• Aydın35 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Merkez Veteriner Kliniği Ortaklarından Cemil ŞAHİN Röportajı
28 Kasım 2016 Pazartesi 19:29

Merkez Veteriner Kliniği Ortaklarından Cemil ŞAHİN Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL, Merkez Veteriner Kliniği Ortaklarından Cemil ŞAHİN ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Cemil ŞAHİN : Mesleğimin Gerektirdiği Tüm Kulvarlarda Yer Alıyorum

Ben Aydın da serbest veteriner hekim olarak çalıyorum. Pet hayvan sağlığı konusunda hizmet veriyorum. Fırat Üniversitesinden 2009 yılında mezun oldum. Daha sonra Adnan Menderes Üniversitesinde yüksek lisans yaptım. Aynı zamanda Aydın İncirliova da VetPark adında bir çiftliğim var. Büyükbaş hayvan besiciliği ve köy yumurtaları üretimi ile de uğraşıyoruz. Evliyim. İki kız çocuğu babasıyım. Aslen Afyon Dinar’lıyım. 2009 yılından bu yana da Aydında yaşamaktayız.

Osman ÇELİKKOL : Bu işin bir zorluğu var mı?

Cemil ŞAHİN : Derdini Anlatamayan Hayvanlara Yardım Ediyoruz

İşin güzellikleri çok fazla olduğundan zorlukları bizi yıldırmıyor. Mesleğimizin nanevi olarak tarifsiz bir hazzı var. Çünkü kendisini konuşarak ifade edemeyen,aciz canlılarla ilgileniyoruz. Bize emanet edilmiş derdini anlatamayan canlılara şifa vermeye, onları hayatta tutmaya çalışıyoruz ve biz bununla gurur duyuyoruz. Kendini ifade edemeyen, derdini söyleyemeyen muhtaç hayvanların imdadına yetişmek, onların sağlık durumlarını düzeltmek ve bu konuda hizmet vermek bizim için onur vesilesi.

Osman ÇELİKKOL : Bu işi severek mi icra ediyorsunuz ?

Cemil ŞAHİN : İçimizdeki Hayvan Sevgisi Çok Büyük

Tabiî ki severek yapıyoruz. Bu işi içinizde hayvan sevgisi yok ise yapamazsınız, başarılı olamazsınız. Örneğin insan hekimliği yapmak için, içinizde aman aman bir insan sevgisi olması gerekmez, hasta şikayetlerini anlatır, teşhisini koyar tedaviyi yaparsınız. Ancak veteriner hekimlikte bu böyle değil. Hayvanı yani hastanızı seveceksiniz ki onunla empati yaparak,manevi bir iletişim kurup, sıkıntısını, hastalığını tahmin ederek hastalığına şifa olabilesiniz. Çok kutsal bir mesleği severek icra ediyoruz ve bu nedenle kendimizi şanslı hissediyoruz.

Cemil ŞAHİN : Zamanla Alışıyoruz

Tabi bu işin güzelliklerinin yanında bazı riskleri de var. Köpek ve kediler tarafından ısırılmak, tırmalanmak v.s gibi. Buna zamanla alışıyorsunuz. Çünkü biliyoruz ki onlarda bunu isteyerek,art niyetle yapmıyorlar.Korku ve çekinge hislerinden kaynaklı tamamen savunma içgüdüsü ile hareket ediyorlar. Bazen sevgi, şefkat gösterirken de istemeden ufak tefek fiziksel hasar verebiliyorlar .Bizler onların masumiyetini bildiğimiz için, onlardan korkup çekinmiyoruz. Sevgi ve şevkat her şeyin ilacı, bunu biliyor ve uyguluyoruz.

Osman ÇELİKKOL :  Hiç sokak hayvanları hakkında bir çalışmanız oldu mu veya oluyor mu ?

Cemil ŞAHİN : Maddi ve Manevi Destek Veriyoruz

Bizler zaten her daim, sokak hayvanları ile ilgili elimizden gelen her şeyi maddi manevi yapmaya çalışıyoruz. Ancak tek başımıza her şeyi yapabilmemiz mümkün olmuyor. Hayvan severler ve hayvan hakları savunucusu vatandaşlarımızın kurmuş oldukları dernekler ve bireysel olarak ellerinden geleni yapmaya çalışan aktivistler ile birlikte hareket ediyoruz. Onlar gerek kendi yarattıkları bütçelerle, gerekse hayvan sever insanlardan mama ve klinik destek yardımları toplamak suretiyle sokak canlarına büyük destekler sunuyorlar. Bizlerde kendilerine Aydındaki tüm pet klinisyenleri olarak imkanlar dahilinde destek veriyoruz.

Cemil ŞAHİN : Her Şeyi Ücretsiz Olarak Sağlama Şansımız Malesef Olamıyor

Sahiplendirme konusunda yine elimizden geleni yapıyoruz. Buradaki bakımlarının bir kısmını elimizden geldikçe üstlenmeye çalışıyoruz. Netice itibari ile her şeyi ücretsiz olarak sağlama şansımız olamıyor. Çünkü klinikler özel iş yerleri ve ayakta tutabilmek için, personel maaşları, kira gideri, ilaç ve sarf giderleri gibi çeşitli harcamalar yapıyoruz. Hayvanlar üzerinde devlet tarafından sunulan sosyal güvenlik desteği olmadığı için de maddi külfet doğrudan veteriner hekimlere ve hayvanseverlere yükleniyor.

Osman ÇELİKKOL :  Kamu kurum ve kuruluşları bu konuda herhangi bir çalışma yapıyorlar mı ?

Cemil ŞAHİN : Her şeyi Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Beklemiyoruz

Belediyemizin bir barınağı var. Ellerinden geldiği kadarı ile kısıtlı imkanlarla bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Her şeyi kamu kurum ve kuruluşlarından beklemiyoruz ancak onların da planlı ve programlı bir biçimde sokak hayvanları konusunda ciddi gayret göstermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Gerek kamu kurum ve kuruluşları, gerek hayvan hakları savunucusu dernekler ve bireysel olarak bu konuda çaba gösteren vatandaşlarımız ile biz veteriner hekimler, organize olmak suretiyle bu kanayan yaraya merhem olabilmeliyiz.

Osman ÇELİKKOL :  Diğer illere nazaran Aydın, sokak hayvanları konusunda hangi noktada ?

Cemil ŞAHİN : Türkiye’nin Örnek Gösterilebilecek Şehirlerinden Bir Tanesi Aydın

Aydın birçok ilden daha iyi bir noktada. Bahsettiğim gibi dernekler ve hayvan hakları savunucusu arkadaşlarımızın sayısı çok fazla, bu konuda ciddi gayret gösteriyorlar.Bu nedenle Aydın şanslı bir şehir. Birçok sokak hayvanının rehabilitasyonu, tedavileri, beslenmeleri ve doğru kişilere sahiplendirilmesi konusunda Türkiye’nin örnek gösterilebilecek şehirlerinden bir tanesiyiz.          

Osman ÇELİKKOL : 3 Meslektaş ortak olarak çalışıyorsunuz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Cemil ŞAHİN : Ayrı Ayrı Branşlarda, Tek Çatı Altında

Her şeyin başı iyi niyettir. İyi niyetli yaklaşım olduğu zaman yapılamayacak hiçbirşey yok. Çatal kazık yere girmez derler ancak çatal kazığı yere sokmayı başarırsanız çıkması da bir o kadar zor olur. Biz çatal kazığı yere sokma noktasında elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Burada herkesin işini severek yapıyor olması da çok önemli bir husus. Birbirimize karşı güvenimiz,sevgimiz ve saygımız sonsuz. Personellerimiz de işlerini layıkıyla yerine getiren kalifiye insanlar. Diyaloglarımız ve birbirimize bağlılığımız son derece güçlü. İş ortamımız huzurlu. Bu da hizmetimize yansıyor ve bir çok aciz cana şifa vesilesi olabiliyoruz. Çiftlik hayvanları ve pet hayvanları konusunda farklı branşlarda tek çatı altında hizmet veriyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Şahsınıza ait bir çiftliğiniz olduğundan bahsetmiştiniz. Biraz açıklar mısınız?

Cemil ŞAHİN : 480 Büyükbaş Hayvan Kapasiteli

VetPark isminde, İncirliova Hacıaliobası Mah. de bir çiftliğim var. 2009’dan 2014 e kadar kardeşköyde kiralık bir işletmede hayvancılık faaliyetleri yürüttüm.2014’ten beridir de müteahhitliğini kendim üstlendiğim ve 480 büyükbaş kapasitesi ile Aydın hayvancılığına kazandırdığımız 11 dönüme kurulu çiftliğimizde gıda değeri olan hayvan yetiştiriciliği yaparak halkımızın sofrasına sağlıklı hayvansal gıda ulaştırmaktayız. Çiftliğimizde tavuklarımız da var.11 dönüm arazimizde serbest bir şekilde dolaşarak besleniyorlar ve bizlere son derece lezzetli ve sağlıklı köy yumurtaları yapıyorlar. Özgür bir şekilde dolaşarak köy usulü beslenerek ürettikleri köy yumurtalarını alanında isim yapmış şarküterilere ve doğrudan adrese teslim olarak vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz.

Cemil ŞAHİN : Aydın Halkının Protein İhtiyacını Karşılamak için Gayret Gösteriyoruz

Besi danalarımızı da refah içerisinde, sağlıklı ve huzurlu bir ortamda büyüterek, gerekli randımanı kazandığında da kasaplara ve kırmızı et ticareti yapan firmalara pazarlayarak vatadanşarlarımızın kalıntısız, sağlıklı ve güvenli kırmızı et yiyebilmesini sağlıyoruz. Aslında baktığımızda ürettiğimiz her şey protein olarak zengin ürünler. İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri de proteindir. Bizde bunu hem köy yumurtası hem de kırmızı et üretimi yaparak sağlıyoruz. Bu yönden Aydın halkına sağlıklı ve güvenli protein zengini gıda yönünden iyi bir hizmet verdiğimize inanıyorum.

Cemil ŞAHİN :  Piyasada Köy yumurtası adı altında satılan nerede üretildiği dahi belli olmayan yumurtalar var

Bizim yumurtalarımız, kimyasal ilaçlama v.s yapılmayan bahçe içerisinde özgürce gezen tavukların yumurtladığı, bakanlık kontrolünde sağlıklı köy yumurtası. Tavuklarımız eski usul besleniyorlar, yeri geliyor solucan böcek v.b. hayvanlarla yeri geliyor çeşitli bitkilerle besleniyorlar. Şimdilerde moda bir olay var. 80-100 metrekare bir çadır kuruyorlar. Çadırın içerisine 800 civarı tavuk koyuyorlar. Çeşitli uygulamalarla, hayvanların hareketini kısıtlayarak 800 tavuktan 800 tane yumurta almaya çalışıyorlar. Dolayısı ile bu uygulamalar yumurta lezzetini olumsuz etkiliyor. Yine bunların yanında, çiftliklerden atılan, tüketime uygun olmayan, kalite sınıfı düşük yumurtaları toplayıp, kamyona yükleyip, her şehrin pazarlarını gezen, çok komik fiyatlara, sözde köy yumurtası satan, üç kuruş kar uğruna toplum sağlığını tehdit eden insanlar var, vatandaşlarımız bu kişilerden alışveriş yaparken sorgulasınlar ve dikkatli olsunlar.

Cemil ŞAHİN : Tavuklarımızın Özgürlüğünü Kısıtlamıyoruz, Onlarda Bize Lezzetli Yumurtalar Veriyorlar

Biz tamamen yemlemeyle ve kapalı ortamda hareket kısıtlayarak beslemediğimiz için tavuklarımızın her birinden 2 günde ancak bir yumurta alabiliyoruz. Full yemleme yapılarak ve hareket kısıtlamak suretiyle enerji kaybını önleyerek bir tavuktan neredeyse her gün yumurta alabilirsiniz.Ancak bu köy yumurtası olmaktan çıkıyor ve sanayi tipi üretime giriyor lezzet açısından da sanayi tipi yumurtadan pek bir farkı kalmıyor.

Cemil ŞAHİN : Yumurta Sarılarını Renklendirmek İçin Çeşitli Katkılar Kullanıyorlar

Yumurtanın lezzetli olması hayvanın serbestçe beslenmesi ve temiz havada doğal ortamda yetiştirilmesi ile bağlantılıdır. Yumurtanın sarısı bile yedikleri şeye göre renk değiştiriyor. Kafeslerde kapalı şekilde beslenen tavuk yumurtalarından 10 adet kırdığınızda hepsinin yumurta sarısı standart tonda, kullanılan renklendiriciye bağlı standart bir renkte olur, Ama gerçekten köy usulü, serbest beslenen özgür tavuklardan alınan yumurtalardan 10 tane yumurta kırdığınızda, neredeyse hepsinin yumurta sarısı farklı farklı tonlarda olur. Bazıları açık sarı, bazıları koyu sarı, bazıları turuncu renklerde olur. Halkımız arasında yanlış bir kanı var, yumurta sarısı ne kadar koyu olursa o kadar doğal olur şeklinde. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Bahsettiğim gibi yumurta sarısı alınan gıda ile doğrudan bağlantılıdır, tavuğun aldığı gıdaya bağlı olarak bu renk değişim gösterir. Köy tavukları bahçede gezerken ne bulursa onu yediğinden, her birisinin yumurta sarısının rengi de buna göre değişiklik göstermektedir.

Osman ÇELİKKOL : Şarküterilerde satılan köy yumurtası olup olmadığını nasıl anlarız?

Cemil ŞAHİN :  Aydınlı Üreticiden Alın

Öncelikle yumurtanın temin edildiği çiftliği vatandaşlarımız mutlaka gidip görsünler. Aydında yaşıyorlarsa Aydın’da üretilen köy yumurtalarından almaya çalışsınlar ki kaynak çiftliğin adreslerini alıp tavukların yaşam alanlarını görebilsinler. Tavuklar burada özgürce dolaşıyor ve besleniyorlar mı baksınlar. Yoksa kapalı kümeslerde, küçük bahçelerde sürekli yemleme yapılmak suretiyle mi besleniyorlar görsünler. Aydın’da olup farklı bir şehirde üretilen köy yumurtasını aldıkarında üretim yerlerini görme imkanları olmaz. Yumurtanın kabuk rengine, yumurta sarısının rengine v.s bakarak bunun doğal köy yumurtası olup olmadığını yada sanayi tipi üretim olup olmadığını bilemeyiz. O yüzden Aydınlı vatandaşlarımız Aydında üretim yapan bir üreticiden yumurtasını temin etsin. 

Osman ÇELİKKOL : Gazete manşetlerinde bir yumurtanız çıkmıştı değil mi ?

Cemil ŞAHİN : 171-172 Gram Yumurta

Çok büyük bir yumurta idi. Arkadaşlar araştırmışlar, Guinness rekorlar kitabında en büyük tavuk yumurtası 184-185 gram civarlarındaymış. Bizim yumurtamız 172 gram ağırlığındaydı. Literatürde anormal boyutlu yumurta olarak geçiyor. Bizim burada ilgimizi çeken asıl nokta, personelimiz bu yumurtayı bulduğunda çiftliğimizde ölü yada patolojik belirti gösteren bir tavuk yoktu. Sonraki günlerde de ölüm olayı görülmedi. Yani bu yumurtayı yapan tavuk sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor.

Cemil ŞAHİN :  Her Zaman Görülebilen Bir şey Değil

O yumurtayı kırıp incelemedim. Dondurdum ve hatıra olarak saklıyorum.Her zaman görülebilecek bir şey değil. Bu olay ulusal medyaya yansıdıktan sonra, sadece yumurtayı görmek için dahi çiftliğimizi ziyaret etmek isteyenler oluyor. Yumurtayı merak ediyorlar ve gösteriyoruz bu nedenle muhafaza altına almak için dondurduk. Bizim 80-100 gram arası gelen yumurtalarımız çift sarılı oluyor. Böyle düşünürsek bu yumurtadan da sanırım 3-4 tane yumurta sarısı çıkabilir. Eski usul geleneksel köy tavuklarında geçmiş yıllarda buna yakın büyüklükte yumurtalar çıkıyormuş, araştırmalarımızda bunları saptadık. Günümüzde tavuk çiftliklerinde standart miktarda yemleme ve doğal olarak standart boyutta yumurtalar ortaya çıkıyor. Her şey kalıba sokuldu ve özgürlüğün doğallığın yerini azami kar amacı aldı.

Osman ÇELİKKOL : İnşaat sektöründe de yer aldığınızdan bahsetmiştiniz ?

Cemil ŞAHİN :  Cemre Şahin Mimarlık

CemreŞahin Mimarlık isminde bir firmamız var. Kardeşim Cemre ŞAHİN, Mimar. Kamuya ait yapıların proje ihalelerini ve inşaat firmalarının takım proje işlerini alarak profesyonel bir hizmet sunuyoruz. Aynı zamanda iç mimari hizmeti de sunuyoruz. Yine bunun yanında, Fuar Stand tasarımlarından, iç ve dış cephe 3 boyutlu görselleştirmelerine kadar sektörün gerektirdiği birçok alanda faaliyet gösteriyoruz.

Cemil ŞAHİN : Sektörde kaliteli ve kullanışlı tasarımlardan ziyade maksimumun üzerinde oda ve daire sayısı hedefleniyor

İlk etaplarda biraz çekimser başladık çünkü müteahhitler genellikle malum proje v.s işine fazla bütçe ayırmayalım, birim alana maksimum daire sığdıralım, oda sayıları çok olsun, standart projeyi imzalatıp geçelim gibi düşünceler içerisindeydiler ve bu nedenle kardeşim Cemre ŞAHİN, hayal gücünü işine yansıtamamaktan çekindi. Sonrasında bu konularda revizyon isteyen firmalar bizimle iletişim kurup, hayal ve yaratıcılık gücüne dayanan, fazla daire fazla odadan ziyade maksimum kullanışlılık içeren ve göze hitap eden yapılar talep etmeye başlayınca bu bize heyecan getirdi.

Cemil ŞAHİN :  Federico Del Rosso ile Çalışmalar Yapıyoruz

Kardeşim Mimar Cemre ŞAHİN, eğitiminin ve yaşamının bir bölümünü İtalyada geçirdi. Orada birlikte iş fikirleri ürettikleri meslektaşları var ve onlarla sürekli istişare halindeyiz. Bunların başında Dünyaca ünlü mimar Federico Del Rosso geliyor. Kendisiyle sürekli fikir alışverişleri yapıyoruz. Bu irtibatlar da bizim mimari ve görsel yaklaşımımızı olumlu şekilde etkiliyor ve işlerimizde maksimum kaliteye ulaşabilmemizi sağlıyor.

Cemil ŞAHİN : Talep Modern Yapılarda

Aydın’da genel olarak modern görünümlü basit projeli yapılar inşa edilmek isteniyor. İnşaatı yapıp üzerine de silikon cephe giydirilince olay bitiyor. İnşaat kalitesi, plan ve kullanışlılık geri planda kalıyor. Ancak her geçen gün kalite talep eden müşterilerin ve dolayısıyla müteahhitlerin sayısı artıyor, Aydın için umudumuz pozitif yönde. Güzel şeyler olacak…

Osman ÇELİKKOL : Burada bir Gitar görüyorum, Gitar mı çalıyorsunuz ?

Cemil ŞAHİN : Negatif Enerjiyi Müzik İle Atıyoruz

Ekip olarak müziğe olan ilgimiz fazla. Zaman zaman özellikle mesai bitimine yakın enstrumanlarımızı alıp bir şeyler çalıp söylüyoruz ve negatif enerjiyi atıyoruz. Bizim mesleğimizin doğası gereği stres yükü fazla . Akşama kadar hasta ve bitkin hayvanlarla ilgileniyoruz. Hasta hayvanların sahiplerinin de haliyle moralleri çok düşük oluyor. Bizler de bu tablodan etkileniyoruz ve enerjimiz düşüyor. Demoralize ortamlar enerjiyi bitiriyor. Bu düşük enerjiyi ve stres yükünü ruhun en önemli gıdası olan müzik ile ortadan kaldırıyoruz ve pozitif enerjiyle işimizi en iyi şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Ziyaretinizden mutluluk duyduğumu da belirterek çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

_dsc3178.jpgmanset-011.jpg

 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11041 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim