan Türk Telekom, Ocak 2016 itibarıyla mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini ‘Türk Telekom’ tek marka çatısı altında bir araya getirmiştir.

 

“Türkiye’nin Çoklu Oyuncusu” Türk Telekom, 30 Eylül 2018 itibarıyla 14,3 milyon sabit erişim hattı, 10,6 milyon genişbant, 3,5 milyon TV ve 20,8 milyon mobil aboneye hizmet vermektedir. Türk Telekom Grubu şirketleri Türkiye’yi yeni teknolojilerle buluşturma ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma vizyonuyla, 81 ilde 33.226 çalışanıyla hizmet vermektedir.

 

Türk Telekomünikasyon A.Ş., PSTN ve toptan genişbant hizmetlerini sunmakta olup, mobil operatör TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş., perakende internet hizmeti, IPTV, Uydu TV, Web TV, Mobile TV, Smart TV Hizmetleri sağlayıcısı TTNET A.Ş., yakınsama teknolojileri şirketi Argela Yazılım ve Bilişim Teknolojileri A.Ş., BT çözüm sağlayıcısı Innova Bilişim Çözümleri A.Ş., çevrimiçi eğitim yazılımları şirketi Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., çağrı merkezi şirketi AssisTT Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş., proje geliştirme ve kurumsal risk sermayesi şirketi TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş., elektrik tedarik ve satış şirketi TTES Elektrik Tedarik Satış A.Ş.’nin, toptan veri ve kapasite servis sağlayıcısı Türk Telekom International’ın doğrudan; Türk Telekom International iştiraklerinin, Televizyon yayıncılığı ile isteğe bağlı yayıncılık (VOD) hizmetleri sağlayıcısı Net Ekran şirketlerinin, cihaz satış şirketi TT Satış ve Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin ve ödeme hizmetleri şirketi TT Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin ve rehberlik hizmetleri şirketi 11818 Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş.’nin ise dolaylı olarak %100’üne sahiptir.

Haber : Helin ÖDEN

1547538261_tt_yusuf_k__ra____sa__da___nokia_mikko_lavanti__solda_.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1050 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim