• Aydın23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YeniKapı Emlak Sahibi Levent SABANCI Röportajı
28 Aralık 2016 Çarşamba 19:33

YeniKapı Emlak Sahibi Levent SABANCI Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Yeni Kapı Emlak Sahibi Levent SABANCI ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL YeniKapı Emlak Sahibi Levent SABANCI ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Levent SABANCI : 16 Senedir Aktif Bir Şekilde Faaliyetlerimizi Sürdürüyoruz

1979 doğumluyum. Aydında doğdum. Evli 2 çocuk babasıyım. Lise mezunuyum. Annem Babam çocuk yaşta buraya yerleşmişler. Babam bizim küçüklüğümüzden beridir burada esnaflık yapıyor. Koçarlı’dan çok fazla kişi tanır mısınız diye sorsanız pek tanıdığımız yok diyebiliriz. Fakat aile bağlarımız orada. 2000 yılından bu yana aktif olarak emlak işi yapmaktayım.

Osman ÇELİKKOL : Babanız Aydında tanınmış kişi. Böyle bir Baba’nın oğlu olmanın artıları eksileri nelerdir ?

Levent SABANCI : Babam Hep Doğru İşler Yaptığı İçin Daha Fazla Gurur Duyduk

Benim hayatımda Yüksel SABANCI her zaman örnek bir insan olmuştur. Her insan babası ile de gurur duyar ama bizim babamız hep doğru işler yaptığı için daha da gurur duyuyoruz. Bu zamana kadar şükürler olsun boğazımızdan haram lokma geçirtmemiştir. Bizi yetiştirdi. Aydın içinde baya hizmetlerde bulundu. Aydın Terziler Odası Başkanlığı devam ediyor. Türkiye Terziler Federasyonu Ege Bölge Sorumlusu. Esnaf Odalarında Birlik Başkan Vekilliği yaptı. Vakıf Başkanlığını da yaptı. Bunların hepsi gurur verici şeyler.

Levent SABANCI : Bizim Tek Partimiz Aydın

Dedem de köyde 30 sene muhtarlık yaptı. Dededen babaya, babadan oğula böyle devam ediyoruz. Dedelerimiz burada vefat etti. Torunlarımızda burada hayatlarını sürdürecekler. Dün siyasetteyiz bugün sokaktayız. Yine herkes ile karşı karşıyayız. Beraberiz biriz. Önemli olan bu memlekette dik olarak yürüyebilmek, doğru işler yapabilmek, memleketin hayrı için olan bütün işlerin altına, yine bunun partisi hiç önemli değil, bizim tek partimiz var o da Aydın. Aydında doğru yapılan her işin altına her zaman imza atmaya hazırız.

Osman ÇELİKKOL : Emlakçılık yapıyorsunuz. Emlakçılar Derneğini siz mi kurdunuz ?

Levent SABANCI : Emlakçılar Derneği 3. Başkanıyım

 Emlakçılar Derneğinin kurucusu değilim fakat 3. Başkanlığını yaptım. İlk Recep BALİ amcamız vardı. Hala daha devam ediyor emlakçılığa. Yine rahmetli ortağım Süleyman KORKMAZ. Kendisi Didim MHP ilçe başkanlığı yaptı. Yine Aydın MHP İl Başkan Yardımcılığı yaptı. O da Aydında sevilen, Aydın’a hizmet aşkı ile yanıp tutuşan birisiydi. Ömrü vefa etmedi. Genç yaşta kendisini kaybettik. Daha sonra bayrağı biz teslim aldık. Emlakçılar ve Galericiler bir aradaydı. Daha sonra Galericiler ayrıldı, Emlakçılar yalnız kaldı.  Biz bu süreçte baya mücadele ettik.

Levent SABANCI : Kimin İşi Olursa Halletmeye Çalıştık

7/24 telefonlarımızı açık tuttuk. Hangi abimizin hangi kardeşimizin işi olduysa görmeye çalıştık. Siz değerli basın arkadaşlarımıza  bu Emlakçıların sorunlarını dile getirmeye çalıştık. Yine bu konuda kurumlarda köprü olmaya çalıştık. Sonra Emlakçılar Derneğine baktık. Emlakçı arkadaşlar bir şey yapamıyorlar. Bizde dedik ki kimse kendi için bir şey yapamıyorsa yapabileceğimiz bir şey yok dedik. Dernek başkanlığından ayrıldık.

Levent SABANCI : Özlem ÇERÇİOĞLU Emlakçılıktan Gelmedir.

Arada 3-4 yıl geçtikten sonra Sayın Şuayip YEĞEN’e destek verdik. Ben askerden geldiğimden beri işim emlakçılık. Başka bir iş bilmem. Çok zevkli bir işim var. İnsana farklı ufuklar açıyor. İnsanın beşeri ilişkileri daha da artıyor. Önceden siyasetçi kimliğimizde olduğundan dolayı, siyasetler terzi, berber dükkanlarının önünde oluyordu. Çünkü terziler, berberler çoktu. Şimdi tam tersi terziler, berberler azaldı emlakçılar arttı. Siyasette emlakçıların olduğu yerde dönüyor. Örneğin Özlem Çerçioğlu hanımefendi emlakçılıktan gelmedir.

Osman ÇELİKKOL : Emlakçılıkta en büyük sorun kayıt dışı mıdır ?

Levent SABANCI : 1 Masa 2 Sandalye İle Emlakçı Olacaklarını Sanıyorlar

Kayıt dışı da var. Piyasa da seyyar diye adlandırdığımız insanlarda mevcut. Bizim şöyle de bir sıkıntımız var. Şimdi kahvelere kadar emlakçılar doldu. Çünkü işsizlik çok fazla. Emekli olan her vatandaş 1 masa 2 sandalye ile bu işi yapabileceğine inanıyor. Bu şekilde de kalite düşüyor. Çünkü memur zihniyetinde yapılabilecek bir iş değil. Bazı kişiler bir ev alıp oradan gördükleri emlakçıdan şikayet edip emlakçı olmuşlardı yada emlakçılara fazladan bedel ödedikleri için kendilerince emlakçı olmuşlardır.

Levent SABANCI : 2016 2. Yarısı Sıkıntılı Bir Dönem Geçirdik

Biz işin çekirdeğinden geldiğimiz için, ilk önce bir evin araştırılması lazım, bir çalışma yapılması lazım. Bu kabataslak ile olabilecek bir iş değil.1 masa 2 sandalye ile emlakçılık olsaydı herkes emlakçı olurdu. Şimdi bakıyoruz Aydında ne kadar kıraathane varsa o kadar emlakçı var. Ama piyasada durgun. 2016 da bu yıl baya sıkıntılı bir dönem yaşadık. Daha çok 2. yarısı bizi zorladı. İnşallah 2017 de daha güzel olacağına inanıyorum.

Osman ÇELİKKOL : O zaman emlakçılık yapmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yok. Herkes yapabiliyor.

Levent SABANCI : Herkes Emlakçı Oluyor Çünkü Herhangi Bir Şart Yok

Aslında bizim bir standardımız vardı. Daha henüz meclisten geçmedi. Tabi günü birlik kiralama işleri çıktı. Bunlar benim gözümde yanlış yapılan işler. Hem mesleğimizi yıpratıcı işler. Bunun için bir çeki düzen verilmesi gerekiyor. Daha önce Halk Eğitimin açtığı kurslar dan alınan belge ile açabiliyordu ama ona da bakmıyorlar artık. Sadece vergi dairesine gittiğiniz zaman mali kaydı olan herkes emlakçı dükkanı açabiliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bunun da bir standardı oluşacak.

Osman ÇELİKKOL : Şuanda ki işyerinizin ismi Yenikapı. Sebebi nedir ?

Levent SABANCI : Sevdiğimiz Mesleği Bırakamayınca Geri Döndük

Ben aynı zamanda yatırımcıyım. Gayrimenkul alıp satıyoruz. Biz bir dönem emlak piyasasından geri çekildik. Ondan sonra biraz düşündükten sonra tekrar girelim dedik. Sevdiğimiz mesleğimizdi bırakamadık. Geri döndüğümde Yenikapı; yeni bir iş, yeni bir anahtar, yeni bir bekleyiş gibi olduğu için böyle koyduk. Farklı bir durum yok.

Osman ÇELİKKOL : Emlakçılık ile Gayrimenkul Danışmanlığı arasında ne fark var ?

Levent SABANCI : Aydın Gayrimenkul Danışmanlığına Hazır Değil

Bazı arkadaşlar emlakçı yazıyor bazı arkadaşlar gayrimenkul yazıyor. Tabi diğer firmalar ciddi miktarlarda bir maddi kaynak harcıyorlar. Ciddi yatırımlar yapıyorlar. Biz kendimizi sokak emlakçısı olarak tabi ediyoruz. Biz çekirdekten geliyoruz onlar biraz daha kurumsal yaklaşıyorlar. Fakat insanlarda oralardan memnun olmadıklarını söylüyorlar. Aslında doğrusunu yapıyorlar ama bizim insanımız daha hazır değil. Getirdikleri gayrimenkul ile  ilgili bir sözleşme yapılması gerekiyor. Yer gösterme vb. bu işi gerçekten iyi yapıyorlar. Çünkü kurumsal bir firma oldukları için genel merkez bunlara kesinlikle  taviz vermiyor. Biz hala daha sen ben gibi emlakçılık yapmaya çalışıyoruz. Ama ne var Aydın benim gözümde bunun için hazır değil. Biz Türk toplumuna baktığımızda bir imza korkusu var. Maalesef böyle bir sıkıntımız var.

Osman ÇELİKKOL : İlk siyasi hayatınıza nasıl başladınız ?

Levent SABANCI : 2002'den Bu Yana Ak Partideyim

Biz çocukluğumuzdan beridir ki babamızda sivil toplum önderi olduğu için, zaten onun siyaseti hiçbir zaman olmadı. Çünkü konumu gereği siyaset ile sivil toplumu iç içe katmadı. Siyasete yanaşmadı. Bizde ondan gördüğümüz siyaset yönünü alarak gittik memlekete faydalı bir şeyler yapmak için. İlk lise çağlarında her delikanlıda olduğu gibi vatan, millet sakarya diyerekten başladık. Ülkücü bir Ak Partiliyim. Gururda duyuyorum. Doğru Yol Partisinin burada ilçe başkanlığını yaptım. Sonrasında Ak Partimize katıldım. 2002’den bu yana faal Ak Partinin içerisinde bir nefer olarak çalışıyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Yönetimlerde görev aldınız mı ?

Levent SABANCI : Gökhan ÖKTEN Yönetiminde Olduk

Benim ilk Ak Partide Şuayip YEĞEN ile yönetime girme durumumuz oldu. Cüneyt BAYRAKTAR ile kongreye girdik. 21 oy il kaybettik. Ondan sonra bir süre yolumuza devam ettik. Daha sonra Gökhan ÖKTEN ile yönetime seçildik. Nasip oldu bize. Kongreden kongreye giden tek yönetim Gökhan ÖKTEN yönetiminde olduk. Bu güne kadar Ak Parti bunu yaşamadı ve kongreden kongreye hiçbir yönetim girememiş. Biz bunu başardık. Aydın’a güzel şeyler verdiğimize inanıyoruz. Yine faal bir şekilde mahallemizde olsun, eş dost ziyaretleri, esnaf ziyaretleri olsun her yerde Ak Partini bir neferi gibi çalıştık, çalışıyoruz ve her zamanda çalışmak için hazırız.

Osman ÇELİKKOL : Bir başkan adayı olarak elbet aklınızda projeleriniz olmuştur. Peki şuan ki mevcut başkanı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Levent SABANCI : Efeler İlçe Başkanım İle Aynı Gemideyiz

Şuan ki Efeler İlçe Başkanım biz onunla yine aynı gemideyiz. Biz kongrede sadece çıktık. Kongreler bizim düğün günümüzdü ve düğünümüzü yaptık. Mutlu ve mesut bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bu bir hizmet yarışıdır. İddia eden bir başka arkadaş olur fark etmez ve bunun üzerine katkı sağlayacak birisi olur çıkar, bizde gerekli gördüğümüz yerde de, her zaman desteğimizi yaparız.

Osman ÇELİKKOL : Seçimden sonra Aytaç ARSLAN sizi ziyaret etti mi? Rakiptiniz. Genelde bir taraf kazanır ve diğer taraf küstürülür. Sizi kazandılar mı?

Levent SABANCI :  Siyasette Küslük Olmaz

Öncelikle bende asla küslük olmaz. Ben ilçe kongresinde bırakın kendi delegemi, tribünleri bile dolaşan, herkesin elini tutan, büyüklerimin elini öpen, çaycısından simitçisine kadar kucaklayan bir adamım. Yarında böyle olacak. Siyasette küslük olmaz. Bu bir yarıştır. Yarın ne olup biteceği de belli değildir. Başkanımız da geldi ziyaretime ve aramızda herhangi bir küslük yok. Şöyle bir şeyde var. Bana Aydın da sivri dilli siyasetçi diyorlar. Birçok arkadaşım diyor ki Levent sen sosyal medyada yazıyorsun. Bende diyorum ki orası benim özel sayfam ve doğru bildiğimi yazıyorum.

Levent SABANCI : Sadece Bir Siyasetçi Değil Aynı Zamanda Bir Vatandaşım

Bazı tepkiler alıyoruz. Tabi zamanla arkadaşlarımız doğru yolda olduğumuzu öğrendi. Biz burada Milletvekillerimizi de ağırladık, il başkanımızı da burada ağırladık, ilçe başkanımızı da, kadın kolları başkanımızı da ağırladık. Söylenenler doğru olunca herkes doğrunun etrafında birlik ve beraberlik içinde oluyor. Demek ki biz doğru şeyler yapıyoruz. Eğer ben sen doğru yaptığında tebrik ediyor, yanında duruyorsam, yanlış yaptığında da dur deme hakkına da sahibim. Yani sadece bir siyasetçi değil aynı zamanda bir vatandaşım. En doğal hakkımdır eleştiride bulunmak ve düşüncelerimi söylemek.

Osman ÇELİKKOL : Biz Aydında yaşadığımız için bizim ilk siyasetimiz Aydın olmalıdır. Bir süre önce  kendi sosyal medya sayfamızda bir anket düzenledik ve en büyük sorun Aydında Jeotermal çıktı. Bu konuda bir araştırmanız oldu mu? Siyasilerin düşünceleri nelerdir ?

Levent SABANCI : Jeotermal Normal Gayesinde Kullanılabilse

Jeotermal öncelikle Aydınımız için gereklidir. Ama şöyle bir durumda var. Bir silah var ve bu silah ile namusunu da korursun birini de öldürebilirsin. Bıçak var. Bıçak ile yemekte yapıyorsun adamda yaralayabiliyorsun. Ama jeotermal normaldeki gayesi ile kullanılabilse, evler ısıtılsa, doğaya zarar vermeden geri dönüşümler yapılsa, seralarda kullanılsa bu herkesin canla başla isteyebileceği bir şey.

Osman ÇELİKKOL : Aydında Havaalanı neden yok ? Birçok yere yapılıyor. İzmir çeşmeye yapılıyor, Rize’ye yapılıyor fakat burada hazır olan yere neden yapılmıyor?

Levent SABANCI : Bazı Teknik Şartlar Var

Bunun teknik şartları var ve bu şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Buradaki pistin uymayacağı söyleniyor. Bunlar zor şeyler değil. İlla Aydında olacak diye bir kaide de yok. Bu Söke olabilir, Buharkent olabilir. Şöyle bir baktığımızda Denizli’de de havaalanı var. Günde kaç tane uçak kalkıyor. Yine Uşakta da havaalanı var. Haftada 2 defa uçak kalkıyor. Tabi bunun bilimsel çalışmaları yapılmıştır mutlaka. Şuan Aydındaki yolcu kapasitesi nedir ne değildir, bunu karşılayabilir mi. Bunu yaparken milli servet harcanıyor. Kim istemez ki havaalanı olmamasını. 

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

_dsc6003.jpg_dsc5872.jpg_dsc5937.jpg_dsc5940.jpg_dsc5924.jpg_dsc5919.jpg_dsc5907.jpg_dsc5882.jpg_dsc5681.jpg_dsc5689.jpg_dsc5703.jpg_dsc5677.jpg_dsc5658.jpg_dsc5696.jpg_dsc5958.jpg_dsc5971.jpg_dsc5982.jpgmanset-1.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7868 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim