• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cemil ALTUN : Kurslara Gelenlerin % 90 ‘ı Garsonluğa Geliyor
31 Mart 2017 Cuma 02:20

Cemil ALTUN : Kurslara Gelenlerin % 90 ‘ı Garsonluğa Geliyor

Söke Genç İşadamları Derneği İstihdam Seferberliği Kapsamında Üyelerine Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi. Toplantıda Söke Sgk Müdürü Recai Sani BALCIOĞLU ve Söke İşkur Müdürü Cemil ALTUN Açıklamalarda Bulundu

Söke Genç İşadamları Derneği İstihdam Seferberliği Kapsamında Üyelerine Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi. Toplantıda Söke Sgk Müdürü Recai Sani BALCIOĞLU ve Söke İşkur Müdürü Cemil ALTUN Açıklamalarda Bulundu. Giriş konuşmasında SÖGİAD Başkanı Bilal ÜLKER şunları ifade etti :

Bilal ÜLKER : En Büyük Sorunumuz Ekonomik Durgunluk

Sözlerime bu kahvaltıyla bizi misafir eden sevgili Hüseyin KABASAKAL’a, oğulları Bağcan Ve Berke’ye ve çalışanlarına  çok teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.  Sevgili arkadaşlar bugünkü toplantımızın iki ana konusu var. Birincisi aramıza yeni katılan ve üyemiz olan sevgili arkadaşım ve kardeşim Kaya TUNTAŞ’ın rozetini takacağız. Diğer konumuz ise milli istihdam seferberliği kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu ve İşkur tarafından düzenlenen teşvikler ve destekler hakkında ve şu anda yürürlükte olan kanun ve yönetmeliklerle ilgili  bilgi vermek  üzere değerli sosyal güvenlik kurumu müdürü Recai Bey ve İşkur müdürü Cemil Bey buradalar. Arkadaşlar ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum malumunuz. Biz işverenler, genç işadamları olarak en büyük sorunumuz maalesef ekonomik durgunluk ve bu durgunluğun yarattığı ciro düşüklüğüne bağlı ödeme sıkıntılarıdır. Buna bağlı olarak istihdamın her geçen gün düşmesidir. Hükümetimizin almış olduğu karar ve uygulamalardan bizlerin nasıl faydalanabileceği konusunda en iyi bilgiyi birinci ağızdan değerli müdürlerimizden dinleyeceğiz.

Giriş Konuşmasını yapan SOGİAD Başkanı Bilal Ülker’den sonra Söke sosyal güvenlik kurumu Müdürü Recai Sani BALCIOĞLU son dönemdeki teşvik ve kanun değişikliklerinin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken BALCIOĞLU yapılan teşvik ve değişiklikleri sondan başlayarak anlatmak istediğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti :

Recai Sani BALCIOĞLU: Her Sigortalı İçin 22 lira 22 Kuruş Destek Sağlanacak

Aralık 2016’daki mevcut işçi sayısına ilave olarak istihdam edeceğiniz her sigortalı için günlük 22 lira 22 kuruş üzerinden prim desteği sağlanacak. Mesela 10 işçiniz varsa 4 işçi aldığınız zaman, 666 lira 60 kuruş yapıyor. Aylık olarak sadece 4 işçiden  2500 lira destek sağlanmış oluyor. Bu şartları sağlamak için işverenenin kurumumuza borcunun bulunmaması, idari para cezasının bulunmaması son 3 aydaki İşkur’a kayıtlı olan işsizler arasından alınmış olması şartı var. Bir diğer teşviğimiz ise şöyle: Burada herhangi bir şartımız yok. Sadece işverenimizin prim borcunun ve idari para cezası borcunun bulunmaması  gerekiyor. Direkt olarak işveren hissesinin 5 puanlık bölümü indiriliyor. Bu da sigortalı başına asgari ücret üzerinden hesaplarsanız en az 88 lira yapıyor. Bütün teşviklerde öncelikle bu % 5’lik indirim uygulanıyor. Bunu hazine karşılıyor. Az önce anlattığım ise işsizlik fonundan sağlanan bir destek.

Recai Sani BALCIOĞLU: Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Statüsündeki İşyerleri İçin Teşviklerimiz Var

Bir diğer teşviğimiz ise iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre iş yerlerinizde tehlikeli ve çok tehlikeli stasündeki işyerlerinde 10’dan az  sigortalı çalıştırılan yerler için  iş sağlığı ve güvenliği kapsamında uzman çalıştırdıkları için yansıtma faturaları düzenleniyor. Bu da az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 25 lira, çok tehlikeli  sınıfında yer alan işyerleri için 29 liraya tekabül ediyor. Bunlar kuruma, faturalara yansıtılıyor. Ocak, Şubat, Mart ayları için Nisan ayında, Nisan Mayıs Haziran ayları için Temmuz ayında bu şekilde Ekim ve Ocak aylarında kurum tarafından ödemeleri yapılıyor.

Recai Sani BALCIOĞLU: İşbaşı Eğitim Programını Tamamlayanlar İçin Teşviklerimiz Var

Bir de işbaşı eğitim programını tamamlayan sigortalılar var. Altı aylık işbaşı eğitim programlarını tamamlayan bir işçiyi istihdam etmeniz halinde aynı branşta olmak kaydıyla imalat sektöründe 48 ay işveren sigorta hissesinin tamamı yine işsizlik fonundan karşılanıyor. İmalat sektörü dışındaki sektörlerde de 36 ay süreyle işveren payına düşen primlerin tamamını işsizlik fonu karşılıyor.

Recai Sani BALCIOĞLU: Asgari Ücret Teşviği Devam Ediyor

Bir diğer teşviğimiz ise asgari ücret teşviği. Geçen yıl uygulanmaya başlandı. Biliyorsunuz geçen yıl 1677 lira olduğu zaman bu enflasyonun üzerinde bir rakam olduğu için devletimiz bu konuda günlük sigortalı başına 3.33 kuruş, aylık bazda sigortalı başına 100 liralık destek sağladı. Burdaki uygulama da bir önceki yılın aynı ayında çalıştırdığınız sigortalı sayısı kadar destekten yararlanıyorsunuz. Burdaki şart da yine kuruma prim ve idari para cezası borcunuz olmaması.

Recai Sani BALCIOĞLU: Engelli Sigortalılarla İlgili Teşviklerimiz Mevcut

Engelli sigortalıların istihdamı halinde... biliyorsunuz 50 ve üzeri işyeri çalıştıran işyerlerinde %3 engelli çalıştırma zorunluluğu var. Bu kişileri istihdam etmeniz halinde ya da %3’ü aştığınız durumlarda dahi yine işveren hissesinin tamamını hazine karşılıyor.

Recai Sani BALCIOĞLU: Genç Ve Kadın İstihdamı Konusunda da Kolaylık Sağlıyoruz

Genç ve kadın istihdamı teşviğinde ise 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük genç erkek sigortalılarla, 18 yaşından büyük kadın sigortalıları mevcut son altı aylık işçi sayısına ilaveten istihdam etmeniz halinde  işveren primlerinin tamamını işsizlik fonu karşılıyor. Arge merkezi olan işyerleri için de  bu faaliyetlerin devamını sağlamak için bu merkezlerde çalışanlar için yine işveren hissesinin % 50’sini yine hazine karşılıyor.

Recai Sani BALCIOĞLU: İşsizlik Ödeneği de Önemli Bir Husus

Çok önemli bir husus da işsizlik ödeneği. Bir işyerinden çıkarılan bir işçi işsizlik ödeneği alırken bu işçiyi istihdam ederseniz ve bu son altı aydaki işsizlere ilaveten işe alınmış olması halinde burda da hem sigortalının hem işveren hissesinin tamamının işsizlik sigortası primi hariç işsizlik fonu karşılıyor.

Sgk Müdürü Recai Sani Balcıoğlu’nun bu bilgilendirme konuşmasının ardından sözü İşkur Müdürü Cemil ALTUN Alarak şunları ifade etti:

Cemil ALTUN : Bizler de Bu Sürece Omuz Vermeye Çalışıyoruz

Sayın başkanım, sayın SÖGİAD üyeleri, meselenin SGK kısmı ile alakalı olanlarını sayın müdürüm ifade etti. biz de İŞKUR olarak şu an çalışma hayatının içerisinde en çok bulunan bir kurumuz bildiğiniz üzere. Çalışma hayatında milli seferberlik adı altında sayın cumhurbaşkanımızın başlattığı bu çalışmaya bizler de elimizden geldiğince omuz vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemlerde bizler de bu sürece destek vermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda sizleri bilgilendirmek için geldik.

Cemil ALTUN : Üç Ayda Üç Defa Yönetmelik Değişti

Her zaman söylediğim birşey var. Eskiden memurluk çok kolaydı. 1930’da çıkmış bir yönetmeliği 80 sene anlatır dururduk. Ama şimdi inanın en azından işbaşı eğitim programı için en azından şunu söyleyebilirm ki şu son üç ayda üç defa yönetmelik değişikliği oldu. Artık sistem eskisi gibi değil. 20-30 senelik kanunlarla  ülkeler devletler idare edilmiyor.

Cemil ALTUN : Biz Ekonomiye Can Suyu Veriyoruz

Ekonominin içine çok da giremiyorsunuz. Ancak ekonominin dinamiklerinde bir yavaşlama, bir sürünceme  olduğu zaman onu harekete geçirmek için bir can suyu veriyoruz deyim yerindeyse. Dolatısı ile sistem dönmeye başladığı zaman o desteği oradan çekip başka yerden destek olmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile sizler de bu kapsamda İŞKUR ya da SGK ile kendi menfaatiniz için sürekli iletişim halinde olmanız gerekiyor. Geçen hafta apayrı bir kanun vardı bu hafta ise apayrı bir kanun var. onun için geçen hafta gelenler ondan yaralandı. Mesela geçen yıl işbaşı eğitim programlarımız bir yıl sürüyordu. Bir yıl için 200 bin hedef öngörülmüştü. İlk üç ayda bu sayı 300 bin olunca...ekonominin dinamiği ile oynamaya başlamış oluyorsunuz. Bu anlamda insanlar normal işçi almamaya başladı. Dolayısı ile bunu geri çektik. Beşinci aydan itibaren bildiğiniz gibi daha alt perdeden uygulamaya başladık. Ama önce başlayanlar bu teşviklerden yararlandı.

Cemil ALTUN : Bir Vatandaşın Katma Değer Üretmesi En Büyük Gayemiz

İlk önce sizin pek aşinası olmadığınız bir kaç hususu anlatmak istiyorum. Bizim asıl amacımız ne? Bir vatandaşı alıp ona bir meslek edindirip ekonomiye kazandırdıysak o kişi artık çalışıp bir katma değer üretiyorsa bu bizim olmazsa olmazımız asıl gayemiz bu. Bu 50 sene sonra da böyle devam eder fakat bazı konular ekonominin durumuna göre değişebilir. Mesela Allah göstermesin bir firmamız iflas etti icra geldi. O işçilerin kalan son üç aylık ücretleri İşkur öder.

Cemil ALTUN : Ekonomi O Dönemde Büyük Badireden Kurtuldu

2009 krizini hepiniz hatırlıyorsunuz. O  zaman bu kriz otomativ ve tekstili vurmuştu. O zaman  işçiler “Senin  fabrikayı kapatman beni ilgilendirmez evini sat benim paramı öde” dedi. Yani o kendine göre haklı. Fakat bir firmayı dağıttığınız zaman toplamanın mümkün olmadığını en iyi sizler bilirsiniz. Dolayısıyla ne oldu? Hükümetimiz 12 ay dedi ki işçiniz çalışmasın, siz işçinizi bize bildirin, biz 12 ay bu işçilerin paralarını ödeyeceğiz dedi. Öyle deyince herşey bir anda kesildi. Bir ay sonra bütün fabrikalar gelip bu ödenekten yararlandılar. Ne oldu? Ekonomi o dönemde büyük bir badireden kurtulmuş oldu.

Cemil ALTUN : Girişimcilik Eğitimi Yapıyoruz

 Bu anlamda girişimcilik eğitimi yapıyoruz. Gençlerimize KOSGEB’ten kredi alıp kendi işyerlerini kurmalarının önünü açıyoruz. Veya işsizlik sigortası ödemeleri yapıyoruz. Kurumumumuzun aşağı yukarı yaptığı hizmetler bunlar. Son dönemle ilgili gelişmelere geçersek...

Cemil ALTUN : Bana Göre Asıl Sorun İsteksizlik

Türkiye ile ilgili denir ya asıl sorun işsizlik değil, mesleksizlik. Mesleksizlik tamam da bana göre asıl sorun isteksizlik. Şimdi günlerde gündemde olduğu için söylüyorum. Mesela kaynakçı. Sizler ihtiyacınızı bildirseniz ve biz de bu doğrultuda 20 kişiyi alalım meslek lisesinde yetiştirelim 6 ay 1 yıl artık ne kadarsa süresi, siz bu insanları istihdam edebilir misiniz desek sizin çoğunuz Söke için bu ülke için bunu yaparsınız. Fakat asıl sorun şu öyle insan bulmanız mümkün değil.

Cemil ALTUN : Gençleri Yönlendiremiyoruz

Gençleri yönlendiremiyoruz. Tv dizilerinde hep zenginlerin aşklarını izliyoruz. Kaynakçının aşkından bahseden yok. Rol model olarak şöyle bir mühendisin hayatını ortaya koyalım da insanları oraya çekelim gibi bir örnek yok. Halbuki iş adamlarının hayatı çok çok daha zordur. Ama televizyonlarda sanki herşeyi hazır buluyorlar gibi anlatılıyor. Bu diziler ve yeni nesilde bıraktığı iz bizi gerçekten çok zor durumda bırakıyor.

Cemil ALTUN : Meslek Bilenler İşbaşı Programlarıyla Boşa ÇIkabiliyor

İşbaşı eğitim programlarımız son aylarda değişikliklere uğradı. Bu tamamen ekonomik sebeplere dayanıyor. İşverenlerden gelen geri dönüşlere  göre bu işbaşı eğitim programlarının süreleri kısaltılıyor. Geniş bir süre verdiğiniz zaman, işverenler bütün elemanlarını bu program üzerinden almaya başlıyor. Böyle olunca da gerçekten bu mesleği bilen kişiler boşa çıkmış oluyor. İşbaşı eğitim programlarındaki süre değişimleri buna göre değişiyor. Bunu da böyle bilmenizi isterim.

Cemil ALTUN : Kurslara Gelenlerin % 90 ‘ı Garsonluğa Geliyor

Öğrenci konusunda onlara bir meslek edindirme konusunda bizim bu bölgede birçok projemiz var. Fakat bu bölgede yaptığımız kurslara gelenlerin %90’ı garsonluğa geliyor. Herkes kendi alanında staj görse çok  daha verimli olacak ve kaynaklarımızı daha akılcı harcamış olacağız. Mesleği direk işbaşında öğretmeyi amaçlayan programlarımız var. Programımımızın yine amacı nitelikli iş gücü temin etmekte zorlanan işverenlerime çalıştıracakları kişileri işyerinde belli bir süre gözetleyerek eğitim vermek.

Bilgilendirme konuşmalarının ardından SÖGİAD’a yeni katılan genç işadamı Kaya TUNTAŞ’a üyelik rozeti takıldı.

Haber-Fotoğraf : Sedat ÜNLÜ

dsc_9040.jpgdsc_9041.jpgdsc_9053.jpgdsc_9056.jpgdsc_9060.jpgdsc_9062.jpgdsc_9066.jpgdsc_9072.jpgdsc_9075.jpgdsc_9083.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7384 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim