• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YAMAN: "ÇİFTÇİNİN EMEĞİ İLE KİMSE OYNAYAMAZ"
30 Eylül 2017 Cumartesi 11:22

YAMAN: "ÇİFTÇİNİN EMEĞİ İLE KİMSE OYNAYAMAZ"

ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan TARİŞ Pamuk Yağı Kombinası Aydın Hamyağ Tesisleri’nde pamuk üreticilerinin ve pamuk sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı değerlendirme toplantısı yapıldı

ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan TARİŞ Pamuk Yağı Kombinası Aydın Hamyağ Tesisleri’nde pamuk üreticilerinin ve pamuk sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı değerlendirme toplantısı yapıldı. Aydın ASTİM de bulunan Tariş e ait olan Hamyağ İşletmesinde gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Tariş Kooperatifi Birlik Başkanları, Borsa Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, “Ne hikmetse Yunan pamuğunu bile 6 lira 40 kuruşa alıyorsun ama Türk pamuğuna geldiğinde 6 lira 25 kuruştan alınıyor. Benim pamuğum Yunan pamuğundan kötü mü?” dedi. Sözlerine devam eden Yaman “Bizim çiftçimizin 39-40 derece sıcağın altında çocuğu gibi baktığı pamukta beklentisi vardı. Çocuğuna dahi öyle bakmaz, o pamuğun içinden 9 ay boyunca çıkmaz. Çiftçimizin gözü gibi baktığı, emek verdiği bir ürün ne hikmetse sezon açılışında birdenbire düşüyor. Benim çiftçimin emeğini, alınterini kimse çalmasın. Bugünkü toplantının esas noktası bu” ifadelerini kullandı.

 

Toplantıda söz alan Ulusal Pamuk Konseyi Barış Kocagöz ise, lisanslı depoculuğun öneminden bahsederek, bunu yaygınlaştırmaları gerektiğini belirterek, “Pamuk üreticisinin sağlam durması gerekir. Dünya fiyatının altında eğer pamuğunu satmazsan fiyat düşmez. Bu kolay mı, değil. Üreticinin borcu var bunu götürüp satması lazım, borcunu ödemesi lazım. Bu sorunun da üstesinden geldik. Artık lisanslı depoculuk var. Lisanslı depoculukta üreticiysen, navlununu, analiz parasını devlet verecek. Asıl güzel tarafı ürün senedi çıktı, yatırım hesabımıza geçtiğinde, o senedi götürüp bankaya aktardığınızda, karşılığında sübvansiyonlu kredi kullanıyorsunuz. İşte bunun için lisanslı depoculuğu yaygınlaştırmalıyız. Ne yapmamız lazım, Aydın’da bir tane daha lisanslı depoculuk açmamız gerekiyor. Bizim Ege bölgesi olarak 70-80 bin ton kapasiteli lisanslı depoculuğa ulaşmamız lazım” dedi.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de geçen yıllarda pamuk prim ödemelerinin eylül, ekim, kasım aylarında yapıldığını anımsatarak, şimdilerde ödemelerin haziranda yapıldığını kaydetti. AK Parti hükümetlerinin pamuk üreticilerinden gelen taleplere kayıtsız ilgisiz kalmadığını dile getiren Erdem sözlerine “Hükümet adına gerçekten sevindiğim hususlar var. İyi ki, Lisanslı Depoculuk Yasası’nı çıkarmışız. Çıkarmışız ki, lisanslı depo kurulmuş. Yeterli mi? Yeterli değil. Aydınlılar olarak bizim eksiğimiz Aydın’da bir tane lisanslı depoyu kurabilmemiz lazım. Onu hepimizin eksiği kabul edelim. Bunu bir an önce telafi etmemiz gerekiyor.” dedi.

Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk de “Tekstil sektörünün ihtiyacının yüzde 50’sini ithalat yoluyla karşılamaya başladık. Bu, bizim için, pamukla uğraşan insanlar için çok büyük bir handikap oldu. Bunu çözmemiz lazımdı. Ankara’da gerek siyaset ortamında gerek bürokratik ortamda gerekse de sivil toplum kuruluşları ortamında iyi çalışmalar yapıldı” açıklamasında bulundu.

HABER:Serhat ERDEMGİL

_dsc2266.jpg_dsc2273.jpg_dsc2282.jpg_dsc2286.jpg_dsc2290.jpg_dsc2299.jpg_dsc2315.jpg_dsc2296.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2625 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim