• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hacılar Kasap Sahibi Yüksel TİKBAŞ Röportajı
24 Kasım 2016 Perşembe 18:23

Hacılar Kasap Sahibi Yüksel TİKBAŞ Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Yıldız BARKUT, Hacılar Kasap Sahibi Yüksel TİKBAŞ ile Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Yıldız BARKUT, Hacılar Kasap Sahibi Yüksel TİKBAŞ ile Röportaj Gerçekleştirdi.

Yıldız BARKUT : Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Yüksel TİKBAŞ : 40 Senedir Bu İşi Yapıyoruz

Kasaplık bizim baba mesleğimiz. 40 senedir bu işi yapıyoruz. Aydın’da 2 tane dükkânımız var. Aile şirketi gibiyiz, biz sadece kendi işimizi yapıyoruz.

Yüksel TİKBAŞ : Ben Kendi İşime Bakarım

Aydın’da kimin ne yaptığı, ne kestiği tabi beni ilgilendirmez. Ben kendi işime bakarım. Yalnız ben isterim ki, Tarım İl Müdürlüğü denetimlerini sıklaştırsınlar. Hiç kimsenin vatandaşın sağlığıyla oynamaya hakkı yok.

Yıldız BARKUT :Kendi çiftliğiniz mi var yoksa etleri satın mı alıyorsunuz?

Yüksel TİKBAŞ : Bizim Aldığımız Hayvanlar, Hangi Köyden Almışsak, Menşei Belgesiyle Alınır

Kendi besihanemiz de var, köylerden satın da alıyoruz. Bizim aldığımız hayvanlar, hangi köyden almışsak, menşei belgesiyle alınır. Hayvanlar daha sonra Aydın Belediyesi Mezbahanesine gelir. Veteriner kontrolünden geçtikten sonra kesilir, etler en son dükkânımıza gelir.

Yıldız BARKUT : Müşterilerinize kuzu etini mi, tavsiye edersiniz dana eti mi? Etsiz yemek olur mu?

Yüksel TİKBAŞ : Her Etten Her Yemek Olmaz

Dananın bir budunu sıyırdığınızda 5-6 çeşit et çıkıyor. Her etten her yemek olmaz. Her kıymadan köfte olmaz. Kuzu etini seven var sevmeyen var. Danada aynı şekilde, ızgara kıyması ayrı olur mantı kıyması ayrı olur. Etsiz yemek olur da, ben aslen Erzurumlu olduğum için bizim oralarda etsiz yemeğe alışkın değiliz.

Yıldız BARKUT : Kurban bayramında kesim işlerine çıkıyor musunuz?

Yüksel TİKBAŞ : Buda Halka Bir Hizmettir

Bizim kendi besihanemizdeki hayvanları kesiyoruz. Bayramın 3 günü, iki dükkânımızda açık oluyor. Gelen vatandaşların et işlemesi, kıyma işlerini yapıyoruz.  Buda halka bir hizmettir.

Yıldız BARKUT : Kasabınızın ismine nasıl karar verdiniz?

Yüksel TİKBAŞ : “Hacılar” Diyerek Bizi Çağırırdı

Babam ve annem beş sefer Hacca gittiler. Bizim bir komşumuz vardı, “Hacılar” diyerek bizi çağırırdı. Bizde,  Hacılar koymaya karar verdik.

Yıldız BARKUT : Aydın Büyük Şehir Belediyesi, Ege Et kapsamında çeşitli ilçelerde ucuz et satıyor. Ege ET’in açılması işlerinizde durgunluğa sebep oldu mu?

Yüksel TİKBAŞ : Vatandaş Karar Verir

Belediyenin işi şehre hizmet etmektir,  ticaret yapmak değildir. Belediyenin, kalkıp esnafla rekabete girmesi yanlış. belediyenin kestiği de hayvan benim de kestiğim hayvan. Herkes kendisine göre bir yol çizer, millet Ege Eti ucuz diye tercih eder, sonuçta vatandaştır.  Bunun bir damak tadı var, bunun bir lezzeti var. Eğer müşterim benden memnun kalmıyorsa,  benden iyi et alamıyorsa, başka yere gider. Aynı kaliteyi başka yerde bulamıyorsa da bana gelir. Zannedersem halkın %90’ı kasabını tercih ediyor, çünkü aramızda kalite farkı var. Biz her hayvanı da kesmiyoruz, sırf dana eti kesiyoruz,  kuzu,  koyun kesiyoruz. Vatandaş karar verir.

Yıldız BARKUT : İnek eti neden satmıyorsunuz?

Yüksel TİKBAŞ : İnek Eti, Dana Eti Gibi Olmaz

İnek eti, dana eti gibi olmaz. İnek eti sert olur, kıyması simsiyah olur. Dana kıyması aldığın zaman eve götür, akşama kadar pembe kalır. Çünkü dana eti pembe olur, inek eti yarım saat sonra simsiyah oluyor.

Yıldız BARKUT : Yurt dışından getirtilen canlı hayvanlar kasapları nasıl etkiliyor?

Yüksel TİKBAŞ : Fiyatları Biz Şişiriyoruz

Yurt dışından, sağlıklı bir şekilde hayvan gelirse, hiç bir sıkıntı olmaz.  Aslında Türkiye’de hayvancılık var. Fiyatları biz şişiriyoruz, mesela belli bir zengin kesim var. Dana alıyor besliyor,  ama satmıyor. Ete zam gelmesini bekliyor,  piyasayı bunlar şişiriyor, stokluyorlar. Yurt dışından hayvan gelince fiyatlar düşüyor, bundan seneler önce bıçak 20 liraya çıktı. Biz mal bulamıyorduk. Yurt dışından hayvanlar geldi, bıçak 13 liraya düştü. Kıyma 30 liraya çıkmıştı, 23 liraya düştü.

Yüksel TİKBAŞ : Kendisi Yiyorsa Vatandaşa da Satsın

O konuda her kasap kendinden sorumlu. Bir kasap her şeyden önce sattığı eti, sucuğu eğer kendisi yiyorsa vatandaşa da satsın, kendisi yemiyorsa satmasın.

Yıldız BARKUT : Büyük market zincirlerinde, satılan etleri Tarım İl Müdürlüğü denetliyor mu ?

Yüksel TİKBAŞ : Biz Yasaya Saygılıyız, Kanunlara Uyuyoruz

Bana göre ben et satıyorsam beni denetliyorlarsa onlarında denetlenmesi gerek. Ben hazır kıyma hazır köfte satmıyorum ama marketler satıyor. Ben şunu iddia ediyorum, en kral etten kıymayı çek, koy tezgaha yarım saat sonra bakteri üretiyor. Biz yasaya saygılıyız, kanunlara uyuyoruz. Marketlerinde uyması lazım. Oraya gidende vatandaş, buraya gelen de vatandaş.

Yıldız BARKUT : Kaçak et kesimleri için neler düşünüyorsunuz?

Yüksel TİKBAŞ : Gıda Maddesi Bu Sigara Değil Ki

Kaçak kesim yapanlarda var. Mezbahaneye götürdüğümüz zaman hayvanın hasta olduğunu fark ettiğimizde veteriner hemen imha ediyor. Çünkü yarın bir şey olduğu zaman onun bir sorumluluğu var. Kaçak kestiğinde ne kontrol var, ne devlete vergi var. Kaçak kesimler piyasaya da yansıyor. Ben lokantacıya et satacağım zaman 20 lira diyorum, kacak kesende 14 lira diyor. Biz dana başı 170’er lira kesim parası veriyoruz. O para kaçak kesenlerin karı oluyor. Vergi vermiyor, sağlık, hijyen zaten yok. Vatandaşın dikkat etmesi lazım, güvenmediği yerden almamalı.  Gıda maddesi bu sigara değil ki gideyim şu marketten, şu büfeden alıyım. Vatandaş her zaman pembe eti tercih etsin. 

Röportaj : Yıldız BARKUT

img_5188.jpgimg_5183.jpgsablon-004.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6521 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim