• Aydın9 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk KUTLAY Röportajı
31 Mayıs 2017 Çarşamba 21:46

Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk KUTLAY Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk KUTLAY İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk KUTLAY İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Haluk bey sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Haluk KUTLAY : Ziraat Yüksek Mühendisiyim

 Ben 1955 doğumluyum. Ziraat Yüksek Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2-3 dönemdir de Söke Ticaret Odası’nda çeşitli kademelerde görev aldım. burada meclis üyeliği, yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve yaklaşık iki yıldan beri de yönetim kurulu başkanlığını yürütmekteyim.

Sedat ÜNLÜ: Söke Ticaret Odası’nın çalışmalarından  ve hedeflerinden biraz bahsedebilir misiniz?

Haluk KUTLAY : Söke’nin Öğrenci Kenti Olması Ve OSB İki Temel Hedefimizdi

Mensubu olmaktan gurur duyduğum Söke Ticaret Odası’nın hedeflerini ve daha önce yapmış olduklarınını özetlemem gerekirse Ticaret Odalarının asli görevi yasayla kurulmuş olduğu için üyelerinden belirli aidatları toplamak, onların ihtiyaç duydukları evrakları temin etmek, kayıtlarını ve ticaret sicilini tutmak. Genel olarak görevlerimiz bu şekilde. Ama biz bunun yanında ticaret odası üyelerinin seçtiği meclis üyeleri olarak bizim yıllardan beri temel iki tane felsefemiz vardır.  Bu felsefeyi de devam ettiriyoruz. Birincisi Söke’nin bir öğrenci kenti olmasıydı. İkincisi de istihdamın yaratılması konusunda Söke’nin sadece tarımdan değil sanayi ile de büyümesine katkı sağlamak amacıyla bir organize sanayinin oluşturulmasıydı.

Haluk KUTLAY : Şehrimizdeki Üniversite’ye En Büyük Katkıyı Biz Sunduk

Bu iki temel fikirde de Söke Ticaret Odası üyelerinden topladığımız paralarla bu projelerin gerçekleşmesinde maddi manevi katkılarda bulunduk. Bugün eğer Söke’de bir üniversite var ise bu hususta öncülük rolünü sivil toplum kuruluşları içerisinde biz üstlenmiş olduk. Ve bu konuda en büyük desteği de biz verdik diye düşünüyorum. Organize Sanayi’de de aynı şekilde büyük desteğimiz var. Oranın şu anda %20 ortağıyız. Eskiden özel idareydi şimdi yatırım izleme komitesi var, Belediye var, biz varız ve oranın yönetiminde de bulunuyoruz.

Haluk KUTLAY :  Söke Ticaret Odası Olarak Tanıtımımızı İyi Yapamıyoruz

Biz şu soruyla çoğu zaman karşılaşıyoruz. Söke Ticaret Odası ne yapar  ya da daha genel anlamda odalar ne yapar. Esasında biz çok şeyler yaptığımız inanıyoruz. Ama bunların tanıtımında biraz eksik kaldığımızı düşünüyoruz. Ama bilinçli üyelerimiz Söke Ticaret Odası’nda toplanan aidatların paraların nasıl ve nerelere yönlendirildiğini çok iyi biliyorlar. Çünkü bizim hesaplarımız gayet şeffaf ve açık. Dolayısıyla tekrar ifade edeyim. Bu okullaşma sürecinde çok büyük katkımız var. Organize sanayide de aynı katkımız var.

Haluk KUTLAY :  Üyelerimizin Paralarını Doğru Kanalize Ettiğimizi Düşünüyorum

Yani üyelerimizin paralarını doğru yerlere kanalize ettiğimizi düşünüyorum. Bu tabi benim görüşüm. Buna katılmayanlar da olacaktır. Ama biz burada görevini iyi yapmış ve yapıyor olmanın manevi hazzını duyuyoruz. Dediğim gibi burada  en önemli husus  paranın doğru toplanıp doğru kanalize edilmesi meselesidir. Bunun en basit örneği biz Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı bir alt birim olarak hiçbir zaman bu üst birime borcumuz  olmadı. Günü gününe oraya yatırmamız gereken aidatlarımızı ödedik.

Haluk KUTLAY : Gümrük Kapılarının Modernizasyonuna Destek Verdik

Bunun yanında ülkemizde modernize edilen gümrük kapıları Odalar ve Borsalar Birliği’nin çatı kuruluşu olarak oluşturulan bir şirketleşme modeli var. Biz de o şirketleşme modelinden daha önceleri  bir hisse senedi aldık.  Biz onun devamını sağlıyoruz. Oradan ülkemize pek göz önünde olmayan bir fayda sağlıyoruz. Örneğin ihracat yapan bir arkadaşımızın tırı gümrük kapılarının modernize edilmesiyle üç gün bekleyeceğine bir günde geçebiliyor. Ve taşınan ürün zamanında ve daha hızlı bir şekilde yerine ulaşmış oluyor. Gümrük kapılarının modernizasyonunun yapılmasında Söke Ticaret Odası’nın da payı var. Bu görünmeyen bir yatırımdır.

Haluk KUTLAY : Söke Ticaret Odası Her Alanda İyi Temsil Görevi Yapmaktadır

 Ayrıca Ticaret Odası kendi üyelerinin haklarını  savunmak için Tüketici Hakem Heyeti’nde bir üye  bulundurur. Vergi Dairesi Uzlaşma Komisyonu’nda  bir üye bulundurur. Arazi ve arsa tesbitlerinde  bir bilirkişi bulundurur.  Bunun gibi resmi yerlerde temsil hakkımızı kullanmaya çalışıyoruz. SGK ile, İŞKUR ile, Belediye ile, Kaymakamlık’la, Aydın Valiliği’nin oluşturduğu çevre komisyonlarında iyi temsil görevi yaptığımıza inanıyorum. Oluşumunda büyük katkı sunduğumuz  Adnan Menderes Üniversitesi’nin Söke’deki fakülteleri ile çok sıkı diyaloglarımız var. Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında da her sene Odalar ve Borsalar Birliği ile beraber Ramazan ayında  yaptığımız  yardım paketlerimiz oluyor. Yoksul ve yardıma muhtaç derecesindeki yaklaşık 800 aileye  yardımlarımı ulaştırıyoruz. Bu yıl nasip olursa tüm üyelerimize ulaşabileceğimiz bir iftar yemeği düşünüyoruz.

Haluk KUTLAY : Üye Odaklı Çalışmaya Özen Gösteriyorum

Ben üye odaklı çalışmaya çok özen gösteriyorum. Bunun bir ifadesi olarak da meslek gruplarımı fuarlara götürmeye gayret ediyoruz. Bu benim için şans oldu. Ben bunu hep hayal ediyordum. Örneğin 2016da  kutumcu esnafımız ve yanlarında çalışanlarıyla birlikte İstanbul’da Jewelry fuarına götürdük. Yine 20-30 Ekim 2016 yılında üyelerimizle birlikte   Antalya’da bulunan YÖREX ve EXPO 2016’yı ziyaret ettik.

Haluk KUTLAY : Söke Ticaret Odası Akreditasyon Çalışmalarını Tamamladı

Bu sene yine önemli faaliyetlerimizden biri  uluslararası  akreditasyon çalışmalarımız oldu.  Uzun ve yorucu aşama ve testlerden geçerek  sonunda akredite çalışmamızı tamamladık. Orada bir tek eksiğimiz vardı. Yurtdışı ile ilgili ilişkilerimiz biraz zayıf görünüyordu. Bunu telafi etmek amacıyla komşu ülkemiz Yunanistan’ın Larissa kentindeki bir tarım fuarına katıldık.

Haluk KUTLAY : Yunanistan’ın Larissa Kenti ile Stratejik Ortaklık ve Kardeşlik Anlaşması İmzaladık

Hem oranın belediyesini hem oranın Ticaret Odası’nı ziyaret ettik. Ticaret Odası ile stratejik ortaklık ve kardeşlik antlaşması imzaladık. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte Larissa kenti ile daha yoğun alışverişte bulunabileceğiz. Bunun temelini attık.önümüzdeki süreçte onlar da bizi ziyaret edecekler. Onları özel bir güne de davet etmeyi düşünüyoruz ama tabi bunlar süreç meselesi şu anda henüz erken. Bunlar bizim için başlangıç biz bu fitili ateşlemiş olduk. Üyelerimize yönelik yeni dışa açılımlar yeni projeler ve yeni istihdam çalışmalarımız devam edecek. Yakın zamanda bir arkadaşımızı aldık. KOSGEB ve kobilerle ilgili sorunlarla ilgilenecek. Ve projelerle ilgilenecek.

Haluk KUTLAY :  Odalar Birliği İle Beraber UluslarArası Rekabeti Geliştirme Projemiz Var

Ve yine bizim odalar birliğinde bir URGE(Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projemiz var. Bu projeye Söke’den ihracatı yapılabilir en uygun materyal tarım makineleri gibi görünüyor. Bu alanda bir URGE çalışması başlattık. Yani üyemize yönelik üye odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Sedat ÜNLÜ : Az önce konuşmanızda geçen Söke Ticaret Odası’nın akredite olmasını biraz açar mısınız? Akredite olmak bir oda için ne anlama geliyor?

Haluk KUTLAY : Akredite Oda Olmak Uluslararası Kalite Standartlarında Hizmet Demek

Akredite oda olmak şu anlama geliyor. Birincisi  uluslararası kalite standartları var.Biz önce o kalite standartlarınn gerektirdiği düzenlemeleri yapıyoruz daha sonra statejik plan oluşturuluyor. Bu plan mevcut çalışma süresi içerisinde neler yapılacağını kayıt altına alan bir plan. Bu sayade daha kurumsal ve iç denetimin yüksek olduğu bir çalışma stratejisi belirlemiş oluyoruz. Daha sonra bu planlamanın ne kadarını gerçekleştirdiğimizi ne ölçüde başarı gösterdiğimizi değerlendirme şansımız oluyor. Akredite odanın anlamı şu: Akredite oda bugün Londra,Paris, Newyork gibi büyük şehirlerin ticaret odaları üyelerine nasıl bir hizmet veriyor ise biz de burada bu standartlarda bu hizmeti vermeye çalışacağız. Hedefimiz bu.

Haluk KUTLAY : Üyelerimiz Herhangi Bir Sıkıntısı Olduğu Zaman Odamıza Gelmeliler

Yani üye odaklı üyeye kaliteli  hizmet verecek onun ihtiyaçlarına cevap verebilecek çalışmaları yapmak. Bunun adına 5 yıldzlı hizmet deniyor. Biz hep şunu söylüyoruz. Üyemizin herhangi bir sıkıntısı olduğu zaman mutlaka ve mutlaka odamıza  gelmeli ve sıkıntısını bizlere ifade etmeli. Biz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çabalayacağız. Burası esasen üyelerimizin yeri. Ama üzülerek görüyorum ki üyelerimizin çoğu buraya gelmiyorlar sadece muhasebecileri kanalıyla iş yapıyorlar dolayısı ile kafalarında ticaret odasının imajı negatif olabiliyor. Buraya gelseler eksik gördükleri hususları belirtseler ya da varsa daha iyi bir hizmet için tavsiyelerini sunsalar biz mutlu olacağız. Biz zaten önümüzdeki süreçte  üyelerimizn beklentilerini ve isteklerini belirlemek amacıyla anketler düzenleyeceğiz.

Devam edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ 

dsc_3457.jpgdsc_3460.jpgdsc_3464.jpgdsc_3474.jpgdsc_3470.jpgdsc_3477.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 54630 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim