• Aydın15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Germencik Barkutlar Kuyumculuk Sahibi Remzi BARKUT Röportajı
26 Kasım 2016 Cumartesi 20:02

Germencik Barkutlar Kuyumculuk Sahibi Remzi BARKUT Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Yıldız BARKUT, Germencik Barkutlar Kuyumculuk Sahibi Remzi BARKUT ile Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Yıldız BARKUT, Germencik Barkutlar Kuyumculuk Sahibi Remzi BARKUT ile Röportaj Gerçekleştirdi.

Yıldız BARKUT : Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Remzi BARKUT : Durumumuz Şimdiki Kadar İyi Değildi

Merhaba, ben Remzi BARKUT, ortaokulu bitirdim. Daha sonra gidemedim, gidecek durumumda yoktu o zamanlar, ekonomik durumumuz şimdiki kadar iyi değildi. O zamanlar Türkiye’de herkesin ekonomik durumu kötüydü. 36 yaşındayım evliyim, 4 çocuk babasıyım.

Yıldız BARKUT : Kuyumculuğa ne zaman başladınız, başka şubeniz var mı?

Remzi BARKUT : Başka Şubemiz Yok

2007 den beri kuyumculukla uğraşıyoruz. Ortaklar’ da bir şubemiz vardı. İş potansiyelimizin düşük olması sebebiyle, kapattık. Şu anda tek şube çalışıyoruz, başka şubemiz yok.

Yıldız BARKUT : Altın fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Remzi BARKUT : Eğer Altın Alacaksanız, Aksesuar Almayın

Ben şöyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum, altın almak isteyen okuyuculara. Eğer altın alacaksanız,  aksesuar almayın. Çeyrek, yarım, tam ve ya bilezik alın. Onu da eğer 3-5 sene saklayabilecekseniz alın. Ama ben bu gün alacağım, 2 ay sonra satacağım derseniz zarar edersiniz.

Yıldız BARKUT : Peki neden aksesuar almasınlar, aksesuar ölü yatırım mı olur ?

Remzi BARKUT : Bir Ürünün Ağırlığı Kadar İşçiliği Vardır

Aksesuar, fantezi dediğimiz gruba giriyor. Bir ürünün ağırlığı kadar işçiliği vardır. Örneğin 14 ayar altının,  matematiksel olarak karşılığı 585’tir, üzerine 0.40 da işçilik konur, buda 1000’i geçer. Zaten 1 gram 22 ayar altın, 1.100’dür. 14 ayar altın aldığınız zaman, aksesuar aldığınız da 1.040’a gelir. Bu da otomatik olarak %50 zarardır. Örneğin ben, 2006 yılında kuyumcu olmadan önce bir yüzük aldım. Yüzüğün gramı 10.35 gramdı. 750 liraya satmışlardı bana. Bu sene hurdaya vermeye kalktığım zaman,  benim elime geçecek olan para 400 liraydı.

Yıldız BARKUT : Peki kuyumcularda ki fiyat değişiklikleri için ne düşünüyorsunuz ?

Remzi BARKUT : İstanbul’daki Fiyatla Buradaki Fiyat Bir Olamaz

Tüm Türkiye’de fiyat farklılığı gösteriyor. Örneğin İstanbul’daki fiyatla buradaki fiyat bir olamaz. Sebebi de İstanbul’un Türkiye Merkez Bankası’na yakın olması. Oradaki kuyumcular, istedikleri zaman, istedikleri kilonun siparişini verebiliyorlar. Fakat bizim altınımız, Aydın’a gelinceye kadar her şehir de 10 kuruş artıyor. Germencik’e gelene kadar 2/3 lirayı buluyor. Aradaki fark o.

Yıldız BARKUT : Sahte altın getiren müşterileriniz hiç oldu mu?

Remzi BARKUT : Köylülere Hiç Bir Şey Satamıyoruz

Biz duyumlar aldık. Bazı esnafların, metali altın suyuna batırıp köylülere sattığı yönünde. Biz artık köylülere hiç bir şey satamıyoruz. Hamit dedikleri altınları, eski Osmanlı parası dediğimiz altınları. Gerçek Hamit altının her birinin değeri, 4 bin 500 / 5 bin TL. Sahtekârlar,36 gram olan bir şeyi, 30 gram altınla kaplayıp birçok köylüye satmışlar.

Yıldız BARKUT : Hamit altınların sahte olduğu nasıl anlaşılır?

Remzi BARKUT : Bunu Anlamak Zor

Sahtekârlar altın suyuna batırıp satıyor. Bunu anlamak zor, bizde artık korkuyoruz. Hamit almıyoruz, sahtesine denk gelmemek için. Kesip laboratuvara vermek gerekiyor, onun masrafı da kendisinden fazla. O yüzden fazla bir kazancı olmuyor.

Yıldız BARKUT : Altın fiyatları sizce neden yüksek ?

Remzi BARKUT : Şubat Ayından Sonra Fiyatlar, Yavaş Yavaş Dengelenmeye Başlar

Sallantıda olmasının sebebi, 15 Temmuz gecesi Türkiye’yi seven, ülkesini seven zenginlerimiz, bankalara çok yüklü miktarda para koydular. Çünkü 15 Temmuz’da insanlar bankamatiklere saldırdı. Paralarını çekmek istediler, tabi olmayan parayı çekemeyecekleri için vatanseverler ellerini taşın altına koyup çok yüksek miktarda para koydular. Hatta o ay bütçede fazlalık vardı. Eksik vereceğine fazlalık verdi. O vatanseverler şimdi kendileri mecburi olarak, ticaretlerini yapacaklarından dolayı, kendilerini geri çektiler. O yüzden fiyatlar sallantılı. Bu fiyatlar böyle 3 ay daha devam eder ama Şubat ayından sonra fiyatlar, yavaş yavaş dengelenmeye başlar. Çok da düşmez ama şu anda 132 lira, 125 liradan aşağıya düşmez.

Yıldız BARKUT : Germencik' de ki müşteri portföyünüz nasıl?

Remzi BARKUT : Günde 15 Tane Müşteri Gelse Bana Yetiyor

Müşterin farklı bir düşünce tarzı var. Ortaklar' ın müşterisi, Germencik'ten alıyor altınını. Germencik'in müşterisi ise Aydın'dan alıyor. İnsanlar başka bir yerden alınca, farklı bir şey olacağını sanıyor. Günde 15 tane müşteri gelse bana yetiyor. Örneğin, 14 ayar fantezi ürününün gramını ben burada 105 lira diyorsam, alışveriş merkezlerinde ki satıcı 185 liradan aşağı satamaz, çünkü kirası daha yüksek gideri fazla.

Yıldız BARKUT : Siyasi hayatınız hakkında bilgi verir misiniz?

Remzi BARKUT : Hükümet Güzel İşler Yapıyor

Siyasette aktif bulunmuyorum. Şunu söyleye bilirim ki, particide değilim. Fakat şuan yönetimdeki hükümet güzel işler yapıyor. Örneğin Türkiye' nin şu an yaşını 100 olarak düşünsek, bu 100 yıl içinde ne benim dedem, ne onun dedesi İstanbul' da yeni yapılan köprünün bir benzerini görmemiştir. Şehir Hastanesi dediğimiz şeyi görmemişlerdir. Deniz altında yapılan tünelin, hiç birinin benzerine yakın bir icraat görmemiştir. Bu hükümeti biz sevmesek de, desteklemek zorundayız. Ülkem için, kim bir taş üstüne bir taş konuyor ise onun benim başımın üstünde yeri var. Çalıyorlar deniliyor, daha öncekilerde çaldı, diğerleri hepsini çalıyordu. Bunlar bir çaldılarsa beş ülkeye yediriyor. Vatanına kullanıyor. Türkiye gayet güçlü, bakmayın siz siyasi ve ya gayri siyasi kişilerin batıyoruz deyişine.

Yıldız BARKUT : Maden rezervleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Remzi BARKUT : . Hiç Bir Şekilde Dokunma Hakkımız Yok

Dünya üzerinde bir çok altın madeni var. Ülkemizde ki madenler, başka devletlerin ellerinde. Altın, petrol, gümüş, bor tüm madenleri başkaları işletiyor. Hiç bir şekilde dokunma hakkımız da yok, 2023 e kadar. O tarihten itibaren her yer altın dolacak. Bizim ekonomi pazarında ki tek eksiğimiz AR-GE.

Yıldız BARKUT : Okurlarımıza bulunmak istediğiniz bir tavsiyeniz var mı?

Remzi BARKUT : Yastık Altında Altın Tutmasınlar

Dediğim gibi Şubat ayında fiyatlar düşecek. 6 yada 7 lira kadar ancak düşer. Buda kilo ve ton bazında çok büyük paralar demek. Benim halkıma olan tavsiyem, yastık altında altın tutmasınlar. Ülke ekonomisi için, satın veya alın 1 lira kazanın, 5 kuruş kazanın ama saklamayın. Yastık altındaki altının ne size, ne de ülkeye faydası var.

Röportaj : Yıldız BARKUT

_dsc2966.jpg_dsc2972.jpgmanset-007.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5692 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim