• Aydın9 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zamanı Planlamak Yaratıcılığı Besliyor
14 Mayıs 2019 Salı 11:01

Zamanı Planlamak Yaratıcılığı Besliyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “İK’da Yeni Yaklaşımlar Etkinliği”nde bir araya gelen uzmanlar, zamanı planlamanın yaratıcılığı beslediği ve esnek çalışma saatlerinin iş hayatında birçok kolaylığı beraberinde getirdiği konusunda birleşti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “İK’da Yeni Yaklaşımlar Etkinliği”nde bir araya gelen uzmanlar, zamanı planlamanın yaratıcılığı beslediği ve esnek çalışma saatlerinin iş hayatında birçok kolaylığı beraberinde getirdiği konusunda birleşti.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji ile İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisans Programları tarafından 8’inci kez düzenlenen “İK’da Yeni Yaklaşımlar Etkinliği”, “Şimdi ve Burada: Çalışma Yaşamında Zaman, Esnek Çalışma ve Ötesi” temasıyla gerçekleştirildi. Esnek çalışma modellerinden kurumsal yaşamın kurgusunda fark yaratan alternatiflere, çalışan psikolojisinden kadının iş yaşamındaki konumuna kadar pek çok konunun ele alındığı etkinliğin açılış konuşmasını İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Program Direktörü Doç. Dr. Başak Uçanok Tan yaptı. Türkiye’de yönetici pozisyonundaki kadınlara dair tutumlara dikkat çeken Doç. Dr. Uçanok Tan, bu alanda yürüttüğü çalışmanın sonuçlarını da etkinlikte paylaştı.

 

Erkekler, kadın yöneticiler ile çalışma deneyimlerini daha olumlu değerlendiriyor

Doç. Dr. Uçanok Tan kadın yöneticilere dair tutumları incelediği çalışmasına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “72 kadın ve 16 erkekten oluşan bir gruba yönelttiğim sorular sonucunda kadına yönelik tutumların ilişki odaklı, iş odaklı ve iş ahlakı olmak üzere üç kategoride toplandığını gördüm. Kadınların ağırlıklı olarak ilişki odaklı yönetim anlayışını benimsediklerine ilişkin algı çarpıcı bir çıktı oldu. Kadın yöneticilerle iş deneyiminizi nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna ise kadınlardan anlamlı düzeyde olumsuz, erkeklerden ise olumlu yanıt aldım.”

 

Anda olmak başarıyı sağlar

Etkinlikte zaman yönetimi konusu da uzmanlar tarafından masaya yatırıldı. İş yaşamında başarıya ulaşmak için zaman planlamasının doğru yapılması gerektiğini belirten İstanbul Psikodrama Enstitüsü Uzm. Psik. Dnş. Deniz Altınay, “Zaman planlamasının gerekliliği bireylerin zihnini gelecekte tutar. Başarı değerlendirmeleri ise zihinleri geçmiş ve geleceğe aynı anda bağlar. Anda olmak ise spontanite ve yaratıcılığı artırarak her ikisini de mümkün kılar” dedi. Zaman için “sessiz dil” benzetmesi yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Akırmak ise şunları söyledi: “Toplantılara zamanında gelip gelmemek gibi bazı tutumlar kim olduğumuzu gösterir. Zamanı planlamak ve işleri önceliklendirmek kişiliğin ipuçlarıdır. Her işi yapabilirsiniz ama hepsini aynı anda yapamazsınız. Dolayısıyla iş yaşamında bir adım önde olmak, krizleri önlemek ve işleri yetiştirmek için planlama yapmak şart.”

 

Kadınlar “Ya kariyer ya çocuk” seçimine itiliyor

Etkinlik kapsamında, moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü Doç. Dr. İdil Işık’ın yaptığı panelde ise BİLGİ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart, kadına biçilen toplumsal rolleri anlattı. Annelik kavramına değinen Erhart, “Annelik kararından sonra toplum sizin üzerinizde aktif rol alabileceğine inanmaya başlıyor. ‘Sen hamilesin işte ne işin var’ ya da ‘Sen annesin gidip çocuğunla ilgilen’ tarzı söylemlerle sizi kamusal alandan dışlamaya başlıyorlar. Kadınlar bir yandan cinsiyet eşitliği derken bir yandan annelik kavramı üzerinden ötekileştiriliyor. Bu nedenle ya kariyer ya da çocuk seçimine itiliyorlar” dedi. İş hayatında kadının rolüne ilişkin görüşlerini paylaşan Psikoterapist Ebru Tuay da kadınların evde ortalama üç saat daha fazla iş yükü olduğunu belirtti. Tuay, Nöropsikolog Prof. Ruben Gur’dan örnek vererek, “Prof. Gur’un yaptığı beyin taramalarına göre erkek beyni dinleme esnasında aktivitesinin yüzde 70’ini kapatıyor. Kadın ise dinlenme esnasında bile yüzde 90 aktif kalıyor. Kadınlar sürekli bilgi alımı ve analize devam eden bir beyne sahip” dedi.

 

Plazalarda tek mevsim var, onu da klimalar belirliyor

Etkinlikte kurumsal hayat kadar sonrasında yaşananlar da ele alındı. BİLGİ Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Programı Tez Öğrencisi Elif Ayaz, yürüttüğü çalışmaları aktardığı konuşmasında, kurumsal hayattan ayrıldıktan sonra yaşamı değişen bireylerin görüşlerini aktardı. Ayaz, “Yaptığımız bir çalışmada, kurumsal hayattan ayrılanlara ilk neyin farkına vardıklarını sorduk ve ‘Mevsimler’ yanıtını aldık. Çünkü plazalarda tek mevsim var, o da klimalar tarafından belirleniyor. Dolayısıyla çalışanlar kendini sıkışmış ve tutsak hissediyor” dedi.

 

Etkinlikte Bipolar Yaşam Derneği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Sibel Çakır, Sineorg Eğitim ve Danışmanlık Örgüt Psik. Uzm. Övgü Torlak, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Elif Sungur, Kolektif House Satış ve Pazarlama Direktörü Sanem İkinci, PepsiCo Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Özge Nuraydın, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Araştırma Görevlisi Sündüz Yılmaz, EnerjiSa Yatırımcı İlişkileri Müdürü ve GYİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkay Demirdağ ve BİLGİ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Elif Yurdakul da sunumlarıyla yer aldı.

Haber : Helin ÖDEN

1557817000_yasn_16.jpg1557817004_yasn_13.jpg1557817005_ahus5749.jpg1557817005_ahus5778.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 800 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim