• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ege Bilgisayar Sahibi Çetin KARTAL Röportajı
09 Ocak 2017 Pazartesi 22:14

Ege Bilgisayar Sahibi Çetin KARTAL Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Ege Bilgisayar Sahibi Çetin KARTAL ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Ege Bilgisayar Sahibi Çetin KARTAL  ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Çetin KARTAL : 1988’de Nazilli’de Başladık

1972 Konya Seydişehir doğumluyum. Küçük yaşlarımda İzmir’e geldik. Ortaokul, Lise, Üniversiteyi İzmir’de bitirdik. Sosyal Bilimler mezunuyum. Sonrasında sertifika ile öğretmenlik yaptım. 5 yıl kadar sürdü. 1988 yılında Nazilli’de ticarete atıldık. 1999 sonunda Aydın’a geldik. Gelme amacımız belki biraz daha hareketli olur düşüncesi ile buraya taşındık. Yaklaşık 17 yıldır da burada hizmet vermekteyiz. Yaptığımız iş Bilgisayar malzemeleri satıyoruz. Kamera ve montaj işlerini yapıyoruz. Masaüstü ve Laptopların tamir işlerini yapıyoruz. Bir nevi bakım – onarım işini yapıyoruz. Bizimle bu işe başlayan bir çok kişi piyasada yok. Allaha şükür 17 yıldır hizmet sunmaktayız.

Osman ÇELİKKOL : Sosyal Bilimler mezunuyum dediniz. Nasıl oldu da bilgisayar işine girdiniz ?

Çetin KARTAL :Sözleşmeli Olarak Öğretmenlik Yaptım

Sosyal bilimler mezunuydum ve elimde bilgisayar sertifikası vardı. Bilgisayar sertifikası ile sözleşmeli olarak öğretmenlik yaptım. O zaman için piyasada hiç öğretmen olmadığı için 95-96’larda açığı bu şekilde kapatıyorlardı.

Osman ÇELİKKOL : Ticarete nasıl geçtiniz ?

Çetin KARTAL : Piyasada Bilgisayarcı Yoktu O Dönemler

O zamanlar için piyasada çok fazla bilgisayarcı yoktu. Bu işinde bir geleceği olduğunu gördük ve buraya yöneldik. İleriye dönük bir meslek olduğunu fark ettik ve buraya yatırım yaptık. 2 ortak ile başladık. Edebiyat öğretmeni bir arkadaşımız vardı. Beraber başladık bu işe. Daha sonrasında Nazilli’den Aydın’a ben geldim. Edebiyat öğretmeni arkadaşım orada kaldı.

Osman ÇELİKKOL : Bu işin bir zorluğu var mıdır? Artıları, eksileri nelerdir ?

Çetin KARTAL : Severek Yapılan İşte Zorluk Yoktur

İşini severek icra edersen bu işte bir zorluk yok. Her meslekte olduğu gibi zorluklar elbette vardır ama dediğim gibi yaptığınız işi severek yapıyorsanız o meslek sizin için en güzel meslektir. Zorluklarda bu işi sevdiğiniz için aşılır. Aynı zamanda perakende ve servis olduğumuz için çok fazla değişik insanlarla tanışıyoruz. Farklı farklı insanlar olduğu için işinde zor kısmı oluyor diyebiliriz.

Osman ÇELİKKOL : Burada bilgisayar ürünlerini satıyorsunuz. Elbet arızalanma durumları da oluyordur. Geri dönüş nasıl bir durumda ?

Çetin KARTAL : Müşteri Memnuniyeti Çok Önemli Bizim İçin

Müşteri memnuniyetimiz çok önemli ve buna çok önem veriyoruz. Fakat çok fazla insanla ile etkileşimde olduğumuzdan dolayı arada sıkıntılarımız olabiliyor. Bu durumda müşteri nasıl memnun olacaksa onun çözüm yoluna giderek bu tür sorunları gidermeye çalışıyoruz.

Osman ÇELİKKOL : İlk açtığınızda biraz sıkıntı çekmişinizdir değil mi ?

Çetin KARTAL : Ticari Hayat İle Memuriyet Çok Farklı

Ticarethane ile memuriyet çok farklı. İlk girdiğimiz yıllarda ticari olarak bazı sıkıntılar yaşadık. Müşteri memnuniyetinin üzerinde çok fazla durduk. Ticari hayatı da tam bilmediğimiz için ve gereksiz şeylerde yaptık. Yeri geldiği zaman arkadaşlarımızdan ücret almadık. Tanıdığımız eş, dostlardan ücret almadık. Çalıştığımız okulun işlerinden ücret almadık. Müşteri kazanmak için yaptık.  Para alınır mı düşüncesi ile gittik fakat sıkıntılar yaşayınca işin o şekilde olmadığını öğrendik. Yani ticaret hayatının gereklilikleri ne ise ona uygun bir şekilde devam ettik.

Osman ÇELİKKOL : Günde kaç tane iş alıyorsunuz?

Çetin KARTAL : 10-15 Kişi ile Muhatap Oluyoruz

Her gün farklı oranlarda iş almaktayız ama ortalama günde 10-15 kişi ile muhatap oluyoruz. Perakende satışlarımız eskisi gibi değildir. Perakende satışımız düşük ama servis, bakım ve onarımımız yüksektir ve günden güne artmaktadır.

Osman ÇELİKKOL : Fiyatlarınız nasıl? Yani büyük firmalara göre daha mı uygun?

Çetin KARTAL : Müşteri Zaman Kaybetmemek İçin Bize Geliyor

Bunun net bir cevabı yok. Yani bazı ürünlerin fiyatları büyük firmalara göre bizde daha uygun ama uygun olmayanlarda elbette var. Ama genelde eşdeğer olduğunu söyleyebilirim. Müşteri zaman kaybetmeme açısından ve tek malzemelik bir şeyler olduğu zaman daha çok bizi tercih ediyor. Buna ek olarak bizim güvenilirliğimizi bilen eski müşterilerimiz ve bize sadık olan yaptığımız ve sattığımız ürünlerden memnuniyet duyan müşterilerimizde var. Fakat farklı bir şeyler alacağı zaman büyük firmalara gidiyorlar.

Osman ÇELİKKOL  : Aydındayız ve doğal olarak da müşteri portföyünüzü Aydın oluşturuyor. Aydın da olup da bilgisayar kullanmayan neredeyse yok. Yani  bu açıdan neler söylemek istersiniz?

Çetin KARTAL : Aydın’da Bilgisayar Kullanıcısı Çok Fazla

Nüfusa oranla bakıldığında benim tahminime göre en fazla bilgisayar kullanıcısı Aydın da olma olasılığı yüksektir. Elbette bu da bize kazanç sağlıyor.

Osman ÇELİKKOL  : Herhangi bir odaya üyeliğiniz var mı?

Çetin KARTAL : Ticaret Odasında Bilgisayarcı Bölümü Yok

Ticaret Odasında elektronik bölümü var ve oraya üyeyim. Ticaret Odasında bilgisayarcı olarak bölüm yok. Hatta kurmaya çalıştık ama bir türlü kuramadık. Çünkü bir oda açılabilmesi için belli bir sayıda firmanın birleşip müracaat etmesi gerekiyor. Bu yüzden bilgisayarcılar genelde elektronikçiler odasına tabi oluyorlar.

Çetin KARTAL : 19 Yıldır Bu İşi Yapıyorum

19 yıldır bu işi yapıyorum ve 2 kişi çalışıyor ama gerektiğinde özellikle bazı montaj işlerimizde elektrikçilerle birlikte çalıştığımız zamanlar oluyor.

Osman ÇELİKKOL  :   ileriye dönük bir hedefiniz var mı?

Çetin KARTAL : Salt Malzemesi Toptancılığı

Türkiye çapında salt malzemesi toptancılığı yapma hedefimiz var. Yani klavye, hoparlör, modem vs. gibi ürünlerle ilgili toptancılık yapmak istiyoruz. Şu andaki iş yaptığımız firmaların güvenini kazandıktan sonra onların desteği ile bu işi yapacağız. Yani böyle bir işe girdiğimizde yapacak olduğumuz en az yatırım 200.000 TL civarında olacaktır.

Osman ÇELİKKOL  : KOSGEB’den destek almayı düşünmediniz mi?

Çetin KARTAL : 200.000 Kişi Müracaat Etti

KOSGEB bu işlerin ticaret yapan kısmına değil de genelde meslek gruplarına destek veriyor. Bizim tanıdığımız bir börekçi yılbaşından önce müracaat etmişti ama o da ret cevabı aldı. 200.000 kişi müracaat etti ve bunun da 15.000 kısmına verdi. Sayfalarına bile girmekte zorlandık hatta giremedik.

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

_dsc6855.jpg_dsc6862.jpgsablon-021.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4224 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim