• Aydın16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Globowax Kuşadası Bayisi Gültekin GÜMÜŞ Röportajı
21 Ocak 2017 Cumartesi 14:44

Globowax Kuşadası Bayisi Gültekin GÜMÜŞ Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Globowax Susuz Araç Temizleme Kuşadası Bayisi Gültekin GÜMÜŞ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Globowax Susuz Araç Temizleme Kuşadası Bayisi Gültekin GÜMÜŞ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Gültekin Bey öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

Gültekin GÜMÜŞ : 1982 Samsun Doğumluyum

 1982 Samsun doğumluyum.1986 yılında babamın işi dolayısı ile Kuşadası’na geldik.  O yıldan beri burada oturuyorum. Tüm eğitimlerimi de burada gördüm. Turizm Otelcilik Lisesi’ni bitirdikten sonra Selçuk Üniversitesi Silifke Taşucu Meslek Yüksekokulu’na geçtim. İki sene orada Turizm Bölümü’nü bitirdikten sonra  4 senelik Anadolu Üniversitesi’ne geçiş yaptım.  İşletme fakültesi diplomamı aldım.

Sedat ÜNLÜ : Ondan sonra ne işle meşgül oldunuz?

Gültekin GÜMÜŞ : Globawax İle Anlaştım

Benim asıl mesleğim Turizm Otelcilik. Ben bu sektöre geçmeden önce turizm otelcilik yaptım. Farklı  birçok otelde çalıştım. Ondan sonra böyle bir iş yeri açma kararı aldım. Globowax ile anlaştım.

Sedat ÜNLÜ : Globowax’sı nasıl duydunuz, ne etkili oldu o süreçte?

Gültekin GÜMÜŞ : Ben Farklılığa Açık Bir İnsanım

Burayı açmadan önce benim kafamda dört beş tane iş vardı.  Birisi de buydu. Ama burayı açmamdaki en önemli sebep, öncelikle ben farklılığa çok açık bir insanım. Süregelen sistemde köpüğü sıkıyorsunuz, tazyiği vuruyorsunuz  arabayı gönderiyorsunuz.  Ama insanların artık ihtiyaçları farklılaşmaya başladı. Ve sunumda insanları bir noktaya doyuma ulaştırmanız lazım.

Gültekin GÜMÜŞ :  Bu Sistemi Önce 230 Bin Liralık Bir Araçta Denedim

Bunu yapmak için düşündüm Globowax’ın cilalı bir sistemde temizlik yapmaları, benim için öncelikli sebep oldu. Ben burayı açmadan önce, bütün bu uygulamaları 230 bin liralik bir aracın üzerinde denedim. Birşey olacaksa önce benim arabama olsun diye düşündüm. Aracın temizliğine bakıp, herşeyini kontrol ettikten sonra kanaat getirdim ve burayı açtım.

Sedat ÜNLÜ : Bu işyerini açma sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Gültekin GÜMÜŞ : Susuz Yıkama Olduğu İçin O Şekilde Ruhsat Aldık

Yaşadığım en büyük zorluk ruhsat konusunda oldu ama bizim susuz yıkama olduğu için o şekilde ruhsatımızı aldık. Sağolsun Adnan Bey de yardımcı oldu bize. 2016 başından beri şehir içinde su ile araba yıkama sistemi yasak hale geldi. Biz susuz sistemde çalıştığımız için o sayede ruhsatı aldık. Belediye’den gelen müşterilerimiz de var. Onlar da bu sistemi gördüler. Su kullanmadığımız için, tazyik kullanmadığımız için olumlu not aldık.

Sedat ÜNLÜ : Daha önce uzunca bir süre 13-14 yıl turizm otelcilik sektöründe çalıştınız. O sektörden bu işe geçme sebebiniz neydi?

Gültekin GÜMÜŞ :  Hayatımız Gereği Kendi İşyerimiz Olsun Dedik

 Artık belli bir yaşa geliyorsunuz.Kendi işim,kendi kazancım olsun diyorsunuz. Bu belki benim karekterimle alakalıdır. Birilerinden emir almak yerine, birilerini yönlendirmeyi tercih ediyorsunuz. O yüzden böyle bir iş yeri olsun dedik. Ve hayatımız gereği kendi işyerimizin olmasının daha doğru olacağını düşündük.

Sedat ÜNLÜ : Burada uyguladığınız sistemden biraz bahsedebilir misiniz, susuz oto yıkama nedir?

Gültekin GÜMÜŞ : Susuz Yıkama Denince Bir Önyargı Oluşuyor

Şimdi öncelikle susuz yıkama denilince insanlarda bir önyargı oluşabiliyor. 1-0 geriden başlıyoruz bu konuda.Çünkü alışılagelmiş bir düzen var. Bakın sizin aracınızı da şu anda burada temizliyoruz. Siz de burada canlı canlı görüyorsunuz. Biz bir aracın temizliğinde dry 1 diye başlar dry 18’e kadar gider. Dry 1’den dry 5’e kadar olan ürünler normal iç dış temizliğinde kullanılan ürünlerdir.  Bunlardan dry 1 dediğimiz ürün dış yüzey temizleyicidir. Bunun içerisinde teflon vardır. Teflon da bir cila şeklidir. Biz sürekli aracı bu şekilde temizleyerek  araca bir nevi bakım yapıyoruz. 

Gültekin GÜMÜŞ : Burası Araçların Spa Center’ıdır Diyebiliriz

Burası araçların Spa Center’ıdır diyebiliriz. 2.olarak dry 2 dediğimiz ürün, bu da iç yüzey temizleyicidir. Çoğu yıkamada mesela iç temizlikte  süt kullanılır. Süt de zamanla güneş gördükçe,  aracın konsol bölümünde çatlamalara yol açar. Ama bizim dry 2 ürünümüzün böyle bir zararı yok. Aracın konsol rengi neyse,  yine aynı ilk günkü görsel temizliğine geri döner. Dry 3 cam için, dry 4 ise cantları ve davlumbazları içindir. Dry 5 de plastik aksam parlatıcıdır.

Gültekin GÜMÜŞ : Çamurlu Araçları Nasıl Temizlediğimiz Soruluyor

Şimdi çamurlu bir araç olduğunda nasıl temizleniyor sorusu soruluyor genelde. En büyük sorumuz bu. Çamurlu araçlar için dükkan içerisinde bulunan  hava tabancaları var. Bunların içerisinde ise çamur akıtıcılar var. Çamur akıtıcıyı bunların içine koyduğumuzda  ve sıktığımızda aracın lastiklerine davlumbazlarına doğru aynı yağ gibi çamur dökülüyor.

Sedat ÜNLÜ : Daha önce de bahsettiniz. Susuz yıkama deyince bir önyargı oluşuyor diye. Bu durumda müşteri portföyünüzü oluştururken nasıl bir yol izlediniz?

Gültekin GÜMÜŞ : Bizim Bu İşi Kuru Kuru Yapmadığımızı İnsanlar Bilmeli

 Öncelikle reklam odaklı çalıştım. Reklama çok önem verdim. Kurumsal bir firma niteliğinde müşterilere hitap etmeye çalıştım.  İkinci olarak aynı az önce size anlattığım gibi tek tek  hiç yılmadan bıkmadan, bunları anlatabilmek, müşterinin aklına sokabilmek çok önemli. Susuz yıkama derken bizim bu işi kuru kuru yapmadığımızı insanların bilmesi gerekiyor.

Gültekin GÜMÜŞ : Dry 1 Araç Üzerinde Çizilme Yapmayan Bir Ürün

Az önce bahsettim.Teflon dry 1 dediğimiz bir ürün. Bu ürün sudan daha kaygan bir ürün. Daha kaygan olduğu için araç üzerinde çizilme yapmıyor. Kir ile boya arasına karışan bir ürün . Ve bir de mikrofiber bir bez ile kullandığımız için topluca alımını sağlıyoruz.  Sürekli elinize bir krem sürdüğünüzü düşünün. Eliniz yumuşacık olur. Bizim işimiz de buna benzer bişey.

Gültekin GÜMÜŞ : Kuşadası’nın Böyle Bir İhtiyacı Olduğunu Gördüm

Ben bu yeri 2016’nın Nisan Ayında açtım. Şu kadarını söyleyeyim öncelikle ben Kuşadası’nın böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu gördüm.  Benim bir açılış yapma fikrim vardı. Herkes bizi görsün duysun diye  ama açılış yapma zamanım bile olmadı.

Gültekin GÜMÜŞ : Oto Yıkama Denilince Herkesin Aklında Bir Resim Var

 Ben burayı açtım diye hala çok teşekkür eden  birçok müşterim var. Su ile yıkamadan bıkan insanlar var. Biz şimdi, ağzımızda sigara, müşterimizin arabasının içine binmiyoruz. Oto yıkama dendiğinde herkesin aklında böyle bir resim vardır. Adam giyer sarı çizmeleri, ağzında sigara, alır fırçayı, süre süre gider, nereye ne olmuş önemli değildir onun için.

Gültekin GÜMÜŞ : Bayan Müşterilere de Hitap ediyoruz

Biz öncelikle bu konsepti yıktık. Şimdi bu oturduğumuz yeri ben kendime ofis olsun diye değil. Ben bayan müşterilere de hitap etmeye çalıştım. Bizim bayanlarımız kalkıp da kolay kolay oto yıkamaya gidemezler. Ben istedim ki buraya otursun, çayını kahvesini içsin  burda televizyonunu izlesin biz aracını temizleyelim e hanımefendiyi uğurlayalım. Böyle bir konsept sunmaya çalıştım. İnsanlar da zaten burayı gördükçe  benim müşteriye ne vermek istediğimi farkediyor da , müşteriler bazı şeyleri dile getiremezler. Buraya baktıkları zaman burası olmuş ben arabayı temizleteyim der  ama neden böyle düşündüğünü bilmez.

Sedat ÜNLÜ:  Müşteri  portföyünüz nasıl?

Gültekin GÜMÜŞ : Ben Herkese Hitap Etmek İstiyorum

Bizim müşteri grubumuz daha çok üst kesim desem daha doğru olacaktır. Ben tamamına hitap etmek istiyorum ama buraya gelmekten çekinenler de var. çok gelmek isteyip de gelemeyen insanlar var. Biz sosyal medyada da aktifiz. Takipçi sayımız her geçen gün artıyor. İşte orada insanlar zaman zaman bize soru soruyorlar.

Gültekin GÜMÜŞ : Biz Yıkama Sektöründe Çıtayı Yukarı Çıkarttık

Az önce sohbette de geçti. Size niye hep lüks arabalar geliyor diye. Orada size şahin arabasıyla gelen bir adamı anlattım. Halbuki biz tamamına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burası herkes için var. Biz yıkama sektöründe çıtayı yukarı kaldırdık aslında Kuşadası’nda. Biz bir tık yukarı çıkardık ama bunun olumlu ya da olumsuz dönüşleri de oluyor.

Sedat ÜNLÜ : Sosyal medyada etkin misiniz?

Gültekin GÜMÜŞ : Sosyal Medyada Etkiniz

Tabiki faal olarak kullanıyoruz. Bir tık yukarı çıkardık. İnsanlardan  olumlu yada olumsuz dönüşler de oluyor. Kimisi gelmeye çalışıyor, gelemiyor. Gelenler de maddi durumu iyi olan insanlar olsun.

Sedat ÜNLÜ : Burayı açmadan önce etkin bir reklam yaptığınızı söylediniz. Yapılan iş ortaya çıktıktan sonra yani birisi geldi arabasını bıraktı daha sonra da almaya geldi yapılan işi gördü. Bu süreçte nasıl dönütler aldınız?

 Gültekin GÜMÜŞ : Müşterilerimizi Tatmin Etme Duygusuyla Hareket Ediyoruz

Size bir örnek vereyim. Buraya yıllardan beri oto yıkama yapan Kuşadası ‘ndan oto yıkama sahipleri de geldi. Bana sordukları ilk soru  şu.  “Ben  arabaya sirkede kullanıyorum  arabanın üzerinde böyle bir parlama olmuyor, siz burada ne kullanıyorsunuz” diyor.Şimdi müşteriden ziyade, aynı sektörde çalıştığımız  insanlar  gelip bize bu işi nasıl yaptığımızı sorabiliyor.Bunu soruyorlarsa biz iyi birşeyler yapıyoruz  demekki.. Şimdi müşterilerimden de tabiki mutlaka , beğenmeyen,eksiğimizi gören olacaktır. Fakat biz müşterilerimizi tatmin etme duygusuyla hareket ediyoruz.

Gültekin GÜMÜŞ : % 90 Olumlu Dönüş Aldım

Bir hatamız kusurumuz varsa lütfen söyleyin diye ben bunu üstüne basa basa müşterilere söylüyorum. Gözümüzden kaçan bir yer olabilir. Öyle birşey varsa lütfen söyleyin telafi edelim diyorum. Bir dahaki gelişinizde gerekirse ücret de almayacağımızı söyleyerek elimizden gelen özveriyi göstermeye çalışıyoruz. Ben şöyle söyleyeyim. % 90 olumlu dönüş aldım. Bunun % 5’i zaten diğer oto yıkamacıların deneme maksadıyla gönderdiği müşteriler. Kalan % 5 ise gerçek oran diyelim.

Sedat ÜNLÜ : Kuşadası’nda sizden başka bu sistemle çalışan varmı ?

Gültekin GÜMÜŞ : Kuşadası’nda Bu Sistemde Çalışan Yok

Bu sistemle çalışan yok. Az önce de ifade ettim.Oto yıkama sektörünü yukarı taşıdık. Şimdi biz burayı açtığımızda Kuşadası’nda susuz yıkama diye birşey yoktu. Bizden sonra buharlı sistemler açılmaya başlandı. Onlar da susuz adını kullanıyorlar. Buharlı sistem kullanmalarının sebebi buharlı sistemin bizim sistemimize göre daha kolay olması. Yoksa onlar da bu sistemi açarlardı. 

Sedat ÜNLÜ : Bu sistemi daha zor görmelerinin sebebi işin daha titiz olması mı personel ile alakalı bir durum mu  tam olarak bunu zor görmelerinin sebebi ne?

Gültekin GÜMÜŞ :  Bu Sistemi Daha Zor Görmelerinin Sebebi İşin Titiz Olması

 Daha zor görmelerinin sebebi, bu işin daha titiz olması. Araç üzerinde gördüğünüz ne varsa mesela normal bir oto yıkamada köpüğü tutarsınız, suyu tutarsınız, silersiniz gönderirsiniz bu şekildedir yani. Orası kaldı burası kaldı diye birşey yoktur. Müşterilerimin bana ifade ettiği de bu yönde. Ama bizde öyle değil; tek tek, tane tane, aracın üzerindeki tek bir nokta bile olsa, çıkarabileceğim bir durum varsa çıkarıyorum. Ve tabiki bizim işimiz tamamen bez ile. Böyle olunca elemanlar canla başla çalışıyor.

Sedat ÜNLÜ : Kaç elemanınız var kaç kişi ile çalışıyorsunuz ve işin seyrek yada yoğun olduğu zamanlar oluyor mu, personel sayınız bu dönemlerde de sabit mi yoksa ekstra personelleriniz de oluyor mu?

Gültekin GÜMÜŞ : Ayrıca Oto Kuaför Hizmetlerimiz de Var

Şu anda dört kişiyiz. Hafta sonları daha yoğun oluyor diyebilirim. Yazın daha yoğun olur. Tabi şimdi bu bizim ilk kışımız, ilk defa görüyoruz ama benim umudum şu ki,Kuşadası’ nda hava şartlarına güveniyorum. Bu yağmurlu günler bitecek. Bunların yanı sıra kuaför hizmetimiz de var koltuk, taban, tavan, motor temizleme, motor koruma, pasta cila, teflon cila, boya koruma, seramik kaplama gibi hizmetlerimiz de var aynı zamanda.

Sedat ÜNLÜ : Fiyatlarınızdan bahsedermisiniz ne şekilde? Kuşadası’na özel fiyatı siz belirleyebiliyor musunuz yoksa Globawax’ın kendi tarifesi var mı?

Gültekin GÜMÜŞ : Fiyatları Kendimiz Belirleyebiliyoruz

Fiyat tarifesini biz kendimiz belirleyebiliyoruz.Fiyatlarımız Sedan hecbek araçlar 30 tl, cip tarzı- doblo- ticari araçlar 45 tl. Yedi koltuklu araçlar 60 tl.

Sedat ÜNLÜ : Mesela diyelim koltukta sigara yanığı olur veyahut arabanın üzerine farklı bir leke çıkmaz inatçı bir leke olabilir.Böyle bir müşteri geldiği zaman Globawax ürünleri dry dediğiniz ürünlerin içerisinde, bunlara dayalı yönelik hizmetleriniz ne yönde ?

Gültekin GÜMÜŞ : Müşterimizden Ekstra Birşey Talep Etmiyoruz

Şimdi mesela bir aracın baktığımızda kaportasına eğer ki tırnakla hissediyorsanız o çizik geçmez çıkmaz. Bunu tüm oto yıkamacıları, tamircileri bilir. Ama bazen sürtme izleri oluyor. Müşterimize bunları sormuyoruz bile, ekstra birşey de talep etmiyoruz. Baktığımız zaman gözümüze çarpan bir yer varsa oraları pastalarımızla Globawax’ın kendi pastalarıyla alıyoruz. Sigara yanığı ile ilgilide ürün siparişleri verdik, onların gelmesini bekliyorum. En kısa zamanda onların tamirine de başlayacağız.

Sedat ÜNLÜ : Siz küçük yaşlarda Kuşadası'na gelmişsiniz. Kuşadası turizminin kötü olduğu söyleniyor.Ülke genelinde de ekonomik bir sıkıntı var. Kuşadası ileriye gidiyor mu,durağan mı, geriye mi gidiyor. Kuşadası'nda hayat nasıl?

Gültekin GÜMÜŞ : Biz Millet Olarak Umudunu Kaybetmeyen Bir Milletiz

 Ben çocukluğumda çok iyi hatırlıyorum Kuşadası’nda gezerken adım atacak yer bulamazdınız; insanlar sokakta birbirine çarpardı. Maalesef yıldan yıla bu düştü. Umutlu muyuz, evet. Biz Türk milleti olarak hiçbir zaman umudumuzu kaybetmeyen bir milletiz. Daha iyi olmasını ümit ediyoruz. Bunu da zamanla göreceğiz. Ama 2017 sezonu içinde çokta iyi şeyler duymuyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Son olarak bizim aracılığımız ile halkımıza neler söylemek isterdiniz?

Gültekin GÜMÜŞ : Ekolojik Sisteme Destek Veriyoruz

 Biz Kuşadası’ nı seviyoruz, suyumuzu koruyoruz. Bizim yaptığımız işte bakarsanız bir oto yıkamada donlarca su harcanıyor. Biz şu anda  ülke ekonomisine bir nebze olsun şahsım adına faydalı olduğumu düşünüyorum. Suyu ortadan kaldırarak çünkü ileriki yıllarda bunu yaşayacağız, dört beş sene sonra göreceksiniz bu sektörün ne kadar önemli ve ön plana  çıktığını. Oto yıkama sektöründe  bizim bu kuru sistemin öne çıkmış olduğunu göreceksiniz. Bununla ilgili kanunlar çıkacağını göreceksiniz.Bunu birebir yaşayacağız. O yüzden ekolojik sisteme bir nebze olsun bizim de destek verdiğimizi düşünüyorum.

   Röportaj: Sedat ÜNLÜ 

dsc_3209.jpgdsc_3212.jpgdsc_3225.jpgdsc_3226.jpgdsc_3237.jpgdsc_3243.jpgdsc_3244.jpgdsc_3246.jpgdsc_3251.jpgdsc_3255.jpgsablon2-003.jpg

S

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9898 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim