• Aydın21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet TÜRKOĞLU : Aydın’da Derneğin Hedefine Ulaştığını Düşünmüyorum +-
06 Ocak 2017 Cuma 13:59

Mehmet TÜRKOĞLU : Aydın’da Derneğin Hedefine Ulaştığını Düşünmüyorum +-

AydınÖZel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT Türkoğlu Rent A Car Shibi Mehmet TÜRKOĞLU İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖZel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT Türkoğlu Rent A Car Shibi Mehmet TÜRKOĞLU İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Kendinizi tanıtır mısınız?

Mehmet TÜRKOĞLU : Üniversite Terkim

1972 aydın doğumluyum. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi aydın’da okudum. Üniversite terkim.

Emrullah TURGUT : Bugüne kadar hep ticaretle mi uğraştınız?

Mehmet TÜRKOĞLU : Hayali Olarak Otobüsçülük Yapardım

Babadan kalma mesleğimiz. Ben gözlerimi arabanın içinde açtım. Ben ilk araba sevdasına araba yıkayarak başladım. Mahallenin çocuklarını toplardım, arabanın arkasına bindirirdim. Hayali olarak İstanbul, İzmir, Ankara otobüsçülük yapıyordum. Araba sevdam öyle başladı.

Mehmet TÜRKOĞLU : Ailecek Araba Sektörü İçindeyim

Bütün kardeşler olarak araba sektörünün içindeyiz. Rahmetli abimin taksi durağı vardı. Diğer abimin sürücü okulu var. O dönemlerde oto kiralama sektör olarak yoktu ama oto alım satım olarak babam yapıyordu.

Emrullah TURGUT :Oto galeriden Rent a Car’a geçiş dönemini anlatır mısınız?

Mehmet TÜRKOĞLU : 18 Sene Turizmde Çalıştım

Galeri olarak hiç yapmadım. Babamızın mesleğiydi. Ben lise bitmeden yaklaşık 18 sene İstanbul’da Bodrum’da Uludağ’da turizm işi yaptım. Son 3 sene Bodrum’da işletmecilik yaptım. 1994-1995 yıllarında askerlik yaptım. 1997’de buraya geldim. 12 yıl Adnan Menderes Bulvarı’nda Rastlantı Cafe’yi işlettim.

Emrullah TURGUT : Rastlantı Cafe’yi ne zaman açtınız, açılışı nasıl oldu?

Mehmet TÜRKOĞLU : İki İş Beraber Zor Oluyordu

Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan Rastlantı Cafe’yi 1996 yılında devraldım. Yaklaşık 10 yıl orada çalıştım. Orada çalışırken 2003 yılında hurda indirimi vardı. Devletin piyasaya sürdüğü ve piyasadan temizlemek istediği 1978 model ve altı araçların özel tüketim vergisini düşerek piyasaya sıfır araç sürme politikası vardı. Bir gün gazetede ilanda gördüğümde hemen kafamda gideyim filo olarak alayım 8-10 tane oto kiralama işine girelim dedik ve o şekilde oto kiralama işine girdik. Rastlantı Cafe devam ediyordu. 2007 yılına kadar devam ettim. Fakat ikisi bir arada zor oldu. Rastlantı’yı kapattık, oto kiralama işine devam ediyoruz.

Emrullah TURGUT : 10 yıllık Rastlantı Cafe’yi çalıştırdığınız dönemde  Rastlantı Cafe en popüler mekandı.

Mehmet TÜRKOĞLU : Aydın’da Yenilik Yapan 3-5 Kişiden Birisiyim

Biz zaten öncüyüz. Biz Aydın’da yenilikleri yapan 3-5 kişiden birisiyiz. Aydın’da ilk nargileyi ben getirdim, ilk kumpir’i ben getirdim, ilk oto kiralama işini ben getirdim. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum yok kardeşim ben senden önce getirdim kardeşim diyen birisi varsa da onunla konuşurum. Şimdi olan çoğu mekan o zaman yoktu, Rastlantı Cafe vardı. İstikrarlı bir şekilde 10 yıl Aydın’a hizmet ettik.

Emrullah TURGUT : İlkleri yapmak risktir, ilkleri yaptığınızı söylediniz yani bunu nasıl göze alıyorsunuz?

Mehmet TÜRKOĞLU : Fizibilite Çalışmalarını Yapıyoruz

Biz bunların fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Mesela ben ilk nargileyi getirdiğimde ilk Etilerde görmüştüm. Biz nargileyi babamların döneminde de gördük yani 30-35 sene öncede vardı. Fakat bizim tömbeki nargile vardır. Bunu da orta yaşlı ve yaşlı insanların içtiği sert bir nargiledir.

Mehmet TÜRKOĞLU : 600 TL’ye Aydın’da Yeni Bir Sektör Açtık

Ama benim İstanbul’dan buraya getirttiğim meyveli nargiledir.  Biraz daha orta yaş ve alt kesimi hitap eden içecek şeklidir. Bunun çok büyük kaybı bende yoktur. Nargilenin o zaman için takımı 60 TL idi. 10 tane aldım 600 TL’ye benim kaybım ne 600 TL’dir. Peki, 600 TL için Aydın da yeni bir sektör açılır mı? Evet, açılır ve tuttu. Daha sonra 1000 tane nargile salonu açıldı.

Mehmet TÜRKOĞLU : 400 Metre Kare Mekanımın İçinde Yaptım

Waffle’ı Kapalı Çarşıdan 45 TL’ye makinasını aldım. Bahçeşehir adlı spor kulübünün Türkiye’deki en iyi ustalarından bir tanesinden eşim 3 gün dersini aldı. Geldi buraya, buraya koyduk. Maliyeti 55 TL ve bunun için yeni bir sektör açılır. Ben bunlar için yeni bir mekân açmadım. Yani 400 metre kare, iki katlı iyi bir mekânım vardı. Bu mekânın içinde oynuyordum.

 Mehmet TÜRKOĞLU : İnternet Kafeyi Aydın’da İlk Ben Getirdim

İnternet kafeyi Aydın’da ilk ben getirdim, bunun için ayrı bir mekân açmadım. Bunların hepsi Rastlantı Kafe’nin içindeydi. Oto kiralama sektörü Türkiye’ye 1956 yılında geldi. Bu sektörün öncüleri İstanbul’dadır. Bunların en büyüğü İnter City’dir ve benimde örnek aldığım bir firmadır. İnter City 1994 yılında bu işe girdi ve bende 1999 yılında ilk arabamı aldım.

Mehmet TÜRKOĞLU : Rent a Car Pastasının %21’ini İnter City yiyor

Türkiye’de 1994 yılından beri Rent a Car pastasının %21’ini sadece İnter City yiyor. Bunun geçmişi 23 yıldır. Yani 23 yılda nasıl olurda 25.000 araç filosu olabilir diye sorduğumda cevabı direk iyi bir çalışma oldu. Ama anne ve baba desteği, onların çevresi de önemli bir etkendir. İnter City’nin sahibinin annesi sabah programlarını yapan Ayşe ÖZGÜN’dür. Böyle olanca o yolda yürümek çok daha kolay oluyor ama bizde öyle bir şey yoktu.

Mehmet TÜRKOĞLU : Zamanla Potansiyel Hale Geldik

Biz kendi kendimize çırpınma ile başladık ve biz bunun çok büyük darbesini de yedik. Biz Aydın’da ilk açtığımızda; araç nasıl verilir, kime verilir ve nasıl bir sözleşme yapılır bilmiyorduk.  Aracı veriyorduk; gps takip sistemi yoktu, emniyetli çalışma sistemi gibi yani hiçbir şey yoktu ve biz bu işi körü körüne yapıyorduk. Mesela iki tane aracım hala yoktur. Bunların zorluklarını elbette yaşadık ama zamanla bir potansiyel haline geleceğini biliyorduk ve nitekim potansiyel oldu.

Mehmet TÜRKOĞLU : Aydın’da Bu Sektörlerin Öncülüğünü Yaptım

Bugün Aydın’da internet kafe bir sektör haline geldi, nargile salonları bir sektör haline geldi, Waffle salonu gene bir sektör haline geldi ve şimdi Rent a Car bir sektör haline geldi. Bunların hepsinin öncülüğünü Aydın’da ben yaptım.

Emrullah TURGUT : Rent a Car sektöründe müşterileriniz genel olarak firmalar mı yoksa kişiler mi? Yani müşteri potansiyeliniz nasıl?

Mehmet TÜRKOĞLU : 2003 Yılında Kendi Şirketimi Kurdum

İlk arabamı 1999 yılında aldığım zaman bu işi yapmıyordum bunu Bodrum’da oto kiralama firmasına verdim. Oto kiralamaya ilk adımımı bu şekilde attım. 2001 yılında ikinci arabamı aldım ve 2003 yılında da kendi şirketimi kurdum.

Mehmet TÜRKOĞLU : İhtiyacı Olan Herkese Veriyorduk

İlk açtığım dönemlerde ihtiyacı olan herkese veriyorduk. Ama zamanla büyük firmalar yüksek miktarda araç satın alabilmek için ayrı bir birim oluşturmaya başladılar. Yani sigorta ve kaskosunu takip eden ayrı bir personel, bandrolünü ve vergisini takip eden ayrı bir personel, trafik cezalarını takip eden ayrı bir personel, alımı için ayrı bir personel, satımı için ayrı bir personel ve bunlar için ayrı bir finansman oluşturmaları gerekiyordu.

Mehmet TÜRKOĞLU :  Kurumsal Olarak 11 Firma ile Çalışmaktayım

Büyük firmalar bunu yapmaktansa sadece tamamında gider olarak kullanabileceği kiralama sistemine geçti. Bizde bu boşluğu gördük ve elimizden geldiği kadar yavaş yavaş parekende olarak yaptığımız bu oto kiralama işini toptana çevirmeye başladık ve şuan kurumsal olarak çalıştığımız 11 tane firma var. Kurumsal olarak da kiraya verdiğimiz 17 tane de aracımız var.

Mehmet TÜRKOĞLU :  Türkoğlu Oto Kiralama 14 Yıldır Ayaktadır

Allah bereket versin bunu daha da büyümesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Burada öncülüğümüz müşteri memnuniyetidir. Müşteri gece 2’de araba bozuldu diye araya bilir, banane diyemezsin ya servis gönderirsin ya da tedarik araç gönderirsin ama o vatandaşın oradaki işini, oradaki mağduriyetini kaldırırsan işte Türkoğlu oto kiralama gibi 14 sene ayakta kalırsın.

Emrullah TURGUT : Mesela özel zamanlar olabilir, herhangi bir firma bize 1 aylık 50 tane araç lazım dediğinde bizde yok mu diyorsunuz? Yoksa bunu ayarlayabilecek bir ağınız var mı?

Mehmet TÜRKOĞLU : 23 Tane Aracım Var

Aslında ayarlanabilir, bu çok zor bir şey değil ama ben o riske girmiyorum. Şuanda benim 23 tane aracım var. Öyle durumlarda başka bir arkadaşa yönlendiriyorum. Ama 50 tane aracı bir anda sergileyebilecek bu camiada işletme olmadığı için genelde biz bunu İzmir ve İstanbul’dan tedarik ediyoruz.

Emrullah TURGUT : Aydın’da siyasi kimlik oluşturdunuz mu? Siyaset yaptınız mı?

Mehmet TÜRKOĞLU : Köprü Spor da Uzun Zaman Yöneticilik Yaptım

Şimdiye kadar yapmadım ama şuan aktif olarak MHP İl Delegesiyim. 1999 yılında İnternet kafenin, Aydın Derneği kurucusu ve başkanıydım. Uzun yıllar Köprü Spor Kulüp Başkanlığı yaptım. Gene uzunca bir dönem Köprü Sporda Yöneticilik yaptım. Böyle bir Dernek girişimciliğimiz oldu ama hep zamanında kaldı.

Emrullah TURGUT : Dernek faaliyetlerini nasıl buluyorsunuz?

Mehmet TÜRKOĞLU : Aydın’da Derneğin Hedefine Ulaştığını Düşünmüyorum

Dernek kurucusu ve yöneticisiydim. Fakat hiçbir zaman Aydın da Derneğin hedefine ulaştığını düşünmüyorum. Yani bugün Uğur Mumcu Derneği var ama hiç bir tane faaliyetini duymuyorum. 

Devamı Gelecek…

Röportaj : Emrullah TURGUT 

img_6041.jpgimg_6048.jpgmanset-052.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7092 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim