• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ÇILDIR ile Çok Özel Röportaj
20 Aralık 2016 Salı 20:39

Mustafa ÇILDIR ile Çok Özel Röportaj

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT, Mustafa ÇILDIR ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT, Mustafa ÇILDIR ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Emrullah TURGUT : Çıldır Havaalanı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mustafa ÇILDIR : Dedem Konya’dan Aydın’a Gelmiş

Rahmetli dedem Mustafa ÇILDIR 1932 yılında Konya’dan Aydın’a gelmiş. Buradaki arazilerde hayvancılık yaparak geçimini sağlıyormuş.

Mustafa ÇILDIR : 1956 Yılında 500 Dönümlük Araziyi Bağışladık

1956 yılında 500 dönümlük bu araziyi havaalanı yapılması, yapılmadığı takdirde mirasçılarıma geri iade şartıyla ilk önce vilayet tüzel kişiliğine, vilayet tüzel kişiliği de devlet hava meydancılığı işletmeciliğine bağışlamış.

Mustafa ÇILDIR : 1960 İhtilaline Kadar 4 Yıl Kullanılmış

Bu havaalanı toprak bir pistle 1960 ihtilaline kadar 4 yıl boyunca yaz dönemlerinde İstanbul, Ankara istikametlerine tarifeli seferler yapılmış. 1961 yılında ihtilalden sonra darbe hükümeti tarafınca kapatılmış. Bize verilen resmi bilgilerde yeterli yolcu potansiyelinin ve yeterli uçağın olmaması nedeniyle kapatıldığı şeklinde.

Mustafa ÇILDIR : 4 Yıl Önce THY’ye Kiralandı

Daha sonra geçen 56 yıl içerisinde bizim zaman zaman çıkışlarımızla, sıkıştırmalarımızla en son yaklaşık 4 yıl önce devlet hava meydanları işletmesi Türk Hava Yollarına kiraya verdi. Türk hava Yolları Çorlu’daki akademiyi buraya taşıdı. 4 yıldır faal bir şekilde burada çalışmalarını sürdürüyor.

Mustafa ÇILDIR : Uçuş Akademisine Karşı Değiliz

Biz burada Uçuş Akademisi’ne karşı değiliz. Faydası olmuştur, olmaya da devam edecektir. Ama bunun yanında tarifeli seferlere, kargo seferlerine başlanılması konusunda ısrarlarımızı hala sürdürüyoruz. Zaman zaman bu konuyla ilgili olarak yargıya gideceğimizi bildiriyoruz. Gidebiliriz bir sakıncası yok.

Mustafa ÇILDIR : Havaalanı Yapılma Kayıt ve Şartı

Arazinin amacına uygun kullanılmaması bizi rahatsız ediyor. Şartnamede “havaalanı yapılma kayıt ve şartı” yazıyor. 1956 yılında havaalanı kayıt ve şartı demek tarifeli seferler, kargo taşımacılığı veya ikisi bir arada yapılmasıdır. 1956 yılında uçuş akademisi, pilot okulu veya buna benzer okul gündemde yoktu.

Mustafa ÇILDIR : 2014-2015 Yıllarında 29400 Küsur Sefer Yapılmış

2016 8. ayda bize verilen en son cevapta; buranın mevcut haliyle sivil hava ulaşımına açık bir halde olduğunu bildirdiler. Türk Havayollarının eğitimleri için inen ve kalkan uçakları rakamsal olarak bize bildirildi. 2014-2015 yıllarında 29400 küsur sefer yapılmış diyerek açıklamada bulundular.

Mustafa ÇILDIR : Pisti Değiştirin

Türk hava Yollarının uçuş akademisinin pilot okulundaki her inen ve kalkan uçağı sivil uçuşlar kapsamında kabul ediyorlar. Bizde diyoruz ki; tarifeli seferlere başlanılsın. O zamanda mevcut piste uygun uçak yok diyorlar. O zaman uzatın pisti, değiştirin.

Mustafa ÇILDIR : Yeni Pistin Yapılması Gündeme Geldi

Geçtiğimiz şubat ayında yeni pistin yapılması gündeme gelmişti. Planlar, projeler hazırlandı. Pistin hemen bitişiğinde, güneyine inip kamulaştırma yapılıp 2500 metre pist oluşturulup sivil uçuşa açılacağı söylenmişti.

Mustafa ÇILDIR : Hep Vaat Edildi, Konuşuldu

Hep vaat edildi, konuşuldu. En son 2017 yılında 10 tane havaalanı ihalesine çıkılacağı açıklanmasıyla birlikte baktık 10 ilin arasında Aydın yok. Aydın’ın olmaması bizi çok üzdü, rahatsız olduk.

Mustafa ÇILDIR : Gerekli Makamlara Yazılar Yazdık

Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne müracaatlarımızı yaptık, yazılarımızı yazdık. Verilen cevaplar hep aynı şekilde; ilerideki dönemlerde açacağız, yapacağız. Hep bu şekilde vaatler verildi. Sivil uçuşa açacağız, biz buna önem veriyoruz. Aydın için gerekli. Gereklide neden yerine getirilmiyor.

Mustafa ÇILDIR : Aydın’ın Cezası Bitmedi Mi?

1961 yılındaki darbe hükümetinin buradaki havaalanını kapatmasıyla Aydın’a ceza verilmiş oldu. Bu ceza bitmedi mi? Aydın’ın cezası daha kaldırılmadı mı? Demek ki daha o ceza kaldırılmamış. Biz artık bunu düşünür olduk.

Mustafa ÇILDIR : Çıldır Havaalanı’nın Tarifeli Seferlere Açılmasını İstiyoruz

Aydın’da potansiyel olup olmadığı konusunda bir tereddüt kalmadı artık. Bizim bilmemizi bırakın bunu kendileri de biliyorlar. İzmir’de ki havaalanına 100 km konusu zaten artık gündemden çıktı. Mevcut yapılmış olan faal haldeki havaalanlarının 90-80 km’de olan yerler var. İhaleye çıkarılacak olan 10 ilde ki havaalanları aynı şekilde. Bizim tek amacımız Çıldır Havaalanı’nın tarifeli seferlere açılması.

Emrullah TURGUT : Aydın’da bu konu üzerine yeterli ilgi gösteriliyor mu?

Mustafa ÇILDIR : Sivil Toplum Örgütleri Bir Araya Gelemiyor

Maalesef o konuda bir sıkıntımız var. Sivil toplum örgütlerinin bir araya gelemiyor. Bu konuda 1-2 oda haricinde hiç kimse sesini çıkartmıyor. Belediyeyi de bu işin içerisine koyabiliriz, belediyeye de düşen görevler vardır. Niye bu konunun üzerine gidilmiyor.

Mustafa ÇILDIR : Seçim Dönemlerinde Vaatlerde Çıldır Havaalanı Kullanıldı

Maalesef milletvekillerimizde gerekli ilgiyi gösteremiyor. Seçim dönemlerinde bu konuyu sürekli kullanıyorlar. Geçen seçim döneminde vaatler arasındaydı; “Çıldır havaalanı hayırlı olsun, Aydın’a hayırlı olsun havaalanını açıyoruz” gibi buna benzer vaatler hep kullanıldı.

Mustafa ÇILDIR : 2018 Yatırım Programına Aldırmak İstiyoruz

Bizim düşüncemiz 2017 yılında bu pistin ihalesi yapılır, temeli atılır, inşaatına başlanır önümüzdeki 2 yıl içerisinde Aydın tarifeli seferlere kavuşur diye düşünüyorduk ama hüsrana uğradık. Bundan sonra da yapılacak şey 2018 yatırım programlarına aldırmak.

Emrullah TURGUT : Sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek sesinizi daha iyi bir şekilde duyurma çalışmalarınız olacak mı?

Mustafa ÇILDIR : Üzerimize Düşen Görev Neyse Yaparız

Mutlaka olur, olmaz diye bir şey yok. Biz bunu geçmişte de yaptık. Sivil tolum örgütlerini teker teker dolaşarak konuyu izah etme, konunun detaylarını anlatma görevini yaptık. Yine yaparız. Üzerimize düşen neyse onu yaparız.

Mustafa ÇILDIR : Arazinin Amacına Uygun Kullanılmasını İstiyoruz

Biz araziyi bağışlayan bir ailenin fertleri olarak bugün büyükşehir belediye başkanının, valinin bu işi ele alması gerektiğini düşünüyoruz. Bize bu şekilde bir çağrı gelirse üzerimize düşen her görevi yerine getiririz. Biz bağışlanan arazinin amacına uygun kullanılmasını istiyoruz.

Mustafa ÇILDIR : Arazisi Bağışlanan 2 Havaalanından Biri Çıldır Havaalanı

Buranın bir özelliği daha var; Türkiye’deki havaalanlarının içerisinde arazisi bağışlanmış 2 havaalanı var. Biri Ankara Etimesgut’taki havaalanı diğeri Aydın Çıldır Havaalanı. Atatürk tarafından Etimesgut’taki bağışlanmıştır, burası da rahmetli Mustafa ÇILDIR tarafından bağışlanmıştır. Türkiye’deki diğer havaalanlarının arazilerinin hepsi kamulaştırma yoluyla satın alınıp yapılmıştır.

Mustafa ÇILDIR : Aydın Nüfusu Giderek Artıyor

Aydın’ın nüfusunun 1 milyonu aştığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu sayı ileride daha da artacak. Üniversitedeki öğrenci sayısı, polis okulundaki öğrenciler, jandarma taburu, dışarıdan gelecek olan yatırımcılar.

Emrullah TURGUT : Havaalanı Aydın’a neler kazandırabilir?

Mustafa ÇILDIR : Tarım Ürünlerimizi Taze Bir Şekilde Yurt Dışına Göndersek Kötü Mü Olur?

Bugün bir kargo taşımacılığı açılmış olsa, tarım ürünlerimizin taşınması bu şekilde sağlansa kötü mü olur. Bugün bir incir zamanında taze inciri kargo uçağıyla en kısa sürede başka ülkeye götürülmesi kötü mü olur. Mutlaka getirisi olur.

Mustafa ÇILDIR : Turizme de Büyük Katkı Sağlar

Turizme de büyük katkısı olur. Bugün Antalya’ya 500-600 kişilik uçaklarla gelen turist grupları var. Bu turist grupları otobüslerle saatlerce Pamukkale’ye, Karacasu Aphrodisias’a, Selçuk Meryem Ana’ya taşınıyorlar. Bunları Antalya’dan Aydın’a indirip buradan Pamukkale’ye, Karacasu’ya, Didim’e, Meryem Ana’ya günü birlik götürmek gayet muntazam olur. Bunu görmek için illa turizmci olmaya gerek yok.

Mustafa ÇILDIR : Gelen Yatırımcı Havaalanını Soruyor

Bugün dışarıdan bir yatırımcı gelse havaalanı var mı? Havaalanına ne kadar uzaklıkta? diye soruyor. Sanayiciler, oda başkanları hepsi aynı şeyi söylüyor. Dışarıdan gelen bir yatırımcı onu arıyor.

Mustafa ÇILDIR : Havaalanı Olmayan 2 İlden Biri Aydın

Havaalanının olması bir prestijdir. Büyükşehirler içerisinde havaalanı olmayan 2 ilden birisi Aydın’dır. Diğeri de Manisa. Manisa İzmir’e çok yakın 40 KM mesafede. Diğerlerinin hepsinde havaalanı var.

Mustafa ÇILDIR : Fuarlar Yapılmaya Başlandı

Tarım fuarları küçük küçük oluşmaya başladı. Bu fuarlar ileride büyüyecek. Bu fuarlara gelen yetkililer biliyorlardır ziyaretçi sayılarını.

Emrullah TURGUT : Benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Mustafa ÇILDIR : Konunun Çözülmesini İstiyorum

Milletvekillerimizden, sivil toplum örgütlerimizden, valimizden, belediye başkanlarımızdan bu konunun üzerine gidilip bu konunun çözülmesini istiyorum.

Mustafa ÇILDIR :Sıfırdan Havaalanı Yapılmayacak

Aydın’da sıfırdan bir havaalanı yapılmayacak. Mevcut havaalanının ışıklandırması, kulesi buna benzer şeyleri zaten var. Yanına ek bir pistle kullanıma açılacak. Bugün sıfırdan bir havaalanını yapmaya kalksan çok ciddi rakamlar gerekirken buradaki havaalanı için bu rakamların %20si yeterli olacaktır.

Röportaj : Emrullah TURGUT 

_dsc5090.jpgmnset-006.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12598 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim