• Aydın17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Söke Bakırcılar AVM Sahibi Süleyman BAKIRCI Röportajı
07 Şubat 2017 Salı 00:00

Söke Bakırcılar AVM Sahibi Süleyman BAKIRCI Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Bakırcılar AVM Sahibi Süleyman BAKIRCI İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ  Söke Bakırcılar AVM Sahibi Süleyman BAKIRCI İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Süleyman Bey öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Süleyman BAKIRCI : 1989 Çanakkale Doğumluyum

Adım Süleyman Sinan BAKIRCI. 1989 Çanakkale doğumluyum. Babam Trabzon’lu, annem Söke’li. Liseyi Ortaklar Öğretmen Lisesi’nde okudum. Daha sonra Kocaeli Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nü bitirdim. O zamandan beri ticaret yapıyorum.

Sedat ÜNLÜ : Bakırcıların tarihçesi hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Süleyman BAKIRCI : Bakırcılar 50 Yıldan Beri Var

Bakırcılar 50 yıldan beri var. 1960’lı yılların sonlarına doğru dedem Söke’ye yerleşmiş. İşe yorgancılıkla başlıyor. Kurucusu dedemdir yani. Yorgan, battaniye derken daha sonra halıcılığa başlıyor. Halıdan sonra mobilyacılık yapıyor. Bu şekilde 2000 yılına kadar geliyor. 2000 yılından sonra babam devralıyor. Beyaz eşya, perde işlerini de ekleyerek şirketi büyütüyor, mağazaları geliştiriyor. O zamandan 2013 yılına kadar bu şekilde babam bu işleri yürüttü. 2013 yılından itibaren de işleri beraber yürütüyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Şu anda işleriniz nasıl?

Süleyman BAKIRCI : İşler Mevsim Normallarine Göre Biraz Yavaş

Yaşanan son gelişmelerden ve insanların siyasi istikrarsızlık korkusundan dolayı mevsim normallerine göre biraz yavaş diyebiliriz. Ama yine de çorbamızı kaynatacak kadar iş oluyor. Bu işimiz haricinde Söke Genç İşadamları Derneği’ne üyeyim. Diğer sivil toplum kuruluşlarını da  aktif üye olmasak da elimizden gelen yardımı yapıyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Şu anda Söke’de önemli bir işletmede genç yaşta yöneticilik yapıyorsunuz? Bu nasıl bir duygu?

Süleyman BAKIRCI : 14-15 Yaşından Beri İşin İçindeyim

Benim bu görevi üstlenmem tepeden inmeden olmadı. 14- 15 yaşında beri bu işin içindeydim.  Satış da yaptım, servis elemanlığı da yaptım, depoda mal da indirdim. Üniversiteyi bitirip belli bir olgunluğa erişince de yönetim kadrosuna geçtim.

Sedat ÜNLÜ : Söke’de yaşayan biri olarak sizce Söke gelişiyor mu?

Süleyman BAKIRCI : Söke Geriye Doğru Gelişiyor

Söke geriye doğru gelişiyor. Nüfus artıyor ama imkanlar azalıyor. Abartılı bir gelişme yok. Çevremizdeki Kuşadası ve Didim’e bakıyorsunuz buraların daha önce 10’ar bin nüfusu varken şu anda ikisinin de nüfusu Söke’nin üstünde. Söke ise halen aynı. 15 yıl öncesinden bir Söke fotoğrafı bulsak ve şimdiki resimle karşılaştırsak aradaki 7 farkı bulamayız. İki fotoğrafta aynı çünkü.

Sedat ÜNLÜ : Çevremizdeki saydığınız ilçelerde deniz var. Yani illa deniz mi olması lazım Söke’nin gelişmesi için? Söke’nin yerinde saymasının sebebi ne sizce?

Süleyman BAKIRCI : Bireysel Probemler Halka Yansıtılıyor

Söke’nin yerinde saymasının sebebi hükümet kurumlarıyla belediyenin  uyuşmaması. Şu andaki konjektürde de il ile ilçenin uyuşmamasıdır. Bireysel problemler halka yansıtılıyor. Söke, gerekli hiçbir yatırımı alamıyor. Gelen yatırım da halka yetmiyor zaten. Faydalı birşey yapılamıyor halka. Anca yol yapılıyor.

Sedat ÜNLÜ : Sizce Söke’nin en büyük problemi nedir?

Süleyman BAKIRCI : En Büyük Problem, Yatırımı Söke Dışında Yapanlar

Bence Söke’nin en büyük problemi Söke’linin Söke için çalışmamasıdır. Yani parayı Söke’de kazanıp Söke dışında harcayan, yatırımını Söke dışında yapanlar. Söke’nin parasını dışarıdan kullanan insanlar. Bence Söke’nin en büyük problemi budur.

Sedat ÜNLÜ : Sizce Söke’nin sosyal alanları yeterli mi?

Süleyman BAKIRCI : Söke’de Sosyal Alanlar Yetersiz

Bence sosyal alanlar yetersiz. Gençler dışarıya çıkamıyorlar. Bir tane alışveriş merkezimiz var. Birkaç tane kafe var. O da nereye kadar yeterli. Sonuçta hep aynı yere gidilmiyor. Akşam saat 8’de Söke’de hayat bitiyor. Bazen 8 bile demeden hava karardı mı burada hayat bitti demektir. Dışarıda pek insan gözükmez. İnsanlar ya Novada’da, ya da belli başlı birkaç tane kafededir. Daha farklı imkanlar olması lazım.

 Sedat ÜNLÜ : Söke Belediye Başkanı’nı başarılı buluyor musunuz?

Süleyman Bakırcı : Elindeki İmkanlarla En İyisini Yapmaya Çalışıyor

Elindeki imkanlarla elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Engellemeye çalışanlara karşı bence güzel çalışıyor. Ben mesela esnafım Söke’de yaşıyorum. Ama tüm vergilerimi Aydın’a ödüyorum. Söke Belediyesi, Büyükşehir kendisine ne kadarını verirse ,bana o kadarlık bir hizmet verebiliyor. Dediğim gibi o da elindeki imkanla elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.

Sedat ÜNLÜ : Büyükşehir Belediye Başkanı’nızın şu an Söke’ye yaptığı bir hizmet var mı?

Süleyman BAKIRCI : AYBA Dışında Artı Bir Hizmet Göremiyorum

 Bildiğim kadarıyla AYBA’yı kurdu. Söke’nin köylerini AYBA’nın ekipleri geziyor. Sağlık hizmetleri, yaşlılara yardım , yoksullara yardım gibi faaliyetler yapılıyor. Başka Söke’ye artı bir hizmet sağlayacak birşey göremiyorum.

Sedat ÜNLÜ: Söke denince akla ne gelir?

Süleyman BAKIRCI : Söke halen 50 Yıl Öncesini Yaşıyor

Pamuk ve ova. Ama bunlar eskisi kadar etkin değil. Üniversitede bazen arkadaşlarımızla sohbet ederken Söke denilince kimse bilmezdi. Genç jenerasyon yani, Söke’yi bilmezdi. Ama arkadaşlarımızın aileleriyle tanıştığımız  zaman, onların Söke’yi bildiğini görürdüm. Arkadaşlarım Söke’yi bilmiyor. Ama onların annneleri babaları Söke’yi biliyor. Onlar “Sizin orası çok zengindir. Ağaları vardır. Sizin ovanız çok güzel.” gibi şeyler söylerlerdi. Bu ne demek oluyor? Söke halen daha 50 yıl öncesini yaşıyor. Son jenerasyonun Söke’den haberi yok. Bu kadar zengin ve güzel yerde olan bir ilçe olduğu halde. Tam çemberin göbeğinde kalıyoruz. Çeşme, Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı, Didim ve Bodrum tam ortadayız ama. Durum bu.

 Sedat ÜNLÜ : Kuşadası’nın Söke’ye yakın olması sizce bir artı mı eksi mi?

Süleyman BAKIRCI : Söke, Kuşadası’nın Bir Mahallesi Olmaya Başladı

Ticaret yapan biri olarak bence artı. Ticaretimin büyük bir oranını Kuşadası ile yapıyorum. Bizim için artı. Eksi tarafı ne olur? Kuşadası daha gelişmiş durumda. Eskiden Kuşadası’na Söke’nin mahallesi denirdi.Şimdi yavaş yavaş Söke, Kuşadası’nın bir mahallesi olmaya başladı. 

Sedat ÜNLÜ : Spora ilginiz alakanız nedir? Sökesporla ilgili düşünceleriniz neler?

Süleyman BAKIRCI : Maddi Manevi Yanlarındayız

Yakından takip ediyorum ama pek zaman bulamayacağım için,  içine girmeyi tercih edemiyorum. Ama başkanlık yapmış tüm abilerimiz  Söke’ den tanıştığımız görüştüğümüz insanlar desteğimizi verdik. Maddi olarak manevi olarak yanlarındayız.

Sedat ÜNLÜ : Ticaret odasının,  üyelerine karşı nasıl bir faliyetleri var çalışmaları nasıl?

Süleyman BAKIRCI : Üye İsen Aidatını Ödüyorsan Sorun Yok

Güzel bir aidat topluyorlar başkada bir faliyetleri yok zaten. Ticareti geliştirmek amaçlı bir sanayi bölgesine gidelim bir ziyaret edelim yada başka bir ticaret odasına ziyaret edelim tanışalım çevre olsun kaynaşalım tüm bölgelerle, vizyon genişletmek olsun pek yok. Üye isen aidatını ödüyorsan sorun yok.

Sedat ÜNLÜ : Söke halkının diğer yerlere göre birazdaha ağırlık verdiği birşey var mesela herkes üç beş toplayıp üniversiteye yeni bölümler yeni binalar açmak için bir çaba harcıyorsunuz mutlaka sizlerinde katkılarınız vardır. Üniversite şehri olmasının üniversite öğrencilerinin artmasının şehre katkısı nedir?

Süleyman BAKIRCI : Her Platformda Dile Getiriyoruz

 Elimizde gelen desteği  yapıyoruz.  Bunu ben birey olarakta yapıyorum,  hemde içinde bulunduğumuz STK, Söke Genç İşadamları Derneği olarakta bağışlarda bulunuyoruz. Her platformda dile getiriyoruz. Açılmasını Söke’ ye artı değer katacağını Söke’ nin buna ihtiyacı olduğunu, bunu kaldırabilecek kapasitede olduğunu ama heralde bazı kesimler rahatsız oluyor bundan ve Söke’ nin sivrilmesinden, öne çıkmasından engellemeye çalışıyorlar. Ama eğer açılırsa Söke’ ye artısı çok olur.

Sedat ÜNLÜ : Şu anda mimarlık fakültesi yapılıyor ama açılamadı heralde?

Süleyman BAKIRCI : Söke Elinden Geleni Yapıyor

Evet açılamadı. Heralde bir kaç sıkıntı var ama açılması için Söke gerek maddi gerek manevi elinden geleni yapıyor. 

Sedat ÜNLÜ : Ürün yelpazenizden bahsetmiştiniz ama daha çok bu çevredemi yoksa Türkiye’ nin her yerine mal veriyormusunuz?

Süleyman BAKIRCI : Aktif Bölgemiz Yakın Çevre

 Daha çok yakın bölge ege bölgesi en uzak nokta Antalya, Denizli, Balıkesir ama asıl aktif bölgemiz Söke, Kuşadası, Didim, Davutlar, Güzelçamlı,  köyler buralar yoğunlukta ama tabi diğer yerlerede hizmet veriyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Üretim olarakta tiçaret yapıyormusunuz sadece satış üzerinemi?

Süleyman BAKIRCI : Alıp Satmak Daha Uygun

 Üretim olarak bir ara denememiz oldu. Alıp satmak daha uygun diye düşündük. Genelde yakın bölgeden alıyoruz İzmir, Manisa, Balıkesir, Isparta gibi.

Sedat ÜNLÜ : Söke’ de Aydın’ da tanınmış bir kişi oluşunuz Büyükşehir meclis olmanız üyesi Söke meclis üyesi olmanız  nasıl bir duygu bu ?

Süleyman BAKIRCI : Babamla  Gurur Duyuyorum

Babamın bir sözü var bir babanın evladına bırakabileceği en değerli miras soyismidir. Bende bunu sana bıraktığımı düşünüyorum kıymetini bil,  taşımasını bil der. O yüzden gurur duyuyorum.

Sedat ÜNLÜ : Bizim aracılığımızla halkımıza duyurmak istediğiniz birşey var mı?

Süleyman BAKIRCI : Tüm Söke Elini Taşın Altına Koymalı

 Söke Genç İşadamları  yönetici  ve üye arkadaşlarımla beraber açılması için çok çabaladığımız , Mimarlık Fakültesi için tüm Söke elini taşın altına koymalı.

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_4222.jpgdsc_4224.jpgdsc_4233.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8366 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim