• Aydın5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fatih GÜRER : Söke’li Hemşehrilerimizn Sıkıntıları Gördüğünü Düşünüyorum +-
26 Nisan 2017 Çarşamba 01:04

Fatih GÜRER : Söke’li Hemşehrilerimizn Sıkıntıları Gördüğünü Düşünüyorum +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih GÜRER İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih GÜRER İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Fatih Bey kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Fatih  GÜRER : İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunuyum

 Ben 1979 yılında Söke’de doğdum. İlköğretim lise eğitimini Söke’de tamamladım. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimimi tamamladıktan sonra askerlik görevimi yaptım. 2006 yılından beridir  de Söke’de  serbest avukat olarak mesleğime devam ediyorum.

Sedat ÜNLÜ : Siyaset hayatınız ne zaman başladı?

Fatih GÜRER : Ben 28 Şubat Mağdurlarından Birisiyim

 2007 yılında bir yönetim kurulu adaylığım var. Bu adaylık ile başladı diyebiliriz. Aslında daha geriye gidersek  ben 28 Şubat mağdurlarından biriyim. O zaman üniversitede rektör yarımcısı olarak görev yapan ve bizim üniversite hayatımız boyunca probelem yaşadığımız  Nur SERTER’in gezi olaylarında Ankara’da Sakarya Caddesi üzerinde oturup eylem yapması, demokrasi diye bağırması ağırıma gitti.

Fatih GÜRER : Kemal ALEMDAROĞLU Ve Nur SERTER Demokrat Olmayan Tavırlar Sergilediler

Üniversitede okuduğumuz dönemde Rektör Kemal ALEMDAROĞLU ve Rektör Yardımıcısı Nur SERTER hem kız öğrencilere hem arkadaşlarımıza  demokratik olmayan tavırlar sergiliyorlardı. İkna odaları olsun, sakallı okula gelinmeyecek yasakları olsun. Bunun yanında mesela benim annem başörtülü. Oğlunu ziyaret etmek için gelen annemi okula almamaları, yine bu sebeple mezuniyet törenime başörtülü yakınlarımın alınmaması gibi zulumleri yapan kişilerin ortalıkta hiçbir neden yokken, üç beş ağaç için sokağa dökülüp de demokrasi diye bağırmaları beni gerçekten derinden yaralamıştır.

Fatih GÜRER : Bize Zulmedenlerin Demokrasiden Dem Vurmaları Siyasete Atılmamda Etken

  Bize zulmeden zalimlerin bu şekilde  demokrasiden dem vurmalarından rahatsız oldum. Aktif siyasete atılmamın nedeni budur. Gezi olayları sırasında burada Söke teşkilatında da o zaman istifalar olmuştu. Bunun neticesinde Ak Parti Yönetim Kurulu üyesi olarak o dönem atanan yönetimle beraber  tekrar Ak Parti’de siyasete döndük.

Fatih GÜRER : Söke’deki Problem Bugüne Kadar 13 İlçe Başkanı Değişimiydi

Şu anda üç yıldan beri Söke Ak Parti İlçe Başkanlığı görevimi sürdürmekteyim. Üç yıl önce 14 Kasım tarihindeki kongrede Söke’de tek aday olarak kongreye gittik ve bu kongreyle göreve geldim. Önceki süreçlerde 4 aday vardı ve Ankara’ya gitmişlerdi. Adaylıkları kabul edilmemişti. Onlar döndükten sonra Söke’de ilçe başkanlığı için bir aday arayışı vardı. O dönemde işlerin yoğunluğu gerekçesiyle  kabul etmemiştim ama  bir şekilde mecburen işleri sürdürmek zorundaydık. Çünkü Söke’deki problem bu güne kadar 13 ilçe başkanının olması, bir yılda hatta bir yıldan az bir sürede ilçe başkanlıklarının sürekli surette değişmesi bir sorundu.

Fatih GÜRER :  Yeniden Adaylık Konusunda Henüz Karar Almadım

Allah’a şükür, hamdolsun bizim süreç boyunca bu sıkıntı yaşanmadı. Şimdi tekrar kongre süreci tekrar başlamıştır. Başbakan il başkanları toplantısında  talimat verdi. Söke’de süremizi çok şükür doldurduk. İnşallah nasip olursa siyasi hayat eşimizle dostumuzla  ailemizle görüşüp yeniden adaylık hususunda bir karar vereceğiz. Halen de henüz bir karar almış değilim. Bunu belirteyim.

Sedat ÜNLÜ : Görev yaptığınız bu sürecin değerlendirmesini alabilir miyiz?

Fatih GÜRER : Göreve Geldiğimizde Sadece Bir Seçim Görülüyordu

Bu konuyu iki başlıkta ele almak lazım. Türkiye açısından biz göreve başlarken bizim dönemde bir tane genel seçim gözüküyordu. Biz 16 Kasım’da görevi aldığımızda  bir genel seçim yapılacak başka da herhangi bir şekilde  seçim düşünülmüyordu ama biliyorsunuz Türkiye şartları değişkenlik gösterdi ve 1 Kasım’da tekrarlananan 7 Haziran seçimleri oldu. Ardından 15 Temmuz darbesi ve ardından hepimizin malumu 16 Nisan’da  yapılan halk oylaması.

Fatih GÜRER : Batının da Batısı Denilen Bu Yerlerde Ak Partili Olmak Zor

Söke açısından baktığınız zaman, Söke Ak Parti ve ve Ak Parti’li olmak bakımından mahalle baskısının olduğu yerler. Kuşadası ve Didim’de buna dahil. Bu batının da batısı denilen bölgelerde  Ak Parti’li olmak zor iş ama  Türkiye genelinde projeler yatırımlar yapmış Ak Parti’nin ve  ülkesi için çırpınan kurucu liderimiz Recep Tayyip ERDOĞAN’ın burada temsilciliğini yapmak, fikir ve görüşlerini halkımızla paylaşmak güzel bir duygu.

Fatih GÜRER : Görev Süremizde Elimizden Gelenin Fazlasını Ortaya Koymaya Çalıştık

Söke’de 2002 yılından bu yana elbette Ak Parti’de Söke’nin kendi iç siyasetinden kaynaklanan ya da genel siyasetten kaynaklanan zorluklar oldu. İlçe yönetim kurulunda sağolsunlar bunları eksik etmediler bizler de yaşadık yani. Başarılı mıydık? Başarı göreceli bir kavram. Biz en  azından süremiz boyunca  elimizden gelen yapmaya çalıştık. Hatta elimizden gelenin fazlasını ortaya koymaya çalıştık.

Fatih GÜRER : Söke’de Oy Olarak Aşılamayan Bir 22 Bin Çıtası Vardı

Tabi insanlar farklı farklı değerlendirebilirler. En son yapılan halkoylamasında Ak Parti olarak –tabi siyasi bir seçim değildi bu, çok fazla siyasi bir veri olarak öngörülemez ama-  Söke tarihinin en yüksek  oyu alındı. 23. 500 oy %31.8 ile Söke’de 2007’de yapılan cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile alakalı referandum hariç  alınan en yüksek oy.  Söke olarak aşılamayan bir 22 bin çıtası vardı. Hiçbir zaman bu sayıyı aşmayı başaramamıştık ama şu anda aşmış durumdayız. En fazla alınan oy 21.500 civarıydı.

Sedat ÜNLÜ :  Bir Söke’li Olarak Söke’nin Bugünkü Durumunu Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Fatih GÜRER : Söke’nin Maddi Potansiyeli Söke İçin Kullanılmıyor

 Bir kere Söke zengin bir yer. Türkiye’nin diğer bölgelerine göre Ege Bölgesi ve Söke daha çok varlıklı kişilerin yaşadıkları yerler. Söke pamuk arazileriyle, zeytinlik alanlarıyla  hem havası hem suyuyla zengin bir yer. Söke halkı da tabi bunun nimetlerinden faydalanacaktır ama gelgelelim Söke’de çok büyük bir potansiyel olmasına rağmen bu maddi potansiyelin Söke içinde kullanılmaması, Söke’yi biraz küçük kılıyor.

Fatih GÜRER : Önceden Aydın Nazilli Ve Söke Nerdeyse Eşit Konumdaydı

 Biz çocukken Aydın ile Söke arasında çok fark yoktu. Aydın ildi ama  Nazilli, Söke ve Aydın neredeyse eşit bir konumdaydı. Hatta Söke öndeydi. Şu anda gelinen noktada Söke, Aydın’dan  ve Nazilli’den geride kalmış durumda. Aydın gelişti, büyüdü. Yeterli mi? Bir Denizli’ye göre değil ama Söke’ye göre kat kat daha iyi durumda. Hem Söke’nin yerli halkının Söke’ye yatırım yapmaması, dışarıya yatırım yapması, hem de Söke’yi idare eden idarecilerin ihmalleri  ile Söke bugünlere gelmiş durumda.

Sedat ÜNLÜ : Siz gördüğünüz bu eksikliklerle ilgili neler yaptınız?

Fatih GÜRER :  Bizim Dönemimizde Beş Konu Öne Çıkmıştı

Bizim görev yaptığımız  dönemde Söke’de özellikle beş tane problemi öne çıktı. Söke’de yurt ile ilgili çalışma yapılmış. O döneme kadar  inşaata başlanmamıştı. Yine tren garıyla ilgili proje vardı. Hep konuşuluyordu ama başlanmamıştı. Yine Söke Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırımcılara açılması önemli bir projeydi. Bu projenin altyapısı hazırlanmamıştı. Bir diğer konu olarak da bize söylenen, bizden çözümü için katkı talep edilen Söke Ovası ile ilgili sulamada yaşanan sıkıntılardı.Allah’a hamdolsun. Şans mı diyelim. Bir de Mimarlık Fakültesi meselesi var. Bunlar bizim dönemimize denk geldi.

Fatih GÜRER: Biz Bütün Bu Konuların Çözümünde Rol Aldık

Bir fakütenin daha Söke’ye açılması, Söke öğrenci yurdunun yapıma başlanması, tren garı restorasyon projesinin başlanması, Karacahayıt gibi göletlerin açılması hep bizim dönemimize denk geldi. O yüzden Söke’de gerçekten beklentileri karşılar mı bilmiyorum ama  yatırımlar bizim döneme denk geldi. Başlayan, devam eden  ve bitan projeler var. İnşallah daha iyi noktaya da gelir. Organize sanayi Söke için önemli. Alt yapı çalışmaları, girizgah yolunun yapımı hükümetin sorumluluk alanına girmemesine rağmen, biz o yolu bir şekilde karayolları ile çözdük. Ondan sonra yatırım daha da arttı. Şu an yer kalmamış. Biz bütün bunlarda rol aldık. Ve gerekli mercilere bunların iletilmesinde elimizden geleni yaptık. Söke sanayi Bölgesi çalışmaları durmuştu. Tek bir kamulaştırma çalışması yapılamıyordu. Para yoktu. O zaman Mustafa SAVAŞ milletvekili değil. Milletvekili olmamasına rağmen oraya 10 milyon civarında bir kredi çıkarılıp, o kamulaştırma işlemi yapıldı.

Sedat ÜNLÜ : Söke için birşeyler yapılması noktasında  buradaki mevcut siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin bir bütün olarak çalışmalarını yeterli görüyor musunuz?

Fatih GÜRER : Söke’de Odalarda 15-20 Yıllık Yönetimlerin Olması İyi Bir Görüntü Değil

Demin de ifade ettim. Söke’de Ak Parti’nin istikrarlı olması önemli. Bu zaman içinde çok ilçe başkanı değişmesinden bahsettim.İstikrar önemli ama Söke’de odalarda da  15-20 yıllık yönetimlerin  olması iyi bir görüntü değil. işlerini yi yapıyorlar mı derseniz Söke için faydalı işlere de imza atmışlardır. Ben tabi ki hepsini reddedemem. Ancak Söke’nin daha çok ilerlemesi noktasında birlik beraberlik açısından çeşitli organizasyonlar, toplantılar yapılıyor ama  sonuç almada Söke’nin gelişmesi için eleştirel bir bakış getirecek olursak sadece hükümete karşı eleştiriler yapıyorlar. Ama yerel yönetimlere karşı nedense herhangi bir açıklama veya Söke için bir talepte bulunmuyorlar.

Fatih GÜRER: Sivil Toplum Örgütleri Belediye İle Büyükşehir Arasında Köprü Kurabilir

 Şimdi hepimiz Söke Belediyesi ile Aydın Büyükşehir Belediyesi arasındaki sorunu problemi biliyoruz. Referandum sürecinde de bu kendini gösterdi. Özlem hanım buraya gelmedi. Referandum çalışması için gelmedi ya da Söke Belediyesi’nin düzenlediği organizasyonlara gelmiyor. Şimdi Büyükşehir’in Söke’ye bakış açısı kötü.   Bizim bu sorunda Ak Parti olarak çözüm anlamında bir hamlemiz söz konusu elbette söz konusu olamaz. Bu sorunu çözecek olan bu sorun her neyse kendileridir. Ancak sivil toplum kuruluşları Söke’yle ilgili herhangi bir proje ve yatırım yapılmaması ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı’na gidip görüşebilirler. Belediye ile Büyükşehir arasında köprü vazifesi görebilirler. Ama herhangi bir çalışma yok. Toplu birleşmiş bir şekilde Söke’nin yararına olacak herhangi bir talepte de bulunmuş değiller.

Fatih GÜRER :  Söke İçin Büyükşehir’a Karşı Ortak Hareket Edilmiyor

En son sivil toplum örgütlerinin düzenlemiş olduğu toplantının birinde ben bunu dile getirmiştim. Nasıl ki üniversite ile ilgili sıkıntılarda, nasıl ki organize sanayi ile ilgili sıkıntılarda, nasıl ticaret odasının,ziraat odasının, şöforler odasının  taleplerinde biz Ak Parti olarak buna öncülük edip, toplanıp Ankara’ya gidip hep birlikte  milletvekilleri ile görüşebiliyorsak, yerel yönetimlerde iktidar olan CHP ilçe başkanı veya yine odalar  Söke’nin talepleri ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşebilirler. Şimdi ben o makamların taleplere karşı tavrını bilemem. Böyle bir talep olur ve olumsuz olursa eleştirebilirim. Böyle bir talepta bulunduklarını da düşünmüyorum.

Fatih GÜRER : Üç Milletvekilimiz Talepleri Dinliyor Ve Bakanlıklara İletiyorlar

Söke geriledi, Söke’yi harekete geçirmek lazım diyoruz. Söke’nin bir ayağı belediye, bir ayağı hükümet. Hükümetle ilgili talep ya da sorun iletme konusunda ben hiçbir oda başkanını, hiçbir sivil toplum kuruluşunun kötü bir düşüncede olduğunu düşünmüyorum. Çünkü üç milletvekilimizin de herhangi bir şekilde telefona çıkmama, talep dinlememe veyahut da talepleri bakanlıklara iletmeme gibi bir durumları sözkonusu değil. Gelen talepler değerlendiriliyor. Bunu zaten kendileri de söylüyor.

Fatih GÜRER : Söke’li Hemşehrilerimizn Sıkıntıları Gördüğünü Düşünüyorum

Ama bu yerel yönetimler noktasında  talep ve sorunlar ne yazık ki iletilmiyor. Biz bir açıdan iletmeye çalışıyoruz ama biz bir  siyasi bir parti olduğumuzdan muhalefet yapılıyor gözüyle değerlendirilebiliyor. Söke’li hemşehrilerimizin sıkıntıları bu sıkıntıları gördüğünü düşünüyorum. Bunu nda çözüm merci millettir. 16 Nisan’dan sonra da milletin sözü geçecektir. Söke’li hemşehrilerimiz eğer memnun değillerse Söke Belediyesi’ni de Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni de  değiştirecek kuvvettedirler.

Devam Edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_1615.jpgdsc_1624-001.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 59894 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim