• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ramazan SUBAŞI : Büyükşehir’in Nimetlerinden Faydalanamıyor +-
04 Ocak 2017 Çarşamba 22:49

Ramazan SUBAŞI : Büyükşehir’in Nimetlerinden Faydalanamıyor +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT Ak Parti Efeler Belediye Meclis Üyesi Ramazan SUBAŞI İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT Ak Parti Efeler Belediye Meclis Üyesi Ramazan SUBAŞI İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Kendinizi tanıtır mısınız?

Ramazan SUBAŞI : 1988 Yılında Aydın’a Geldim

1971 muş doğumluyum. 1988 yılında Aydın’a geldim. Ailem daha önce gelmişti. Yatılı okulda okuduğum için 1988 yılında Aydın’a gelebildim. 1988 yılında Muş ticaret lisesinin 1. Sınıfından Aydın Osmangazi Ticaret Lisesine nakil yaptırdım. 1990 yılında mezun oldum.

Ramazan SUBAŞI : 8 Yılı Doldurunca Açık Öğretimden Atıldım

Daha önce olanaksızlıklar hep bizi bulduğu için üniversiteyi kazanmama rağmen üniversiteye gitmedim. Açık öğretimden devam ettim. Uzun süre açık öğretim devam etti. 8 yılı doldurunca açık öğretimden atıldım. 2-3 sene önce çıkan sicil affından faydalanarak tekrar eğitimime devam ettim.

Ramazan SUBAŞI : 30 Senelik Geçmişim Var

1994 yılında serbest muhasebeci olarak başladığım stajım 2000 yılında bitti. 2008 yılında da mali müşavir oldum. Bu meslek üzerine yaklaşık 30 senelik bir geçmişim var.

Ramazan SUBAŞI : 2001 Yılında Şirket Ortaklığından Ayrıldım

İnşaat sektörüne 1994 yılında Özsubaşı İnşaatın kurucu ortaklarından ve yöneticisi olarak başladım. 2012 yılına kadar Özsubaşı İnşaat olarak devam ettik. 3568 sayılı yasanın verdiği gerekçeyle şirket ortağı ve şirket yöneticisi olamaz diye verilen statüden dolayı şirket yöneticiliğinden ve ortaklığından 2001 yılında ayrıldım. 2001 yılından sonra kardeşlerimle inşaat sektörüne yine devam ettik.

Ramazan SUBAŞI : Özsubaşı İnşaat’ın 20-22 Senelik Geçmişi Var

Özsubaşı İnşaat’ın yaklaşık 20-22 yıllık bir geçmişi var. 1999-2001 arası Denizli Tavas’ta belediyenin Huzurkent Konut Yapı Kooperatifi, 600-650 dairelik bir konut inşaatı yaptık. 2001’de de Allah rahmet eylesin. Milas Kazıklı’da rahmetli Ali Mutlu’nun başkanlığını yaptığı bir kooperatif vardı, oranın işini aldık. 1-2 sene kadar orada devam ettik.

Ramazan SUBAŞI : 1990’lı Yıllarda İhaleli İşler Yapardık

O güne kadar biz ihaleli işler yapardık, daha sonra biz yap-sat işine girdik. Önceden yap-sat işi yapmıyorduk. Menderes hastanesini biz yaptık. Şimdi Medinova oldu. Oranın inşaatını biz yaptık. ASTİM’de birçok fabrika yaptık. Bunlar 1990’lı yıllarda yaptığımız işler.

Ramazan SUBAŞI : 2004 Yılında Yap-Sat İşine Başladık

Şirket olarak Özsubaşı İnşaat yap-sat işine 2004 yılında başladı. Daha önce ihaleli işler, tadilat yapardık. 2004’ten sonra ihaleli işlere girmeme kararı aldık. Yap-sat işine başladık. Denizli’de bir ihalede sıkıntı yaşadık. O günden sonra ihaleli işte tat tuz yok dedik ve yap-sat işine başladık.

Ramazan SUBAŞI : 2012 Yılında 5 Şirkete Dönüştük

İlk yap-sat işine Didim’de başladık. Sonrasında; Özsubaşı Sitesi-1 Özsubaşı Sitesi-2, Özsubaşı Apartmanları’yla başladık. 2012 yılına kadar 7 kardeş devam ettik. 2012’de 5 şirkete dönüştük; Özsubaşı İnşaat, Özsubaşı Emlak, Özsubaşı Gayrimenkul, Özsubaşı FSM ve Özsubaşı Tasarım olarak 5 şirket olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Ramazan SUBAŞI : Didim ve İncirliova’da Kardeşlerim Belediye Meclis Üyesi

En büyüğümüz Çeştepe Bulvarında, benim firmam Kemer’de, Özsubaşı İnşaatınki Mimar Sinan’da, Özsubaşı Emlak’ta Mimar Sinan’da ve Özsubaşı FSM Didim’de faaliyetlerine devam ediyor. Didim’deki kardeşimde, İncirliova’daki kardeşimde belediye meclis üyeliği yapıyor.

Ramazan SUBAŞI : Bizi Durduramayacaklar

Hem İncirliova, hem Aydın, hem Didim 3’ünde de devam ediyoruz. Önümüzde hedefler büyük, böyle bırakmayacağız. Yeni projelerimiz var. Dış güçler piyasa ve ekonominin üzerinde oynadıkları oyunlarla bizi durdurmaya çalışıyorlar. Ancak biz çalışmalarımızı durdurmayacağız.

Ramazan SUBAŞI : İki Belediye Arasındaki Kavgadan Biz Mağdur Oluyoruz

Şuanda benim 2017 hedefimde 2 tane büyük projem vardı. Biri Kemer bölgesinde diğeri Çeştepe’de. Çeştepe’dekine Mart ayı gibi başlarız diye düşünüyordum. 5 binlik ile binlik uyumsuz diye Büyükşehir’den ret gelmiş. İki belediyenin arasındaki kavgadan dolayı bizler mağdur oluyoruz.

Ramazan SUBAŞI : Müteahhitlerin Önünü Kesmek İçin Her Şeyi Yapıyorlar

Çeştepe iyi bir bölge. Orada büyük araziler var. O arazilerin tamamı sadece ben değil 4-5 tane büyük firmalar orada yer aldı ve hepside projeleme aşamasına geçmek için bekliyor. Ama maalesef Büyükşehir olumsuzlukları çok fazla. Örnek veriyorum; altyapıya 2017 gelir ücret tarifesinin içerisinde 130 liradan 360 liraya çıkarmış. Müteahhitlerin önünü kesmek için her şeyi yapıyor. Bunları aşacağız. Biri taşın altına elini koyup davasını açacak, davayla iptal ettirilebilir.

Ramazan SUBAŞI : Efeler Plan Bütçe Komisyonundayım

Ben Efeler Belediyesi Meclis Üyesiyim ve Plan Bütçe Komisyonundayım. Plan Bütçe Komisyonunda gelir ücret tarifeleri veya bütçeyle alakalı konular geldiğinde önce incelerim. Bunu grup toplantısın da grubuma anlatırım, arkasından ilçe başkanımı, il başkanımı bilgilendiririm. Olumlu gördükleri yerde tamam onay ver diyorlar, olumsuz gördükleri yerde ret ver diyorlar.

Ramazan SUBAŞI : Özlem Hanım Kendi Kafasına Göre Rakamları Belirliyor

Mesut Bey bu konuda biraz daha duyarlı, ret çıkmasın diye; Ramazan istediğin bir şey varsa düzeltelim diyor, düzelttiriyor. Özem Hanım bunu yapmıyor, Özlem Hanım kendi kafasına göre rakamları belirliyor, yapın geçin. Ret de olsa, evet de olsa sayı üstünlüğü olduğu için geçiyor. Karpuzlu Belediyesi’ni arkasına aldı, Yenipazar’da Ak Parti’nin 2 meclis üyesi şuanda meclis üyesi değil. Öyle olunca bu sefer Büyükşehirde sayı olar  ak biz aşağıya düştük. Onun için her şeyi kendi istediği doğrultuda götürüyor.

Ramazan SUBAŞI : Efeler’in Yaptığı İşi Müteahhit Bile Yapar

Biz Aydın için çalışıyoruz. Türkiye’nin iktidarı bizi ilgilendirmiyor şuanda siyasi olarak. Tabi ki bir partiye bağlıyız, sonuna kadar o partinin emirlerini yerine getirmek zorundayız. Ama Aydın’ın içinde Aydın için ne gerekiyorsa onu öncelik olarak yapmamız gerekiyor. Biz Aydın’ın kalkınması için yapılacak olan her şeye evet deriz. Önüne engel koymayız. Maalesef yapılan, gözle görülen hiçbir şey yok. Ne Büyükşehir’in, ne Efeler’in yaptığı bir şey yok. Efeler’de benim 3. senem meclis üyesi olarak, Efeler’in gözle görülen yaptığı işi bir müteahhit bile yapar diye düşünüyorum.

Ramazan SUBAŞI : Herhangi Kırgınlık ya da Dargınlık Söz Konusu Değildir

Özsubaşı İnşaat her yıl vergi rekortmenleri arasına girmiştir. Özsubaşı İnşaatın yükü ağır olduğundan dolayı hesaplarımızı kaldırabilecek bir kişi sıkıntı yaşıyordu. Örneğin hesaplar ile bazen Fevzi abi uğraşıyordu bazen ben uğraşıyordum; gerçekten çok ağır bir yükü var. Çocuklarımız da büyüdü, hepimizin çocukları neredeyse 30 yaşına geldi. Bizim en küçüğümüz şuan 42 yaşında ve yaşlarımızda büyüktür, şirketin bizim sağlığımızda ayrılması daha hoş oldu. Yani herhangi bir kırgınlık ya da dargınlık söz konusu değildir. Hangi şirket sıkıntı da ise diğer şirketten hemen takviyeler yapılır.

Ramazan SUBAŞI : Şirketlerimiz Arasında Para Sıkıntısı Olmaz

Hiçbir zaman şirketler arasında para sıkıntısı yaşanmıyor. Zaten hepsinin de işi şuan iyi durumda. Mesela Özsubaşı Emlak şuan Mimarsinan da 100 dairelik yer yapıyor. Diğer Özsubaşı İnşaat gene Mimarsinan da devam etmektedir. Özsubaşı Gayrimenkul Menderes Mahallesinde, İncirliova da faaliyetleri devam etmektedir. Hiçbir şirketin işi engellenmiş durumda değildir. Faaliyetler çoğaldıkça bazı şeylerin önüne geçilemiyor. Bu yüzden ayırmak zorunda kaldık.

Ramazan SUBAŞI : Yatırım Yaparken Tek Başlılık İyidir

Bazen yatırım yaparken tek başlılık daha mantıklıdır. Bahsettiğimiz bu şirketlerin hepsinin muhasebesini ben tutuyorum. Yani kayıtlarını kontrollerini ben yapıyorum. Bunun yanında Aydındaki iyi firmaların tamamının muhasebe defterleri bendedir. Didim’deki Mali Müşavirlik ofisimizde Sevgi Hanım ile birlikte yürütmekteyiz. Yine Didim de akrabalarımızın 100’ e yakın defterleri bendedir. Hiçbir şekilde bizde yabancıların defteri olmaz, arada 3-5 tane olursa anca o kadar olur.

Ramazan SUBAŞI : 2014-2015 Çok Boş Geçmiştir

İnşaat sektörü biraz daha canlanabilir. 2014 yılı Yerel seçimler ile geçti, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi, Genel Seçimler derken; 2014-2015 boş geçmiştir. 2016’daki kötü teşebbüs sebebi ile de boş geçtiğini söyleyebilirim. Benim bütün hedeflerim 2017’ye yığmaktı. 2017’de de Türkiye’yi ekonomi üzerinden vurmaya çalışıyorlar. Allah’ın izni ile bu ekonomimizi bozamayacaklar. Doların ve Euro’nun yükselmesi gibi Türkiye üzerinde bazı oyunlar oynansa da bunlar düzelir. Bizler daha uyanık olmak ve birbirimize bağlı olmak zorundayız. Kenetlenerek daha güzel bir yaşam yaşayabileceğimize inanmaktayım. Bizim siyasi olarak görüşümüz bellidir. Biz ailecek Adnan Menderes döneminden bu yana Adalet Partisine aileden gelen bir bağlılık vardır. Tabi bizim aile de siyasete ilk giren kişi benim.

Emrullah Turgut : Siyasete İlk Girişiniz Nasıl Oldu?

Ramazan SUBAŞI : Biz Aydın İçin Çalışıyoruz

Kendimizin 2009 yılında yapmış olduğu bir site ile ilgili bazı sıkıntılar oldu. Gidişatlarını, önlerini kestiklerini ben gördüm. Bu parti meselesi değil biz Aydın için çalışıyorsak o gün içinde işimiz engelleniyordu bu günde ise daha çok engelleniyor. Bana göre Özlem Hanım 2009’dan beri Aydın için hiçbir şey yapmamıştır. Kendince çok başarılı olduğunu düşünüyor olabilir. Burada da algı yönetiminden başka hiçbir şey yok.

Ramazan SUBAŞI : Birine Dokunmak ile Siyaset Yapılmaz

Birine dokunmak ile siyaset yapılmaz. Tamam, insanların gönlünü alıyor olabilir. Ama bu işler; 2 kilo portakal, 2 kilo kestane, patates dağıtarak olmaz. Taahhütlerinden biri 19-20 tane battı-çıktı yapmaktı. Bu gün 3. Yılı bitiyor bitene anca yaptı. O zaman için Zeybek Arenasından bahsetti, belli bir kapasitede stat yapacağından dem vurmuştu. Fakat bu gün bunun için daha bir girişim bile olmamıştır.

Ramazan SUBAŞI : Betonlaşmadan da Güzel Yerler Yapılabilirdi

Belki yatırım yapıyor ama yatırımın önceliği olan yerlerden başlanmıyor. Şuan bizim Kemerdeki Spor Kompleksine başlanmış durumda ama buranın acelesi yok ki önceliği olan yerlerden başlanmalıdır. Her yer beton olmuş durumda. Şöyle ki betonlaşmadan güzel bir mesire alanı ya da bir havuz yapılabilseydi çok daha güzel olurdu. Sanki bina yapıyormuş gibi her yer beton haline bürünmüş durumdadır. Yatırımların zamanı ve yerleri düzgün değildir.

Ramazan SUBAŞI : Aydın O Suyu Hala Kullanmıyor

Kuşadası, Söke, Didim, Nazilli ve merkez olmak üzere her yer sıkıntılı durumdadır. Suya gelince %40 zam, Alt yapıya gelince %300 zam böyle bir şey yok. İkizdere de yapılmış olan baraj ile Aydın’ın 50 yıllık su ihtiyacı karşılanmış oldu ve bunu sadece dağıtması kaldı. Yani Devlet Su İşleri hazırladı, Kemere kadar getirdi ve sadece buradan alınıp dağıtılması kaldı. Böyle iken daha o su dağıtılamadı. Aydın şuan o suyu kullanamıyor.

Ramazan SUBAŞI : Yatırım Yerleri Çok Yanlış

1 yıldır asfaltlama çalışmaları yapılıyor ama onlarda yanlış yapılıyor; kanalizasyon kapakları zaten berbat durumda, arabaların altlarını götürüyor. Yatırım yerleri çok yanlıştır. Kendileri Ilıcabaşın da Kentsel Dönüşüm dediler ama 7 yıldır hiç bir şey yapılmadı.

Emrullah Turgut : Siz hem İnşaat Sektörü ile uğraşmakta ve hem de siyaset yapmaktasınız. Sizin Kent Meydanı ile ilgili yorumunuz nedir?

Ramazan SUBAŞI : Güzel Ağaçlar ve Yeşillikler Vardı

Ben 25-30 yaşlarında iken Bulvarda oturuyordum ve benim çocuklarım o Meydan da büyüdüler. Benim çocuklarım şuanda o Kent Meydanına çıkmıyorlar ve ben kendimden örnek veriyorum. Bizim o eskiden havuzlu, ağaçlı güzel gölgeler vardı, oradaki çocukların ellerine çekirdek alıp havuz kenarlarında çekirdek kırışını özlüyor. Yani bugün yaptıkları iş orayı tamamen betonlaştırmaktan başka bir şey değildir. Yapıldığından beri ben oradan 3 defa bile geçmemişimdir. Gerçekten orada güzel ağaçlar vardı ve güzel yeşillikler vardı.

Ramazan SUBAŞI : Yaptığı İşler Hiçbir İşe Benzemiyor

Burayı yaparlarken, Aydın merkezin dışından birilerini getirip, oraları ihale etmek onların huylarında var. Yani bu sadece Kent Meydanı için değil, arsalar içinde aynı şekilde, gıdalar içinde ve kafeteryalar için de aynı şekilde dışarıdan ithal edilerek yapılmıştır. Nasıl ki Danışmanı Erkan KARAASLAN’ da dışarıdan ithal idi. Yani şuandaki Daire Başkanlarının yarısı dışarıdan ithal edilmiştir. Yani yaptığı iş hiçbir işe benzemiyor. Betonlaştırarak orayı güzelleştireceğini düşündü, ha elbette o fışkıran sular vs. insanların gözüne hoş görünüyor olabilir ama bana göre yaptığı en büyük hata orasıdır.

Ramazan SUBAŞI : Otopark Sorunu da Giderilemedi

Güya Otoparkı büyütmüştü ama bana göre şuan için o otopark yeterli değildir. Madem otopark yaptın iki katlı, üç katlı otopark yapsaydın yani çok değil Aydın’a yetecek kadar yapılsa idi. Şimdi Salı pazarında burada park edecek yer yok, yer bulunamıyor. Yani otopark sorununu da gideremedi, güya otopark sorununu giderecekti onu da yapamadı. Yapılan otoparkın ücretleri çok pahalıdır. Sadece gir-çık 5 TL’dir. Büyükşehir Belediyesisin, 1 Milyon 200 Bin bütçesi var ve bunun yanında Aydın’ın kendi bütçesi de çok iyi durumda ama bunu bile kullanamıyorlar. Yani küçücük otopark ücretlerine mi kaldılar. Otopark ücretlerini 1 TL’ye tutmaları gerekir.

 Ramazan SUBAŞI : Osman Bey Denizli’yi Denizli Yaptı

Bunların hepsi tecrübe gerektiren işlerdir. Zaten biz Aydın’ın Büyükşehir olması ile birlikte Özlem Hanımın bunu yönetemeyeceğini söylemiştik. Bunu ancak bilen ve bilinçli insanlar yönetebilirler. Denizli niye hiçbir sıkıntı yaşamadı? Çünkü Osman Bey mükemmel bir insan, mükemmel bir kişilik, mükemmel bir bilgi ve donanıma sahip birisidir. Osman Bey gerçekten şuanda Denizli’yi Denizli yaptı.

Ramazan SUBAŞI : Biz Bir Şeyi Taahhüt Ettiğimiz Zaman Yerine Getiririz

Ben Sosyal Medya da Denizli’nin; battı çıktılarını, döner kavşaklarını paylaşmıştım. CHP’li arkadaşlar altına hemen 3 ay içerisinde bitmez ise ne olacak diye yorup yapmışlar. Şuan isterlerse gidip baksınlar. Bu siyasi olarak da değil, biz bir şeyi taahhüt ettiğimiz zaman yerine getiririz. Geçen gün Ankara’ya gidip geldim ve bitmek üzeredir.

Ramazan SUBAŞI : Büyükşehir’in Nimetlerinden Faydalanamıyor

Burada ki yapılan battı çıktı 1 yıl sürdü, hala daha sıkıntıları büyük ve arkadaşlar benim paylaşımıma yorum attıkları için bunu söyledim. Ama maalesef bizim burası Büyükşehir’in nimetlerinden faydalanamıyor. Şuanda Aydın her türlü zenginliği ile öyle bir konumda ki Denizli’nin her türlü önüne geçerdi. Nihat ZEYBEKÇİ bundan 3 yıl önce buraya kongremize gelmişti ve o zamanlar yeni Ekonomi Bakanı olmuştu.

Ramazan SUBAŞI : Hükümet Engellemesi Söz Konusu Değildir

Biz bundan 20 yıl önce Aydın’ın yanından geçince Aydın’a özenirdik, Aydın’ı kıskanırdık ama şimdi Aydın, köy dedi. Nihat ZEYBEKÇİ Denizli’yi Denizli yaptı. Gerçekten de eskiden Denizli köy gibiydi ama Aydın büyük yatırımlar ve büyük işler ile çok güzel bir İle benziyordu. Bu yatırımların tek yapılmamasının sebebi olarak şunu söylerler: Hükümet engellemesi derler. Ama kimsenin gidip istediği yoktur ve Hükümetin de engel olması gibi bir şey söz konusu değildir.

Devamı Gelecek…

Röportaj : Emrullah TURGUT

_dsc6651.jpg_dsc6656.jpgmnset-007.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13274 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim