• Aydın21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mahmut ÖKÇESİZ :1500 Tane Kitap Bastırdık +-
08 Mart 2017 Çarşamba 00:08

Mahmut ÖKÇESİZ :1500 Tane Kitap Bastırdık +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut ÖKÇESİZ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut ÖKÇESİZ Röportajı  İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Mahmut Bey sizi biraz tanıyabilirmiyiz?

Mahmut ÖKÇESİZ : 20 Yıllık Profesyonel Turist Rehberiyim

1956 Kayseri doğumluyum. İngilizce öğretmenliğinden emekli oldum. 2 çocuk babasıyım. 20 yıllık profosyonel turist rehberiyim. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı. Kızımın bir tanesi de rehber. İstanbul’da rehberlik yapıyor 7 yıldır. Küçük kızım da Marmara Üniversitesi takı tasarımı okudu. Kuşadası’na evlendik geldik, 32 sene oluyor. 2011 yılında da Kuşadası Kültürel Ve Tarihi Mirası Koruma Derneği’ni kurdum.

Mahmut ÖKÇESİZ : 2011 Yılında Derneği Kurduk

Ben Kuşadası’na geldiğimde yerleştiğim evin arka yüzündeki balkonu bugünkü Adalızade dediğimiz mezarlığa bakıyordu. Eşim de mezarlıktan ve mezar taşlarından  çok korkar, balkona çıkamaz,çamaşırını seremezdi. Daha sonra o mezarlık yolu benim hergün işyerimin içinden geçiyordu. Her geçtiğimde merak ediyordum; bu taşlar nedir, ne değildir, niye dikilmiştir, kimlerindir diye. 2011’de biz derneği kurduğumuz zaman kendime bir görev addettim. Dedim ki; burayı bir okuyalım ama Osmanlıca bilmiyordum.

Mahmut ÖKÇESİZ : Kuşadası’nda İlk Defa Osmanlıca Kursu Açtık

Burayı nasıl okuruz derken şu andaki kütüphane müdürümüz Erhan YILMAZ arkadaşımızla oturduk bunların tek te tek önce fotoğraflarını çektik, daha sonra Kuşadası’ında ilk defa  bir Osmanlıca kursu açtık. Gerçekten çok yoğun bir ilgi oldu. Ben de eşimle birlikte kursiyer olarak başladık ve bitirdik. Bunlarla birlikte bende bir mezar taşları merakı oluştu. Kendi kendime Osmanlıca öğrenmeye başladım ve ilerletmeye devam ettim vesika okumaya başladım.

Mahmut ÖKÇESİZ: Kuşadası Adalızade Osmanlı Mezar Taşları Kitabını Çıkarttık

Daha sonra bunu bir kitap aşamasına getirdik ve Erhan Bey ile birlikte Kuşadası Adalızade Osmanlı Mezar Taşları kitabı çıktı. O kitabı çıkardıktan sonrada devam ettik. 2011’de kurduktan sonra bu mezar taşları projesi yapmak için düşünmeye başladık. Önce dedik ki biz bir gençlik projesi yapalım.Benim daha önce bir AB projesi geçmişim olduğu için Türkiye mezar taşları AB projesine 2004’te başladı. 2006’da resmen üye oldu. AB projeleri yapan konsorsiyuma üye oldu. Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen. Halen daha devam da ediyor. Bizde ilk kez AB projeleri yapan grubun içerisinde yer aldık.

Mahmut ÖKÇESİZ : 6 Yıl İçinde Sürekli Projeler Yaptık

Ben o zaman halk eğitim merkezinde İngilizce öğretmeniydim. Orada biz projeler yapmaya başladık. Ve biz 28 Avrupa ülkesi üyesi ülkeleri gezdik. 2006- 2011’ e kadar bu 6 yıl içerisinde sürekli olarak projeler yaptık. Sadece halk eğitime değil Kuşadası’na bazı derneklere, kurumlara proje danışmanlığı yaptım ben. O konuda büyük bir tecrübe sağlamış olduk. Hatta Aydın’ da ofisin kurulması bugünkü AB kordinasyon merkezi varsa oranın ilk biz nüvesini biz yaptık.

Mahmut ÖKÇESİZ : AB Projeleri Kurulma Genelgesinde Bizde Çalıştık Görev Aldık

 O zamanın Sakarya valisi Nuri OKUTAN beyin bir genelgesi AB projeleri kurulma genelgesinde biz de çalıştık görev aldık. Ve biz bunu Aydın bölümünü ele aldık. Hüseyin Avni ÇOŞKUN zamanında bu konuda baya bir gelişme, ilerleme oldu. Şimdi danışmanlık yapan çok büyük bir merkez var. Aydın Valiliği’ne bağlı AB kordinasyon merkezi. Hemen hemen bütün vilayetlerde de var. o büyük bir tecrübe oldu bize o.Ttecrübelerimi 2011 ylında derneğim için kullandım. Bir AB projesi yaptık.

Mahmut ÖKÇESİZ : Beş Türk, Beş İtalyan Öğrenci Projelerde Yer Aldı

7800 euro para aldık biz Avrupa Birliği’nden. Adı da Mezar Taşlarını Çözme Projesi idi. 5 Türk öğrenci, 5 İtalyan öğrenci,5 ay süren bir gençlik projesi yaptılar. Biz aldığımız fonu ona kullandık. Bunun çıktısı olarak sonucu olarak da Adalızade mezarlığı hakkında bir kitap hazırladık. Öğrencilerle birlikte bir ekip çalışmasıydı. Ama oradaki işimiz sadece metinlerin hepsini okumak değildi . bu projenin bir diğer tarafı taşların şekilleri ve taşıdığı anlamları  ve Türk defin kültürü neydi, ölü gömme adetlerimiz nelerdir gibi  onlar üzerine de bir proje idi.

Mahmut ÖKÇESİZ : Bizim Defin Adetlerimizi de Anlattık

Biz ölüyü nasıl teneşire koyarız, nasıl yıkarız, cenaze namazını nasıl kılarız, nasıl defnederiz, defnettikten sonra ne yaparız gibi 7’ si nedir 40’ı nedir 52’si nedir bir bütün olarak ele alındı.İtalyanlarda Katolik inançına göre onlarda da yine aynı şekilde ölüyü nasıl tabuta koyarlar, kıyafetlerini nasıl giydirirler bunların hepsi tatbiki olarak anlattık.

Mahmut ÖKÇESİZ : Mezar Taşları Üzerine Hocalar Getirdik

Biz mezarlığımıza  Adalızade’ye bazı hocalarımızı getirdik, 5 gün gösterdik.Buradaki cenaze namazını tesadüfen cenaze oldu o zaman da  cenaze namazını gösterdik. Meydan çalışmaları yaptık. Mezar taşları üzerine hocalar getirdik. Burada 2 tane peş peşe konferans verdik. Tabi bunlar bahsettiğim paradan harcandı. Daha sonra 5 tane arkadaşımızı İtalya’ ya gönderdik küçük bir kasabaya. Roma yakınlarındaydı. Gidildi gelindi yani bir gezi tadında da oldu. Bunların sonucunda bir proje kitabı çıkardık.

Mahmut ÖKÇESİZ : Avrupa’da İkinci Olduk

Türkiye olarak Avrupa’da ikinci olduk. Türkiye’de birinci olduk. Devlet de derneğimize bir takdirname gönderdi. Dedik ki madem biz mezar taşlarıyla çıktık mezar taşlarıyla devam edelim. 2012’de bu sefer şeklen yaptığımız mezarlığa Osmanlıca uzmanı arkadaşımızla beraber onu da hemen derneğimize üye yaptık. Onun da bizimle danışmanlık yapmasını istedik. Daha sonra arkadaşımızla kendi imkanlarımızla mezar taşları kitabı oluşturduk.

Sedat ÜNLÜ : Oluşturduğunuz kitapta sadece Kuşadası mı yer alıyor?

Mahmut ÖKÇESİZ : Kitabelerde Enteresan Bilgilerle Karşılaştık

 Evet sadece Kuşadası yer alıyor. Siz orada  görmüş olduğunuz mezarlıktan 100 tane taşı birebir tercüme ettik. Bazı taşlar kitabe ile uyuşmadı 40 erkek 40 kadın 80 taşın hepsinin hikayelerini yazdık. Ve orada çok enterasan bilgilerle karşılaştık. Meslekler bulduk, sülaleler bulduk, mahalleler bulduk mezar taşları bir kütüphanedir aslında.120 sayfalık Kuşadası Adalızade mezar taşları adlı bir kitap yaptık. Bu projeden sonra oldu.

Mahmut ÖKÇESİZ :1500 Tane Kitap Bastırdık

1500 tane kitap bastırdık 4500 lira ben bankadan kredi çektim. O zamanın parasıyla, para bulamadık, kimse yardım etmedi. Kuşadası Belediyesi biz basacağız kültür yayınları olarak dedi basmadı. Biz de madem dedik buraya kadar geldik.Kültür Bakanlığından bandrol alma kaydıyla Mahmut ÖKÇESİZ imzasıyla, adıyla olarak yayımladım. 

Devam Edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_6411.jpgdsc_6408.jpgdsc_6095.jpgdsc_6097.jpgdsc_6118.jpgdsc_6114.jpgdsc_6417.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6103 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim