• Aydın36 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Haluk YALÇINÖZ :  Valimizin Söke’de İlk Bizi Ziyaret Etmesi Bizim İçin Onurdur +-
17 Şubat 2017 Cuma 00:14

Haluk YALÇINÖZ : Valimizin Söke’de İlk Bizi Ziyaret Etmesi Bizim İçin Onurdur +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ “Kitap Okuyana Çay İkramdır” Kampanyası ile Adını Duyuran Söke Ağaçlı Köyü Kültür Kahvesi İşletmecisi Haluk YALÇINÖZ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ “Kitap Okuyana Çay İkramdır” Kampanyası ile Adını Duyuran Söke Ağaçlı Köyü Kültür Kahvesi İşletmecisi Haluk YALÇINÖZ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Haluk Bey biraz kendininizi tanıtır mısınız?

Haluk YALÇINÖZ : 4 Yıldan Beri Köy Kahvemizi İşletiyorum

1980 Konya doğumluyum. Ben 7 yaşındayken Söke Ağaçlı Köyü’ne yerleştik. İlk ve orta öğreninimi burada tamamladım. Lise öğrenimini Söke Yavuz Selim Lisesi’nde tamamladım. Askerlik görevini tamamladıktan sonra tekrar Söke’ye geldik. 4 yıl önce de şu anki kahvenin işletmesini aldım. 4 yıldan beri de köy kahvemizi işletiyorum. Evliyim, iki çocuğum var.

Sedat ÜNLÜ : Şu anda işlettiğiniz kahvede yapmış olduğunuz bir proje ile gündeme geldiniz. Kahvehane de bir okuma köşesi açma fikri ne zaman nasıl oluştu, o süreci biraz anlatabilir misiniz?

Haluk YALÇINÖZ : Yavuz Sultan SELİM Kütüphanesini Yanında Taşırdı

 4 yıl önce bu kahvehaneyi aldığımda, bu iş daha önce yaptığım bir iş değildi. Okumayı seviyordum. Bir de en başta ülkemi seviyorum. Okumak çok önemli. Kuran’da ilk ayetin adı ‘Oku’ biliyorsunuz. Bunun yanısıra bizim atalarımız okumaya çok önem vermiş. Benim en çok etkilendiğim konu budur. Yavuz Sultan SELİM savaşlara giderken bile kütüphanesini yanında taşırdı. O savaşlardan döneceği belli bile değildi ama o yine de okumayı yine bırakmadı.

Haluk YALÇINÖZ : Kahvehanelerde Çok Büyük Bir Enerji Var

Bugün bilimsel olarak da hepimiz az çok okumanın faydalarını biliyoruz. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün okumaya verdiği önemi biliyoruz. Bizim ülke olarak ilerlememiz için aydın olmamız gerekiyor. Bu da okumaktan geçiyor. Bu kahvehaneyi devraldığımda dediğim gibi bu iş bana yabancı bir işti. Bazı durumlar beni üzdü. Kahvehanelerde çok büyük bir enerji var aslında. Ama hep boş işler gördük. Saatlerce oyun oynadıklarını gördüm. Ben de köyümü, ülkemi seven bir insanım. Bunların değişmesi gerekiyordu. Hep şunu düşünüyordum. Beş altı saat oyun oynanıyordu. Daha sonra strese giriyorlardı. Belki ceplerindeki son paralarını bana veriyorlardı. O aile reisi sonra evine gittiğinde o stres ve sıkıntıyla eşine ya da çocuğuna nasıl davranabilir ki! Bunlar beni üzüyordu.

Haluk YALÇINÖZ : 20 Kitapla Başladım

İlk yaptığım iş, küçük bir kütüphane yapmak oldu. Evimde 20 tane kitabım vardı, onları buraya getirdim. 20 kitapla başladım. Ama önceleri ilgi görmüyordu. Şimdi buraları köy yerleri, buralarda okutabilmek daha zor. Bir kişi okurdu. Cuma günleri bir amcamız gelirdi. O amcamızı gördüğümde ben çok mutlu olurdum. Hemen çayını veriyordum, ücret almıyordum. O da mutlu oluyordu, hoşuna gidiyordu bu olay.

Haluk YALÇINÖZ :  En Güzel Köşemi Kitaplık Yaptım

 Sonra düşünürken dedim ki, kitap okutalım da, çayı da biz verelim. Öncelikle bir köşe yaptım. Benim kahvem küçük bir kahveydi aslında, en güzel köşemi de ilgiyi çekmek için kitaplık yaptım. Benim hiçbir maddi çıkar düşüncem yoktu.  Biraz kitap sayımızı çoğalttık. Ama yine ilgi yoktu. Daha sonra dediğim gibi  yeter ki kitap okusunlar, yeter ki aydınlansınlar, çayı da biz verelim, ücret almayalım, ikramımız olsun. Bu kampanyamız daha sonra çok ilgi görmeye başladı. Sosyal medyada çok yayıldı. Köyün havası açıkcası bir anda değişti.

Sedat ÜNLÜ : Bu kampanyanızın ilgi görmeye başlaması  ne zaman oldu, ne kadar zaman sonra bu güzel düşüncenizin meyvelerini almaya başladınız?

Haluk YALÇINÖZ : “Kitap Okuyana Çay İkramdır”

Açıkcası kampanyaya başladığımızda kitaplığın üstüne kitap okuyana çay ikramdır diye  bir yazı yazdım. Bu yazı  bir kaç gün sonra buraya gelen yabancı müşterilerimizin çok ilgisini çekti. Sürekli fotoğraflar çekiliyordu. On gün içerisinde bunu basında görmeye başladık. Sosyal medyada çok hızlı yayıldığı için bu kampanyaya başladıktan on gün sonra dikkat çekmeye başladı yani. Daha sonraki iki ay içerisinde daha da yayıldı. Yazarlarımız gelmeye başladı. Telefonlar almaya başladım. Sosyal medya üzerinden mesajlar almaya başladım. Bir çok yazarımız buraya gelmeye başladıkça köylülerimizin de okumaya ilgisi artmaya başladı.

Haluk YALÇINÖZ : Yurdun Dört Bir Yanından Çok Kitap Geldi

En son bir arkadaşımın dediği bir söz vardı. Çok güzeldi. “Ben okumanın bu kadar önemli birşey olduğunu bilmiyordum. “Bu kadar insan bu olay için buraya  gelip gidiyorsa demek ki okumak gerçekten önemli birşey” dedi. Şimdi o da okumaya başladı. Sonra dediğim gibi bunlar bir ilgi uyandırdı. Bayanlar kitap almaya başladı. Bu arada yurdun dört bir yanından çok kitap geldi. 20 ile başladığımız kitaplar 3000’lere kadar ulaştı.

Haluk YALÇINÖZ : 29 Mayıs’ta Ağaçlı Köyü 1.Edebiyat Şöleni Düzenlendi

Ki biz ikinci kitaplığımızı yaptık, üçüncü kitaplığımızı yaptık; kitaplıklarımız artık kitap almamaya başladı. Kitaba ihtiyacı olan bazı illerimize kitap göndermeye başladık. Bu şekilde fazla kitaplarımızı ihtiyacı olanlarla paylaştık. Bu çok güzellikler getirmeye başladı. Daha sonra bir edebiyat şölenine dönüştü. Köylülerimiz ilk kez yazarlarla tanıştı. Geçen yıl Ocak ayında bu kampanyamız başladı 29 Mayıs’ta ilk kez Ağaçlı Köyü 1.Edebiyat Şöleni düzenlendi.

Haluk YALÇINÖZ : ‘Kitap Okuyan çocuklara Dondurma’ Diye Bir Kampanya Yaptık

 Dediğim gibi köylüler, çocuklar ilk kez yazarlarla tanıştı. Yazarların imzalı kitaplarını aldılar. Yaz ayında bütün çocukların elinde kitaplar vardı. Çünkü imzalı bir yazardan kitap aldıkları için çok mutlulardı. Çok güzel bir kaynaşma oldu köylülerle yazarlar arasında. Evleri ziyaret ettiler. Çocukların ilgisi arttı dediğim gibi. Yazın da çocuklar için ‘kitap okuyan çocuklara dondurma’ diye bir kampanya yaptık. Bu da çok ilgi gördü. Çocuklarımız yazın geliyorlardı, kitap okuyorlardı. Onlara özel çocuk kitapları getirttik. Bu da haber oldu ve dışarıdan bir çok çocuk kitabı geldi. Geçen yaz içerisinde köyümüze turlar bile gelmeye başladı. Biz bu kampanyanın bu kadar olacağını hiç hayal etmiyorduk. Ama çok güzel yerlere vardık.

Sedat ÜNLÜ : Bu kampanya sürecinde size destek olan kurum ve kuruluşlar oldu mu?

Haluk YALÇINÖZ :  Söke Kaymakamımız Tahsin KURTBEYOĞLU Destek Oldu

Öncelikle yazarlarımız çok destek oldular. Bu yazarların arasında bizi ziyaret etme sözü veren Kahraman TAZEOĞLU, Ferzan SARPKAYA gibi yazarlar da var. Bunun yanısıra Söke kaymakamımız Tahsin KURTBEYOĞLU destek oldu. Bize sürekli ziyarete geldi. Şenlik öncesi yerinde denetlemeler yaptı.

Haluk YALÇINÖZ :   Söke Belediye Başkanımızın Çok Yardımı Oldu

Söke Belediye başkanımız Süleyman TOYRAN’ın çok yardımı oldu. Kültür işleri müdürümüzün çok yardımı oldu. Kültür İşleri hemen hemen hergün buradaydı. Belediye başkanımız şenlikte olsun, kütüphanemize yardımda olsun her isteğimizi sağolsun yerine getirdi. Mesela masamız yoktu, daha büyük masa gerekiyordu, masamız geldi. Ne istediysek geldi açıkcası. Çok faydaları oldu sağolsunlar.

Haluk YALÇINÖZ :  Valimizin Söke’de İlk Bizi Ziyaret Etmesi Bizim İçin Onurdur

 Valimiz Söke’ye ziyaretini bizden başladı. Bu da bizim için bir onurdur. Yurt dışından bile çok destek aldık. Amerika’dan kitap geldi. İngiltere’den takipçilerimiz var, onlar da kitap gönderiyorlar. Bu süreçte herkesin çok desteği oldu.

Devam Edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_4314.jpgdsc_4327.jpgdsc_4334.jpgdsc_4338.jpgdsc_4343.jpgdsc_4344.jpgdsc_4347.jpgdsc_4352.jpgdsc_4356.jpgdsc_4360.jpgmanset-haluk-yalcinoz.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4914 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim