• Aydın21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hamit ŞAHİN : Sanatçı Adamın Ruhu Farklıdır +-
10 Şubat 2017 Cuma 02:01

Hamit ŞAHİN : Sanatçı Adamın Ruhu Farklıdır +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Yapımcı ve Yönetmen Hamit ŞAHİN İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Yapımcı ve Yönetmen Hamit ŞAHİN  İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Trendeki yolcu filmi tekrar start alıyor. Hamit Bey ne zaman start alacak, ne gibi süprizleriniz olacak bilgilendirir misiniz?

Hamit ŞAHİN : Hava şartlarından Dolayı Ara Verdik

 Filme çoktan başlamamız lazımdı ama hava şartlarından dolayı uzun bir ara verdik. Şu anki bizim takvimimiz  15 Şubat. Birazdaha zaman var. Tabi bu net değil daha erken de olabilir daha geç de olabilir. Gece sahnelerimiz çok ve buna bağlı olarak, gece çekim yaptığımız köy  sürekli rüzgar alan açık bir alanda olduğu için oyuncuların da sağlığını etkiliyor. Rahatsız olan arkadaşlar var. Şu anda hedef en geç 15 Şubat.

Sedat ÜNLÜ : Film Yazıdere’de mi devam edecek?

Hamit ŞAHİN : Şu Anda Yazıdere’de Devam Etmek İçin Kararsızız

Tabi Yazıdere’de devam edecek. Açıkcası şu anda tam da karar vermiş değiliz. Bazı görüşmelerimiz oldu.FOX tv bu filmin devamını 13 bölümlük bir dizi olarak istiyor. O yüzden kafamız karışık.  Filmin çok güzel bir hikayesi olduğu için biz bu hikayeyi  dizi yapalım mı yada sinema filmi olarak mı kalsın bu konuda daha tam karar veremedik. Bizim filmimiz dram tarzında bir dönem filmi. Ama eğer dizi gibi bir durum söz konusu olursa film tamamen yani setin tamamı Muğla’ya taşınacak.

Sedat ÜNLÜ : Yani Aydın’da niye olmasın ki Muğla’ ya neden taşınıyor?

Hamit ŞAHİN : Olmadık İftiralarla Karşı Karşıya Kaldık

Şimdi  şöyle,  burada ikinci üçüncü filmim oldu. Siz basın olarak hiçbir çıkar gözetmeksizin her türlü desteği sağladınız. Halkın da keza öyle bir yardımı oldu. Ama son yaşanan hadiseler çok hoş şeyler değildi. Ciddi anlamda yıpratma kampanyasına girdiler. Oyuncularımızın da keza bir performans düşüklüğü oldu. Olmadık iftiralarla karşı karşıya kaldık.

Hamit ŞAHİN : Aman Bu Gerçek Değildir dedik

 Yazılıp çizilen gerçek dışı şeylere karşı bir kere daha sizlerdenden rica ederek, birçok dostu, arkadaşları rahatsız ederek,hem mağduriyetimizi anlatmaya çalıştık, hem mağdur oluşumuzun savaşını verdik. Aman gerçek bu değil dedik. O anlamda ön plana filmden çok İlyas SALMAN’ ın hikayesinin çıkartılması açıkcası rahatsız etti bizi.

Hamit ŞAHİN : O Gece Yaşananlar Bana Göre Tesadüf Değildi

O gece olanlar varsayalım ki  bir tesadüftü. Bana göre bir tesadüf değildi olan biten. Sonra bu olayı belki  filmin yönetmeni ayarlamıştır gibi şeyler söylendi. Böyle bir şeyle reklam yapmanın anlamını da bilmiyorum. Sizler de bu işlerin içinde olduğunuz için çok iyi biliyorsunuz . Ben zabitayı, polis karakolunu nasıl, ne kadar  ayarlayabilirim bilmiyorum. İlyas SALMAN  varsayalım alkol aldı, ki orada alkol söz konusu değildi. Ama bir yandan da alkol konusunda, ulusal basın da 3 gün öncesinde bizi haber yaptı. Tabi bazıları çok iyi niyetli yazdı,bazıları ise çok art niyetli yazdı.

Hamit ŞAHİN : Benim Aydın Halkı İle Bir Problemim Yok

Sonuçta film yapıyoruz, öyle çok da  saf değiliz. Birileri bunu oturup düşünürken, yazıp çizerken emin olun, o daha yazmadan çizmeden, biz o mürekkebin  çoktan masaya dökülüp ne şekilde ne hale geleceğini biliyoruz. Aydın halkı ile benim hiçbir problemim yok.Kaç yıl oldu, sizler keza benim arkadaşlarımsınız , film dışındada sürekli görüştüğümüz oluyor. Sizler gibi birçok  dost ve  arkadaşlarla da muhabbetlerimiz oluyor.  Ama sanat konusunda bence Aydın’ da çok zorlanırız kesinlikle çok zor. Bunun kesinlikle Aydın halkı ile alakası yoktur.

Hamit ŞAHİN : Birilerinin Şemsiyesi Altında Film Yapmadık

 Filmi çektiğimiz köydeki işte ablam, teyzem, amcam, kardeşim kim varsa, orada çayından tutun zeytininden evin kapılarına kadar her yeri bize açtılar. Bunu belki birileri biryerlere çekebilir ama hiç önemli değil. Allah’a şükürler olsun kimseyle birşeyimiz yok. Şimdiye kadar çekilen filmlerimde, birinin değneği ile yada birinin şemsiyesi altında yada bir siyasi partinin hizmeti ile yapmadık. Hiç böyle birşeyde olmadı. Eğer olmuş olsaydı daha devasa filmler yapılırdı. Öyle  bir bütçe de yoktu. Onun için orada kimse yoktu sadece sizlerin oluşunuz, sizlerin oradaki samimiyetiniz, bu da bir etkendi benim için, geldim orada film yaptım.

Hamit ŞAHİN : Sanat Anlamında Ufacık Bir Katkım Olursa Ne Mutlu Bana

 Zaten söz vermiştim, sizlerin de huzurunda söylemiştim Allah bana birdaha Aydın’ da film çektirmesin diye. Ben bunları  Aydın’a iş imkanı sağlayacaktım anlamında söylemiyorum. Böyle birşey yok. Sanat anlamında ufacık bir katkım olursa ne mutlu bana ki ben burada yaşıyorum. Ekmeğini yiyiyorum sizin gibi dostlar var. 

Hamit ŞAHİN : Bence Aydın Muğla’nın Örneğini Almalıdır

Bence Aydın Muğla’nın örneğini  almalıdır. Bugün şu anda kış turizmi diye bişey vardır. Kış turizmi deyince akla Palandöken gelir ama bugün Muğla’ ya gidersiniz Türkiye’ nin her yerinden araç plakasıyla karşılaşırsınız. Neden? Sinemanın sanatın oraya gitmesinden. Oradaki esnaflara gidin bakın hala Güzel Köylü’nün hikayesi vardır.

Sedat ÜNLÜ : Dizi teklifi hakkında ne var kafanızda, kabul etmeyi düşünüyor musunuz, kabul olursa ne zaman yayına girer?

Hamit ŞAHİN : Muğla İle Aydın Arasında Ciddi Farklar Var

Kabul olursa Nisan ayından itibaren üç bölüm hemen teslim edilecek. Arkasından geri kalanları çekilecek. Ağustos’ta bir kaç bölümünü çekeriz. Belki de yazlık dizi tarzında olacak. Böyle bir ihtimal var. Çünkü hikayenin kendisi buna çok müsayit. Ama dediğim gibi Muğla’ ya gider. Ben ilk defa Muğla’ da bir film yapıyorum. Bugünde Muğla’ daydım. O ilgiyi orada gördüm. Aydın halkında da o ilgiyi görüyorum o anlamda bir sıkıntı yok. Ama ben Muğla’da diğer kurumların sanata bakış açısı ile Aydın arasında  ciddi farklar gördüm.

Hamit ŞAHİN : “Bundan Sonra Muğla’dayız” Cevabı Alırsınız

Amaç burada birilerini birilerine düşürmek değildir. Bugün belki   çekilen filmlerin dizilerin  setlerinin çoğu Muğla’da. Bunu benim dememle  birileri oraya  gitmiyor. Ya da benim dememle Aydın’a gelmezler diye birşey yok. Üç gündür Muğla’daydım. Ben bunları gördüm. Siz bunu bir yapımcı yönetmene sorduğunuzda “ Abi çok güzel ya burası. Bundan sonra burdayız” cevabını alırsınız.

Hamit ŞAHİN : Bütün Her Şeyi Aydın Üzerine Tasarlamıştım

Ya ne oldu hayırdır,  Aydın’da çıkan son haberler sizi rahatsız etmedi mi diye sordular. Biz etmedi desek neyi değiştirir. Bir çok şeyler oldu yaşandı. O anlamda Muğla benim için daha sağlıklı. Masraf ve bütçe anlamında Muğla aslında daha çok zorlar. Set arkasında çalışanların çoğu bakın Aydın’ın insanı. Ben onları İstanbul’dan getirmedim ki! Tabi şimdi bu insanların Muğla’ya gelmesi gitmesi hep masraf. Bizimle çalışan bazı insanların başka işleri de var. Ne zaman izin alabilirler, ne kadar alabilirler ? Bunların hepsi bir zorluk. Ben bütün herşeyi Aydın üzerine tasarlamıştım. Ona göre organizasyon yapılmıştı. Şimdi böyle olunca ne oldu? Tam tersine döndü.

Hamit ŞAHİN : Daha Sonra Filme Ne Kadar Yazık Olduğunu Göreceksiniz

Ama yine de sinema Muğla’da olmalı. Orada sanat ortamı biraz daha farklı. Hatta çok çok farklı. Ben Trendeki Yolcu filmini de Aydın’da tamamlamak istemiyorum.  Firma olarak  tam karar vermiş değiliz ama ben sonuçta yaşanmış olan bizim bir hafta sonra tekrardan basında yer almamız, tekrar  “Gerçekler ortaya çıktı, kaçtılar” gibi yansıtılmamız, hırsızlık yapmışız gibi gösterilmemiz, filme büyük bir gölge düşürdü. Birinci de hadi yanlışlık olmuş deyip geçersiniz ama ikinci defa böyle haberlerin yapılması kabul edilebilir bir durum değil. Daha sonra da inşallah filmi beraber izleyeceğiz. Filme ne kadar yazık olduğunu göreceksiniz.  Biz de sizler gibiyiz. Biz de ekmeğimizi oradan kazanıyoruz. 

Hamit ŞAHİN : Böyle Oluncada Film Unutuldu Sanki

Halkı etkiliyor yani sonuçta bugün Türkiye Cumhuriyeti dediğin yerde % 98 müslüman bir ülkeden bahsediyoruz. Sürekli  alkol alkol alkol dediğin adam yok taşkınlık yapmış, yok sarkıntılık yapmış, yok sarhoşluk yapmış, gizli gizli otele içki koymuş, yok şahitler var sonu gelmeyen şeyler bunlar. Böyle oluncada film unutuldu sanki o adam İstanbul da mekan bulamadı geldi Aydın’ın olmaz bir otelinde içti böyle birşey var mı olabilir mi?

Hamit ŞAHİN : Kabahatlar Kanunu İle İlgili Bir Konuydu

Mekan sahiplerine şunu söylemek istiyorum sizin aracılığınızla bana bir tane alkol içilmeyeceğine dair bir ikaz yazısını göstersinler. Artı kabahatlar kanunu ile ilgili bir şeydi. Biz sadece olayın büyümemesi için, biz orada acemi değiliz o gece bizim avukatlarımızda vardı danışmanlarda vardı işin içinde.  Aman olay büyümesin Aydın’ımıza farklı bişey söyletmeyelim diye. O gece cezası neyse varsayalım oldu; kabahatlar kanununa göre kaç para cezası 130 lira mı 140 lira mı bilmiyorum makbuzunu keser  verirdi.

Hamit ŞAHİN : Herşey Kamera Kayıtlarında Mevcut

Ama orada Neslihan ACAR’a tokat kaldırılması. Ben tuttum tokat gelmesin diye. Cemal ÖZPOLAT’a ben yaptım lan varmı bir isteğin tarzı konuşmalar, sonrasındada gerçekler ortaya çıktı. Kamera kayıtlarında varsınız. Hangi olay gerçek dışıydı gerçek olmayan neydi. Yok filmin yapımcıları bunu yapmışmışta filmin reklamını yapmışlarda. Zaten sizler film için gelmiştiniz o gece oraya. Yani ben o gece siz gelmeden önce şunu mu söyledim;  “Adnancım, Sedatcım biz bu gece böyle birşey yapacağız sizde bir manşet atın”. Yok öyle birşey. İlyas SALMAN’ın alkol alması ve film bir anda kaldı.

Sedat ÜNLÜ : Anladığım kadarıyla Aydın’dan üst kesim olarakta tabir edebileceğimiz kesimlere de sizi üzenlere biraz kızmışsınız sanırım.

Hamit ŞAHİN : Valilik  Ve Emniyet Büyük Hassasiyet Gösterdi

Tabi tabi bakın burada Aydın Valiliği’nin gösterdiği hassasiyet, Emniyet’in gösterdiği hassasiyet çok farklıydı. Onlar son derece yardımcı olmak adına ki Vali bey bizim imzamızı yirmi  dakika bile bekletmedi izin almak için. Emniyetin o gece ne kadar hassas davrandığını siz kendinizde şahit oldunuz. Ama ben Aydınlıyım Aydın’ın özüyüm diyen insanlara çok gönül kırgınlığım var benim. Sitem etme hakkım vardır o konuda. Şimdi ben oraya karşılıksız birşey getirdim.

Hamit ŞAHİN :  Aydın’a Ufacık Bir Katkım  Dahi Olsa Ne Mutlu Bana

Tekrar tekrar söylüyorum bunu, benim haddim değil Aydın’ı kurtarabilecek adam değilim öyle bir derdim de yok. Ama nebileyim kıyısında da Aydın halkına, yöresine belki ufacık birazda katkım olsa ne mutlu bana. Benim sizin gibi bir çok arkadaşlarım dostlarım var orada o anlamda, yoksa burada Aydın halkına yada birilerine mesaj anlamında ben gidiyorum Aydın aç kalacak, ben gitmiyorum aç kalmayacak anlamında asla değil.

Hamit ŞAHİN : Senaryosu Ödül Almış Bir Filmden Bahsediyoruz

Ama ben birdaha Aydın da film yapmayacağım. Bu film inşallah ki senaryosu ödül aldı. Bu film yarın sinemada benim Aydın Büyükşehir’in isminden tutun sizlerin ve herkesin isminin geçmesinde benim de canı gönülden sizlere burada teşekkür etmemde ya da benim galayı burada yapmamda olsun dediğim gibi farklı şeyler olabilirdi, farklı şeyler yapılabilirdi. Ama bunların hepsine ben çok kırıldm. Keşke olmasaydı ama olan oldu. Ben birincisini sineye çektim. Emin olun abartmadım. Birincisinde olayı büyütmeyelim ama ikincisi bir hafta on gün sonrası. Gerçekler ortaya çıktı kaçtılar psikolojik tedavisi oluyor gibi haberler.

Hamit ŞAHİN : Bizim Orada Yaptığımız Sadece Bir Eğlenceydi Bir Tanıtımdı

Hadi bizim yerel haberler olsa Aydın olarak içinde kalırdık. Ama ulusalda ben şimdi size göstereceğim Nihat DOĞAN’ın bize ettiği hakaretler , kendileri bilmez isim vermeye gerek yok onların yerden yere vurması. Biz kime ne yaptık ki oraya bir terör örgütü girmedi, bir terörist girmedi içeri. İçeri birileri giriyor, kimse dışarıya çıkmayacak emri vaki şekilde. Araçlarımızın önüne arabaların çekilmesi biz orada birşey yapmadık ki. Bizim orada yaptığımız sadece bir eğlenceydi, bir tanıtımdı.

Hamit ŞAHİN : Her Görüşten Her Düşünceden Arkadaşımız Var

 Herkesin yaptığı sıradan birşeyi yaptık. O aynayan oyuncuların içinde  siz kendiniz biliyorsunuz sağcısı var, solcusu var, partilisi var her türlü insanı var. 250 tane oyuncu oynuyor orada. Ben orada o oyuncu odur, bu oyuncu budura bakmam. Misal bu kumaş  Sedat’a uydumu ben ona bakarım. Kimin ne düşündüğü beni ilgilendirmiyor o konularda ben sadece saygı duyarım. Ama benim için önemli olan Sedat’a o kumaşın uygunluğu ben ona bakarım.

Hamit ŞAHİN : Atatürk’ün Rozetini 24 Saat Aşaya İndirmeyen Bir Adamdan Sözediyoruz

İlyas SALMAN’ın kendisi de iyi bir Kemalist olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. 24 saat boyunca Atatürk’ün rozetini aşaya indirmeyen bir adam. Neydi bu adam bu kadar ya. Ailesi çok üzüldü, sevenleri çok üzüldü. Çok tehtitler aldı. Bunun hesabını yapmadılar. Sette provakasyon yapmak istediler biz bunlara, köy halkı inanılmaz bir samimiyetle  bazı şeyleri şu an da olay bittiği için ben bunları söylüyorum. Bertaraf ettiler. Ben burada kimseyi zan altında bırakmıyorum asla. O yaptı bu gönderdi bu oldu değil. Ama bu tür olaylara meydan vermemek lazım.

Hamit ŞAHİN : Varsa Bir Hatamız Çıkıp Özür Dilemesini de Bilirim

İlyas SALMAN dediğin adam beğenirsin, beğenmezsin Türkiye Cumhuriyeti’nde bir aktör. Devamlı gelip resim çektiriyorlarsa o bir aktördür. Ve o köyün  15-20 gün boyunca esnafı ,bakkalı, kahvecisine kadar inanılmaz bir desteği oldu. Ve o köy ulusal basında, gazeteler de ki sizler de yazdınız, yazıldı. Eğer ben buraya kötülük yaptıysam ne ise ben özür dilemesini de bilirim.

Hamit ŞAHİN : Sizlerin Sadece Basında Gördükleriniz Bunlar

Çıkarım Aydın meydanın da “ey halk ben size bir zarar verdim, özür diliyorum” deyip giderim. Ama karşılık olarak biz bunu almamalıydık  Sedat bu şekil de olmamalıydı. Ben şimdi Yazıdere köyüne Aydın tarafına bazı hazırlıklar var. Açıkcası içimden gelmiyor. Çünkü her türlü konuşuldu. Sizlerin sadece basında gördükleriniz bunlar.

Sedat ÜNLÜ : Şimdi filminize karşı, ekibinize karşı haksız bir komplo hatta örgütlü de denilebilecek, bir haber öyle bir servis yapılıyor ki yani aynı dilden çıkmış bir haber  düdüklü bir şekil de yayılıyor. Siz Hamit ŞAHİN olarak bu şekil de üzerinize oynanan komplodan mağlup mu çıkacaksınız? Ya da bu komployu yapanlara benim Hamit ŞAHİN olarak bir cevabım vardır diyecek misiniz?

Hamit ŞAHİN : Sanatçı Adamın Ruhu Farklıdır

 Tabi ki, muhakkak var cevabım. Cevabım fiziki birine çıkışmak değildir, birine tehtit ya da hakaret değildir. Benim de kendime göre düşündüğüm bir şeyler vardır. Kendime göre yazıp, çizeceklerim vardır.ben hayatım boyunca,nsanat yapan adamdan şiddet bekleyemezsin. Argo kelimeler bekleyemezsin. Sanatçı adamın ruhu çok farklıdır. Aslında İlyas SALMAN’ın psikolojisi bozulmadı, benim bozuldu. 

Devam Edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

hamit-sahin-manset-icin.jpghamit-sahin.jpghamit-sahin-2.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7694 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim