• Aydın18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Sedat UYGUN Röportajı
18 Kasım 2016 Cuma 18:03

Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Sedat UYGUN Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Cemal DABANSIZ; Adnan Menderes Mahalle Muhtarı ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Cemal DABANSIZ; Adnan Menderes Mahalle Muhtarı Sedat UYGUN ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Cemal DABANSIZ : Bize kendinizden bahseder misiniz?

Sedat UYGUN : 1973 Senesinden Beri Bu Mahalledeyim

Aydın’da 10 Ocak 1956 yılında doğdum. 1973 yılına kadar çocukluğum Güzelhisar Mahallesinde, kırmızı minareli caminin bulunduğu, kaynak mahallesinde geçti. 1973 yılında rahmetli büyüklerim, şu an da Adnan Menderes Mahallesinde, Süleyman Demirel Lisesinin karşısında bulunan bir arsa almışlar. Sağlam bir temel üzerine şu anda oturduğum evi inşa etmişler ve buraya taşınmışlar. 1973 senesinden beri bu mahalledeyim. Daha önce muhtarlığımız Güzelhisar mahallesinde idi, 1992 senesinde Güzelhisar mahallesinden ayrıldı. Yani kuzey sınırımız Denizli Bulvarı oldu. Doğu sınırımız tabakhane çayı oldu. Batı sınırımız Muğla Bulvarı ve Güneye doğru aşağıda Turtay oteline kadar olan bölüm.

Sedat UYGUN : 6 Ay Kadar Vekaleten Muhtarlık Yaptım

O yıllarda rahmetli Sabri KENDİRLİOĞLU eski muhtarımız. Haziran 1992 seçimlerinde muhtar oldu. Allah rahmet eylesin. 19 sene 7 ay muhtarlık yaptı. 2009 seçimlerinde, ben rahmetli muhtarımızın Azası seçilmiştim. Eski Testaş vardı. O kurumdan emekli oldum. 19 senede yönetici olarak tecrübem vardı. Sabri Abiye de yardımcı olmak düşüncesi ile teklifine hayır demedim ve 1. azası oldum. Tabi ki Sabri abinin yaşı gereği rahatsızlıkları vardı. Problemleri vardı. 2 Ocak 2012 yılında istifa etmek zorunda kaldı. Prosedür gereği 1. Azaya mali idareler bu görevi tebliğ ediyorlar. 6 ay kadar vekâleten muhtarlık yaptım.

Sedat UYGUN : 2. Aza Olan Yusuf AKDENİZ Kardeşimizde, Bende Bu Göreve Talibim Dedi

2014 seçimlerinde uzun bir süreç oluncaya kadar. Bir ara seçim olmuştu mahallemde, o seçim de 2. Aza olan Yusuf AKDENİZ kardeşimiz de, bende bu göreve talibim dedi. Demokratik bir şekilde yarıştık. Netice olarak benim 6 aylık muhtarlık tecrübem den, vatandaşların bizimle olan diyaloğundan dolayı tercihlerini benden yana yaptılar. 2014 seçimlerine de o şekilde geldim. 2014 seçimlerinde 2 tane bayan arkadaşımız aday oldu. Yine demokratik bir şekilde mücadele ettik. Biraz zor oldu ama mahalle sakinlerimiz gene bize teveccüh buyurdular. Hâlihazırda bu görevi mahallemizde taş üzerine, bir taşta biz koyalım düşüncesi ile sürdürmeye çalışıyoruz.

Cemal DABANSIZ : Muhtar olmadan önce ki çalışma hayatınızdan biraz bize bahsedebilir misiniz?

Sedat UYGUN : Çalışma ve Okul Hayatını Bir Arada Götürerek Bu Günlere Kadar Geldim

Testaş Elektronik Sanayide 19 yıl çalıştım, bölüm şefliği ve daire müdürlüğü yaptım. Sabancıların çimento fabrikası vardı. Fakir bir ailenin çocuğu olduğum için, çalışmak zorunda kalmıştım. Mersin Çukurova Üniversitesinden 1978 yılında 2 yıllık yüksekokulundan mezun oldum.  Görmüş olduğum tahsil ve çalışma hayatımda hep müspet olarak yaşadım. Çalışma ve okul hayatını bir arada götürerek bu günlere kadar geldim.   

Cemal DABANSIZ : Adnan Menderes Mahalle Muhtarı olarak beklentileriniz, sizin yapmak istedikleriniz, şu ana kadar isteyip te yapamadığınız şeyler nelerdir?

Sedat UYGUN : Sağlık Ocağı Bize Nasip oldu

17 Ekim 2014 Yılında Adnan Menderes Mahallesi sakinlerinin talepleri diye 8-10 kalemlik, Yıllardan beri benim görmüş olduğum eksiklikler olsun ve ya yeni ihtiyaçlarımız olsun. Listemizde sıralamıştık. 1992 yılından beri var olan mahalle de, Sağlık Ocağımız yoktu. Aile hekimlerinden hizmet alabilmek için, ya Osman Yozgatlı mahallesine, ya da Ata mahallesinde ki 4 nolu sağlık ocağına gidiyordu. Tabi ki yaşlı insanlarımız var. Fakir insanlarımız var. Vasıtasız gidilebilecek yerler değil bunlar. Israrla eski muhtarımızda çok çalıştı bu konuda biliyorum. En azından bu mahalle konağında olsun. Bir mobil hizmet alalım dedik. Belediye ye ait konutlardan bu konuda bir istifade alamadık. Şunu demek istiyorum. Genel ve Yerellerin birlikte hareket etmesinde fayda var. Önce hizmet diyoruz ama böyle şeyler gelince de bizim görevimiz değil, senin görevin olmayabilir ama en azından bir oda tahsis edilebilirdi. Netice itibarı ile Sağlık Ocağı bize nasip oldu.      

Sedat UYGUN : Dernek Yönetimi İle Halk Sağlığı Müdürlüğünü Ben Bir Araya Getirdim

4 nolu sağlık ocağında hizmet veren aile hekimlerimizin, mahalle konağında hizmet vermelerinin sağlanması, şu an da az sayıda Alzheimer hastalarının bakımı ve çocuk kültür merkezi olarak hizmet vermeleri, 511 sokakta, Güldem rehabilitasyon merkezi vardı. Yerinden çıkarılınca, orası da mezbelelik gibi kaldı. Oraya restorasyon yapılıp Sağlık Ocağına dönüştürülebilir dedim ama olmadı. Yine Aydınımızın en büyük camilerinden, Mimar Sinan camisi hala bitmedi, onun da baya mazisi var sürünceme de kaldı. Şu anda camimizin inşaatını belirli bir yere getirdik zaten, iç restorasyona başladık. Dolasıyla dernek yönetimi ile halk sağlığı müdürlüğünü ben bir araya getirdim. Zemin katta 250 metrekarelik yeri yap, işlet, devret yöntemi ile verebiliriz dedim. Aile hekimleri bir yeri kiralıyorlar, artık o şekilde hizmet veriyorlar. Siz en azından kaba vaziyette sizin aradığınız kriterler çerçevesinde yapın. Bizde 5 sene, 10 sene kira almayız dedim. Onlar da sıcak baktılar.

Sedat UYGUN : 2. Toplantıda Efeler İlçesini Temsilen Giden İki Muhtardan Birisi Bendim

Sayın Cumhurbaşkanımızın 15 günde bir yapmış olduğu muhtarlar toplantısında, bilemiyorum artık kimler önerdi. Gerçi önerdiklerini zannetmiyorum ama gerçekten bu mahallenin bir ihtiyacı vardı. Bunu Rabbim de gördü, önümüzün açılması için bizi Beştepe’ye gönderdi. 2. Toplantı da Efeler ilçesini temsilen giden iki muhtardan birisi bendim. Bu kadar taze ve yeni olmuş bir muhtar olarak, uzun zaman muhtarlık yapmış arkadaşlarından arasından benim gitmemi ben öyle değerlendiriyorum. Mahalle sakinlerimizin ihtiyaçlarını Cumhurbaşkanımızın hoşuna gidecek ifadelerle bir mektup ilettik kendilerine, şu an ki başbakanımız Binali YILDIRIM ile yan yana geldik. 6 ay içerisinde bu düşüncemiz gerçekleşti.

Sedat UYGUN : 1783 İmzayla ‘Semt Pazarımı İstiyorum.’ Diye Bir Kampanya Başlattık.

Geçen sene ağustos ayından bu yana caminin altında 18 nolu sağlık merkezimiz, bir doktor ve bir ebe/hemşire ile hizmet vermekte, mahallenin nüfusu 20 binlerde, talep çok fazla, 6 aydan beri çok sıkıntı içerisinde doktorumuz. Halk Sağlığı Müdürlüğüne girişimlerimiz oldu. 15 Kasım itibarı ile bir bayan uzman doktorumuz göreve başladı. Bir de doğalgaz talebimiz vardı. Ben hep çalışmalarımı yazılı olarak takip ettim. Mahalle sakinlerinden imza toplayarak ilgili kurumlara ilettim. Bize bir öncelik verildi 2 seneden beri mahallemiz doğalgaz kullanıyor. Efeler Belediyesine verdiğim olmazsa olmazlarımdan birisi olan açık veya kapalı semt pazarının kurulması, 20 bin vatandaşımız var. Yaşlı insanlarımız var. Yakınımızda bir Pazar yeri yok. 1783 imzayla ‘semt pazarımı istiyorum.’ diye bir kampanya başlattık. Efeler Belediyesine, Aydın Büyükşehir Belediyesine, Valiliğe, Kaymakamlığa, Partilerin İl ve İlçe Başkanlıklarına teslim ettim. Şu anda bir cevap alamadım ama ümitle bekliyorum.

Sedat UYGUN : Ben Mahalle Sakinlerinin Gözü, Kulağıyım

Adnan Menderes Mahallesi, inşaat sektörünün en hızlı mahallelerinden birisi, Mimar Sinan Mahallesi şu an revaçta olabilir ama bizim mahallemize yapılan rezidanslardan dolayı da en önde benim diyorum. Mahallemiz aşağıda hayvan pazarına kadar giden kanal yoluna kadar. Yavaş yavaş o taraflara doğru gidiyoruz inşallah. Böyle yapılaşmaların bol olduğu yerde, mutlaka haklı olarak problemlerde oluyor. Altyapı sorunları oluyor. Mesela Yeşilırmak caddesinde oturan mahalle sakinimiz geldi. İnternetim ve hattım yok dedi. Biz de mahalle sakinlerimize daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyoruz. Tabi bunları sözlü olarak değil, en ufak bir şeyi bile ilgili kuruma dilekçe ile iletiyorum. En azından vatandaş bana geldiğinde, gerekli başvuruyu yaptığım için rahat oluyorum. İlettiğim durumlar yapılmadığı zaman benimde yapacağım bir şey olmuyor. Ben mahalle sakinlerinin gözü, kulağıyım.

Sedat UYGUN : Show İçin Kullanıldık

Gerçekten, eski muhtarların ağızları ile konuşacağım. Mahalle sakinleri Özlem Hanım’dan pek haz almıyorlar. Neden? Eski Belediye Başkanları muhtarlarla rutin toplantılar yaparlarmış. Şu an da bu mahalle de 10 bin seçmen var. 20 bin nüfus var. Bu mahalleyi Sedat muhtardan daha iyi kimse bilemez yani, sen burada 10 bin seçmen 20 bin vatandaşla uğraşacağına, Sedat ile uğraşırsın. Ben sana nokta atışı yaptırayım. İşin doğrusu bu ama ne hikmettir bilmiyorum. 2012 yılından beri muhtarım. Özlem ÇERÇİOĞLU ile bir sefer Malazgirt Meydanının açılacağı gün davet edildim. Onu da herhâlde Show için kullanıldık diye düşünüyorum. Bizde telefon numarası var arıyorum ama kendisine ulaşmamızın mümkünatı yok. Sekreterle çıkıyor. Lütfen diyorum bana 5 dakika bir görüşme, bir randevu ayarlayın yeter diyorum. Bizim niyetimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek ve bunu da seçilmiş muhtar olarak kullanmak istiyorum. Nereye varırsa varsın diyorum.

Sedat UYGUN : Kendi Ayağınıza Kurşun Sıkıyorsunuz

Mahalle konağı, Vali tarafından paylaştırıldı. Efeler Belediyesi emlak istimlak biriminden yetkili şahıs, Büyükşehir Belediyesine yazı yazıyor. Arka tarafta ki Çocuk Kültür Merkezinin boşaltılması ile ilgili, ertesi günde geldiler hiç alakası yok iken su tahsilat veznesini toplayıp gittiler. Efeler Belediyesi bizi buradan çıkarttı söylenen laf bu, bende hemen Efeler Belediyesine gidip, siz ne yapıyorsunuz. Kendi ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz dedim. Herkez bankamatikle çalışacak diye bir kural mı var yani önce insan, önce hizmet, isteyin biz verelim diyorsunuz. ASKİ’ye 500 tane imza ile müracaat ettim. Su tahsilat merkezimizin yerinde tahsilata devam etmesi ya da AYBEL binasında müsait odalardan birinin bu iş için kullanılması lazım dedim. Genel Sekreter Yardımcısı Bülent BOZBAŞ’a kadar gittim. Söyledim ama bana sabret dediler. Bu söylem üzerine ben Efeler Belediyesi ile de görüştüm. Mahalle sakinlerimizden toplamış olduğumuz 500 imzayı da kendilerine gösterdim. Sayın Mesut ÖZAKCAN da söz verdi ve meclisten kararı çıkarttı. Karar çıkınca diğer tarafında artık kaçacak yeri kalmadı. 28 Ekim itibari ile Perşembe ve Cuma günleri su tahsilat veznemiz çalışmaya başlamıştır. Şimdi ye kadar söylediğim her şey tarihi ve sayısı ile benim dosyalarımda mevcuttur. Bu hizmeti tekrar mahallemize kazandırdıkları için, Büyükşehir Belediye ve Efeler Belediyesi Başkanlarımıza, diğer departmanlardaki görevli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Cemal DABANSIZ : Bizim soracaklarımız bu kadar. Sizin Kamuoyuna açıklamak istediğiniz bir şeyler var mıdır?

Sedat UYGUN : Ulaşım Koordinasyon Daire Başkalığına Yazı Yazdım

Yıllardan beri olan araba sahiplerinden bir serzeniş vardı. En işlek caddem Doğu Aydın Bulvarıydı. 2 seneden beri bunu söylüyoruz. Netice olarak asfalt olacak deniliyordu. Haziran ayında sıcak asfalt işine girdiler. Muğla bulvarından başlıyor. Enver paşa bulvarından, doğu çevre bulvarına çıkıyor. Bu arada Muğla hattında çalışan şehir içi minibüsleri, 17 numara ile 3 numara, diğer yolda çalışma olduğu için. Yahya Kemal caddesinden, Çeştepe yoluna doğru bay pas yapmaya başladılar. Yol yapımı gerçekleşti ama hala daha şehir içi minibüsleri normal yolu değil bay pas yaptığı yolu kullanıyorlar. Benim mahallemin %30 yol tarafında yaşıyor. Minibüsçüler derneği Okan kardeşimiz ile görüştüm. Mağduriyetimizi anlattık. Orada yeni bir müşteri potansiyeli oluştuğunu, Enver Paşa Bulvarından, Doğu Çevre Bulvarına çıkan yolda risk oluştuğunu söylediler. Bu durum için mahalle sakinlerimden imza topladım. Ulaşım koordinasyon daire başkanlığına da yazı yazdım. Minibüslerde artık eski yollarına devam etmeye başladılar.

Sedat UYGUN : Sarı Şehir İçi Minibüslerinden Mahallemizde Görmek İstiyoruz

Bu arada bu hat üzerinde sadece durak levhalarımız var. Kapalı durak istedik. Müsait değil kaldırımlarınız denildi. Billboardlı duraklara müsait olmayabilir ama en azından insanları koruyacak şekilde istenildikten sonra yapılabilir. Zaten bir durak sıkıntımız var. muğla yolundan çeştepe yoluna kadar her iki cadde kenarında yüzlerce insanımız var. durak olmayıncaya kadar minibüs durmuyor. Bu durumu 2 senedir dillendirmemize rağmen herhangi bir şey olmadı. Egemenlik bulvarında boş alan kalmadı. Doğu çevre bulvarı alt tarafında şu anda yapılmakta olan binalar var. buradaki vatandaşlar kesinlikle şehir içi ulaşım aracı istiyorlar. Belediyemize ait olan sarı şehir içi minibüslerinden mahallemizde görmek istiyorlar.  

Röportaj : Cemal DABANSIZ

_dsc2649.jpg_dsc2647.jpgsedat-uygun.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5481 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim