• Aydın10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Genç Ressam Burcu KAYA Röportajı
24 Kasım 2016 Perşembe 20:22

Genç Ressam Burcu KAYA Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrullah TURGUT, Genç Ressam Burcu KAYA ile Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrullah TURGUT, Genç Ressam Burcu KAYA ile Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Resme ilk ne zaman başladın?

Burcu KAYA : Defter Kenarlarına Bir Şeyler Karalardım

Resme ilk ortaokul 6. Sınıfta başladım. Defterlerin kenarlarına hep bir şeyler karalardım. Zamanla bu karalamalar nesnelere, karakterlere, figürlere dönüşmeye başladı.

Burcu KAYA : Anne Ben Bu Okula Girmeliyim Dedim

Karakterlerden karikatür yapmaya başladım. Karikatür yapmayı çok sevdim. Karikatürden ilerledim. Sürekli karikatür yapıyordum. Karikatürlerimi çevremdekilere gösteriyordum, beğeniyorlardı. Yüksel Yalova Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi vardı. Oraya gittim, oradaki hocalarla konuştum, orayı çok beğendim. Okula annemle beraber gitmiştik. Okuldan çıkarken anneme ilk söylediğim söz ‘Anne ben bu okula girmeliyim’ oldu. O kadar sevmiştim.

Burcu KAYA : 1 Ay Özel Ders Alarak Yetenek Sınavına Girdim

Kendi çabalarımla devam ettim. 8. sınıfa geldiğim zaman liseye geçiş sınavına girdim. Sınava girdikten sonra ben yetenek dersi almaya başladım. Özel ders aldım bununla ilgili. Uzun bir süre çalışmadık, sadece yazın çalıştık sınava kadar. 1 ay kadar bir süreydi. 1 ayın sonunda ben sınava girdim. Okul kendi yetenek sınavı yapıyordu. Sınava girmek için liseye giriş sınavından belli bir puan alman gerekiyordu. Ben o puanı aldım ve sınava girmeye hak kazandım.

Burcu KAYA : Annem Yapamıyorsan Çık Dedi

Sınavda arkamda camekân vardı. Annem beni oradan izliyordu. Benim dışımda sınava girenlerin çoğu çocukluğundan beri ders alan öğrencilerdi. Ben sınava sadece 1 ay ders alarak girmiştim. Ölçü alıyoruz yapıyoruz ama diğerlerine göre çok yavaş ilerliyordum. Bazıları hiç ölçü almadan ustalıkla yapıyordu. Annem camekan bölümden tamam artık yapamayacaksan çık diye sesleniyordu. Moralim bozuldu, dokunsan ağlayacak hale gelmiştim. Kapının oraya kadar geldim. Kendi kendime ben şimdi buradan çıksam da kazanamayacağım, çizsem de kazanamayacağım. Çizersem en azından küçükte olsa kazanma ihtimalim var dedim ve geri döndüm. Kâğıdı kalemi aldım çizmeye başladım.

Burcu KAYA : 3 Aşamaya da Katıldım

İkinci aşamaya katılmaya hak kazandım. İlk aşamada Tors diye bir obje çizdik. Yanında başka bir obje vardı, örtü vardı. Bu şekilde bir kompozisyon çizdik. İkinci aşamada da imgesel çizdik. Çok iyi hatırlıyorum verdikleri konu pazar yeriydi. Üçüncü aşamamızda mülakattı. Bir anket vermişlerdi, anketi doldurduk. Anketten sonra sözlü mülakat yaptık.

Burcu KAYA : Sonuçlar Açıklanınca Çığlık Çığlığa Sevindik

Sonuçlar açıklandığında gece 12 falandı saat. Hiç birimiz bu sonucu beklemiyorduk. Gece çığlık çığlığa seviniyorduk. 30 kişi alıyorlardı, ben 21. sıradan okula girmiştim. Daha da hırslandım. Ben bunu yapabiliyorum dedim. Yapabiliyorsam neden daha iyisi olmasın diyerek her sene kendime bir şey daha katmaya başladım.

 

Emrullah TURGUT : Sergi açmaya nasıl karar verdin, nasıl oldu?

Burcu KAYA : Üniversitedeki Hocalarımız Bizi Teşvik Etti

Lise hayatım boyunca karma sergilere katılmıştım zaten. Yılsonu sergileri olsun, sene içerisindeki karma sergiler olsun hepsine katıldım. Üniversiteye geldiğim de hocalarımız bize hep üniversitede kendi kişisel serginizi açın diyorlardı. Şunu yapın, bunu yapın diyerek bizi yönlendiriyor, teşvik ediyorlardı.

Burcu KAYA : 13 Haziran 2016’da İlk Kişisel Sergimi Açtım

Ben üniversite 2. sınıfta sergi açmaya karar verdim. Ama baktım ki yeteri kadar eserim yoktu. Biraz daha yapmaya karar verdim. Lisede yaptığım eserlerim vardı, onları değil de daha yeni eselerimle  bir sergi açmak istedim. Kendime biraz daha ek süre verdim. Bu ek sürenin sonunda 13 Haziran 2016’da ilk kişisel sergimi açtım.

Burcu KAYA : Üniversitede Çeşitli Karma Sergilere ve Çalıştaylara Katıldım

Üniversitede katıldığım karma sergiler, uluslararası çalıştaylar oldu. Dünyanın farklı yerlerinden gelen çok önemli sanatçılarla bir araya geldik. Onlarla beraber çalışma fırsatım oldu. Modacısı olsun sanatçısı olsun, büyük ressamlarla çalışma fırsatı yakaladım. Bunların hepsi hocalarım sayesinde oldu. Hep benim elimden tuttular bana destek oldular. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Onların yardımı ve desteğiyle de ilk sergimi açmış oldum. 

Emrullah TURGUT : İlham nasıl geliyor?

Burcu KAYA : Eskizini Alırken X Şekli Çıkıyorsa Tabloya Dönüştürürken Y Oluyor

Mesela Televizyon izliyorum ya da aklımda başka bir şey var. Kafam da bir şey canlanıyor. O zaman hemen eskizini alıyorum. Eskizini alırken ortaya X şekli çıkıyorsa ben bunu tabloya dönüştürürken Y oluyor. Hiçbir zaman kafamda olan şekli tabloya dönüştürmedim. Çünkü tabloya aktardığım zaman daha faklı şeyler geliyor. Yani eskizi tamamen siliyorum. O esnada doğaçlama olarak aklıma ne geliyorsa onu yapıyorum. Çünkü o anda eskizdeki şeyi yaparsam kendimi kısıtlanmış hissediyorum. O zaman da çizgilerim çok amatör oluyor, kendi benliğimi hissedemiyorum. O yüzden doğaçlama bir şekilde gidiyorum. Eskizi tabloya dönüştürürken aklıma geleni yaptığım da daha güzel sonuçlar elde ettiğimi düşünüyorum.

Emrullah TURGUT : Resimlerinde ne anlatmaya çalışıyorsun?

Burcu KAYA : Soyut Resim Her Kişide Farklı Anlam Kazanır

Ben soyut resim daha çok sevdiğim için, real den daha çok soyut resim yapıyorum. O yüzden orada resme yorum yapanın kendi iç dünyasını anlıyorum. Mesela benim sergime gelip yorum yaparsan, aslında kendi iç dünyanı yorumlamış oluyorsun. Soyut resim her kişide farlı bir anlam kazanır. Sadece sen gördüğünü söylersin, resim senin gördüğün kadardır. Resmi anlattığım zaman resim ölmüş olur. Sen benim yaptığım resimde neyi görüyorsan ya da ne görmek istiyorsan benim resmim o dur. Ben anlattığım zaman sana kendi fikrimi empoze etmiş olurum. O da soyutluktan çıkar zaten.

Burcu KAYA : Çeşitli Yorumlar Aldım

Benim için genelde karmasa içindesin diyen çok oldu. Hayatın çok karışık diyen oldu. Bazı resimlerimde bu dönemde karamsarsın bir boşluğa düşmüşsün diyen oldu. Bazı resimlerimde çok sıcak kullanmışsın bunları, bak bu dönem gayet güzel gitmiş hayatın diyenler oldu. Bu şekilde yorumlar aldığım oldu.

Emrullah TURGUT : Resimlerinden seni analiz etmeye çalışıyorlar mı?

Burcu KAYA :Resimlerimden Beni Analiz Etmeye Çalışıyorlar

Resimlerimden beni analiz etmeye çalışıyorlar ama asıl kendilerini analiz ediyorlar. Bana resimlerimi yorumladıkları zaman kendilerini söylediklerinin farkında değiller. Bir meslektaşım bir tablomu inceliyor, o tablomda kırmızı, turuncu, siyah tonları ağırlıklı. Siyahlardan araba kazasının olduğunu söyledi. Burada araba kazası mı var dedi. Burada kaos var bu kaos araba kazasından mı kaynaklanıyor dedi. Evet hocam doğru bir kaostan yola çıkarak yapmıştım ama araba kazası değil dedim. Peki sizi araba kazasına iten ne oldu dedim. Bana öyle geldi dedi. Aradan zaman geçti öğrendim ki hocanın geçmişte atlatmış olduğu büyük bir araba kazası varmış. Kendi benliğini tabloya döküyor yorumlarken. Soyut olduğu için yorumlamalarda bilinçaltında ne varsa tabloyla onu birleştiriyor.

Emrullah TURGUT : Resmi çizerken senin vurgulamak istediğin bir şeyler var mı?

Burcu KAYA : Bir Objeye Bağlı Kalarak Çalışma Yapamam

Aslında vurgulamak istediğim bir şey yok. Bunun için eleştiri bile aldı. Ben daha çok renklerle yola çıkıyorum, renklerin uyumlarıyla yola çıkıyorum. Bazı meslektaşlarım şöyle söyledi; sadece bir tane obje seç hep buradan yola çık dediler. Ama bu benim yapıma uygun bir şey değil. Sanata dair her şey kendi benliğini koyabileceğin eserlerden oluşmalıdır. Bir obje seçip her eserimi ondan yola çıkarak yapmak benliğimi kısıtlayacak bir şeydir. Ben oraya bir obje koyduğumda ileride ondan sıkılacağım. İyi bir şekilde betimleyemeyeceğim.

Burcu KAYA : Soyut Resim Yapmayı Seviyorum

Kendi yaşadığım olayları soyut bir şekilde resmetmeyi seviyorum. Bugün çok mutlu bir şey yaşamışımdır onu resmetmişimdir. Yarın başka bir şey yaşarım onu resmederim. Bu yüzden tek bir objeye bağlı kalamam ben. Eleştirenlerin dışında çok beğenenlerde oluyor. Sanat görecelidir kavramı buradan geliyor. Hiçbir zaman herkese tam olarak yetemezsiniz. Bazıları bunu sever, bazıları öbürünü sever. 

Emrullah TURGUT : Sergiye koyacağın resimlerini seçerken neye göre seçim yapıyorsun?

Burcu KAYA : Eserlerim Arasında Seçim Yapmıyorum

Eserlerim arasında seçim yapmıyorum. Yaptığım her eserimin görülmesini istiyorum. İyi veya kötü eleştirileri almak istiyorum, çünkü bu eleştirilerin beni daha iyiye götüreceğine inanıyorum. Beni buraya getiren nokta zaten kötü eleştirilerden payıma düşeni alarak daha iyi eserler ortaya çıkarmaya çalışmamdır. Başkalarının eserlerine yapılan eleştirileri de dikkate aldım. İyi eleştirileri örnek almaya çalıştım. Benim iyi eleştirilere de ihtiyacım var. Ama kendimi daha da geliştirebilmem için iyi eleştirilerden daha çok kötü eleştirilere ihtiyacım var.

 Emrullah TURGUT : Peki ilerleyen yıllarda kendi ilerleyişinizi gösteren bir sergi açmayı düşünüyor musunuz?

Burcu KAYA : Yaklaşık 30 Eser Gerekiyor

Çok güzel bir sergi ortaya çıkıyor böyle bir şey yaptığınız zaman. Ben de bu şekilde bir sergi açmayı çok istiyorum. İnşallah tüm hayatım boyunca buna devam etme şansı bulurum. Ama bunun için çok ciddi bir birikim olması gerekiyor. Çok uzun bir süreç gerekiyor.  Çünkü bugün bir sergi salonunu ele aldığımız zaman salonu doldurabilmek için çok sayıda eser gerekiyor. Yaklaşık 30 kadar eser gerekiyor. Tabi bu sayı salonun küçüklüğüne veya büyüklüğüne göre değişebiliyor.

Emrullah TURGUT : Bir eserin çizim süresi ortalama ne kadar? Günlerinizi alan çizimleriniz oluyor mu?

Burcu KAYA : Aylarımı alan Resimlerim oldu

Aylarımı bile alan resimlerim oldu. Bir resme başlıyorum. Sonra bu benlik bir resim değil diyerek bıraktığım resimlerde oluyor mesela. Bazen bir resme başlıyorum, bir süre sonra bu benim boşluğuma gelmiş diyorum. Daha sonra devam ederim diyerek bırakıyorum. 8 ay 1 yıl kaldığı da oluyor. Eğer devam etmezsem üzerine bir astar atıp yenisini yapıyorum.

Emrullah TURGUT : Sergi açarken, salon için belli bir ücret, kiralama bedeli veriyor musunuz ?

Burcu KAYA : Türkiye’de Sanata ve Sanatçıya Saygı Duyulmuyor

Elbette oluyor fakat her sergi salonu bir ücret istemiyor. Gönül ister ki hiçbir sergi salonu ücret istemesin. Çünkü maalesef Türkiye’de sanata ve sanatçıya saygı duyulmadığı için çok fazla ilgi görmediğimiz için, maliyetini karşılamamız zor oluyor. Gelirimiz de buna göre oluyor. Bu yüzden bunun maliyetini karşılamak için ek bir iş de çalışmıyorsak daha da zor. Hatta Türkiye koşullarında bununla geçinmek mümkün değil diyebilirim. Hepimizin ek bir geliri olması gerekiyor.

Emrullah TURGUT : Siz burada açtığınız sergi de bir ücret verdiniz mi ? Yoksa ücretsiz miydi?

Burcu KAYA : Bazı Salonlar Ücret Yerine Eser İstiyorlar

Burada açtığım sergide bir ücret vermedim.  Çünkü Aydın Arkeoloji ve Müze adı altında açmış olduğum bir sergiydi. O yüzden benden herhangi bir ücret talep etmediler. Bazı yerler şunu da yapabiliyorlar; ‘Biz senden ücret talep etmeyeceğiz ama bir tane eserinizi bize bırakmanızı istiyoruz’ diyorlar. Böyle şeylerde yapabiliyorlar. Eserini satmışsın da para olarak vermişsin, ya da bu şekilde vermişsin bir şey far etmiyor. 

Emrullah TURGUT : Belki o şekil düşünmeyip de  burada sergi açanların eserleri diyerek kendilerine bir arşiv oluşturmak için istemiş olamazlar mı?

Burcu KAYA : Biz 2’ye Satıyorsak Onlar 4’e Satıyor

Evet arşiv oluşturmak istiyorlar. Asıl amaçları o. Sonra bu arşivle bir sergi açıyorlar. Bu açılan sergiden gelir ediyorlar. Mesela sen 2 ye satıyorsan onlar 4 e satıyorlar.

Emrullah TURGUT : Eserlerinizden sattıklarınız oldu mu? Sattıysanız ne kadar bir kazancınız oldu?

Burcu KAYA : 6 Eserim Satıldı

Bizim alana çok fazla ilgi olmadığı için fazla bir şey kazanmadım. Çok sayıda kişi almak istedi fiyatları uygun görmedikleri için vazgeçtiler. Toplam 6 eser sattım. Yaklaşık 3 bin TL civarında bir kazancım oldu. Eserlerin boyutu da büyük değildi.

Emrullah TURGUT :  Bir eserin fiyatı ne kadardı?

Burcu KAYA : Eserlerimin Fiyatları Değerinin Altındaydı

Eserlerimin fiyatlarını öğretmenlerimle belirledim. Öğrenci olduğum için eserlerin fiyatlarını değerinin altında tuttum. Ama ona rağmen insanlar; el emeği, sanat ruhu ile yapılmış bir şey almak yerine; fotoğraf alıp fotoğrafçıya götürüp bastırmayı tercih ediyorlar.

Emrullah TURGUT :  Fotoğraf çekmelerine müsaade edilmediği zaman satışlar daha fazla olmaz mıydı?

Burcu KAYA : Eserlerimi Almak İçin Pazarlık Edenler Oldu

Zaten çok cüzi bir miktardı. 200 TL’den başlatmıştım. 35x50 tuval boyutunu 200’e dediğim olmuştu. Ama insanlara o bile çok gelebiliyor. Çok beğendiklerini dile getiriyorlar, almak istediklerini belirtiyorlar ve bununla ilgili benimle pazarlığa bile girebiliyorlar.

Emrullah TURGUT : Başka yerlerde sergi açmayı düşünüyor musunuz?

Burcu KAYA : Yurtdışında Sergi Açmak İstiyorum

Alaçatı gibi yerlerde daha elit kesim olduğu için tablolar çok iyi fiyatlara gidiyor. Kişisel bir sergim olduğu için, çevrem burada olduğu için burada açmak istedim. İnşallah ilerleyen zamanlarda yurtdışına da çıkıp oralarda da açmayı düşünüyorum. 

Emrullah TURGUT : Bir sonraki serginizi ne zaman yapmayı planlıyorsunuz ?

Burcu KAYA : Eserlerimi Tamamlayınca Bir Sergi Daha Açacağım

Bir sonraki sene olabilir. Bu resimlerimi tamamlamama bağlı bir süreç. Bir sonraki sergimi de yaz aylarında açabilirim.

Emrullah TURGUT : İleride sergi açmayı en çok açmak istediğiniz ülke neresi?

Burcu KAYA : İtalya’da Sergi Açmak İstiyorum

Kesinlikle İtalya. Her yeri; sokakları, her köşesi, binaları sanat kokan bir yerde sergi açmak benim için muazzam bir şey olur. Orada bir sergi açtığım ve olumlu geri dönüşler aldığım zaman beni büyük oranda doyuracak diyebilirim. Ama bu beni durdurmayacaktır. Çalışma azmimi daha da artıracaktır.

Emrullah TURGUT : Benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Burcu KAYA : Saçma Yerlere Para Harcıyoruz

İnsanların sanatla pazarlık yapmaları kadar ucuz bir şey yok. Nasıl yemekte pazarlık yapamıyorsan, ruhun gıdası sanatla da pazarlık yapamazsın. İnsanlar çok saçma yerlere para harcıyorlar. Ama baktıklarında ruhlarını dinlendirebilecek bir esere para ayıramıyorlar ve bunu çok basite indiriyorlar. Bu da bizim bir sorunumuz yani. En azından bizlere biraz saygıları olması gerektiğini düşünüyorum. 

Röportaj : Emrullah TURGUT 

_dsc2480.jpgburcu-manset.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10005 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim